Μακρο- και μικροδοντία: Μεταβολές στο μέγεθος των δοντιών

Η μακροδοντία και η μικροδοντία είναι μεταβολές στο μέγεθος των δοντιών που μπορούν να επηρεάσουν την αισθητική και τη λειτουργικότητα του χαμόγελου ενός ατόμου. Θα σας πούμε τι είναι και πώς προσεγγίζουν οι οδοντίατροι αυτή την κατάσταση.
Μακρο- και μικροδοντία: Μεταβολές στο μέγεθος των δοντιών
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Δεκεμβρίου, 2022

Δεδομένων των σημερινών προτύπων ομορφιάς, οι ανωμαλίες στο στόμα μπορεί να αποτελούν αιτία ανησυχίας για πολλούς ανθρώπους. Οι αλλοιώσεις στο μέγεθος των δοντιών, όπως η μικροδοντία ή η μακροδοντία, είναι μία από αυτές τις καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την αισθητική του χαμόγελου.

Κάθε άνθρωπος έχει δόντια συγκεκριμένου σχήματος και μεγέθους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δόντια μπορεί να είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το φυσιολογικό. Για ορισμένους, αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν γνώρισμα του χαμόγελου τους, για άλλους όμως, αυτό αποτελεί λόγο δυσαρέσκειας που θέλουν να αλλάξουν.

Χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις στην αισθητική οδοντιατρική, οι μεταβολές στο μέγεθος των δοντιών μπορούν να επιλυθούν. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε λεπτομερώς για τη μακροδοντία και τη μικροδοντία, καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Το φυσιολογικό μέγεθος των δοντιών και οι αλλοιώσεις τους

Για να έχετε ένα ελκυστικό χαμόγελο, όλα τα συστατικά του στόματος πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία και αρμονία. Το σχήμα των χειλιών, η ποσότητα του ιστού των ούλων και η διάταξη και το μέγεθος των δοντιών επηρεάζουν την εμφάνιση αυτής της περιοχής του προσώπου.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το μέγεθος και το σχήμα των δοντιών είναι διαφορετικά για τον καθένα. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει φυσιολογικό μέγεθος δοντιών, αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο εύρος που τείνει να επαναλαμβάνεται στους περισσότερους ανθρώπους.

Αρκετοί ειδικοί έχουν μελετήσει τις πιο συνηθισμένες διαστάσεις των διαφόρων τύπων δοντιών. Αναλύουν το μήκος της στεφάνης, της ρίζας και το σύνολο κάθε οδοντικού στοιχείου στο στόμα. Με αυτό τον τρόπο, έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε έναν μέσο όρο.

Όταν τα δόντια βρίσκονται εκτός αυτών των διαστημάτων -δηλαδή είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το συνηθισμένο- τότε μιλάμε για αλλοιώσεις ή ανωμαλίες του μεγέθους. Ωστόσο, όπως εξηγήσαμε στην αρχή, ένα χαμόγελο είναι αρμονικό χάρη στο συνδυασμό πολλών χαρακτηριστικών.

Οι άνθρωποι έχουν δόντια με διαστάσεις και σχήματα ανάλογα με το μέγεθος των γνάθων τους. Ωστόσο, μερικές φορές αυτή η ισορροπία δεν συμβαίνει και τα δόντια γίνονται αντιληπτά ως πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά για το τόξο που τα περιέχει.

Τόσο η μακροδοντία όσο και η μικροδοντία είναι συνήθως ανωμαλίες κληρονομικής προέλευσης. Τα γονίδια καθορίζουν το μέγεθος των δοντιών και των γνάθων, αλλά μεταδίδονται ανεξάρτητα. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο άτομο είναι επιρρεπές στο να κληρονομήσει μεγάλη γνάθο και μικρά δόντια ή το αντίστροφο.

