Ρόφημα με κουρκουμά για πόνους από φλεγμονές και αρθρίτιδα

07 Δεκέμβριος, 2018
Πολλές μελέτες κατάφεραν να αποδείξουν ότι πολλές από τις τροφές που διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας και στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Μια από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, η οποία είναι εύκολο να τη βρει κανείς, είναι ο κουρκουμάς. Αυτό το μπαχαρικό θεωρείται μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές για το σώμα. Και αποτελεί το βασικό συστατικό για ένα ρόφημα με κουρκουμά που είναι αποτελεσματικό για την ακακούφιση από τους πόνους από φλεγμονές και αρθρίτιδα.

Χαρακτηρίζεται από αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες ενώ παράλληλα διαθέτει 300 αντιοξειδωτικά. Ο κουρκουμάς αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές ανά τον κόσμο και μέρος πολλών φυσικών συνταγών και θεραπειών που έχουν στόχο τη βελτίωση της υγείας.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας μια συνταγή για χυμό κουρκουμά τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε με κουρκουμά σε μορφή σκόνης ή ακόμη καλύτερα με φρέσκια ρίζα κουρκουμά. Αυτό το πανίσχυρο ρόφημα με κουρκουμά διαθέτει υψηλή αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση και προσφέρει πολλά άλλα υγιεινά οφέλη.

Δείτε επίσης: 5 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας όταν φτάσετε τα 40

Υγιεινό ρόφημα με κουρκουμά

Ρόφημα με κουρκουμά για πόνους από φλεγμονές και αρθρίτιδα

Αυτή η καταπληκτική θεραπεία είναι μέρος της παραδοσιακή ανατολικής ιατρικής. Η συνταγή της έχει κάνει το γύρο του κόσμου χάρη στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά της. Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από φυσικές πηγές και έχουν πολύ καλή επίδραση στο σώμα για την ανακούφιση από διάφορα είδη πόνων και την πρόληψη ασθενειών.

Υλικά

 • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κουρκουμά
 • 5 cm πιπερόριζα
 • 5 καρότα
 • 2 λεμόνια
 • 1 πορτοκάλι
 • 1 αγγούρι

Προετοιμασία

Ξεφλουδίζετε τα εσπεριδοειδή φρούτα, την πιπερόριζα και τα καρότα. Αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Τα λιώνετε μέχρι να γίνουν χυμός. Για καλύτερα αποτελέσματα καλό είναι να πίνετε αυτό το χυμό μισή ώρα πριν το πρωινό σας γεύμα.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του ροφήματος;

Υγιεινό ρόφημα με κουρκουμά για τις αρθρώσεις
 • Καταπολεμά την αρθρίτιδα: ο χυμός του κουρκουμά έχει υψηλή αναλγητική και αντιφλεγμονώδη ισχύ που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας και των συμπτωμάτων της. Η κουρκουμίνη είναι το δραστικό συστατικό του κουρκουμά. Ενεργοποιείται όταν διαλύεται με τα υπόλοιπα υλικά και ανακουφίζει από την ακαμψία και το πρήξιμο των αρθρώσεων.
 • Για την άνοια και την κατάθλιψη: σε μελέτες, που διεξήχθησαν από επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, φάνηκε ότι ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας και της κατάθλιψης. Παράλληλα ανακουφίζει από μερικά από τα συμπτώματά τους. Η μελέτη έδειξε ότι είναι μόλις 2,5% λιγότερο αποτελεσματικός από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν και τα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτή την επίδραση του κουρκουμά, πιστεύεται ότι μπλοκάρει τα ένζυμα που αυξάνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Ταυτόχρονα μειώνει το επίπεδο των κυτοκινών οι οποίες επηρεάζουν την απόκριση του σώματος στο στρες.
 • Μειώνει τον πόνο: ο κουρκουμάς δρα ως φυσικό αναλγητικό το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και στον έλεγχο του πόνου. Περιέχει NF-B, μια πρωτεΐνη που έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος. Αυτοί, με τη σειρά τους, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του πόνου.
 • Αντικαρκινική: ένα ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση και στη διακοπή της δράσης των ελεύθερων ριζών. Αυτές συσσωρεύονται στο σώμα και οδηγούν σε διάφορες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ο χυμός από κουρκουμά θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του καρκίνου του μαστού.

Ίσως σας ενδιαφέρει το άρθρο: 10 τροφές για τη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Ρόφημα με κουρκουμά

Ρόφημα με κουρκουμά για πεπτικό, συκώτι και καρδιά

 • Πεπτικά προβλήματα: αυτό το ρόφημα κουρκουμά περιορίζει το πρήξιμο στο στομάχι, ανακουφίζει από τα στομαχικά οξέα και τη γαστρίτιδα. Συμπεριλαμβάνοντας περισσότερο κουρκουμά στη διατροφή σας θα επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις ιδιότητες που διαθέτει.
 • Προλαμβάνει τα καρδιακά προβλήματα. Η κατανάλωση του χυμού από κουρκουμά μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης,. Επίσης, προστατεύει την καρδιά και βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Συνιστάται για την πρόληψη διαφόρων καρδιακών προβλημάτων.
 • Εξαλείφει τις τοξίνες: το ρόφημα από κουρκουμά διαθέτει καθαριστικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες που προωθούν την αποβολή των τοξικών ουσιών από το σώμα.  Επίσης, προλαμβάνουν διάφορες ασθένειες και βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
 • Προστατεύει το συκώτι: ο κουρκουμάς δρα ως τονωτικό της χολής και προστατεύει το συκώτι χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των πετρών από τη χοληδόχο κύστη, διευκολύνει την πέψη των λιπαρών και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

 • Ammon, H., & Wahl, M. (1991). Pharmacology of Curcuma longa. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-960004
 • Araújo, C. A. C., & Leon, L. L. (2001). Biological activities of Curcuma longa L. Memorias Do Instituto Oswaldo Cruz. https://doi.org/10.1590/S0074-02762001000500026
 • Lee, J., Jung, Y., Shin, J. H., Kim, H. K., Moon, B. C., Ryu, D. H., & Hwang, G. S. (2014). Secondary metabolite profiling of curcuma species grown at different locations using GC/TOF and UPLC/Q-TOF MS. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules19079535
 • Fadus, M. C., Lau, C., Bikhchandani, J., & Lynch, H. T. (2017). Curcumin: An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent. Journal of traditional and complementary medicine, 7(3), 339-346. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016302528
 • Kuptniratsaikul, V., Dajpratham, P., Taechaarpornkul, W., Buntragulpoontawee, M., Lukkanapichonchut, P., Chootip, C., … & Laongpech, S. (2014). Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Clinical Interventions in aging, 9, 451. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24672232
 • Gupta, S. C., Patchva, S., & Aggarwal, B. B. (2013). Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. The AAPS journal, 15(1), 195-218. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/
 • Liju, V. B., Jeena, K., & Kuttan, R. (2015). Gastroprotective activity of essential oils from turmeric and ginger. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 26(1), 95-103. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24756059
 • Zhou, H., S Beevers, C., & Huang, S. (2011). The targets of curcumin. Current drug targets, 12(3), 332-347. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20955148