Τα 10 καλύτερα έλαια βάσης για να φτιάξετε αιθέρια έλαια

Τα έλαια βάσης καθιστούν δυνατή την ασφαλή χρήση των αιθέριων ελαίων. Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές;
Τα 10 καλύτερα έλαια βάσης για να φτιάξετε αιθέρια έλαια
Franciele Rohor de Souza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου, 2023

Όταν πρόκειται για την αξιοποίηση των ιδιοτήτων των αιθέριων ελαίων, μία από τις ενδείξεις είναι η αραίωσή τους με έλαια βάσης. Πρόκειται για λιπαρά προϊόντα φυτικής προέλευσης, η σύνθεση των οποίων ενυδατώνει το δέρμα και αποτρέπει την εμφάνιση ανεπιθύμητων αντιδράσεων, όπως ερεθισμός, κνησμός ή ξηρότητα. Μάθετε σήμερα ποια είναι τα καλύτερα έλαια βάσης.

Όπως εξηγεί μια δημοσίευση στο International Journal of Women’s Dermatology, τα χημικά και φυτικά προϊόντα που περιέχονται στα αιθέρια έλαια τείνουν να δημιουργούν αντιδράσεις ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής, οι οποίες εκδηλώνονται μέσω δερματικών βλαβών ή εγκαυμάτων.

Εξ ου και η σημασία του συνδυασμού τους με άλλες ποικιλίες ελαίων συμβατών με το δέρμα, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, διευκολύνουν την απορρόφησή τους και επιτρέπουν επιπλέον οφέλη κατά τη χρήση τους. Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές; Μάθετε στο άρθρο.

Τι είναι τα έλαια βάσης;

Τα έλαια βάσης εξάγονται από σπόρους, φυτά ή φρούτα που συνήθως είναι άφθονα σε λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Ονομάζονται έτσι επειδή χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με τα αιθέρια έλαια για να καταστεί δυνατή η τοπική εφαρμογή τους.

Η σύνθεσή τους προστατεύει τον δερματικό φραγμό και εξουδετερώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα αιθέρια έλαια όταν χρησιμοποιούνται μόνα τους. Η σύνθεση των τελευταίων είναι αρκετά ισχυρή και τείνει να δημιουργεί ερεθισμούς ή χημικά εγκαύματα όταν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών για τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του δέρματος του κάθε ατόμου. Συνήθως δεν έχουν έντονα αρώματα, αλλά σέβονται τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και παρέχουν επιπλέον θρέψη.

10 κορυφαία έλαια βάσης για τα αιθέρια έλαιά σας

Ο σκοπός των ελαίων βάσης ξεπερνά την μείωση της ερεθιστικής φύσης των αιθέριων ελαίων. Σύμφωνα με την έρευνα στο International Journal of Molecular Sciences, αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο οι επιδράσεις τους στην αποκατάσταση της ομοιόστασης του δέρματος και στην πρόληψη των ασθενειών.

Συγκεκριμένα, έχουν αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές, αντιμικροβιακές, ενυδατικές και προστατευτικές ιδιότητες. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη σύνθεσή τους, η οποία περιλαμβάνει τριγλυκερίδια, τοκοφερόλες, στερόλες, στανόλες, φωσφολιπίδια και φαινολικές ενώσεις, μεταξύ άλλων. Ποια είναι τα πιο συνιστώμενα;

1. Έλαιο καρύδας

Ένα από τα πιο δημοφιλή έλαια βάσης είναι το έλαιο καρύδας. Χαρακτηρίζεται από το χαμηλό μοριακό του βάρος, το οποίο επιτρέπει την εύκολη διείσδυση στο δέρμα. Η άφθονη περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λίπη και αντιοξειδωτικά το καθιστούν ένα προϊόν με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του δέρματος.

Σύμφωνα με μια έκθεση στο Journal of Traditional and Complementary Medicine, το έλαιο αυτό βελτιώνει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού, εκτός του ότι δρα ως ενυδατικό και αντιφλεγμονώδες. Από μόνης της, η εφαρμογή του συνδέεται με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 • Πρόληψη των ουλών.
 • Ανακούφιση από την ξηρότητα και τον ερεθισμό.
 • Πρόληψη μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων.
 • Ανακούφιση από τα συμπτώματα του εκζέματος και των κρυολογημάτων.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι το έλαιο αυτό θεωρείται κομεδογόνο. Ως εκ τούτου, δεν συνιστάται για λιπαρό δέρμα και δέρμα με διευρυμένους πόρους.

