8 κορυφαίες θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα

Οι μπανάνες είναι εξαιρετικές για την προώθηση της καλής πέψης χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία βελτιώνει τις κινήσεις του εντέρου, καθιστώντας τες ένα ισχυρό φυσικό καθαρτικό.
8 κορυφαίες θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα
Mario Benedetti Arzuza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα! Δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι το έντερο δεν κινείται πάνω από 72 ώρες  ή ότι υπάρχουν εντερικά προβλήματα όπως πολύ λίγα ή σκληρά κόπρανα.

Παρόλο που ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και την διατροφή του, έχει διαφορετικές καθημερινές συνήθειες όσον αφορά στην τουαλέτα, θεωρούμε ότι κάποιος πάσχει από δυσκοιλιότητα όταν υπάρχουν δραματικές αλλαγές που διαρκούν για τουλάχιστον τρεις ή περισσότερες μέρες.

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα ήπιο πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι η δυσκοιλιότητα πρέπει να αντιμετωπισθεί εγκαίρως ώστε να μην γίνει χρόνια κι, επιπλέον, να εντοπισθεί οποιαδήποτε υποκείμενη νόσος, η οποία μπορεί να την προκαλεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα προκαλείται λόγω αφυδάτωσης, κακής διατροφής ή καθιστικής ζωής. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωμα ενός σοβαρότερου προβλήματος υγείας που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που παίρνουν οι άνθρωποι, που πάσχουν από δυσκοιλιότητα, είναι κάποιο προϊόν διαθέσιμο στο  εμπόριο με καθαρτική δράση. Αυτό  όμως δεν συνιστάται, καθώς το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να έχει εξάρτηση σε αυτό κι επιπλέον τα προϊόντα αυτά ίσως να έχουν κι άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα που έχουν ήπιες καθαρτικές ιδιότητες, ώστε να βελτιώσουν την πέψη σας.

1 . Χυμός από αλόη

θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα με αλοη βερα

Η αλόη είναι ένα από εκείνα τα φυτά που έχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία – και εσωτερικά και εξωτερικά. Πίνοντας το χυμό από το φυτό της αλόης σε καθημερινή βάση, βοηθάτε το παχύ έντερο να καθαρίσει με φυσικό τρόπο και να λειτουργήσει καλύτερα στην αποβολή των περιττωμάτων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων, ένα συστατικό της αλόης, γνωστό ως αλοΐνη, είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Δείτε επίσης: Πώς να καθαρίσετε το παχύ έντερό σας με φυσικό τρόπο

2 . Μήλα

Ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας είναι το μήλο. Αυτό το φρούτο περιέχει πηκτίνη, μια ουσία που προωθεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Σύμφωνα με δεδομένα από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, τα μήλα παρέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε να μαλακώσουν τα κόπρανα και να ρυθμίσουν την αποβολή των περιττωμάτων.

3 . Μπανάνες

Η μπανάνα είναι ένα πεντανόστιμο φρούτο που προωθεί την καλή πέψη και βελτιώνει τις κινήσεις του εντέρου. Οι μπανάνες παρέχουν μια υγιεινή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες δρουν σαν ένα ισχυρό φυσικό καθαρτικό που βοηθάει στην αποβολή των περιττωμάτων.

Μια μπανάνα παρέχει το 12% της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας φυτικών ινών κι επίσης περιέχει φρουκτοολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι μόλις φτάσουν στο παχύ έντερο, προωθούν την καλή συνολική πέψη.

4 . Πράσινο τσάι, μια από τις θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα

θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα- πρασινο τσαι

Το πράσινο τσάι έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια ως αντιοξειδωτικό ρόφημα με άλλα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά τα οφέλη-κλειδιά είναι η ικανότητά του να προωθεί την καλή πέψη και να ρυθμίζει την αποβολή των περιττωμάτων που συσσωρεύονται στο παχύ έντερο.

Το πράσινο τσάι έχει επίσης ήπια καθαρτική επίδραση που βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

5 . Βρώμη, από τις θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα

Οι άνθρωποι, που πάσχουν συχνά από δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να προσθέσουν περισσότερη βρώμη στη διατροφή τους.

Η βρώμη περιέχει υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες που συνεισφέρουν στην καλύτερη πέψη στο σύνολο της  και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Ιδανικά, θα πρέπει να τρώτε λίγο πλιγούρι βρώμης για πρωινό, αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε βρώμη στους φρουτοπολτούς, στις σούπες, ακόμη και στις σαλάτες.

6 . Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος χαρακτηρίζεται από τα υψηλά ιατρικά οφέλη του, τα οποία αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Ο λιναρόσπορος έχει ήπιες καθαρτικές ιδιότητες που βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και στον καθαρισμό του παχέος εντέρου από τις εναπομείναντες ακαθαρσίες.

Απλά προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο σε μια κούπα νερό, το αφήνετε να καθίσει όλη τη νύχτα και το πίνετε το  πρωί με άδειο στομάχι.

7 . Ελαιόλαδο με λεμόνι, μια από τις θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα

θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα - ελαιολαδο και λεμονι

Ο συνδυασμός των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου και του λεμονιού μπορεί να δημιουργήσει ένα φυσικό καθαρτικό για τη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Απλώς αραιώνετε το χυμό από ένα λεμόνι σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό και προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Το πίνετε κάθε πρωί με άδειο στομάχι.

Σας συνιστούμε να διαβάσετε:  Γιατί να πίνουμε τακτικά χλιαρό νερό

8 . Μηλόξυδο και μέλι, από τις θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα

Ένας άλλος εξαιρετικός συνδυασμός είναι να  φτιάξετε ένα φυσικό καθαρτικό αραιώνοντας μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και μέλι, σε ένα φλιτζάνι νερό. Πίνετε αυτό το μείγμα τρεις φορές την ημέρα.

Πώς σας φάνηκαν οι θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...

8 ασκήσεις να δυναμώσετε το κάτω μέρος της πλάτης
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
8 ασκήσεις να δυναμώσετε το κάτω μέρος της πλάτης

Είναι απαραίτητο να δυναμώσετε το κάτω μέρος της πλάτης; Η καθιστική ζωή και οι πολλές ώρες σ' ένα γραφείο μπορούν να σας προκαλέσουν πόνο στο


Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.