Καταπολεμήστε το κριθαράκι με αυτές τις φυσικές θεραπείες

Ποτέ δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κριθαράκι καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί η μόλυνση και στο υπόλοιπο μάτι. Μπορείτε να εφαρμόζετε θερμότητα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να βελτιώσετε την εμφάνισή του.
Καταπολεμήστε το κριθαράκι με αυτές τις φυσικές θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαρτίου, 2019

Καταπολεμήστε το κριθαράκι με αυτές τις φυσικές θεραπείες. Το κριθαράκι είναι ένα εξόγκωμα που εμφανίζεται πάνω στα βλέφαρα και συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή κάποιου σμηγματογόνου αδένα. Αυτό το μικρό, κόκκινο σπυράκι στη βάση των βλεφαρίδων είναι πραγματικά άβολο και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο να εξαλειφθεί.

Συνήθως εμφανίζεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων μπλοκάρονται και ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Είναι παρόμοιο με την κοινή ακμή αλλά κάνει την πληγείσα περιοχή να είναι πραγματικά αντιαισθητική.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται στην κακή υγιεινή όπως όταν αγγίζετε τα μάτια σας με βρώμικα χέρια ή όταν δεν καθαρίζετε τα γυαλιά σας. Αν αυτή είναι η αιτία της εμφάνισής του, τότε πιθανότητα η περιοχή του ματιού έχει μολυνθεί από βακτήρια σταφυλόκοκκου.

Ωστόσο, πιο σπάνια, η φλεγμονή εμφανίζεται ως σύμπτωμα:

Γενικά η εξάλειψη αυτής της πάθησης διαρκεί αρκετές ημέρες. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να τη θεραπεύσετε, να περιορίσετε τη φλεγμονή και να αντιμετωπίσετε τη δυσφορία.

Ζεστές κομπρέσες και καταπολεμήστε το κριθαράκι

Οι ζεστές κομπρέσες αποτελούν μια καλή θεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής στην πληγείσα περιοχή.

Η θερμότητα θα πρέπει να εφαρμόζεται με τη χρήση κομπρέσας με ζεστό νερό. Επαναλαμβάνετε αρκετές φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εφαρμογή κρύας κομπρέσας μπορεί να έχει παρόμοια δράση αλλά με τη χρήση θερμότητας θα μπορέσετε να επιταχύνετε τη διαδικασία της ίασης.

Χαμομήλι

χαμομήλι και καταπολεμήστε το κριθαράκι

Αυτό το φυτό περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αναζωογονητικές ουσίες που μπορούν να περιορίσουν το πρήξιμο και τον ερεθισμό που προκαλεί.

Προσθέτετε μερικές κουταλιές του γλυκού άνθη χαμομηλιού σε μια κούπα με καυτό νερό, το αφήνετε να κρυώσει και το εφαρμόζετε με ένα καθαρό πανί στην πληγείσα περιοχή.

Πατάτες

Ο χυμός που απελευθερώνεται όταν κόβουμε την πατάτα μπορεί να μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος όταν θέλουμε να θεραπεύσουμε ένα κριθαράκι.

Κόβετε μια πατάτα σε φέτες και την τοποθετείτε στο ψυγείο. Όταν οι φέτες κρυώσουν, τις εφαρμόζετε στο ερεθισμένο βλέφαρο για να περιορίσετε τη φλεγμονή.

Αλόη βέρα και καταπολεμήστε το κριθαράκι

αλόη βέρα

Ο χυμός αυτού του φυτού περιέχει αντιβακτηριακές ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια σταφυλόκοκκου και επιταχύνουν τη διαδικασία της ίασης.

Για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές του, αφαιρείτε το ζελέ από ένα φύλλο αλόης βέρα και μουλιάζετε με αυτό ένα βαμβάκι. Το εφαρμόζετε άμεσα σε ένα μικρό εξόγκωμα.

Εκουιζέτο

Το τσάι εκουιζέτο διαθέτει στυπτικές και επουλωτικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τα βακτήρια που προκαλούν το κριθαράκι.

Φτιάξτε ένα τσάι με το αποξηραμένο φυτό και μια κούπα νερό. Μουλιάζετε λίγο βαμβάκι στο τσάι και το εφαρμόζετε στην πληγείσα περιοχή.

Σέσκουλο

σέσκουλο καταπολεμήστε το κριθαράκι

Η χρήση αυτού του φυτού μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της ίασης και να περιορίσει το αίσθημα δυσφορίας που οφείλεται στη φλεγμονή.

Βράζετε ένα φύλλο σέσκουλου σε μια κατσαρόλα με νερό, το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το εφαρμόζετε πάνω από το κλειστό μάτι για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνετε 3 φορές κάθε μέρα.

Καρότα και καταπολεμήστε το κριθαράκι

Τον ζεστό πολτό καρότου μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και για να εξαλείψετε ένα κριθαράκι και να ανακουφίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματά του.

Βράζετε ένα λίτρο νερό και προσθέτετε μερικά καρότα σε φέτες. Αφήνετε τα καρότα να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια εφαρμόζετε πάνω στο κλειστό μάτι και τα αφήνετε να δράσουν για 10 λεπτά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Kαθαρισμός του αίματος με παντζάρια

Σημαντικό!

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοκιμάσετε να σπάσετε το κριθαράκι όπως θα κάνατε με ένα σπυράκι καθώς μπορεί να εξαπλωθεί η μόλυνση και στο υπόλοιπο μάτι. Καλό είναι να περιμένετε να εξαφανιστεί από μόνο του.

Επειδή τα κριθαράκια είναι κολλητικά, δεν πρέπει να μοιράζεστε πετσέτες, προϊόντα μακιγιάζ και άλλα αντικείμενα που μπορούν να μεταφέρουν τα βακτήρια σε ένα άλλο άτομο. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες και να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Αν η κατάσταση χειροτερεύσει και δεν φύγει από μόνο του μετά από μερικές μέρες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.