Απομακρύνετε την οδοντική πλάκα με φυσικό τρόπο

Η μαγειρική σόδα μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας, προσοχή λοιπόν στη χρήση της. Χρησιμοποιείτε τη μόνο μία φορά την εβδομάδα για να αφαιρέσετε τα συσσωρευμένα κατάλοιπα και να λευκάνετε τα δόντια σας.
Απομακρύνετε την οδοντική πλάκα με φυσικό τρόπο
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η οδοντική πλάκα σχηματίζεται όταν τα κατάλοιπα των τροφών που καταναλώνετε συσσωρεύονται πάνω στις εσωτερικές και τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών σας. Αυτό το οδοντικό πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή, αλλά και να πυροδοτήσει την εμφάνιση άλλων παθήσεων όταν αυτά τα κατάλοιπα σκληραίνουν και ασβεστοποιούνται πάνω στα δόντια, προκαλώντας αιμορραγία και νόσους των ούλων.

Αν και δεν υπάρχει λύση για την οριστική απομάκρυνση της πλάκας και την αποτροπή του σχηματισμού της πάνω στα δόντια σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να μειώσετε τη συσσώρευση καταλοίπων στο στόμα σας και να προλάβετε την επιδείνωση της οδοντικής πλάκας. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Συνεχίστε να διαβάζετε.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να απομακρύνετε την οδοντική πλάκα είναι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βουρτσίζετε τα δόντια σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν πλένουν τα δόντια τους, κάνουν μια οριζόντια κίνηση από αριστερά προς τα δεξιά. Ωστόσο ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι, όταν το κάνετε αυτό, αυξάνετε την ευαισθησία των δοντιών, ενώ μπορεί ακόμα και να σπρώξετε την οδοντική πλάκα ακόμα βαθύτερα ανάμεσα στα δόντια.

Αντί αυτού, βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθετα, από πάνω προς τα κάτω, χρησιμοποιώντας πάντα κυκλικές κινήσεις. Μετά το βούρτσισμα μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα, για να απομακρύνετε τα κατάλοιπα που έχουν συσσωρευτεί ανάμεσα στα δόντια. Μόλις τελειώσετε, χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα και ξεπλύντε καλά την οδοντόβουρτσά σας για να απομακρύνετε τα κομματάκια των τροφών που ίσως έχουν παγιδευτεί στις τρίχες.

Σημείωση: να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο και να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο.

Απομακρύνετε την οδοντική πλάκα

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την οδοντική σας υγεία όπως αναφέρει και έρευνα η οποία διεξήχθη στην Ιαπωνία. Προσπαθείτε να αποφεύγετε τις ζάχαρες και τους υδατάνθρακες και μην πίνετε αναψυκτικά -αν πρέπει να το κάνετε, πίνετέ τα με καλαμάκι, έτσι ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τα δόντια σας. Μην καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα τροφών που φτιάχνονται με επεξεργασμένα αλεύρια και, αν το κάνετε, να θυμάστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά, προκειμένου να αποφύγετε τις βακτηριακές μολύνσεις.

Πώς μπορείτε να συμπληρώσετε τη στοματική σας υγιεινή;

Οι σπιτικές μέθοδοι μπορούν μερικές φορές να είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της τερηδόνας των δοντιών και των προβλημάτων όπως η οδοντική πλάκα. Όμως είναι σημαντικό να μην κάνετε υπερβολές, για να μην καταλήξετε να βλάψετε τα δόντια σας περισσότερο από ότι τα ωφελείτε. Μερικές από τις σπιτικές μεθόδους που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας και να βελτιώσουν τη συνολική οδοντική σας υγεία είναι οι εξής:

Τσίχλα

Οδοντική πλάκα - Τσίχλες

Αν και το ζήτημα είναι κάπως αμφιλεγόμενο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μειώνει το σχηματισμό οδοντικής πλάκας. Απλώς μασήστε μια τσίχλα μετά από κάθε γεύμα έτσι ώστε να αποκολληθούν από τα δόντια τα υπολείμματα των τροφών. Έπειτα απομακρύνετέ την εντελώς βουρτσίζοντας τα δόντια σας.

Μαγειρική σόδα

Οδοντική πλάκα - Μαγειρική σόδα σε νερό

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, προσθέστε μια πολύ μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας στην οδοντόκρεμά σας. Η μαγειρική σόδα διαλύει τα κατάλοιπα των τροφών στην επιφάνεια των δοντιών και μπορεί επίσης να λευκάνει σημαντικά τα δόντια. Μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε μία φορά την εβδομάδα πριν πάτε για ύπνο. Να θυμάστε να χρησιμοποιείτε μόνο μικρή ποσότητα αυτού του προϊόντος.

Λεμόνι

Οδοντική πλάκα - Λεμόνι κομμένο

Ο χυμός του λεμονιού είναι θαυμάσιος για την καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας και της πέτρας. Η οξύτητα του λεμονιού έχει στιλβωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στον πλήρη καθαρισμό του στόματος. Επίσης γυαλίζει τα δόντια, φρεσκάρει την αναπνοή και μπορεί ακόμα και να λευκάνει τα δόντια. Απλώς χρησιμοποιείτε χυμό λεμονιού μία φορά την εβδομάδα για να μειώσετε σταδιακά το σχηματισμό οδοντικής πλάκας. Προσέξτε ώστε η χρήση του να μην είναι υπερβολικά συχνή, επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Να θυμάστε!

Ενώ υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για τον καθαρισμό, τη λεύκανση και τη βελτίωση της συνολικής υγείας των δοντιών σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να διατηρείτε τα δόντια σας υγιή είναι να προγραμματίζετε μια τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν επαγγελματικό καθαρισμό για να απομακρυνθεί εντελώς η ενοχλητική και βλαβερή οδοντική πλάκα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.