Καθαρισμός δοντιών με υπερήχους: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ο καθαρισμός των δοντιών με υπερήχους επιτρέπει την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει όμως και κάποια μειονεκτήματα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Καθαρισμός δοντιών με υπερήχους: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 02 Δεκεμβρίου, 2022

Η συσσώρευση βακτηριακής πλάκας και πέτρας στο στόμα μπορεί να προκαλέσει διάφορα στοματικά προβλήματα. Ο καθαρισμός των δοντιών με υπερήχους είναι ένας αποτελεσματικός και απαραίτητος τρόπος για την απομάκρυνση αυτών των εναποθέσεων και τη διατήρηση της υγείας.

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών στο σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της συσσώρευσης βακτηρίων και υπολειμμάτων τροφών στις στοματικές επιφάνειες. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές του στόματος όπου η οικιακή υγιεινή δεν είναι αρκετή. Ο οδοντίατρος θα αναλάβει τον καθαρισμό αυτών των δύσκολων περιοχών.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και η επαγγελματική προφύλαξη τουλάχιστον μία φορά το χρόνο θα πρέπει να αποτελούν μέρος της φροντίδας της στοματικής υγείας. Σε αυτό το άρθρο, σας ενημερώνουμε για τον καθαρισμό των δοντιών με υπερήχους. Είναι μία από τις μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδοντίατρος για να καθαρίσει σχολαστικά το στόμα σας.

Ανακαλύψτε σε τι συνίσταται αυτή η μορφή επαγγελματικού καθαρισμού και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!

Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών με υπερήχους;

Μία από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες που πραγματοποιούνται στα οδοντιατρεία είναι η λεγόμενη επαγγελματική προφύλαξη ή οδοντιατρικός καθαρισμός. Πρόκειται για την απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας και των εναποθέσεων πέτρας από όλες τις επιφάνειες του στόματος, ειδικά στις περιοχές όπου το καθημερινό βούρτσισμα δεν μπορεί να φτάσει.

Είναι επίσης σε θέση να αφαιρέσει τους επιφανειακούς λεκέδες από τα δόντια και να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των ούλων. Έτσι προλαμβάνονται κοινές ασθένειες όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Ιδανικά, τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται επαγγελματικά κάθε έξι μήνες ή τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αυτό σας επιτρέπει να διατηρείτε τα δόντια και τα ούλα σας σε καλή κατάσταση και να επιτυγχάνετε σωστή στοματική υγεία.

Όταν πρόκειται για οδοντιατρικό καθαρισμό, ο οδοντίατρος μπορεί να επιλέξει μια χειροκίνητη τεχνική ή να χρησιμοποιήσει υπερήχους. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνδυάσει και τις δύο μεθόδους, γεγονός που συνήθως δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση της χειροκίνητης μεθόδου, χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται κουρέτα. Αυτό επιτρέπει στον οδοντίατρο να ξύσει με ακρίβεια τις επιφάνειες των δοντιών και να αφαιρέσει τις συσσωρευμένες εναποθέσεις πλάκας και πέτρας.

Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε τι σημαίνει καθαρισμός δοντιών με υπερήχους. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που εκπέμπει κύματα υψηλής συχνότητας για τη διάσπαση της οδοντικής πέτρας χωρίς να καταστρέφει το σμάλτο.

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός με υπερήχους είναι σε θέση να απομακρύνει γρήγορα και αποτελεσματικά μεγάλες εναποθέσεις πέτρας. Ο συνδυασμός με τη χειροκίνητη τεχνική ολοκληρώνει την απόρριψη των μικρών εναποθέσεων οδοντικής πέτρας ή της πέτρας που βρίσκεται σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση βελτιώνοντας τα αποτελέσματα.

Το υπερηχητικό scaler

Για να εκτελέσει τον οδοντιατρικό καθαρισμό με υπερήχους, ο οδοντίατρος πρέπει να διαθέτει μια ειδική συσκευή που έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό. Η συσκευή αυτή διαθέτει ένα σύνδεσμο που επιτρέπει την προσάρτηση σε ένα κυρτό μεταλλικό άκρο, το οποίο είναι αυτό που χρησιμοποιείται στο στόμα του ασθενούς.