Για να διαγνώσει ο οδοντίατρος μεταβολές στο μέγεθος των δοντιών, πρέπει να υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των δοντιών και της γνάθου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια περίπτωση μακροδοντίας ή μικροδοντίας. Θα σας πούμε περισσότερα για αυτές τις ανωμαλίες στην επόμενη ενότητα.

DNA can influence Microdontia or macrodentia
Η γενετική κληρονομικότητα είναι ικανή να καθορίσει το μέγεθος των δοντιών, καθώς και το μέγεθος των γνάθων.

Μικροδοντία ή μικρά δόντια

Η μικροδοντία είναι μια ανωμαλία στο μέγεθος των δοντιών που εκδηλώνεται με δόντια που είναι πολύ μικρά. Αυτή η μείωση των διαστάσεων των δοντιών μπορεί να εμφανιστεί σε ένα στοιχείο του στόματος που γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ μικρότερο από τα υπόλοιπα ή σε ολόκληρη την οδοντοστοιχία.

Γενικά, οι ρίζες αυτών των δοντιών έχουν φυσιολογικό μέγεθος, αλλά οι στεφάνες τους είναι μικρότερες από το συνηθισμένο. Συνήθως έχουν επίσης κωνικό σχήμα.

Ανάλογα με τον αριθμό των δοντιών που επηρεάζονται, μπορούμε να διακρίνουμε διάφορους τύπους μικροδοντίας:

 • Μερική μικροδοντία: Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος. Επηρεάζει μόνο ένα ή λίγα δόντια που είναι μικρότερα από την υπόλοιπη οδοντοστοιχία. Συνήθως εμφανίζεται στους άνω πλάγιους κοπτήρες, τους προγόμφιους, τους τρίτους γομφίους και τα υπεράριθμα δόντια. Είναι σύνηθες τα δόντια να έχουν επίσης αλλοιώσεις στο σχήμα τους.
 • Γενικευμένη μικροδοντία: Σε αυτή την όχι και τόσο συχνή περίπτωση, όλα τα δόντια του τόξου έχουν μικρότερο μέγεθος από το συνηθισμένο. Αυτό συνδέεται συνήθως με ορισμένες ασθένειες, όπως ο νανισμός της υπόφυσης και άλλες γενετικές διαταραχές.
 • Σχετική μικροδοντία: Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής έχει μεγάλη άνω γνάθο που κάνει τα δόντια να φαίνονται μικρότερα. Πρόκειται για μια εκτίμηση που οφείλεται μόνο στην έλλειψη αναλογίας μεταξύ του μεγέθους του οστού και των δοντιών.

Τα αίτια των μικρών δοντιών

Η μικροδοντία εμφανίζεται συνήθως μεμονωμένα σε ένα ή δύο δόντια. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την προέλευση αυτών των μεταβολών στο μέγεθος των δοντιών.

Ωστόσο, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες ένα γενετικό σύνδρομο αποτελεί υποκείμενη αιτία. Θα σας ενημερώσουμε για τις καταστάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση μικροδοντίας:

 • Νανισμός της υπόφυσης: Ο νανισμός της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσει πραγματικά γενικευμένη μικροδοντία. Όλα τα δόντια είναι μικρότερα από τον μέσο όρο.
 • Χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία: Η λήψη αυτών των θεραπειών κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, πριν από την ηλικία των 6 ετών, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των δοντιών και να προκαλέσει μικροδοντία.
 • Σχιστό χείλος ή σχιστή υπερώα: Τα παιδιά που γεννιούνται με σχιστίες στο χείλος ή τον ουρανίσκο έχουν συχνά οδοντικές ανωμαλίες στην περιοχή της σχιστίας.
 • Σύνδρομο συγγενούς κώφωσης με λαβυρινθική απλασία, μικροτία και μικροδοντία (LAMM): Πρόκειται για μια αναπτυξιακή κατάσταση των δοντιών και των αυτιών. Οι δομές του εξωτερικού και του εσωτερικού αυτιού είναι πολύ μικρές και υποανάπτυκτες και τα δόντια είναι μικρά και σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους.
 • Σύνδρομο Down: Τα μικρά δόντια σε σχήμα στυλεού είναι συνηθισμένα στα άτομα με σύνδρομο Down.
 • Εκτοδερμικές δυσπλασίες: Σε αυτή τη γενετική πάθηση, ο σχηματισμός του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και των δοντιών επηρεάζεται και μπορεί να είναι μικρότερος. Τα δόντια έχουν συνήθως κωνικό σχήμα και πολλά μπορεί να λείπουν.

