Τα κυριότερα λάθη κατά τη λεύκανση των μαλλιών

Το να κάνετε λάθη κατά τη λεύκανση των μαλλιών είναι συχνό φαινόμενο. Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για μια χημική διαδικασία. Μάθετε λοιπόν πώς να την κάνετε σωστά.
Τα κυριότερα λάθη κατά τη λεύκανση των μαλλιών

Έχει γραφτεί από Ana Luzardo

Τελευταία ενημέρωση: 29 Μαΐου, 2023

Τα λάθη κατά τη λεύκανση των μαλλιών είναι συχνά, καθώς πρόκειται για μια χημική διαδικασία που ανοίγει τα μαλλιά. Το φυσικό χρώμα είναι το αποτέλεσμα των κόκκων μελανίνης στις ίνες της τρίχας. Αυτό που κάνει η λεύκανση είναι να τους καταστρέφει.

Αν και με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι πρόκειται για μια απλή και ακίνδυνη διαδικασία, η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για χημικές ουσίες που πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Κατά τη λεύκανση των μαλλιών, μπορεί να υπάρξει κακομεταχείριση των μαλλιών. Τα προστατευτικά στρώματα της τρίχας σηκώνονται και χάνεται η υγρασία, με αποτέλεσμα η τρίχα να είναι ξηρή, αδύναμη και εύθραυστη.

Πώς να μειώσετε τα λάθη κατά τη λεύκανση των μαλλιών σας

Είναι σημαντικό να έχετε ένα καλό προϊόν πριν το εφαρμόσετε. Ανάλογα με τη σύνθεση και την ισχύ του, οι λευκαντικές ουσίες χωρίζονται σε κατηγορίες 1 και 2:

  • Η χλωρίνη μαλλιών της κατηγορίας 1 είναι λιγότερο ισχυρή. Πρόκειται για υγρές ή κρεμώδεις συνθέσεις με αλκαλικά διαλύματα υπεροξειδίου του υδρογόνου που δρα ως παράγοντας παραγωγής οξυγόνου. Αυτό οξειδώνει και αποχρωματίζει τη μελανίνη.
  • Οι συνθέσεις σκόνης για τη λεύκανση μαλλιών της κατηγορίας 2 παρασκευάζονται με άλατα αμμωνίου, καλίου ή νατρίου και ανθρακικό άλας. Αυτό αναμιγνύεται με υπεροξείδιο του υδρογόνου για να σχηματιστεί μια πάστα. Με αυτό, μπορείτε να κάνετε λεύκανση έως και 7 επίπεδα.

Χρησιμοποιήστε conditioner, μάσκες και έλαια

Πριν υποβάλετε τα μαλλιά σας σε μια καταστροφική διαδικασία, όπως η λεύκανση, καλό είναι να λαμβάνετε ορισμένες προφυλάξεις. Για να μειώσετε τα λάθη κατά τη λεύκανση των μαλλιών σας, μπορείτε να εφαρμόσετε φυσικά έλαια για να θρέψετε τα μαλλιά σας πριν από τη λεύκανση. Το αμυγδαλέλαιο είναι μια καλή επιλογή- λειτουργεί ως σφραγιστικό, δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα στην τρίχα.

Από την άλλη πλευρά, στο βιβλίο του “Manual de cosmética natural”, ο González αναφέρει ότι το αργανέλαιο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, επειδή είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό. Τα έλαια γαϊδουράγκαθου και jojoba είναι επίσης εξαιρετικά για θρέψη.

mistakes when bleaching hair
Η λεύκανση χρησιμοποιεί χημικές ουσίες που ενέχουν ορισμένους κινδύνους για τα μαλλιά.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία

Είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν έμπιστο επαγγελματία για το θέμα. Αυτός μπορεί να σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε πριν από τη λεύκανση.

Ανάλογα με το αν τα μαλλιά σας υποβλήθηκαν σε κάποια χημική διαδικασία τον τελευταίο μήνα, μερικές φορές πρέπει να περιμένετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα σας συστήσει ο ειδικός. Αυτό γίνεται για να επιτρέψετε στα μαλλιά να επουλωθούν, ώστε να μην επέλθει υπερβολική ξήρανση.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τη χρήση θερμικών εργαλείων, όπως σίδερα για μπούκλες ή ισιωτικά μαλλιών. Επίσης, μην λούζετε τα μαλλιά σας πριν από τη λεύκανση. Όσο πιο λιπαρά είναι, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, ο επαγγελματίας πρέπει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο.

Συνήθη λάθη κατά τη λεύκανση των μαλλιών

Είναι σύνηθες να βλέπουμε λάθη κατά τη λεύκανση των μαλλιών. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται απλή διαδικασία, καλό είναι να γίνεται από επαγγελματία. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε το χάος με μερικά απλά μέτρα.

1. Δεν ξεπλένετε πλήρως το προϊόν

Όταν αφήνετε ίχνη λευκαντικού και εφαρμόζετε βαφή, δεν θα υπάρχει ομοιόμορφη κάλυψη, επειδή δεν θα διεισδύσει στον φλοιό της τρίχας. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεπλένετε με άφθονο νερό και σαμπουάν για να απομακρύνετε τη χλωρίνη.