Η συσκευή υπερήχων που χρησιμοποιείται για αυτόν τον τύπο καθαρισμού συνδυάζει τη δόνηση με έναν πίδακα νερού υπό πίεση που ρέει μέσα από το άκρο του οργάνου. Τα δονητικά κύματα μεταδίδονται στην πέτρα που έχει συσσωρευτεί στα δόντια, διασπώντας την, μετατοπίζοντάς την και διαλύοντάς την.

Επιπλέον, το σύστημα άρδευσης επιτρέπει την ψύξη του scaler και αποτρέπει την υπερθέρμανσή του. Με αυτόν τον τρόπο, η θερμότητα που παράγεται από τη συσκευή δεν μεταδίδεται στα δόντια, αποτρέποντας τη δημιουργία βλαβών. Παράλληλα, ο πίδακας νερού πλένει και απομακρύνει όλα τα εναπομείναντα υπολείμματα.

ultrasonic tooth cleaning
Η συνεχής άρδευση αποτρέπει τη συσκευή υπερήχων από το να αυξήσει επικίνδυνα τη θερμοκρασία στο στόμα.

Πώς και πότε πραγματοποιείται ο καθαρισμός των δοντιών με υπερήχους;

Τώρα που γνωρίζετε πώς μοιάζει το όργανο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των δοντιών με υπερήχους, θα σας πούμε πώς πραγματοποιείται. Ο οδοντίατρος παίρνει το άκρο της συσκευής και το περνάει πάνω από όλες τις επιφάνειες των δοντιών, τα μεσοδόντια διαστήματα και τις αυλακώσεις που σχηματίζονται μεταξύ των ούλων και του δοντιού. Με ήπιες κινήσεις που μοιάζουν με βούρτσες, οι δονήσεις και το νερό απομακρύνουν την πλάκα, την πέτρα και τους λεκέδες.

Η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως χωρίς αναισθησία. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς με ουλίτιδα ή ευαισθησία των δοντιών μπορεί να αισθανθούν δυσφορία και να χρειαστεί να μουδιάσουν την περιοχή. Αν και η διαδικασία είναι ανώδυνη, ο ασθενής θα αντιληφθεί τις δονήσεις και μπορεί να αισθανθεί ένα τσούξιμο στα οδοντικά στοιχεία.

Στο τέλος του καθαρισμού, ο οδοντίατρος περνάει μια ηλεκτρική βούρτσα με μια ειδική πάστα που αφαιρεί τους επιφανειακούς λεκέδες και τα υπολείμματα βακτηριακής πλάκας που μπορεί να έχουν παραμείνει. Με αυτόν τον τρόπο, τα δόντια και τα ούλα απαλλάσσονται από την πέτρα και δείχνουν καθαρά, λεία και με το αρχικό τους χρώμα.

Είναι καλύτερο να κάνετε έναν ή δύο επαγγελματικούς καθαρισμούς το χρόνο. Ο οδοντίατρος θα συμβουλεύσει καλύτερα τον ασθενή ανάλογα με τις δικές του ανάγκες.

Ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, οι οδοντικές δυσλειτουργίες, η ξηροστομία ή η προδιάθεση για σχηματισμό μεγάλης πέτρας, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη για συχνότερους καθαρισμούς. Η συνεκτίμηση των συστάσεων του οδοντιάτρου θα βοηθήσει στην πρόληψη των προβλημάτων που προκαλούνται από τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας.

Τα πλεονεκτήματα του οδοντιατρικού καθαρισμού με υπερήχους

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός με υπερήχους προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για τον ασθενή όσο και για τον επαγγελματία που τον εκτελεί. Η διάρκεια της διαδικασίας, η ευκολία της τεχνικής και η ευκολία στην εκτέλεσή της είναι μερικά από τα κύρια πλεονεκτήματα που επιτυγχάνονται όταν επιλέγεται αυτός ο τύπος διαδικασίας.

