10 μικροί αστικοί κήποι: φέρτε την αρμονία στο μπαλκόνι σας

Οι μικροί αστικοί κήποι είναι μια αστική τάση που, χωρίς αμφιβολία, είναι πολύ ευχάριστη για το μάτι. Επιπλέον, μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε έναν μικρό χώρο στο σπίτι μας, που γενικά τείνει να παραμελείται.
10 μικροί αστικοί κήποι: φέρτε την αρμονία στο μπαλκόνι σας

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαΐου, 2019

Οι μικροί αστικοί κήποι είναι μια υπέροχη ιδέα για το πώς να χτίσετε και να διακοσμήσετε το μπαλκόνι σας. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές τις ιδέες.

Αυτό που πρέπει να έχετε στο νου σας είναι: να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χώρο. Θα δείτε πόσο εύκολο είναι να μετατρέψετε αυτό το μέρος σε έναν ευχάριστο χώρο όπου θα περνάτε τον χρόνο σας.

Επιπλέον, θα παρατηρήσετε ότι μπορείτε να διακοσμήσετε με πολλούς τρόπους και με βοήθεια των υλικών που δεν είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να βρείτε ακόμη και μερικά μέσα στο σπίτι σας!

Πρώτον, ωστόσο, ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη της ύπαρξης αστικών κήπων.

Μικροί αστικοί κήποι - Λουλούδια

Οι μικροί αστικοί κήποι και τα οφέλη τους

  • Τα φυτά σάς βοηθούν να αναπνέετε πιο έυκολα, καθώς μειώνουν τη ρύπανση και, ως εκ τούτου, καθαρίζουν τον αέρα. Σύμφωνα με τον ερευνητή Ho-Hyun Kim μπορούν να βοηθήσουν αρκετά και τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα.
  • Επιπλέον, τα φυτά μειώνουν επίσης τον στατικό ηλεκτρισμό, οπότε το περιβάλλον δεν θα φορτίζεται πλέον.
  • Επίσης, τα φυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολύ πιο ευχάριστου περιβάλλοντος, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του στρες. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνουν τη διάθεσή σας και την ποιότητα ζωής σας.
  • Προσθέτουν αρμονία στον χώρο και αυτό βελτιώνει τη συγκέντρωσή σας.

Οι μικροί αστικοί κήποι: στοιχεία για τη διακόσμησή τους

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε και να διακοσμήσετε τους μικρούς αστικούς κήπους. Όλα εξαρτώνται από τα γούστα του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, ορισμένοι προτιμούν ένα μινιμαλιστικό στυλ, ενώ άλλοι απολαμβάνουν ένα μποέμικο στυλ, με περισσότερα στοιχεία.

Ανεξάρτητα από το στυλ που προτιμάτε, το σημαντικό είναι να βρείτε ποια αντικείμενα μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε καλύτερη χρήση του χώρου και να τον κάνετε πιο ευχάριστο. Μερικά από τα πιο δημοφιλή, όσον αφορά τους αστικούς κήπους, είναι τα εξής:

1.Τοποθετήστε έναν μικρό πάγκο

Μικροί αστικοί κήποι - Πάγκος και φυτά

Για σύγχρονο στυλ, οι πάγκοι με ξύλινες λεπτομέρειες έχουν γίνει της μόδας. Αυτό κάνει τους μικρούς αστικούς κήπους σας να είναι πολύ πιο ευρύχωροι και οργανωμένοι.

2.Δημιουργήστε έναν πράσινο τοίχο

Μικροί αστικοί κήποι - Ξύλινα ράφια

Οι μικροί αστικοί κήποι γεμάτοι φυτά ή λουλούδια είναι πάντα πολύ όμορφοι και πάνω απ’ όλα χαλαρωτικοί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πράσινο βοηθά στη δημιουργία ενός πολύ φυσικού περιβάλλοντος.