Οι συνέπειες και οι λύσεις για τις μεταβολές στο μικρό μέγεθος των δοντιών

Η πιο ορατή συνέπεια της μικροδοντίας είναι η αισθητική πτυχή. Δεδομένου ότι τα δόντια έχουν διαφορετικό μέγεθος, το χαμόγελο δεν είναι αρμονικό ή ισορροπημένο.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι δυσάρεστη για ορισμένους ανθρώπους που θέλουν να έχουν ελκυστικά δόντια. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση αυτού του είδους της αλλοίωσης και την επίτευξη ενός όμορφου χαμόγελου:

 • Αποκαταστάσεις: Τα δόντια αποκαθίστανται σε μικρότερο μέγεθος από το συνηθισμένο με υλικά σφράγισης, όπως σύνθετες ρητίνες.
 • Οδοντικές στεφάνες: Το μικρότερο δόντι καλύπτεται πλήρως από μια στεφάνη ή καπάκι κατάλληλου σχήματος και μεγέθους.
 • Αισθητικές όψεις: Λεπτά φύλλα πορσελάνης ή σύνθετης ρητίνης συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, βελτιώνοντας το σχήμα και το μέγεθός τους.

Είναι επίσης πιθανό, σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από αυτές τις λύσεις, να χρειαστεί συμπληρωματική ορθοδοντική θεραπεία. Με τα σιδεράκια, θα είναι δυνατή η διόρθωση της οδοντικής θέσης και η επίτευξη αρμονίας σε ολόκληρη την οδοντοστοιχία.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε κι εσείς αυτό: 5 θεραπείες για την αφαίρεση της πλάκας από τα δόντια

Μακροδοντία

Η μακροδοντία είναι μια άλλη μεταβολή στο μέγεθος των δοντιών κατά την οποία τα δόντια είναι μεγαλύτερα από το κανονικό. Όπως και στην περίπτωση της μικροδοντίας, μπορούμε να διακρίνουμε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με τον αριθμό των στοιχείων που επηρεάζονται:

 • Μερική μακροδοντία: Αυτό επηρεάζει μόνο μεμονωμένα δόντια, τα οποία είναι συνήθως οι κυνόδοντες, οι κοπτήρες ή οι τρίτοι γομφίοι.
 • Γενικευμένη μακροδοντία: Αυτό είναι επίσης γνωστό ως ολική μακροδοντία ή μακροδοντισμός. Στην περίπτωση αυτή, όλα τα δόντια της οδοντοστοιχίας είναι μεγαλύτερα από το συνηθισμένο. Συνήθως συνδέεται με ασθένειες όπως ο γιγαντισμός της υπόφυσης και η ημιυπερτροφία.

Αιτίες της μακροδοντίας

Δεν υπάρχει καθορισμένη αιτία της μακροδοντίας. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της μικροδοντίας, η κληρονομική και γενετική προέλευση φαίνεται να είναι τα πιο συνηθισμένα αίτια αυτής της κατάστασης. Μεταλλάξεις στα γονίδια που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των δοντιών θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερανάπτυξη των δοντιών.

Η δράση άλλων παραγόντων θα μπορούσε επίσης να ευνοήσει την εμφάνιση αυτών των μεταβολών στο μέγεθος των δοντιών. Η διατροφή, η έκθεση σε ακτινοβολία ή οι τοξίνες κατά την παιδική ηλικία μπορεί να προδιαθέτουν ένα άτομο να αναπτύξει μακροδοντία.

