Συμβουλές για την κατασκευή και τη φύτευση μοσχευμάτων

Οι μίσχοι των φυτών ή οι βλαστοί λειτουργούν ως αναπαραγωγικό είδος για τον κήπο σας. Μην τα πετάτε μετά το κλάδεμα. Mάθετε τα πάντα για τη φύτευση μοσχευμάτων εδώ!
Συμβουλές για την κατασκευή και τη φύτευση μοσχευμάτων

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε ακούσει ποτέ ανθρώπους να μιλούν για φύτευση μοσχευμάτων; Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δώσετε την ευκαιρία αναπαραγωγής σε κομμάτια κλαδιού, βλαστούς ή κλαδεμένα στελέχη. Είναι ευεργετικό επειδή η διαδικασία καλλιέργειας δεν ξεκινά από σπόρους.

Ομοίως, θα έχετε στη συνέχεια ένα μητρικό φυτό που δεν θα επιτρέπει γενετικές παραλλαγές. Ωστόσο, το μόνο μειονέκτημα αυτού είναι ότι εάν δεν ξέρετε πώς να κόψετε τα τμήματα ή δεν διασφαλίσετε ότι είναι απαλλαγμένα από έντομα, η διαδικασία σποράς δεν θα είναι επιτυχής.

Θυμηθείτε, αρκετά ζιζάνια μπορούν να επιτεθούν στον κήπο σας. Τούτου λεχθέντος, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο κατασκευής και φύτευσης μοσχευμάτων από στελέχη.

Πώς να κάνετε τα μοσχεύματα

Τα μοσχεύματα προέρχονται από δέντρα, λουλούδια, βότανα, ακόμη και θάμνους. Το κλειδί είναι να διασφαλιστεί ότι το φυτό υποστηρίζει αυτήν τη μέθοδο αναπαραγωγής γιατί δεν την υποστηρίζουν όλα. Επίσης, πρέπει να κάνετε σωστά τη βασική κοπή. Κάντε τη προσεκτικά για να διασφαλίσετε ότι δεν θα βλάψετε το φυτό.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό του φυτού και την αφαίρεση των κατώτερων φύλλων, των μπουμπουκιών και των κλαδιών. Αυτό συμβαίνει για να μην καταναλώνουν τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ριζών.

Προετοιμάστε ένα δοχείο με αμμώδη στρώση και στη συνέχεια φυτέψτε τα μοσχεύματα σε αυτό, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους. Για να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο ριζώνουν, εγχύστε τα με ορμόνες πριν τα βάλετε.

Όταν πρόκειται για το πότισμά τους, το κάνετε συχνά ψεκάζοντάς τα με νερό και καθώς αρχίζουν να μεγαλώνουν, καλύψτε τα με μια πλαστική σακούλα. Μόλις ριζώσουν, μπορείτε να τα μετακινήσετε όπου θέλετε.

Συμβουλές για φύτευση μοσχευμάτων

Φύτευση μοσχευμάτων δεν σημαίνει μόνο ότι κόβουμε ένα κομμάτι από ένα δέντρο, το θάβουμε και το ποτίζουμε. Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές που προσφέρουμε παρακάτω για να βοηθήσετε τα μοσχεύματα σας να ριζώσουν και να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο.

καλλιέργεια φυτών κηπουρική
Κατά τη μετακίνηση των μοσχευμάτων πρέπει να ακολουθείτε συγκεκριμένη βασική φροντίδα για να διασφαλίσετε ότι σχηματίζονται σωστά.

1. Κόψτε τα τη σωστή στιγμή

Οι καλύτερες εποχές είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας. Τα δέντρα δεν υφίστανται ζημιά αν δεν έχουν λουλούδια. Όσον αφορά την τεχνική κοπής, βεβαιωθείτε ότι κόβετε οριζόντια από τη βάση του τμήματος, μεταξύ 18 με 40 εκατοστά.

2. Φύτευση μοσχευμάτων: Επιλέξτε τα καλύτερα κομμάτια

Είναι καλύτερα να επιλέξετε ώριμα κλαδιά ηλικίας άνω του 1 έτους και μικρότερα των 4. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

3. Δώστε το σωστό χώμα

Το είδος του χώματος που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το είδος του φυτού. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να βρείτε κομπόστ για συγκεκριμένες καλλιέργειες όπως παχύφυτα, τριανταφυλλιές και θάμνους σε καταστήματα. Το πιο συχνό, είναι ένα μείγμα νερού και λιπάσματος ή άμμος ή χώμα με υγρό οργανικό υλικό.

4. Βεβαιωθείτε ότι παίρνει αρκετό ηλιακό φως

Το φως του ήλιου που θα λαμβάνει το νέο φυτό δεν χρειάζεται να είναι άμεσο. Το μερικό ηλιακό φως είναι ιδανικό στο πρώτο στάδιο. Όταν τα μοσχεύματα βγάλουν ρίζες, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση του φωτός.

5. Παρακολουθήστε το επίπεδο υγρασίας

Πρέπει να ποτίζετε συχνά τα μοσχεύματα, αλλά στην αρχή, μπορεί να παρατηρήσετε ότι μαραίνονται. Από την άλλη πλευρά, μην ποτίζετε πολύ ώστε να πλημμυρίζει η γλάστρα σας. Η τοποθέτηση των μοσχευμάτων σε πέτρες βοηθά στην πρόληψη της τριχοειδούς δράσης. Επίσης, μπορείτε να διατηρήσετε καλύτερα το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας για το έδαφος.

