Πώς να το αμπέλι σας να στέκεται όρθιο

Με την κατάλληλη φροντίδα, τα αμπέλια είναι φυτά που αναβαθμίζουν τη διακόσμηση του κήπου σας. Ακολουθούν 6 τρόποι για να τα κάνετε να παραμείνουν δυνατά και να αναπτυχθούν υγιή.
Πώς να το αμπέλι σας να στέκεται όρθιο

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Ένα όμορφο και υγιές αμπέλι προσθέτει στη διακόσμηση του σπιτιού σας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, όπως πολυετή αμπέλια με λουλούδια διαφορετικών χρωμάτων και σχημάτων, ακόμη και φύλλα με όμορφες αποχρώσεις του πράσινου. Ωστόσο, η ελκυστικότητα ενός αμπελιού εκτιμάται μόνο εφόσον στέκεται όρθιο. Πώς μπορείτε λοιπόν να κάνετε ένα αμπέλι να στέκεται όρθιο; Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι ένα φυτό σε καλή κατάσταση θα είναι πάντα πιο εύκολο στο χειρισμό. Το αμπέλι σας μπορεί να χρειάζεται ένα στήριγμα ή κάποια άλλη δομή για να ευδοκιμήσει και να επιτύχει τον αναμενόμενο οπτικό αντίκτυπο. Θα σας το εξηγήσουμε βήμα προς βήμα εδώ.

6 τρόποι για να κάνετε ένα αμπέλι να σταθεί όρθιο

Τα αμπέλια χρησιμοποιούνται για να διακοσμήσουν τοίχους, κολώνες, μπαλκόνια, ακόμα και φράχτες. Δημιουργούν έναν φυσικό χώρο που είναι ευχάριστος, αναπτύσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις, αναζητώντας πάντα το φως του ήλιου και ο τρόπος με τον οποίο στηρίζονται μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.

  • Ο κισσός κρατιέται σταθερός με την αγκύλωση των ριζών του. Αυτές διευκολύνουν το πιάσιμο και την αναρρίχησή του.
  • Φυτά όπως το αμπέλι, το αναρριχώμενο φυτό της Βιρτζίνια και το γλυκό μπιζέλι αναπτύσσονται με ένα είδος έλικες.
  • Το αγιόκλημα και τα ομοειδή του αναπτύσσουν ένα σύστημα διαπλεκόμενων βλαστών. Αυτό βοηθά το φυτό να εξαπλωθεί.

Έτσι, η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσετε για να τα διατηρήσετε σταθερά θα εξαρτηθεί από αυτό που περιγράψατε. Τώρα, ανακαλύψτε τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε.

Honeysuckle
Τα αγιόκλημα είναι μια δημοφιλής επιλογή στα σπίτια. Στριφογυρίζουν μέσα από διαπλεκόμενους μίσχους.

1. Χρησιμοποιήστε μια πέργκολα ή ένα στήριγμα

Αυτό είναι ιδανικό για το δέσιμο γιασεμιών και αναρριχώμενων τριαντάφυλλων. Το υλικό της πέργκολας μπορεί να ποικίλει. Η επιλογή σας θα εξαρτηθεί από τα γούστα και τις ανάγκες σας.

Κατασκευάζονται από πλαστικό, μέταλλο και ξύλο. Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι ότι το υλικό να είναι σε θέση να αντέξει το βάρος του φυτού.

Λάβετε υπόψη σας ότι κυκλοφορούν με όμορφα σχέδια, οπότε θα σας βοηθήσουν να συμπληρώσετε τη διακόσμηση. Ωστόσο, αν δεν έχετε τον προϋπολογισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φύλλο από υφασμένο σύρμα για να κρατηθεί το αναρριχώμενο φυτό και να αναπτυχθεί τακτοποιημένα.

2. Εξαρτήματα τοίχου

Τα άγκιστρα, τα καρφιά, οι κρίκοι και άλλα είδη εξαρτημάτων είναι χρήσιμα για τη δημιουργία μιας διαδρομής ανάπτυξης για τα αμπέλια. Μπορεί να χρειαστείτε ένα τρυπάνι και άλλα εργαλεία. Επίσης, ένα σύρμα θα λειτουργήσει ως οδηγός, ώστε το φυτό να μπλέκεται σε αυτό.