Παρακάτω, θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του οδοντιατρικού καθαρισμού με υπερήχους:

 • Είναι αποτελεσματικός: Επιτρέπει την απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας και της πέτρας με επαρκή τρόπο χωρίς να καταστρέφει τον οδοντικό ιστό. Επιπλέον, αφήνει λείες επιφάνειες που αποτρέπουν τη συγκράτηση νέων υπολειμμάτων.
 • Είναι γρήγορος: Αυτή η τεχνική μπορεί να αφαιρέσει μεγάλες ποσότητες πέτρας και να καθαρίσει μεγαλύτερες οδοντικές επιφάνειες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε σύγκριση με τον χειροκίνητο καθαρισμό, οι υπέρηχοι επιτρέπουν την εκτέλεση της προφύλαξης πολύ ταχύτερα.
 • Είναι ευκολότερη στην εκτέλεση από άλλες μεθόδους: Όταν χρησιμοποιούνται όργανα υπερήχων, ο οδοντίατρος πρέπει να χρησιμοποιήσει λιγότερη δύναμη για την αφαίρεση της πέτρας απ’ ό,τι με την κουρέτα. Οι δύσκολες περιοχές μπορούν να προσεγγιστούν εύκολα, γεγονός που την καθιστά μια άνετη τεχνική.
 • Άνεση του ασθενούς: Ο ασθενής θα αισθανθεί μόνο δονήσεις ή ελαφρά δυσφορία κατά τη διάρκεια της θεραπείας, σε αντίθεση με τη χειροκίνητη τεχνική, η οποία μπορεί να γίνει άβολη όταν αισθάνεται τη δύναμη του οδοντιάτρου που τραβάει τα δόντια για να αφαιρέσει την πέτρα.
 • Η ένταση μπορεί να ρυθμιστεί: Η συσκευή σάς επιτρέπει να ρυθμίζετε τη ροή του νερού, το εύρος ισχύος και τη συχνότητα των δονήσεων του άκρου. Με αυτόν τον τρόπο, η θεραπεία μπορεί να προσαρμοστεί στην ευαισθησία του ασθενούς.
 • Αφαιρεί τους λεκέδες: Οι επιφανειακές χρωστικές ουσίες στα δόντια μπορούν να αφαιρεθούν με αυτή τη διαδικασία. Έτσι, οι λεκέδες από το τσάι, το κρασί, τον καφέ ή τον καπνό μπορούν να εξαφανιστούν μετά από έναν καθαρισμό των δοντιών με υπερήχους.
 • Οι ειδικές μύτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποκαταστάσεις πορσελάνης ή εμφυτεύματα τιτανίου.
ultrasonic tooth cleaning
Οι υπέρηχοι μπορούν να αφαιρέσουν ορισμένους δύσκολους λεκέδες, όπως αυτούς που προκαλούνται από τον καφέ ή τον καπνό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι αιτίες των λεκιασμένων δοντιών

Τα μειονεκτήματα του καθαρισμού δοντιών με υπερήχους

Ο καθαρισμός δοντιών με υπερήχους έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις. Και επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα.

Ο καθαρισμός δοντιών με υπερήχους δεν συνιστάται για ασθενείς με υπερβολική ευαισθησία των δοντιών. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί αυτή η διαδικασία σε άτομα με βηματοδότη, καθώς οι δονήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία αυτής της καρδιακής συσκευής.

Ένα από τα μειονεκτήματα είναι οι δονήσεις που προκαλεί η συσκευή. Αν και τα κύματα αυτά είναι ικανά να απομακρύνουν την πέτρα από τα δόντια, μπορεί να γίνουν ενοχλητικά για τον οδοντίατρο που επαναλαμβάνει επανειλημμένα αυτού του είδους τη διαδικασία. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκληθεί βλάβη στην ακοή αυτών των επαγγελματιών υγείας.

Επιπλέον, οι δονήσεις μπορεί να εμποδίσουν τον οδοντίατρο να ελέγξει με ακρίβεια εάν έχουν αφαιρεθεί όλα τα υπολείμματα πλάκας και πέτρας. Η αντίληψη της λεπτομέρειας είναι πολύ πιο ακριβής με τη χρήση εργαλείων χειρός.

Η φθορά των δοντιών από τη θέρμανση είναι ένας άλλος κίνδυνος για την υγεία που συνδέεται με τη χρήση υπερήχων κατά τον οδοντιατρικό καθαρισμό. Η ρήξη των κυττάρων λόγω των δονήσεων και η πιθανή βλάβη των αιμοπεταλίων λόγω της σπηλαίωσης αποτελούν επίσης κινδύνους.

