Πώς να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι

Μάθετε πώς να φτιάχνετε ανακυκλωμένο χαρτί προς όφελος του περιβάλλοντος και εμπνευστείτε με αυτές τις τρεις κατασκευές. Ξέρουμε ότι θα τις λατρέψετε!
Πώς να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαρτίου, 2022

Το ανακυκλωμένο χαρτί παρασκευάζεται με μια τεχνική αιώνων, οπότε μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι για να δώσει μια δεύτερη ζωή στο χαρτί που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει. Είναι μια πολύ καλή ιδέα να συμβάλλετε στο περιβάλλον επαναχρησιμοποιώντας υλικά που δεν χρειάζεστε.

Το ανακυκλωμένο χειροποίητο χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητες κατασκευές για να μειώσετε τον περιβαλλοντικό σας αντίκτυπο. Το χαρτί φτιάχνεται άλλωστε από την κυτταρίνη των δέντρων!

Ας δούμε πώς μπορείτε να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι.

Μπορεί να ανακυκλωθεί κάθε είδος χαρτιού;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι δυνατή η ανακύκλωση όλων των ειδών χαρτιού, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Αυτό που ανακυκλώνεται είναι η κυτταρίνη από την οποία αποτελείται το χαρτί. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα χαρτιά την ίδια συγκέντρωση αυτού του υλικού.

Μεταξύ των χαρτιών που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι τα εξής:

 • Χαρτόνι
 • Περιοδικά
 • Εφημερίδες
 • Φωτοαντίγραφα
 • Διαφημιστικά φυλλάδια

Στα χαρτιά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 • Χαρτί τουαλέτας
 • Φωτογραφικό χαρτί
 • Χαρτί φαξ
 • Κερωμένο χαρτί
Newspapers to recycle
Το χαρτί εφημερίδων είναι ανακυκλώσιμο. Στην πραγματικότητα, είναι συνήθως ένας από τους πιο συχνά ανακυκλωμένους τύπους χαρτιού.

Υλικά για την κατασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού

Το ανακυκλωμένο χαρτί μπορεί να κατασκευαστεί από την άνεση του σπιτιού σας και χωρίς την ανάγκη ξένων υλικών.

Αυτή η δραστηριότητα είναι ιδανική για τα παιδιά, αφού είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τους διδάξετε πώς να φροντίζουν το περιβάλλον.

Εδώ είναι τα υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί:

 • Σφουγγάρια
 • Ζεστό νερό
 • Λεπτό πλέγμα
 • Μπουκάλι ψεκασμού
 • Μπλέντερ
 • Χαρτί κατάλληλο για ανακύκλωση
 • Κορνίζες φωτογραφιών
 • Κομμάτια φύλλου ή λεπτού υφάσματος
 • Μια χειροκίνητη πρέσα ή κάποιο βάρος για να πιέσετε το χαρτί
 • Ένα βαθύ δοχείο στο οποίο θα χωράνε τα κάδρα οριζόντια

Πώς να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι

Η διαδικασία παρασκευής ανακυκλωμένου χαρτιού εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια χάρη στην ευκολία της. Ωστόσο, αν και πρόκειται για μια απλή εργασία, πρέπει να τηρούνται ορισμένες συστάσεις, ώστε το τελικό προϊόν να είναι ποιοτικό.

1. Αγοράστε ή φτιάξτε ένα πλαίσιο

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού είναι να φτιάξετε ή να αγοράσετε δύο πλαίσια στο μέγεθος που θέλετε τα φύλλα χαρτιού. Μόλις τα αποκτήσετε, τοποθετήστε το ένα στο τραπέζι εργασίας σας και καλύψτε το με ένα κομμάτι πλέγματος του ίδιου μεγέθους. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά τεντωμένο για να μπορέσετε να το στερεώσετε.

Μόλις στερεωθεί το πλέγμα, κόψτε προσεκτικά το πλεόνασμα και αυτό ήταν! Το καλούπι στο οποίο θα φτιάξετε το ανακυκλωμένο χαρτί είναι έτοιμο! Ωστόσο, δεν πρέπει να προσθέσετε το πλέγμα στο άλλο πλαίσιο που απομένει, καθώς θα χρησιμεύσει ως κάλυμμα.