Για να φτιάξετε έναν τέτοιον κήπο, θα πρέπει να βρείτε μόνο μια ξύλινη βάση και να προσθέσετε γλάστρες (ή αναρριχητικά φυτά). Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε πολλά πλέγματα κατά μήκος του τοίχου για να τοποθετήσετε διάφορα φυτά.

3.Στοιχεία για χαλάρωση

Μικροί αστικοί κήποι - Πολύχρωμη διακόσμηση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα αξεσουάρ, για να διακοσμήσετε και να δημιουργήσετε ιδανικό περιβάλλον για να περνάτε στιγμές χαλάρωσης ή να κάνετε διαλογισμό.

Μερικά αφράτα μαξιλάρια για καρέκλες, διακοσμητικά  μαξιλάρια, ένας καλός καναπές, κουβέρτες και γλάστρες είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε μια ειδική γωνιά. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά υφάσματα, σχήματα και αποχρώσεις που θα κάνουν το μπαλκόνι σας πολύ ζεστό και άνετο.

4.Προσθέστε σειρές με μικρά φώτα

Μικροί αστικοί κήποι - Γυάλινα βάζα

Τα διακοσμητικά φωτάκια είναι μικρές σειρές με λαμπάκια που είναι πολύ μοντέρνα για να διακοσμήσετε τους μικρούς αστικούς κήπους. Αυτό δεν είναι μόνο επειδή δίνουν μια πιο ρομαντική ατμόσφαιρα στον χώρο, αλλά επειδή παρέχουν μια πηγή ελαφρού φωτισμού. Είναι πολύ όμορφα όταν έχει ηλιοβασίλεμα και, φυσικά, τη νύχτα.

Τα καταστήματα διαθέτουν διακοσμητικά φωτάκια που λειτουργούν με μπαταρίες και με ρεύμα. Επιλέξτε αυτά που σας ταιριάζουν καλύτερα. Μια άλλη επιλογή είναι να τα τοποθετήσετε ανάμεσα στα φυτά στον πράσινο τοίχο σας ή μπορείτε να τα τοποθετήσετε με πολλούς άλλους τρόπους.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ακόμη και τα δικά σας φωτιστικά χρησιμοποιώντας βάζα!

5.Αναρριχώμενα φυτά

Μικροί αστικοί κήποι - Αναρριχώμενα φυτά

Τα αναρριχώμενα φυτά είναι φυτά που αναπτύσσονται σταδιακά σε μια επιφάνεια και την καλύπτουν πλήρως.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε έναν τοίχο, να δημιουργήσετε μια αψίδα ή να τα αναπτύξετε γύρω από έναν κορμό για να φτιάξετε ένα φυσικό αξεσουάρ και να δώσετε μια διαφορετική πινελιά στο χώρο.

6.Αιώρες

Οι αιώρες είναι τα στοιχεία που λειτουργούν πολύ καλά για μικρούς αστικούς κήπους και τα οποία μπορείτε να τα απολαύσετε εάν έχετε ένα λίγο πιο ευρύχωρο μπαλκόνι.

Το κόλπο είναι να επιλέξετε μια αιώρα που αποτελείται από άνετα και όμορφα υλικά, αλλά και ανθεκτικά.

7.Λουλούδια

Μικροί αστικοί κήποι - Τραπέζι και καρέκλα

Τα λουλούδια είναι φυσικά στοιχεία που φέρνουν πολύ χρώμα και ζωτικότητα στους μικρούς αστικούς κήπους. Ανάλογα με τα γούστα σας μπορείτε να φτιάξετε διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς και συνθέσεις. Μπορούν να τοποθετηθούν στο κέντρο του χώρου ή να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικό στοιχείο.

8.Διακοσμητικά στοιχεία

Κάποια δοχεία διαφόρων μεγεθών με φυτά και λουλούδια μπορούν να τοποθετηθούν σε διαφορετικούς συνδυασμούς κάθετα στον τοίχο. Αυτά υποστηρίζονται σε μια βάση όπου υπάρχουν και άλλα διακοσμητικά στοιχεία όπως γλάστρες, φανάρια και μικρά κεριά.