Λύσεις για τις αλλοιώσεις στο μέγεθος των πολύ μεγάλων δοντιών

Όταν τα δόντια είναι πολύ μεγάλα, δεν επηρεάζουν μόνο την αισθητική του χαμόγελου. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα στο δάγκωμα και στην οδοντική δυσκαμψία.

Η ορθοδοντική είναι συνήθως μία από τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση αυτών των αλλοιώσεων. Με αυτές τις θεραπείες, τα δόντια μπορούν να τοποθετηθούν στη σωστή θέση ή οι γνάθοι μπορούν να επεκταθούν έτσι ώστε τα δόντια να έχουν τον χώρο που χρειάζονται.

Εκτός από τα σιδεράκια, συχνά χρησιμοποιούνται και άλλα είδη θεραπειών για τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών:

 • Απογύμνωση ή διαμόρφωση του οδοντικού περιγράμματος: Αυτό συνίσταται στη λείανση των δοντιών με ελεγχόμενο τρόπο για τη μείωση του πλάτους τους. Αυτή η επιλεκτική λείανση των δοντιών επιτρέπει την απόκτηση χώρου μεταξύ τους. Ωστόσο, πραγματοποιείται μόνο σε υγιή δόντια με επαρκές πάχος σμάλτου. Διαφορετικά, μπορεί να προκύψει επακόλουθη δυσφορία.
 • Οδοντικές στεφάνες: Σε αυτή την περίπτωση, το δόντι αρχικά λειαίνεται για να μειωθεί ο όγκος του. Στη συνέχεια, καλύπτεται με μια κορώνα ή μια όψη με διαστάσεις παρόμοιες με τα υπόλοιπα δόντια.
 • Εξαγωγή δοντιών: Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η αφαίρεση του μεγαλύτερου δοντιού. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την επανατοποθέτηση των άλλων στοιχείων μέσω ορθοδοντικής θεραπείας για την επίτευξη ενός πιο αρμονικού χαμόγελου.
Microdontia
Μεταξύ των πολλών επιλογών οδοντικής αισθητικής για την επίλυση προβλημάτων με μικρά ή μεγάλα δόντια, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις για τη μικροδοντία και τη μακροδοντία, όπως οι όψεις.

Μια σημαντική διευκρίνιση σχετικά με τις μεταβολές στο μέγεθος των δοντιών

Μερικές φορές, η μικροδοντία και η μακροδοντία μπορεί να συγχέονται με άλλες καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο κατά τη στιγμή της αντικατάστασης των δοντιών στα παιδιά, για παράδειγμα, κάποιοι γονείς να νομίζουν ότι πάσχουν από μακροδοντία.

Με την πρώτη ματιά, τα νέα δόντια φαίνονται πολύ μεγάλα, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή οι γνάθοι τους αναπτύσσονται ακόμη και τα κομμάτια αυτά θα συνοδεύουν το παιδί κατά την ενηλικίωσή του. Επιπλέον, όταν τα συγκρίνουμε με τα παιδικά δόντια που παραμένουν στο στόμα και είναι μικρότερα, η διαφορά στο μέγεθος μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να βρεθούν ενήλικες που έχουν ένα δόντι που είναι μικρότερο από τα υπόλοιπα. Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην υποψία μικροδοντίας. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι στην πραγματικότητα έχουν ακόμη ένα παιδικό δόντι.

Όταν υπάρχει αγενεσία μόνιμου δοντιού (το μόνιμο δόντι δεν υπάρχει επειδή δεν έχει σχηματιστεί ποτέ), το προσωρινό στοιχείο παραμένει στο στόμα. Αυτό το μωρουδιακό δόντι έχει μέγεθος ανάλογα με το μέγεθος του στόματος του παιδιού. Ως εκ τούτου, σε μια ενήλικη οδοντοστοιχία, φαίνεται πολύ μικρότερο από τα υπόλοιπα.

