Καλκάνι: Οφέλη και χρήσεις

Το καλκάνι είναι ένα πολύ καλής ποιότητας ψάρι που μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή σε τακτική βάση για τη βελτίωση της υγείας.
Καλκάνι: Οφέλη και χρήσεις

Τελευταία ενημέρωση: 08 Απριλίου, 2023

Το καλκάνι είναι ένα ψάρι με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μεγάλη θρεπτική αξία. Μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή σε συχνή βάση για να συμβάλει στη διατήρηση μιας καλής κατάστασης της υγείας κατά τη διάρκεια των ετών. Επιπλέον, είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο προϊόν σε μαγειρικό επίπεδο.

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πολλοί ειδικοί σε θέματα διατροφής συμβουλεύουν να συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια τουλάχιστον 2 ή 3 φορές την εβδομάδα στη διατροφή για να αποφευχθεί η ανάπτυξη παθολογιών μεσοπρόθεσμα. Οι τροφές αυτές έχουν ένα πολύ ευεργετικό λιπιδαιμικό προφίλ. Μάλιστα, η συχνή κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οφέλη του καλκανιού

Turbot fish.
Το καλκάνι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ποιοτικά λίπη.

Πρώτα απ’ όλα, το καλκάνι είναι ένα ψάρι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Και τα λίπη που περιέχει είναι εξαιρετικής ποιότητας, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της εσωτερικής φλεγμονής. Περιέχει ακόμη και ωμέγα 3, ένα λιπίδιο που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ωστόσο, ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά είναι υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η βαθμολογία της πεπτικότητάς τους είναι επίσης καλή.

Χάρη σε αυτά, βελτιώνεται η αποκατάσταση του άλιπου ιστού μετά από έντονη σωματική άσκηση και αποφεύγονται οι μεταβολές που επηρεάζουν την ποσότητα ή τη λειτουργικότητα της μυϊκής μάζας του σώματος, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BioMed Research International.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια χορταστική τροφή. Οι ίδιες οι πρωτεΐνες είναι καθοριστικές για την καταστολή της όρεξης. Το νερό που περιέχει θα βοηθήσει επίσης σε αυτό. Επιπλέον, δεν έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, οπότε μπορεί να συμπεριληφθεί χωρίς πρόβλημα στο πλαίσιο μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων με στόχο την απώλεια βάρους.

Τέλος, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην περιεκτικότητά του σε ιώδιο. Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets, η έλλειψη αυτού του στοιχείου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, ο οποίος επηρεάζει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και την αίσθηση ζωτικότητας.

Από την άποψη των βιταμινών, το καλκάνι παρέχει πολλά μικροθρεπτικά συστατικά της ομάδας Β. Αυτά συμμετέχουν στις διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Αυτά εμπλέκονται στις διάφορες μεταβολικές διεργασίες και επομένως είναι απαραίτητα για την απόκτηση ενέργειας. Είναι υδατοδιαλυτές και η καθημερινή κατανάλωσή τους πρέπει να είναι εγγυημένη για την αποφυγή ελλείψεων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το καλκάνι

Some turbot.
Ετοιμάστε το καλκάνι ψητό ή στη σχάρα, μπορείτε ακόμη και να το δοκιμάσετε με κάποια σπιτική σάλτσα.

Το κρέας του καλκανιού έχει συνήθως σταθερή σύσταση και λευκό χρώμα, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό. Ωστόσο, έχει πολλά κόκαλα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα για ορισμένους ανθρώπους. Αφού καθαριστεί το ψάρι, μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Συνήθως, είναι καλό στη σχάρα, αν και είναι εξαιρετικό και στο φούρνο.

Αυτό το ψάρι σερβίρεται συνήθως με ένα συνοδευτικό πιάτο. Τα λαχανικά δεν θα πρέπει να λείπουν για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη παροχή βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Ως πηγές υδατανθράκων, είναι προτιμότερο να δοθεί προτεραιότητα στους κονδύλους σε αυτή την περίπτωση. Τόσο οι πατάτες όσο και οι γλυκοπατάτες συνδυάζονται καλά με αυτό το είδος ψαριού. Μπορούν να ψηθούν ή να βράσουν, ώστε να μην αυξηθεί υπερβολικά η θερμιδική τους αξία.

Το καλκάνι μπορεί επίσης να σερβιριστεί με κάποιο είδος σάλτσας για να βελτιωθεί το τελικό αποτέλεσμα από οργανοληπτική άποψη. Η σάλτσα ταρτάρ ή το αγιολί είναι συνήθως οι πιο συνηθισμένες. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση.

Διαφορετικά, το εβδομαδιαίο θερμιδικό ισοζύγιο θα μπορούσε να είναι ανισόρροπο, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την προοδευτική αύξηση του λιπώδους βάρους που θα εξαρτούσε τη φλεγμονώδη κατάσταση στο εσωτερικό περιβάλλον.

Καλκάνι, ένα ψάρι με υψηλή διατροφική ποιότητα

Όπως είδατε, το καλκάνι είναι ένα ψάρι που έχει πολλές διατροφικές ιδιότητες. Είναι εξαιρετικό για να το συμπεριλάβετε στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο, αν και συνήθως είναι και αρκετά ακριβό. Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται υπέροχο τόσο ψητό όσο και στη σχάρα, και είναι ένα πολύ ευέλικτο προϊόν στην κουζίνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δοκιμάσετε τις διάφορες συνταγές για να επιλέξετε την αγαπημένη σας.

Πριν τελειώσουμε, πρέπει να σχολιάσουμε ότι είναι καλό να εναλλάσσετε το μπλε και το λευκό ψάρι στη διατροφή σας. Τα πρώτα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση λιπαρών, αλλά μιλάμε για λιπαρά οξέα της σειράς ωμέγα-3 στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Πρόκειται για στοιχεία που θεωρούνται θετικά για τον οργανισμό και βοηθούν στην πρόληψη των φλεγμονών. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων και των οργάνων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, O’Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021;13(1):204. Published 2021 Jan 12. doi:10.3390/nu13010204
  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.