Κιτρικό οξύ: Πώς να το χρησιμοποιήσετε στο καθάρισμα

Το κιτρικό οξύ είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για ένα οικιακό καθαριστικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ολόκληρο το σπίτι σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά.
Κιτρικό οξύ: Πώς να το χρησιμοποιήσετε στο καθάρισμα

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαρτίου, 2023

Πράγματι, το κιτρικό οξύ μπορεί να ακούγεται εκφοβιστικό και να σας δίνει την ιδέα να είναι μια σκληρή χημική ουσία, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να το αποκτήσετε και πολύ ευέλικτο καθώς υπάρχουν πολλές εφαρμογές για αυτό. Για παράδειγμα, το σημερινό άρθρο θα περιγράψει πολλούς τρόπους για να το χρησιμοποιήσετε στον καθαρισμό του σπιτιού σας.

Από τα ρούχα μέχρι το μπάνιο και την κουζίνα, αυτή η ουσία εξασφαλίζει βαθύ καθαρισμό με μόνο ένα προϊόν που σας εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Παρακάτω θα εξετάσουμε τι είναι το κιτρικό οξύ, τις χρήσεις του και τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν κατά το χειρισμό του.

Τι είναι το κιτρικό οξύ;

Ανακαλύφθηκε από τον αλχημιστή Jabir ibn Hayyan τον 8ο αιώνα, το κιτρικό οξύ έχει μακρά ιστορία και ήδη εμφανίζεται στις χημικές εγκυκλοπαίδειες του 13ου αιώνα.

Ωστόσο, μόλις το 1784 ο χημικός Carl Wilhelm Scheele πέτυχε να το κρυσταλλώσει από το χυμό λεμονιού. Τέλος, οι βιομηχανίες άρχισαν να το παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα το 1860.

Η ουσία είναι ένα τρικαρβοξυλικό οργανικό οξύ που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, αν και υπάρχει υψηλότερη συγκέντρωση σε εσπεριδοειδή όπως λεμόνια, μανταρίνια και πορτοκάλια. Είναι μια λευκή κρυσταλλική σκόνη στη βιομηχανική της μορφή, που χρησιμοποιείται συχνά ως συντηρητικό και φυσικό αντιοξειδωτικό. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει τα επίπεδα του pH.

Επιπλέον, είναι ένα υποπροϊόν της ζύμωσης σακχάρων, όπως η σακχαρόζη και η γλυκόζη, και χρησιμοποιείται ευρέως για τη φυσική διατήρηση διαφόρων τροφίμων.

διάφορα εσπεριδοειδή
Η φυσική παρουσία κιτρικού οξέος σε ορισμένα φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, έχει μελετηθεί ευρέως.

Ποιες είναι οι χρήσεις του κιτρικού οξέος στον καθαρισμό του σπιτιού;

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κιτρικό οξύ ως σύμμαχο για τον καθαρισμό ολόκληρου του σπιτιού. Το καλύτερο είναι ότι χρειάζεται μόνο ένα προϊόν για να καθαρίσετε ολόκληρο το μπάνιο και την κουζίνα – μαζί με τις συσκευές της. Είναι επίσης εξαιρετικό για το πλύσιμο των ρούχων και μπορεί κανείς να το συμπληρώσει με μαγειρική σόδα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 7 τρόποι για μια ωραία εμφάνιση χωρίς μακιγιάζ

Μπάνιο και κιτρικό οξύ

Αραιώστε μια κουταλιά της σούπας κιτρικό οξύ σε ένα τέταρτο νερό και τοποθετήστε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τα πάντα, από βρύσες μέχρι τοίχους, πόρτες του ντους και κουρτίνες για να εξαλείψετε τη συσσώρευση αλάτων. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψεκάσετε τις επιφάνειες και να τις σκουπίσετε με ένα μαλακό πανί.

Όσο για την τουαλέτα, ρίξτε μαγειρική σόδα και αφήστε την να λειτουργήσει για μισή ώρα. Στη συνέχεια ψεκάστε με κιτρικό οξύ και τρίψτε με μια μαλακή βούρτσα. Θα είναι σαν καινούργιο.

Ομοίως, αφαιρέστε την κεφαλή του ντους για να την απολυμάνετε εντελώς και τοποθετήστε την σε ένα δοχείο με ένα τέταρτο νερό, 100 ml υγρό κιτρικό οξύ και μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Αφήστε το εκεί για μια ώρα. Στη συνέχεια, ξεπλύνετέ το, βιδώστε το πίσω, ανοίξτε τη βρύση ζεστού νερού και αφήστε το να τρέξει για λίγο.

Σωλήνες

Τοποθετήστε τέσσερις κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα στην αποχέτευση για να ξεμπλοκάρει. Στη συνέχεια, προσθέστε 100 ml υγρό κιτρικό οξύ και αφήστε το για 15 λεπτά. Ανοίξτε το ζεστό νερό και τελειώσατε.