2. Αμυγδαλέλαιο

Με ήπια σύνθεση για το δέρμα και ευχάριστο άρωμα, το αμυγδαλέλαιο είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα έλαια βάσης. Ξεχωρίζει για τη σημαντική συνεισφορά του σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κύρια ένωση το ελαϊκό οξύ. Επιπλέον, περιέχει τοκοφερόλες και φυτοστερόλες.

Λόγω των ενυδατικών, αντιφλεγμονωδών και επουλωτικών ιδιοτήτων του, έχει μακρά θεραπευτική και καλλυντική ιστορία. Σε δημοσίευση στο Complementary Therapies in Clinical Practice σημειώνεται ότι έχει μαλακτικές και σκληρυντικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της επιδερμίδας και του τόνου του δέρματος.

Είναι ιδανικό για την ανάμειξη αιθέριων ελαίων όπως το τεϊόδεντρο, η λεβάντα, το λεμόνι ή το δεντρολίβανο. Η εφαρμογή του βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, των εγκαυμάτων, του εκζέματος και της ακμής.

Τα 10 καλύτερα έλαια βάσης για να φτιάξετε αιθέρια έλαια
Το αμυγδαλέλαιο είναι ένας καλός φορέας λόγω της σύνθεσής του που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα.

3. Έλαιο jojoba

Πλούσιο σε λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β, το έλαιο jojoba διακρίνεται για τις μαλακτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ιδανικές για την καταπράυνση του δέρματος και την προστασία του από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες που το φθείρουν.

Αποτελεί σημαντική πηγή αλκοολών μακράς αλυσίδας που έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία του δέρματος. Μια ανασκόπηση μελετών δείχνει ότι είναι αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και επουλωτικό. Μπορεί να αποτρέψει τις λοιμώξεις του δέρματος και την πρόωρη γήρανση.

Χρησιμοποιείται επίσης για την ενυδάτωση του δέρματος, την προώθηση του καθαρισμού των πόρων, την πρόληψη των εγκαυμάτων και την ενίσχυση των μαλλιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια δενδρολίβανου, λεβάντας, τζίντζερ, μέντας, ρίγανης και κανέλας.

4. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο έχει ενυδατικές, επανορθωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τόσο η κατανάλωσή του όσο και η τοπική εφαρμογή του συνδέονται με οφέλη για την υγεία του δέρματος, όπως η ανακούφιση από την ξηρότητα, η διαδικασία επούλωσης και η πρόληψη της γήρανσης.

Τα στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις του στο δέρμα είναι αμφιλεγόμενα. Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να επηρεάσει τον δερματικό φραγμό, άλλες τονίζουν τα οφέλη του και επισημαίνουν ότι δεν προκαλεί παρενέργειες.

Γενικά, συνιστάται η αποφυγή του σε ευαίσθητο δέρμα, με διευρυμένους πόρους ή δέρμα με τάση ακμής. Επίσης, δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα των μωρών.

5. Έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς

Όπως και τα άλλα έλαια βάσης, το έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς χαρακτηρίζεται από άφθονη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C. Μια μελέτη στο International Journal of Molecular Sciences υπογραμμίζει τις δυνατότητές του ως βοηθητικό μέσο κατά των δερματικών διαταραχών.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, χρησιμοποιείται για τη μείωση της παρουσίας δερματικών ατελειών, της ξηρότητας και των συμπτωμάτων του εκζέματος. Επιπλέον, σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια όπως το τεϊόδεντρο, ο ευκάλυπτος ή η μέντα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων.

6. Έλαια βάσης: Έλαιο αβοκάντο

Μια ανασκόπηση στο περιοδικό Molecules αναφέρει ότι το έλαιο αβοκάντο αποτελεί σημαντική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, φυτοστερολών, αλκανίων και πολυφαινολών. Εξαιτίας αυτού, του αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ωφελούν την υγεία του δέρματος.