6. Μην τα μετακινείτε χωρίς ρίζες

Μην αλλάζετε τον τόπο όπου βρίσκονται τα μοσχεύματα χωρίς να βεβαιωθείτε ότι έχουν φυτρώσει ρίζες. Μπορείτε να το δοκιμάσετε με ένα απαλό ρυμουλκό για να δείτε αν αντιστέκονται. Με αυτό το τεστ αντοχής, μπορείτε να ελέγξετε αν ήρθε η ώρα να φυτέψετε τα μοσχεύματα σε άλλο δοχείο ή σε συγκεκριμένο χώρο του κήπου σας.

7. Χρησιμοποιήστε εργαλεία καλής ποιότητας

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η χρήση εργαλείων χωρίς απολύμανση ή χρήση κατεστραμμένων εργαλείων. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταδώσετε ασθένειες στα νέα φυτά και σε αυτά που βρίσκονται γύρω τους. Καθαρίστε τα εργαλεία σας και προσπαθήστε να τα κρατήσετε αιχμηρά για να μπορείτε να εργάζεστε άνετα.

Από ποια φυτά μπορείτε να κάνετε μοσχεύματα;

Η καλλιέργεια φυτών από μίσχους και βλαστάρια δεν είναι καλή ιδέα για κάθε είδος, καθώς ορισμένα φυτά θα αναπαραχθούν μόνο μέσω σπόρων. Μερικά από τα φυτά που ευδοκιμούν από τη φύτευση μοσχευμάτων είναι τα ακόλουθα:

Τριαντάφυλλα

Τα τριαντάφυλλα πρέπει να σπέρνονται απευθείας στην τελική τους θέση. Για μοσχεύματα τριαντάφυλλου, η κοπή πρέπει να είναι περίπου 30 cm και να πηγαίνει απευθείας στη γη, χωρίς πρώτα να μπει σε ένα δοχείο με νερό.

Λεβάντα

Θα πρέπει να φυτέψετε λεβάντα σε ψυχρότερα περιβάλλοντα, με τμήματα που έχουν μέγεθος από 5 με 7 εκατοστά. Οι κοπές πρέπει να είναι αιχμηρές.

Φύτευση μοσχευμάτων: παπαρούνες της Καλιφόρνιας

Για μοσχεύματα, θα πρέπει να κόψετε τμήματα περίπου 30 εκατοστά.

Γεράνια

Σε αντίθεση με ό, τι νομίζετε, για να κάνετε μοσχεύματα γερανιών πρέπει να τα κόψετε όταν μαραθούν, κατά προτίμηση το στέλεχος.

Η κοπή θα πρέπει να είναι περίπου 12 με 20 εκατοστά. Αυτά τα φυτά θα φέρουν όμορφα λουλούδια και φύλλα που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν στα προϊόντα καθαρισμού.

ροζ γεράνι από κοντά
Τα γεράνια λειτουργούν καλά όταν τα καλλιεργούν από μοσχεύματα. Μπορείτε να πάρετε μερικά πραγματικά όμορφα λουλούδια.

Μπεγκόνια ρεξ

Με ένα μόνο φύλλο, θα έχετε ένα απίστευτο αποτέλεσμα. Απλώς σπείρετε την κοπή των 2.5 εκατοστών σε υγρό χώμα.

Φύτευση μοσχευμάτων: Ιτιά

Όταν πρόκειται για αυτά τα δέντρα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κλαδιά που δεν είναι πολύ μικρά ή παχιά για τα μοσχεύματα. Όταν αναπτύσσονται ρίζες, μπορείτε να τα μεταφέρετε σε γλάστρα ή κήπο.

Στα αρχικά τους στάδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιτιές για να εξασκηθείτε στο πώς να φροντίσετε τα δέντρα μπονσάι.

Το νερό ως εναλλακτική λύση για τη φύτευση μοσχευμάτων

Αν και πρέπει να ελέγχετε την υγρασία όταν φυτεύετε μοσχεύματα, μια εναλλακτική μέθοδος είναι η χρήση νερού. Σας συνιστούμε να βάλετε σκόνη ορμόνης ή τζελ στο κάτω άκρο των μοσχευμάτων για να βοηθήσετε στη διαδικασία ριζοβολίας.

Βάλτε την κοπή σε ένα μπουκάλι νερό για δύο εβδομάδες για να σχηματιστούν νέες ρίζες. Στη συνέχεια, μετακινήστε το στο έδαφος όταν αναπτυχθούν. Για κομπόστ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περλίτη ή βερμικουλίτη. Θα πρέπει να το ποτίζετε κάθε 3 ημέρες.

Η φύτευση μοσχευμάτων απαιτεί ακρίβεια

Μπορούμε να σκεφτούμε τα μοσχεύματα ως κλωνοποίηση φυτών, γι ‘αυτό η ακρίβεια σε κάθε βήμα της διαδικασίας είναι απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, η συλλογή El Cuaderno ( The Workbook ) αναφέρει λεπτομερώς πώς η αναπαραγωγή κάθε φυτού δημιουργεί νέα φυτά που είναι πανομοιότυπα με το αρχικό.

Μπορεί να έχετε πάρει κάποτε ένα στέλεχος και να το φυτέψατε σε μια γλάστρα, ελπίζοντας ότι θα ανθίσει. Εάν αυτό δεν συνέβη, μπορεί να κάνατε κάτι λάθος.

Είτε αν είστε έμπειρος κηπουρός είτε όχι, με υπομονή, θα ξεχωρίσετε τόσο στη φύτευση όσο και στη φροντίδα των μοσχευμάτων σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.