Πλακάκια

Διαλύστε έξι κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ σε ένα τέταρτο ζεστό νερό για να καθαρίσετε τα πλακάκια.

Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα για να τρίψετε τα πλακάκια με ένα μαλακό πανί και στη συνέχεια να τα ξεπλύνετε με νερό.

Χαλιά

Ανακατέψτε το ίδιο διάλυμα όπως για τα πλακάκια και προσθέστε το σε ένα δοχείο ψεκασμού και ψεκάστε το στην επιφάνεια του χαλιού. Στη συνέχεια, στεγνώστε το με μια μαλακή σφουγγαρίστρα.

Κουζίνα και κιτρικό οξύ

Χρησιμοποιήστε το ίδιο διάλυμα με το παραπάνω διάλυμα (έξι κουταλιές της σούπας κιτρικό οξύ και ένα τέταρτο νερό) για να σκουπίσετε συσκευές και επιφάνειες κουζίνας. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε τσαγιέρες, κατσαρόλες και τηγάνια.

Επιπλέον, είναι ένα εξαιρετικό ξέβγαλμα του πλυντηρίου πιάτων. Απλώς γεμίστε το χώρο που βάζετε το γυαλιστικό με υγρό κιτρικό οξύ και εκτελέστε τον κύκλο πλύσης ως συνήθως.

Ρούχα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιτρικό οξύ ως μαλακτικό υφάσματος. Για να το κάνετε αυτό, διαλύστε μια κουταλιά της σούπας κιτρικό οξύ σε νερό. Στη συνέχεια, ρίξτε 50 ml υγρού από αυτό το μείγμα στο χώρο του μαλακτικού υφάσματος. Τα ρούχα σας θα είναι πιο απαλά από ποτέ!

πλυντήριο με πιάτα
Γνωρίζατε ότι μπορείτε να προσθέσετε κιτρικό οξύ στην πλύση του πλυντηρίου πιάτων;

Προφυλάξεις κατά τη χρήση αυτού του συστατικού

Κάθε προϊόν που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του σπιτιού απαιτεί κάποιες προφυλάξεις.

Το άτομο που το χρησιμοποιεί πρέπει να αποφεύγει την επαφή με το δέρμα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δερματίτιδα. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια. Επιπλέον, να το χρησιμοποιείτε πάντα σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Τέλος, αποθηκεύστε το μείγμα σε πλαστικό δοχείο, μακριά από το φως του ήλιου. Επίσης, φυλάξτε το μακριά από παιδιά.

Το κιτρικό οξύ είναι πραγματικά υπέροχο για τον καθαρισμό του σπιτιού

Πιστεύουμε ότι αυτό το προϊόν αξίζει να το δοκιμάσετε όταν καθαρίζετε ολόκληρο το σπίτι σας. Τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, αλλά φροντίστε να χειρίζεστε αυτήν την ουσία με προσοχή.

Τέλος, δοκιμάστε το σε μια μικρή περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βλάψει τα υλικά πριν καθαρίσετε μια ολόκληρη επιφάνεια. Δοκιμάστε το, είναι αρκετά οικονομικό και αποτελεσματικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Muñoz-Villa, A., Sáenz-Galindo, A., López-López, L., Cantú-Sifuentes, L., & Barajas-Bermúdez, L. (2014). Ácido Cítrico: Compuesto Interesante Citric Acid: Interesting Compound. Revista Científica de la Universidad Autónoma de Coahuila6(12).
  • Anduaga Muñoz, W. E. (1985). Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación. In Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación(pp. 71-71).
  • Pastor-Nieto, M. A., Alcántara-Nicolás, F., Melgar-Molero, V., Pérez-Mesonero, R., Vergara-Sánchez, A., Martín-Fuentes, A., … & de Eusebio-Murillo, E. (2017). Conservantes en productos de higiene y cosméticos, medicamentos tópicos y productos de limpieza doméstica en España. Actas Dermo-Sifiliográficas108(8), 758-770.
  • Toro, Ó. J. S., Buriticá, M. C. O., & Garcés, A. L. B. (2004). Obtención de ácido cítrico a partir de suero de leche por fermentación con Aspergillus spp. Revista Colombiana de Biotecnología6(1), 43-54.
  • Alvarez, A., Jorrat, S., & Genta, M. (2005). Caracterización físico-química de jugo de limón de Tucumán.  Revista de Investigaciones Agropecuarias34(2), 49-56.
  • Reinoza, S. D. L. (2020). Rendimiento del ácido cítrico extraído del semeruco con respecto al extraído del limón, la naranja y la piña: Usos y beneficios en la piel. Revista Innovación Estética1(1), 53-66.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.