Μια άλλη κατάσταση που αξίζει να διευκρινιστεί επειδή μπορεί να συγχέεται με τη μακροδοντία είναι όταν υπάρχει ένα δόντι στο στόμα που είναι μακρύτερο από τα υπόλοιπα. Αυτό είναι πολύ συχνό στους κεντρικούς κοπτήρες.

Ένα μακρύ δόντι μπορεί να οφείλεται σε ανωμαλίες στις κοπτικές ακμές ή στην υποχώρηση των ούλων που αφήνει εκτεθειμένη τη ζώνη της ρίζας. Η πρώτη περίπτωση επιλύεται με μια αισθητική οδοντική περιγράμμιση και η δεύτερη με μια περιοδοντική θεραπεία.

Επαγγελματική βοήθεια για τις αλλοιώσεις στο μέγεθος των δοντιών

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια από τις αλλοιώσεις στο μέγεθος των δοντιών σας που σας αναφέραμε εδώ, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία. Όπως σας είπαμε, η μικροδοντία και η μακροδοντία μπορεί να επηρεάσουν την αισθητική του χαμόγελου σας και να προκαλέσουν οδοντικές δυσμορφίες ή προβλήματα στο δάγκωμα.

Με έναν οδοντιατρικό έλεγχο μπορείτε να απομακρύνετε κάθε αμφιβολία και να καταλήξετε σε μια ακριβή διάγνωση. Ο επαγγελματίας θα σας βοηθήσει να βρείτε τι φταίει με το μέγεθος των δοντιών σας και θα αναζητήσει μια λύση που θα σας επιτρέψει να έχετε ένα υγιές χαμόγελο με το οποίο θα νιώθετε άνετα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gutiérrez-Rojo, J. F., Robles-Jiménez, E. A., Reyes-Maldonado, Y. S., & Rojas-García, A. R. Tamaño mesiodistal de dientes permanentes en una población de Nayarit.
 • Ceballos, K. F. J. (2020). ANOMALÍAS Y SÍNDROMES DENTALES DE DESARROLLO Y ADQUIRIDAS.
 • GUTIERREZ ROJO, M. F., GUTIERREZ ROJO, J. F., GALLARDO ESPINOZA, E. D. W. A. R. D., LOMELI ARMENTA, A. L. F. R. E. D. O., GUTIERREZ VILLASEÑOR, J. A. I. M. E., & ROJAS GARCIA, A. R. (2017). Microdoncia de incisivos laterales maxilares en maloclusiones dentales. CONACYT.
 • Agurto, P., Nicholson, C., & del Sol, M. (2019). Propuesta de Términos Anatómicos para las Alteraciones de Tamaño Dentario:“Microdoncia y Macrodoncia”. International Journal of Morphology37(1), 375-378.
 • Peña, M. K. S., & Aricapa, J. A. G. (2020). Anomalías dentales de los pacientes con labio y paladar hendido: revisión de la literatura. Revista Nacional de Odontologia16(1), 1-17.
 • Martínez Leyva, G., Hernández Ugalde, F., Rodríguez, H., Bustamante Castillo, L., & Castillo Rodríguez, E. (2021). Defectos bucodentales en personas con síndrome de Down: una prioridad en salud bucal. Revista Médica Electrónica43(3), 750-769.
 • Guerrero, K. R., Clark, R. A. C., & Sisto, M. P. (2015). Algunas características clinicoepidemiológicas del síndrome de Down y su repercusión en la cavidad bucal. Medisan19(10), 1272-1282.
 • Cardona Reyes, K. R. (2021). Factores de riesgo que disminuyen el perímetro del arco dentario (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Borda Lizarme, J. N. (2021). Disminución de longitud y perímetro de arco dentario y su relación con factores predisponentes en niños de un colegio Abancay-Apurimac 2020.
 • Espinoza Indacochea, J. C. (2021). Diagnóstico radiográfico de anomalías dentarias (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.