Είσαι οπτικός, κιναισθητικός ή ακουστικός τύπος;

Θέλεις να μάθεις ποια αίσθηση υπερισχύει σε εσένα;
Είσαι οπτικός, κιναισθητικός ή ακουστικός τύπος;

Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαΐου, 2021

Τι τύπος ανθρώπου είστε: οπτικός, κιναισθητικός ή ακουστικός τύπος; Όπως ξέρεις, υπάρχουν πέντε αισθήσεις με τις οποίες οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και επικοινωνούν με τον κόσμο γύρω τους: η όσφρηση, η γεύση, η αφή, η όραση και η ακοή. Σε γενικές γραμμές, ο καθένας μας χρησιμοποιεί μια ή δύο από αυτές τις αισθήσεις περισσότερο από τις άλλες για να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον και να πάρει πληροφορίες από αυτό. Θέλεις να μάθεις ποια αίσθηση υπερισχύει σε εσένα;

Πώς αλληλεπιδράς με τον κόσμο; Είστε οπτικός, κιναισθητικός ή ακουστικός τύπος;

Αυτή η θεωρία διατυπώθηκε στα πλαίσια του νευρογλωσσολογικού προγραμματισμού. Η νευρογλωσσολογία θεωρεί ότι ο κόσμος στον οποίο ζει ο καθένας μας γίνεται αντιληπτός με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα. Καθένας μας αντιλαμβάνεται τον κόσμο με βάση την αίσθηση που χρησιμοποιεί περισσότερο σύμφωνα με τη προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του.

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία, που αξίζει να πάρεις υπόψη σου για να καταλάβεις τον εαυτό σου καλύτερα. Είναι επίσης πιθανό να χρησιμοποιείς πολύ συχνά όχι μία αλλά δύο από τις πέντε αισθήσεις σου ή και περισσότερες. Κάτι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι η οπτική γωνία αυτή έχει να κάνει με το ημισφαίριο του εγκεφάλου που χρησιμοποιείς περισσότερο. Όσοι χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριου του εγκεφάλου τους πιο συχνά, για παράδειγμα, τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τη λογική και να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην τάξη των πραγμάτων.

Από την άλλη, όσοι χρησιμοποιούν συχνότερα και περισσότερο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι πιο δημιουργικοί, πιο ευέλικτοι και πρωτοπόροι. Η νευρογλωσσική ψυχολογία μελετά αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου με σκοπό να μάθει περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους. Θέλεις να μάθεις ποια φυσική τάση έχεις; Ας αναλύσουμε τις περιπτώσεις για να διαπιστώσεις εάν είσαι οπτικός, κιναισθητικός ή ηχητικός τύπος.

1. Οπτικός, κιναισθητικός ή ακουστικός τύπος: Οπτικοί τύποι

οπτικός, κιναισθητικός ή ακουστικός τύπος

Είσαι από αυτούς που χρειάζονται απόλυτη ησυχία όταν μελετάς ή διαβάζεις; Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι στους οποίους υπερισχύει η όραση να χρειάζονται ησυχία για να συγκεντρωθούν. Είναι επίσης πιθανό να επιλέγεις να ακούς μουσική ενόσω οδηγείς αλλά να κλείνεις το ραδιόφωνο όταν ψάχνεις μια συγκεκριμένη διεύθυνση, γιατί η ησυχία σε βοηθά να παραμένεις ήρεμος και συγκεντρωμένος.

Τέτοιοι τύποι έχουν πολλή ενέργεια και είναι πολύ παρατηρητικοί. Δίνουν αξία και σημασία στις λεπτομέρειες και σπανίως τους ξεφεύγει κάτι. Όταν χρειάζεται να αποστηθίσουν κάτι, τους είναι ευκολότερο να θυμούνται εικόνες και έτσι χρειάζονται σημειώσεις για να τους βοηθήσουν. Τους αρέσουν τα πάρκα και τα δάση επειδή τους παρέχουν ηρεμία και ησυχία.