Δημιουργήστε κανάλια που απέχουν μεταξύ τους περίπου 10 εκατοστά. Δεν συνιστάται να υπάρχει πολύς χώρος μεταξύ κάθε σύρματος. Και αν ανησυχείτε μήπως φαίνεται, μην ανησυχείτε! Με την πάροδο του χρόνου, καθώς το αμπέλι θα μεγαλώνει, δεν θα είναι εμφανές.

3. Καμάρες από σύρμα

Ο χώρος δεν αποτελεί εμπόδιο για την ύπαρξη μιας τέτοιας κατασκευής. Μια συρμάτινη ή ξύλινη αψίδα μπορεί να ποικίλει σε μέγεθος και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χώρου.

Αυτά τα στοιχεία παρέχουν μια εξαιρετική επιφάνεια ανάπαυσης για αναρριχώμενα φυτά τύπου Clematis, για παράδειγμα. Επιπλέον, αφήνουν χώρο στο έδαφος για την τοποθέτηση άλλων γλαστρών.

4. Κλουβιά ή οβελίσκοι

Αυτές οι κατασκευές είναι χρήσιμες ώστε οι ρίζες να μην μπερδεύονται ή να μην λυγίζουν. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και υλικά. Τα ξύλινα κλουβιά και οι οβελίσκοι τα κάνουν να φαίνονται πιο όμορφα.

5. Συρμάτινες ή ξύλινες σκάλες

Αυτές οι σκάλες είναι πολύ εύχρηστες και μπορείτε να τις μετακινήσετε χωρίς επιπλοκές. Χρησιμοποιούνται ως παραβάν για λουλούδια ή φυτά που αναπτύσσονται κάθετα.

Κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Μπορείτε να παίξετε με το χρώμα του τοίχου για να δημιουργήσετε μια όμορφη αντίθεση και να κάνετε το αμπέλι να στέκεται σταθερό.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

6. Χρησιμοποιήστε το κόλπο με τον γάντζο για να κάνετε το αμπέλι να σταθεί όρθιο

Αυτή είναι μια μέθοδος που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο και έχει δώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Έχετε πρόχειρο έναν συρμάτινο γάντζο, μερικούς συνδετήρες φυτών, κλωστή ραψίματος, ψαλίδι, νερό και διάφανο βερνίκι νυχιών.

Μόλις όλα είναι έτοιμα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Σχηματίστε ένα σχήμα διαμαντιού με την παραμάνα ή μπορείτε να την αφήσετε ως έχει. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξεδιπλώσετε τον κυρτό γάντζο για να σχηματίσετε μια ευθεία γραμμή.
  2. Βάψτε το σύρμα με βερνίκι νυχιών και περιμένετε να στεγνώσει. Αυτό θα αποτρέψει τη σκουριά στο σύρμα από το να καταστρέψει το φυτό.
  3. Τώρα ήρθε η ώρα να το θάψετε σε ευθεία γραμμή στο έδαφος, προσέχοντας να μην πληγώσετε το φυτό. Αν είναι δυνατόν, βάλτε το στη μέση της αμπέλου, αλλά προσέξτε πολύ να μην πληγώσετε τις ρίζες.
  4. Ολοκληρώστε μπλέκοντας το φυτό στο σύρμα, αλλά χωρίς να ασκήσετε υπερβολική δύναμη.

Αν δυσκολεύεστε να κρατήσετε το φυτό, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας με την κλωστή. Της δίνετε μερικές περιστροφές, χωρίς να τη σφίξετε πολύ. Το θέμα είναι απλώς να μεγαλώσει και να ευδοκιμήσει το αμπέλι γύρω από το σύρμα.

vine stand upright: Jazmine
Οι ξύλινες κατασκευές με αμπέλια δείχνουν κομψές και χαριτωμένες στις βεράντες.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα καλό στήριγμα για το αμπέλι σας

Πρόκειται για ένα είδος φυτού που από τη φύση του θέλει να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος. Έτσι, αν θέλετε ένα στο σπίτι, την αυλή ή τον υπαίθριο χώρο σας, θα πρέπει να σημειώσετε οδηγούς για να του δείξετε πού να αναπτυχθεί.

Στη συνέχεια, θυμηθείτε να εγκαταστήσετε κάποια στηρίγματα για να βοηθήσετε όχι μόνο να ελέγξετε την κατεύθυνση προς την οποία αναπτύσσεται, αλλά και για να το διατηρήσετε υγιές!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.