Κάνετε γιόγκα ακόμα και αν δεν είστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι: 5 στάσεις

Δεν είστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι; Χάρη στη γιόγκα μπορείτε να βελτιώσετε την ευλυγισία σας προοδευτικά με τρόπο προσαρμοσμένο στις δυνατότητές σας. Δοκιμάστε τις παρακάτω εξαιρετικές στάσεις της γιόγκα!
Κάνετε γιόγκα ακόμα και αν δεν είστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι: 5 στάσεις
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα ευλύγιστοι. Αυτό προκαλεί πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, καθώς και μεγάλη απογοήτευση κατά την πραγματοποίηση διατάσεων ή ορισμένων στάσεων της γιόγκα. Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε πώς να κάνετε γιόγκα ακόμα και αν δεν είστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι χάρη σε 5 στάσεις.

Η γιόγκα είναι μια πρακτική που όχι μόνο εξασφαλίζει ψυχική ευεξία αλλά και μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Όμως το ότι δεν είστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε γιόγκα. Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχουν στάσεις της γιόγκα που είναι κατάλληλες για σας.

Κάνετε γιόγκα ακόμα και αν δεν είστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι: 5 στάσεις

Μερικές από τις στάσεις της γιόγκα που θα δούμε παρακάτω θα σας βοηθήσουν με τον καιρό να βελτιώσετε την ευλυγισία σας. Ωστόσο πρέπει να δείξετε υπομονή και συνέπεια.

Φυσικά δεν πρέπει ποτέ να ζορίζετε υπερβολικά το σώμα σας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

1. Στάση του παιδιού

Πρόκειται για μία από τις πρώτες στάσεις της γιόγκα που μπορείτε να κάνετε αν δεν είστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι και θα τη λατρέψετε. Συνήθως γίνεται στο τέλος μιας συνεδρίας γιόγκα για να χαλαρώσουν οι μύες.

Η στάση αυτή, που είναι επίσης γνωστή ως Balasana , είναι πολύ σημαντική. Τεντώνει τους γοφούς, τους μηρούς και τους αστραγάλους σας ενώ μειώνει τον πόνο στη μέση. Πολλοί άνθρωποι κάνουν τη στάση του παιδιού για να χαλαρώσουν του μύες του αυχένα.

Κάνετε γιόγκα

2. Κάτω σκύλος

Η δεύτερη από τις στάσεις της γιόγκα μπορεί στην αρχή να είναι λίγο άβολη. Πρέπει να σχηματίσετε ένα βουνό ή ένα “V” με το σώμα σας τεντώνοντας τους βραχίονες και τα πόδια σας ενώ το κεφάλι σας βρίσκεται ανάμεσα στους βραχίονές σας.

Το ιδανικό είναι να έχετε τις φτέρνες σας στο έδαφος. Αν δεν είστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι, στην αρχή δεν θα μπορείτε να το κάνετε αυτό και θα πρέπει να κρατήσετε τις φτέρνες σας υψωμένες.

Μην ανησυχείτε, όμως. Με εξάσκηση και με τον καιρό θα μπορέσετε να κατεβάσετε τις φτέρνες σας στο έδαφος. Η στάση αυτή προάγει την κυκλοφορία του αίματος και τεντώνει το σώμα. Είναι ιδανική για ζέσταμα.

 

 

Κάνετε γιόγκα

3. Γέφυρα

Η στάση αυτή μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να εκτελεστεί σωστά στην αρχή, αν δεν είστε ευλύγιστοι. Ωστόσο, όπως ισχύει και για την προηγούμενη στάση, με τον καιρό θα μάθετε πώς να την κάνετε καλύτερα. Έτσι θα αξιοποιήσετε όλες τις ωφέλειες που προσφέρει.

  • Ξαπλώστε ανάσκελα στο έδαφος και σηκώστε τους γοφούς σας όσο πιο ψηλά μπορείτε.
  • Τα πέλματά σας πρέπει να πατούν σταθερά στο έδαφος και οι βραχίονές σας να είναι τεντωμένοι κάτω από το σώμα σας με τα δάχτυλά σας πλεγμένα.

Αυτή η στάση της γιόγκα ενεργοποιεί τα όργανα της κοιλιάς και επιπλέον βελτιώνει την πέψη. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές στάσεις της γιόγκα για τις γυναίκες, καθώς βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο της εμμηνορρυσίας. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην επίδραση μερικών στάσεων της γιόγκα στη δυσμηνόρροια διαβάστε το άρθρο της Rakhshaee εδώ.

Κάνετε γιόγκα

4. Στάση του περιστεριού (μισή) όταν κάνετε γιόγκα

Η τέταρτη από τις στάσεις της γιόγκα είναι ιδανική για να βελτιώσετε σταδιακά την ευλυγισία σας. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε πολύ να την εκτελέσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο βοηθητικό στήριγμα.

Αυτή η στάση της γιόγκα βελτιώνει τη στάση του σώματος και την ευθυγράμμιση. Επίσης, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ισχιαλγίας, θα σας βοηθήσει να μειώσετε κάπως τον πόνο.

καθιστή στάση

5. Πρόσθια κάμψη σε όρθια θέση

Η τελευταία από τις στάσεις της γιόγκα που μπορείτε να κάνετε αν δεν είστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι είναι γνωστή ως Uttanasana.

  • Για να την εκτελέσετε, σταθείτε με τα πόδια σας να πατούν σταθερά στο έδαφος.
  • Πρώτα προσπαθήστε να αγγίξετε τα πόδια σας με τα χέρια σας.
  • Αν δεν είστε καθόλου ευλύγιστοι και δεν μπορείτε να φτάσετε τα πόδια σας, δεν πειράζει. Μείνετε στο ύψος που μπορείτε και αγκαλιάστε τα πόδια σας από πίσω.
  • Ο στόχος είναι να φέρετε την κοιλιά σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους μηρούς σας και να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στις κνήμες σας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 στάσεις της γιόγκα για μείωση του άγχους και της έντασης.

σταση όρθια

Όλες αυτές οι στάσεις της γιόγκα θα σας επιτρέψουν να βελτιώσετε την ευλυγισία σας. Μερικές από αυτές μπορεί να σας φανούν πολύ εύκολες, ενώ άλλες λίγο πιο δύσκολες. Οι εύκολες στάσεις της γιόγκα θα σας επιτρέψουν να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση προκειμένου να συνεχίσετε να προοδεύετε με τις άλλες στάσεις.

Μήπως δεν είστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι; Δοκιμάσατε ποτέ να κάνετε γιόγκα; Σας ενθαρρύνουμε να δοκιμάσετε, επειδή με τον καιρό η γιόγκα θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη ευλυγισία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη υπομονή και επιμονή.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.