Το κλειδί είναι να τοποθετήσετε μερικά τέτοια στοιχεία, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε το περιβάλλον.

9.Τεχνητό γκαζόν

Μικροί αστικοί κήποι - Τεχνητό γκαζόν

Μπορείτε να «στρώσετε χαλί» στους μικρούς αστικούς κήπους σας με ένα μικρό τεχνητό γκαζόν. Θα σας βοηθήσει να δώσετε μια πιο φυσική πινελιά στον χώρο και να σας κάνει να χαλαρώσετε. Οι μικροί αστικοί κήποι με αυτή την προσθήκη είναι υπέροχοι.

10.Ομπρέλα

Είναι σημαντικό να έχετε έναν σκιασμένο χώρο σε κάθε μικρό αστικό κήπο. Δεν χρειάζεστε ένα μεγάλο χώρο για να ταιριάζει στον κήπο σας μια καλή ομπρέλα. Το μπαλκόνι σας θα φαίνεται πολύ εξελιγμένο.

Ιδέες για μικρούς αστικούς κήπους: χώροι που σας αρέσουν

Μικροί αστικοί κήποι - Μαξιλάρια και ριχτάρια

Δημιουργήστε έναν πάγκο με ρουστίκ αίσθηση που ταιριάζει τέλεια με τα φυτά σας. Τοποθετήστε έναν μουσαμά ή τέντα στα κάγκελα του μπαλκονιού σας και θα έχετε την ιδιωτικότητα που θέλετε όταν κάνετε αθλήματα, διαβάζετε ή απλώς απολαμβάνετε λίγο ήλιο.

Δημιουργήστε ένα ρομαντικό μπαλκόνι

Συνδέάστε ένα τραπέζι με ένα αγγείο με λουλούδια και ένα κεντρικό κομμάτι που το θεωρείτε ιδανικό για την περίσταση και προσθέστε μερικά κεριά.

Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε έναν καναπέ με κρεμαστά φώτα για να δημιουργήσετε μια ρομαντική ατμόσφαιρα και περισσότερο ταιριαστή με την περίσταση.

Ένα πολύχρωμο και χαρούμενο μπαλκόνι

Μικροί αστικοί κήποι - Ξύλινα έπιπλα σε μπαλκόνι

Διακοσμήστε το μπαλκόνι σας επιλέγοντας μερικά αξεσουάρ, αλλά αυτά που τραβούν την προσοχή, ειδικά από τους ανθρώπους που σας επισκέπτονται.

Τοποθετήστε ένα χαλί στο πάτωμα και ένα βοηθητικό τραπέζι. Όχι μόνο φαίνεται καλό, αλλά και θα είναι πολύ χρήσιμο.

Φέρτε τη ζωή στις γωνίες του μπαλκονιού σας

Δημιουργήστε έναν καλό χώρο όπου θα τρώτε το πρωινό σας, το μεσημεριανό σας γεύμα ή το δείπνο σας. Εάν το μπαλκόνι σας βρίσκεται σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους του κτηρίου σας, θα έχετε μια εξαιρετική θέα όπου ο κήπος σας θα φανεί πολύ πιο όμορφος.

Τώρα γνωρίζετε πώς δημιουργούνται οι μικροί αστικοί κήποι. Επωφεληθείτε από αυτόν το χώρο και την θέα για να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Raitelli, M. (2006). Diseño de la Iluminacion de Interiores. Manual de Iluminación Eficiente – Seminario de Iluminación Eficiente.
  • Bojórquez, G., Gómez-Azpeitia, G., Cueto, R. G.-, Luna, A., & Gallegos, R. (2007). Confort Térmico : Espacios Exteriores e Interiores. In XXXI SEMANA NACIONAL DE ENERGÍA SOLAR.
  • Tumini, I. (2010). Estrategias para reducción del efecto isla de calor en los espacios urbanos. Estudio aplicado al caso de Madrid. Congreso Internacional Sobre Edificación Sostenible SB10mad. https://doi.org/10.1016/j.jsb.2017.07.006
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.