Πριν από το επόμενο βήμα, μπορείτε να κόψετε το φύλλο ή το κομμάτι λεπτού υφάσματος. Κάντε το στο ίδιο μέγεθος με τα πλαίσια για να εξοικονομήσετε χρόνο.

2. Φτιάξτε τον χαρτοπολτό

Για να δημιουργήσετε τον χαρτοπολτό από το μηδέν, κόψτε πρώτα το χαρτί που πρόκειται να ανακυκλώσετε σε μικρά κομμάτια, ώστε να διαλυθούν πιο γρήγορα. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε όλο το χαρτί και καλύψτε το εντελώς με ζεστό νερό.

Αφήστε το χαρτί να μείνει όλη τη νύχτα για να διασπαστεί εντελώς.

Την επόμενη μέρα, χτυπήστε ή επεξεργαστείτε όλο το μείγμα μέχρι να έχετε μια λεία και χωρίς σβόλους υφή. Μπορείτε επίσης να κάνετε αυτή τη διαδικασία με γουδί και γουδοχέρι.

3. Από τον πολτό σε ανακυκλωμένο χαρτί

Μόλις έχετε τον χαρτοπολτό χωρίς σβόλους, ήρθε η ώρα να τον μεταφέρετε στο πλαίσιο για να αρχίσετε να σχηματίζετε τα φύλλα. Απλώστε τον χαρτοπολτό στο πλαίσιο με το πλέγμα και δώστε του το πάχος και το μέγεθος που θέλετε. Στη συνέχεια, σκουπίστε όλη την επιφάνεια για να απομακρύνετε προσεκτικά την περιττή υγρασία.

Το επόμενο βήμα είναι να καλύψετε το πλαίσιο που έχει το πλέγμα με τον πολτό με το λεπτό φύλλο που βρέξατε νωρίτερα και να τοποθετήσετε από πάνω το άλλο πλαίσιο που είχατε ελεύθερο. Ανακινήστε ελαφρά και τα δύο πλαίσια και βεβαιωθείτε ότι ο πολτός είναι ομοιόμορφα κατανεμημένος. Τέλος, αφήστε τον να στραγγίξει για λίγα λεπτά και αφαιρέστε το πλαίσιο.

4. Αποκολλήστε τον πολτό

Όταν έχετε τον πολτό στο πλαίσιο, ήρθε η ώρα να τον αφαιρέσετε προσεκτικά.

Τοποθετήστε το καλούπι πάνω στο βρεγμένο φύλλο έτσι ώστε ο πολτός να έρχεται σε άμεση επαφή με το κομμάτι ύφασμα. Τώρα, με λίγη πίεση, μεταφέρετε το νέο φύλλο χαρτιού στο κομμάτι υφάσματος.

Ολοκληρώστε την απομάκρυνση της υπόλοιπης υγρασίας με τη βοήθεια ενός σφουγγαριού και τοποθετήστε ένα άλλο κομμάτι ύφασμα πάνω στο ανακυκλωμένο φύλλο χαρτιού. Για να μην τσαλακωθεί ή χάσει το σχήμα του καθώς στεγνώνει, τοποθετήστε πάνω του μια στοίβα βιβλία ή ένα βαρύ αντικείμενο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια πρέσα.

5. Οι τελικές λεπτομέρειες

Όταν το φύλλο και το χαρτί στεγνώσουν εντελώς, μπορείτε να τα αποκολλήσετε για να αποκαλύψετε το νέο φύλλο που δημιουργήσατε από το μηδέν. Θα παρατηρήσετε ότι το χαρτί είναι λίγο κυματιστό, οπότε μπορείτε να το βάλετε μέσα σε ένα βιβλίο για να το ισιώσετε. Μπορείτε επίσης να κόψετε τις άκρες αν χρειαστεί.

Τρία υπέροχα πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε με ανακυκλωμένο χαρτί

Υπάρχουν πολλές κατασκευές που μπορείτε να φτιάξετε από ανακυκλωμένο χαρτί. Το θέμα είναι να αφήσετε τη φαντασία σας να οργιάσει και να δημιουργήσετε μοναδικά κομμάτια που θα σας φανούν χρήσιμα στο μέλλον.

1. Τετράδια ζωγραφικής με ανακυκλωμένο χαρτί

Η ζωγραφική είναι μια από τις δραστηριότητες που απολαμβάνουν περισσότερο τα παιδιά (και πολλοί ενήλικες). Αυτή η διδακτική άσκηση όχι μόνο διεγείρει τη δημιουργικότητά τους, αλλά και τα διασκεδάζει ενώ μαθαίνουν.