2. Δεν προετοιμάζετε τη σωστή ποσότητα της φόρμουλας

Όταν θέλουμε να φτιάξουμε τη φόρμουλα, συχνά αναρωτιόμαστε πόσο πρέπει να προετοιμάσουμε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχουμε μακριά μαλλιά. Αν φτιάξουμε πολύ ή όλο το μείγμα από την αρχή, θα χάσει τη δύναμή του και όταν το εφαρμόσουμε, δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό. Αυτό είναι ένα λάθος που μπορεί να προκαλέσει ανομοιομορφία.

Θα πρέπει να ετοιμάσετε 30 γραμμάρια ή 60 γραμμάρια, ανάλογα με το πόσα μαλλιά έχετε. Εφαρμόστε τη δραστική φόρμουλα στα μαλλιά σας.

3. Δεν έχετε διαθέσιμα τα κατάλληλα υλικά

Να θυμάστε ότι για τη λεύκανση χρειάζεστε τη χλωρίνη, υπεροξείδιο της ποσότητας που χρειάζεστε, μια βούρτσα λεύκανσης, ένα ή περισσότερα τσιμπιδάκια για τα μαλλιά, πλαστικά γάντια, ένα πλαστικό μπολ, ένα σκουφάκι για το ντους, σαμπουάν, μαλακτικό και μια πετσέτα, καθώς και παλιά ρούχα.

Ιδανικά, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα απαραίτητα υλικά. Μην ψάχνετε κάποιο αντικείμενο στη μέση της διαδικασίας λεύκανσης και δεν πρέπει να σας τελειώσει το προϊόν.

4. Συχνό λάθος κατά τη λεύκανση των μαλλιών: Δεν κάνετε ανάλυση μαλλιών.

Πριν από τη λεύκανση των μαλλιών σας, είναι απαραίτητο να κάνετε μια ανάλυση. Όλα τα μαλλιά είναι διαφορετικά, οπότε οι διαδικασίες είναι μοναδικές.

Για αυτό, χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ειδικού, ο οποίος θα κρίνει τι χρειάζεστε με βάση τις χρωστικές που έχετε εφαρμόσει στο παρελθόν, καθώς και το πορώδες και την ελαστικότητα, τη δομή και τη συνολική υγεία των μαλλιών σας.

5. Μη εφαρμογή ενυδατικής περιποίησης μετά τη διαδικασία

Τα μαλλιά χρειάζονται περιποίηση μετά από μια χημική διαδικασία, όπως η λεύκανση. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε έλαια και προϊόντα ενυδάτωσης. Έτσι, θα πρέπει να τα εφαρμόσετε για να εξασφαλίσετε την υγεία των μαλλιών σας πριν και μετά.

mistakes when bleaching hair
Η συμβουλή ενός επαγγελματία αισθητικού είναι απαραίτητη για να μειωθούν τα λάθη στη χημική διαδικασία.

6. Δεν γνωρίζετε πώς να αφαιρείτε σωστά τους μαύρους και κόκκινους τόνους

Οι μαύροι και κόκκινοι τόνοι είναι οι πιο δύσκολοι στην αφαίρεση. Υπάρχουν πολλαπλές επιλογές για να το κάνετε, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται από επαγγελματία για να μειωθούν τα λάθη στη λεύκανση. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει καταστροφικό.

Οι μέθοδοι για την αφαίρεση των σκούρων τόνων είναι επικίνδυνες για τα μαλλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή θα χρειαστείτε ένα λειαντικό συστατικό για να αφαιρέσετε τα σωματίδια.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Διατροφή με μαγιά μπύρας

7. Να γίνετε πλατινέ όταν τα μαλλιά σας δεν το αντέχουν

Αν θέλετε να γίνετε πλατινέ, προσέξτε: δεν αντέχουν όλα τα μαλλιά αυτό το χρώμα. Η επίτευξή του απαιτεί ένα τελευταίο – και όγδοο – επίπεδο θεραπείας. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα μαλλιά υγιή αφού υποβληθούν σε μια τέτοια διαδικασία.

Σκεφτείτε έναν επαγγελματία για να αποφύγετε τα λάθη κατά τη λεύκανση των μαλλιών σας

Αν σκέφτεστε να κάνετε λεύκανση των μαλλιών σας στο σπίτι, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να το κάνετε από έναν επαγγελματία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε, όπως οι αποχρώσεις που θέλετε να φωτίσετε, πόσο χρειάζεστε και ποιες θεραπείες πρέπει να εφαρμόσετε πριν και μετά.

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι ότι μπορεί να βλάψετε τα μαλλιά σας ανεπανόρθωτα κατά τη λεύκανσή τους. Επομένως, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία που θα αξιολογήσει τα μαλλιά σας και θα κάνει τη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να φοβάστε αν γίνει από εξειδικευμένα χέρια. Βρείτε έναν καλό κομμωτή και αλλάξτε στο look που ονειρεύεστε με ασφάλεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.