Στα καλλυντικά, χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια για τη μείωση της ξηρότητας, του ερεθισμού και της φλεγμονής. Μάλιστα, σχετίζεται με τη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση των πληγών του δέρματος.

Τα 10 καλύτερα έλαια βάσης για να φτιάξετε αιθέρια έλαια
Το έλαιο αβοκάντο είναι ένας άλλος φορέας πλούσιος σε λιπαρά οξέα.

7. Έλαιο λιναρόσπορου

Αν και δεν είναι το πιο δημοφιλές, το έλαιο λιναρόσπορου είναι μια καλή επιλογή για την ανάμειξη αιθέριων ελαίων. Σημειώνεται για την άφθονη περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 και α-λινολεϊκά οξέα (ALA) που προσδίδουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αναπλαστικά αποτελέσματα.

Τα κύρια οφέλη του για την υγεία του δέρματος επιτυγχάνονται μέσω της ένταξής του στη διατροφή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνει την ευαισθησία και βελτιώνει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Επιπλέον, εφαρμοζόμενο τοπικά, συνδέεται με την ισορροπία του pH του δέρματος, την επούλωση και τη μείωση των ατελειών.

8. Έλαιο αργκάν

Η ενδιαφέρουσα χημική σύνθεση του ελαίου αργκάν το καθιστά ένα από τα καλύτερα έλαια βάσης. Διαθέτει σημαντικές ποσότητες λινολεϊκού οξέος, ωμέγα-6, βιταμινών Α και Ε, μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικών που προστατεύουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Μέσω μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής -που αναφέρθηκε στο Clinical Interventions in Aging- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση και τοπική εφαρμογή του βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και έχει αντιγηραντική δράση.

9. Έλαια βάσης: Έλαιο σπόρων σταφυλιού

Άφθονο σε ενώσεις όπως η τοκοφερόλη, το λινολενικό οξύ, η ρεσβερατρόλη, η κερκετίνη, τα καροτενοειδή και οι φυτοστερόλες, το έλαιο σπόρων σταφυλιού είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά για την περιποίηση του δέρματος. Η εφαρμογή του σχετίζεται με την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, την αναγέννηση των κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου.

Συνιστάται ο συνδυασμός του με αιθέριο έλαιο ylang ylang, σανταλόξυλο ή ρόδι, καθώς αυτά ενισχύουν την αντιγηραντική του δράση

10. Έλαιο neem

Μια ανασκόπηση στο Recent Advances in Anti-Infective Drug Discovery διαπίστωσε ότι το neem έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Έτσι, του αποδίδεται δυναμικό κατά διαφόρων δερματικών προβλημάτων, όπως ξηρότητα, δερματίτιδα, λοιμώξεις και πρόωρη γήρανση. Μάλιστα, δρα ως φυσικό εντομοκτόνο, το οποίο αποτρέπει τα τσιμπήματα κουνουπιών.

Χρησιμεύει ως έλαιο βάσης για οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο. Ωστόσο, συνιστάται ο συνδυασμός του με έλαιο ευκαλύπτου ή μέντας για να ενισχυθεί η απωθητική του δράση.
ελαιο νιμ
Το έλαιο Neem είναι επίσης γνωστό στην κηπουρική για την ικανότητά του να απομακρύνει τα παράσιτα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα έλαια βάσης;

Για να χρησιμοποιήσετε αυτά τα έλαια ως βάση, απλά συνδυάστε 3 έως 5 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο (της προτίμησής σας) για κάθε 15 ml του επιλεγμένου ελαίου βάσης (καρύδας, ελιάς, αμυγδάλου κ.λπ.). Αφού αναμειχθούν, μπορείτε να κάνετε μασάζ.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα δέρματα αντιδρούν διαφορετικά στην εφαρμογή αυτών των προϊόντων. Επομένως, πριν τα χρησιμοποιήσετε στο σύνολό τους, καλό είναι να κάνετε ένα patch test.