Αν τα παιδιά σας βοήθησαν στην κατασκευή του ανακυκλωμένου χαρτιού, μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη χειροτεχνία, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να αποτυπώσουν όλες τις πολύχρωμες ιδέες τους στο χαρτί.

Για να φτιάξετε το τετράδιο ζωγραφικής, φροντίστε να φτιάξετε τα απαραίτητα φύλλα ανακυκλωμένου χαρτιού. Μόλις τα έχετε όλα έτοιμα, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι χαρτόνι για τα εξώφυλλα και ράψτε ή πλέξτε τα όλα μαζί.

2. Μια κορνίζα φωτογραφιών με ανακυκλωμένο χαρτί

Αν έχετε μια βαρετή κορνίζα που χρειάζεται ανανέωση, αυτή η ιδέα είναι ιδανική για εσάς! Είναι μια από τις πιο εύκολες κατασκευές, οπότε μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και τα παιδιά.

Απλά κόψτε λωρίδες ανακυκλωμένου χαρτιού και τυλίξτε τις σε μικρούς κύκλους διαφορετικών μεγεθών. Κολλήστε τα πάνω στην κορνίζα χωρίς συγκεκριμένη σειρά. Παίξτε με τα διαφορετικά μεγέθη και προσπαθήστε να μην αφήσετε κανένα κενό ακάλυπτο.

Αν θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα, όταν φτιάχνετε το ανακυκλωμένο χαρτί μπορείτε να το βάψετε με διαφορετικές αποχρώσεις για να κάνετε το φινίρισμα πιο ζωντανό και εντυπωσιακό.

Recycle
Όλα τα ανακυκλωμένα υλικά μπορούν να εφαρμοστούν στη διακόσμηση του σπιτιού, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στη φροντίδα ενός πιο βιώσιμου περιβάλλοντος.

3. Λαμπτήρες από ανακυκλωμένο χαρτί

Αυτός ο τύπος χάρτινου λαμπτήρα είναι πολύ εύκολος στην κατασκευή του και έχει ένα μοναδικό στυλ που θα εκπλήξει όλους τους καλεσμένους σας.

Για να τον φτιάξετε, πρέπει να φτιάξετε βεντάλιες ίδιου μεγέθους με τα χάρτινα φύλλα. Διπλώστε τα μπρος-πίσω μέχρι να σχηματιστεί το τυπικό σχήμα βεντάλιας.

Σε κάθε μια από τις πτυχώσεις, θα πρέπει να κάνετε μια τρύπα σε μια από τις άκρες της, ώστε να μπορείτε στη συνέχεια να περάσετε ένα σχοινί μέσα από αυτές. Αφού έχετε διπλώσει όλα τα φύλλα χαρτιού, ήρθε η ώρα να τα ενώσετε μεταξύ τους με τη βοήθεια λευκής κόλλας.

Τέλος, όταν όλες οι βεντάλιες είναι ενωμένες μεταξύ τους, περάστε ένα σκοινί μέσα από κάθε μία από τις πάνω τρύπες και τραβήξτε το σκοινί για να κλείσει η κορυφή. Θα έχετε σχηματίσει μια κλασική λάμπα τύπου καπάκι. Τώρα, το μόνο που χρειάζεται είναι να στερεώσετε το καπάκι σε μια λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας και θερμότητας, ώστε να μην ζεσταθεί πολύ.

Εμπνευστείτε για να φτιάξετε ανακυκλωμένο χαρτί στο σπίτι

Όταν δίνουμε στο χαρτί μια δεύτερη ευκαιρία, βοηθάμε το περιβάλλον.

Εκτός αυτού, είναι μια πολύ καλή ιδέα να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να δημιουργήσετε διαφορετικές κατασκευές, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα.

Τώρα λοιπόν που ξέρετε πόσο εύκολο είναι, ετοιμαστείτε να το κάνετε πράξη! Εμπνευστείτε από αυτές τις ιδέες!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Reyna, Leoncio, et al. “Elaboración de cartón a partir de papel reciclado.” Revista Peruana de Química e Ingeniería Química 6.1: 50-54.
 • Cebrián del Pozo, Marianela, and Paco Ruiz Díaz. “Papel reciclado.” (1989).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.