2. Ακουστικός τύπος

Έχετε την τάση να εκφράζετε τις σκέψεις σας δυνατά; Οι άλλοι μπορεί να απορούν με την παράξενη αυτή συνήθεια αλλά είναι αλήθεια πως δεν το κάνουν και λίγοι αυτό. Σας αρέσει να εκφράζεστε με λόγια, να μιλάτε στον εαυτό σας για να ηρεμείτε. Εάν έχετε ηχητικό χαρακτήρα είναι πολύ πιθανό να σας αρέσει να ακούτε τους άλλους. Έτσι θυμάστε πιο εύκολα κάτι, για παράδειγμα όταν τους ακούτε να μιλάνε και δεν χρειάζεται να σημειώνετε κάτι παράλληλα.

Υπάρχουν επίσης κάποιοι πολύ εκφραστικοί άνθρωποι, που επικοινωνούν εξαιρετικά καλά. Γνωρίζουν καλά πώς να εκφράζονται και τους αρέσει να ακούνε τον συνομιλητή τους. Τίποτα δεν τους ξεφεύγει και μπορούν να παρακολουθούν μια συζήτηση ενώ συγχρόνως ακούνε μουσική. Μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα συγχρόνως, αντίθετα με τους οπτικούς τύπους που συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν όταν έχουν πολλά ερεθίσματα στο περιβάλλον τους.

3. Κιναισθητικοί τύποι

οπτικός, κιναισθητικός ή ακουστικός τύπος

Τι χόμπι έχεις; Σου αρέσουν οι χειροτεχνίες; Είσαι μήπως εξαιρετικός μάγειρας; Φτιάχνεις κατασκευές; Δουλεύεις σε εξωτερικό χώρο; Έχεις κήπο και σου αρέσει να φυτεύεις νέα φυτά και να τα βλέπεις να μεγαλώνουν; Κάνεις κάποιο άθλημα; Αν ναι, είσαι μάλλον κιναισθητικός τύπος.

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός λέει ότι οι κιναισθητικοί άνθρωποι, παρόλο που είναι ήρεμοι, έχουν έντονη τάση προς τα συναισθήματα και ειδικότερα ό,τι έχει να κάνει με χειρωνακτική εργασία. Τους αρέσει να ζουν τα πάντα από πρώτο χέρι, να μαζεύουν εμπειρίες αντί να μαθαίνουν από άλλους και να ακούνε οδηγίες. Ευχαριστιούνται ιδιαίτερα τις αγκαλιές, τα χάδια και ακόμα και το φαγητό. Σε γενικές γραμμές δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το περιβάλλον τους, όπως οι οπτικοί τύποι. Είναι πιο αυθόρμητοι και λιγότερο εσωστρεφείς και παρατηρητικοί.

Για να καταλήξουμε, πρέπει να πούμε ότι ο καθένας έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε κάποια αναλογία. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά αυτό που επίσης είναι σίγουρο είναι ότι ταυτίζεσθε περισσότερο με έναν από τους παραπάνω τύπους. Οι οπτικοί τύποι είναι λίγο πιο χαλαροί από τους ηχητικούς ή τους κιναισθητικούς. Οι κιναισθητικοί, από την άλλη, είναι πιο ανήσυχοι και λιγότερο εσωστρεφείς.

Προφανώς, όλοι μας έχουμε λίγο από τον κάθε τύπο μέσα μας, αλλά το πιο ενδιαφέρον σημείο αυτής της ανάλυσης είναι ότι προσφέρει μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία για το πώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Επίσης, όπως είναι προφανές, όλα αυτά σχετίζονται στενά με την προσωπικότητά μας: το εάν είσαι πιο ήρεμος ή πιο αγχώδης, πιο εσωστρεφής ή όχι, εάν σου αρέσει να εκφράζεσαι ή να αρκείσαι στην παρατήρηση και την σκέψη. Ο τρόπος ζωής και αλληλεπίδρασής σου με το περιβάλλον είναι στενά συνδεδεμένος με την αίσθηση που έχει την πρωτοκαθεδρία σε σένα… στην ευχαρίστηση του να βλέπεις, να αγγίζεις, να νιώθεις, να επικοινωνείς…

Πες μας λοιπόν, πώς εκφράζεσαι προς τον κόσμο; Είσαι οπτικός, ηχητικός ή κιναισθητικός τύπος;


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.