Τι προβλήματα προκαλεί η αφυδάτωση; Πόσο νερό πίνετε;

25 Ιανουαρίου 2019
Στο ακόλουθο άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε ποια είναι τα κύρια προβλήματα που προκαλεί η αφυδάτωση. Μην το παραλείψετε!

Στο ακόλουθο άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε ποια είναι τα κύρια προβλήματα που προκαλεί η αφυδάτωση. Μην το παραλείψετε!

Η διατήρηση της κατάλληλης ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία των οργάνων. Όπως προτείνουμε πάντα, είναι απαραίτητο να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά. Αν συμπεριλάβουμε αυτή την υγιεινή συνήθεια στην καθημερινότητά μας, θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από βασικά μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Μετά από πολυάριθμες έρευνες και πολύ ψάξιμο, αποδείχτηκε ότι όταν δεν πίνετε την απαραίτητη ποσότητα νερού που χρειάζεται το σώμα σας, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας και κυρίως σε άτομα που κάνουν σωματικές δραστηριότητες. Παθολόγοι ανακάλυψαν ότι τα άτομα που πάσχουν από αφυδάτωση έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τα νεφρά τους, το κυκλοφορικό τους σύστημα και εντερικά προβλήματα.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν λόγω αφυδάτωσης είναι πονοκέφαλοι (όπως ημικρανίες), καθώς ο εγκέφαλος και τα μάτια δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού που απαιτείται για την σωστή λειτουργία τους. Η μη ενυδάτωση των οργάνων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή τόσο μέσα όσο και πίσω από τα μάτια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης κράμπες, έντονους πονοκεφάλους, κόπωση, πόνους των μυών καθώς και συχνές εναλλαγές της διάθεσης.

Τα άτομα που είναι ιδιαίτερα δραστήρια, λόγω εργασίας ή άθλησης, θα πρέπει να παραμένουν ακόμη περισσότερο ενυδατωμένα ακόμη και όταν δεν αισθάνονται την ανάγκη να πιούν νερό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη νερού στα όργανα είναι η κύρια αιτία των πονοκεφάλων, της έλλειψης κινητικότητας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης καθώς και της απώλειας της σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης.

Η σημασία του νερού στην πέψη

Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του εντέρου καθώς η απουσία των υγρών καθυστερεί την διαδικασία της πέψης. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην παραγωγή πολύποδων στο παχύ έντερο, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Αν οι πολύποδες συγκεντρωθούν και αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και φλεγμονή στο παχύ έντερο. Στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να μολυνθούν και να προκαλέσουν κολίτιδα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νερό που πρέπει να πίνετε, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Watson et. al εδώ.

Τα οφέλη του να πίνουμε νερό για την πρόληψη ασθενειών

Αρθρίτιδα, από τα προβλήματα που προκαλεί η αφυδάτωση

αρθριτιδα από τα προβλήματα που προκαλεί η αφυδάτωση

Είναι γνωστό, η αρθρίτιδα προέρχεται από την αλλαγή ή την φθορά του χόνδρου, ο οποίος είναι ιστός που βρίσκεται στις αρθρώσεις και μας βοηθά να τις κινούμε και να τις λυγίζουμε ομαλά. Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της αρθρίτιδας είναι άγνωστη και δεν υπάρχει καμία ιατρική θεραπεία παρά μόνο φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε την φλεγμονή και τον πόνο.

Διαβάστε ακόμα: 7 εύκολοι τρόποι να πίνετε νερό πιο συχνά

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλοι όσοι υποφέρουν από αυτό τον πόνο, είτε βρίσκονται στα αρχικά είτε στα πιο επιθετικά στάδια, η αιτία του πόνου μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενυδάτωσης. Ο χόνδρος απαιτεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό νερού για να μπορεί να λειτουργεί σωστά και θα πρέπει να παραμένει υγρός ώστε να μπορεί να κινείται συνεχόμενα χωρίς να προκαλεί τους τυπικούς πόνους της αρθρίτιδας.

Πόνος στη μέση, από τα προβλήματα που προκαλεί η αφυδάτωση

Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω για την σημασία της ενυδάτωσης σχετικά με την αρθρίτιδα, ισχύουν και για την πρόληψη των πόνων στην μέση καθώς οι σπονδυλικές αρθρώσεις χρειάζονται νερό για να παραμένουν λειτουργικές και για να προλαμβάνεται η τριβή μεταξύ των δίσκων.

Ημικρανίες, από τα προβλήματα που προκαλεί η αφυδάτωση

ημικρανια από τα προβλήματα που προκαλεί η αφυδάτωση

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ημικρανίες προκαλούνται από την αφυδάτωση. Το νερό ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος, και χωρίς αυτό, τα αγγεία διαστέλλονται – γεγονός που προκαλεί έντονους πονοκεφάλους. Όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό για να πέσει η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σας. Αν ενυδατωνόμαστε συνεχώς με αυτό τον τρόπο, σίγουρα θα αποφύγουμε τις ημικρανίες στο μέλλον.

Χρόνια κόπωση και κατάθλιψη, από τα προβλήματα που προκαλεί η αφυδάτωση

από τα προβλήματα που προκαλεί η αφυδάτωση

Γενικά, η κατάθλιψη προκαλείται από το στρες το οποίο με την σειρά του οφείλεται στα ατελείωτα οικογενειακά προβλήματα και τις καθημερινές υποχρεώσεις.

Εκτός από την κατάθλιψη, διαπιστώνουμε ότι η θλίψη και η έλλειψη ενέργειας μπορούν να προκληθούν απλά και μόνο από την αφυδάτωση, ειδικά εντός του εγκεφάλου – ο οποίος χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει και να παρέχει ενέργεια στο σώμα. Γι αυτό τον λόγο, αν δεν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι, το σώμα δεν μπορεί να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργεί σωστά.

Μάθετε ακόμα: Ανακαλύψτε αυτή τη φανταστική θεραπεία με νερό για την απώλεια βάρους

Να θυμάστε…

Είναι πολύ σημαντική η επαρκής ενυδάτωση καθώς είναι ο πιο απλός τρόπος για να διατηρείτε το σώμα σας υγιές και να του εξασφαλίσετε μια μακροχρόνια διάρκεια ζωής. Αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί για να μην ξεχνάτε ποτέ το μπουκάλι σας με το νερό αν θέλετε να διατηρήσετε μια πολυετή και άριστη ποιότητα ζωής.