Αρκεί να τρίψετε μια μικρή ποσότητα σε μια περιοχή του δέρματος. Εάν δεν εμφανιστεί καμία ανεπιθύμητη αντίδραση μετά από μερικές ώρες, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε περίπτωση λιπαρού ή ευαίσθητου δέρματος, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για την καταλληλότερη επιλογή.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε τη σημασία της επιλογής ποιοτικών προϊόντων. Φροντίστε να επιλέγετε την αγνή ή την εξαιρετικά παρθένα έκδοση αυτών των ελαίων. Στην αγορά κυκλοφορούν μείγματα φυτικών ελαίων που δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες και μπορεί να είναι επιβλαβή. Ελέγξτε τις ετικέτες!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ahmad Z. The uses and properties of almond oil. Complement Ther Clin Pract. 2010 Feb;16(1):10-2. doi: 10.1016/j.ctcp.2009.06.015. Epub 2009 Jul 15. PMID: 20129403.
 • Alnemer F, Aljohani R, Alajlan A, Aljohani M, Alozaib I, Masuadi E, Omair A, Al Jasser MI. The use of olive oil for skin health in a Saudi population: A cross-sectional study. Dermatol Reports. 2021 Dec 17;14(1):9364. doi: 10.4081/dr.2022.9364. PMID: 35399371; PMCID: PMC8991441.
 • Badiu, D., Luque, R., & Rajendram, R. (2010). Effect of Olive Oil on the Skin. In Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention (pp. 1125–1132). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-374420-3.00123-6
 • Danby, S. G., AlEnezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2012). Effect of Olive and Sunflower Seed Oil on the Adult Skin Barrier: Implications for Neonatal Skin Care. In Pediatric Dermatology (Vol. 30, Issue 1, pp. 42–50). Wiley. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
 • Flores M, Saravia C, Vergara CE, Avila F, Valdés H, Ortiz-Viedma J. Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications. Molecules. 2019 Jun 10;24(11):2172. doi: 10.3390/molecules24112172. PMID: 31185591; PMCID: PMC6600360.
 • Garavaglia J, Markoski MM, Oliveira A, Marcadenti A. Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health. Nutr Metab Insights. 2016 Aug 16;9:59-64. doi: 10.4137/NMI.S32910. PMID: 27559299; PMCID: PMC4988453.
 • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.
 • Neukam K, De Spirt S, Stahl W, Bejot M, Maurette JM, Tronnier H, Heinrich U. Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacol Physiol. 2011;24(2):67-74. doi: 10.1159/000321442. Epub 2010 Nov 18. PMID: 21088453.
 • Orchard A, van Vuuren SF. Carrier oils in dermatology. Arch Dermatol Res. 2019 Nov;311(9):653-672. doi: 10.1007/s00403-019-01951-8. Epub 2019 Jul 18. PMID: 31321504.
 • Ouzir M, Bernoussi SE, Tabyaoui M, Taghzouti K. Almond oil: A comprehensive review of chemical composition, extraction methods, preservation conditions, potential health benefits, and safety. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021 Jul;20(4):3344-3387. doi: 10.1111/1541-4337.12752. Epub 2021 May 30. PMID: 34056853.
 • Pazyar N, Yaghoobi R, Ghassemi MR, Kazerouni A, Rafeie E, Jamshydian N. Jojoba in dermatology: a succinct review. G Ital Dermatol Venereol. 2013 Dec;148(6):687-91. PMID: 24442052.
 • Singh V, Roy M, Garg N, Kumar A, Arora S, Malik DS. An Insight into the Dermatological Applications of Neem: A Review on Traditional and Modern Aspect. Recent Adv Antiinfect Drug Discov. 2021;16(2):94-121. doi: 10.2174/2772434416666210604105251. PMID: 34961431.
 • Sindle A, Martin K. Art of Prevention: Essential Oils – Natural Products Not Necessarily Safe. Int J Womens Dermatol. 2020 Nov 12;7(3):304-308. doi: 10.1016/j.ijwd.2020.10.013. PMID: 34222588; PMCID: PMC8243157.
 • Varma SR, Sivaprakasam TO, Arumugam I, Dilip N, Raghuraman M, Pavan KB, Rafiq M, Paramesh R. In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. J Tradit Complement Med. 2018 Jan 17;9(1):5-14. doi: 10.1016/j.jtcme.2017.06.012. PMID: 30671361; PMCID: PMC6335493.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.