Η απελευθέρωση αερολυμάτων που περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι επίσης ένα μειονέκτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Τα σταγονίδια νερού που διασκορπίζονται κατά τον καθαρισμό των δοντιών με υπερήχους μπορούν να αρρωστήσουν το υπεύθυνο υγειονομικό προσωπικό.

Η πτυχή αυτή έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους COVID-19. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνέστησε το χειροκίνητο καθαρισμό αντί του καθαρισμού με υπερήχους για τη διατήρηση της υγείας των οδοντιάτρων.

Διατήρηση της στοματικής υγείας

Όταν τα βακτήρια στο στόμα δεν απομακρύνονται εγκαίρως με τη σωστή στοματική υγιεινή, συσσωρεύονται στις στοματικές επιφάνειες. Με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να ασβεστοποιηθούν και να δημιουργήσουν αυτό που είναι γνωστό ως οδοντική πέτρα.

Η βακτηριακή πλάκα και η πέτρα ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν φλεγμονή, δημιουργώντας ουλίτιδα και στη συνέχεια περιοδοντίτιδα ή πυόρροια. Ευνοούν επίσης την ανάπτυξη κοιλοτήτων, κακής αναπνοής και λοιμώξεων.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πέτρα δεν μπορεί να αφαιρεθεί απλά με το βούρτσισμα των δοντιών σας. Ο οδοντίατρος πρέπει να την απομακρύνει μέσω οδοντιατρικών καθαρισμών.

Για να διατηρήσετε την υγεία σας, η φροντίδα του στόματός σας στο σπίτι είναι εξίσου σημαντική με την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, οδοντικού νήματος και στοματικών πλύσεων βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των υπολειμμάτων τροφών και στην αποτροπή της συσσώρευσής τους.

Επιπλέον, οι οδοντιατρικοί καθαρισμοί που πραγματοποιούνται από τον οδοντίατρο, τόσο με το χέρι όσο και με υπερήχους, απομακρύνουν την πέτρα και την πλάκα που δεν μπορεί να ελέγξει ο ασθενής. Αυτό προλαμβάνει τις πιο κοινές στοματικές ασθένειες και διατηρεί τη στοματική υγεία.

Η διατήρηση των συνηθειών στοματικής υγιεινής στο σπίτι και η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες είναι η καλύτερη στρατηγική για τη φροντίδα του στόματός σας. Ο καθαρισμός των δοντιών με υπερήχους μπορεί να επιτύχει καθαρά και χωρίς λεκέδες δόντια. Ωστόσο, η συνέπεια και η υπευθυνότητα του ασθενούς απέναντι στη στοματική του υγεία είναι το κλειδί για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Caballero, A., Ricaurte, M., & Conrado, C. (2011). Cálculo dental: una revisión de literatura y presentación de una condición inusual. Acta odontológica venezolana49(3).
 • Quinche Maldonado, F. L. (2008). Análisis comparativo entre raspado y alisado radicular utilizando piezoeléctrico y curetas Gracey en dientes indicados para la extracción vistos al microscopio electrónico de barrido (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2008).
 • Trenter, S. C., & Walmsley, A. D. (2003). Ultrasonic dental scaler: associated hazards. Journal of clinical periodontology30(2), 95-101.
 • Singh, A., Manjunath, R. S., Singla, D., Bhattacharya, H. S., Sarkar, A., & Chandra, N. (2016). Aerosol, a health hazard during ultrasonic scaling: A clinico-microbiological study. Indian Journal of Dental Research27(2), 160.
 • Veena, H. R., Mahantesha, S., Joseph, P. A., Patil, S. R., & Patil, S. H. (2015). Dissemination of aerosol and splatter during ultrasonic scaling: a pilot study. Journal of infection and public health8(3), 260-265.
 • Roedig, J. J., Shah, J., Elayi, C. S., & Miller, C. S. (2010). Interference of cardiac pacemaker and implantable cardioverter-defibrillator activity during electronic dental device use. The Journal of the American Dental Association141(5), 521-526.
 • Ou, Q., Placucci, R. G., Danielson, J., Anderson, G., Olin, P., Jardine, P., … & Pui, D. Y. (2021). Characterization and mitigation of aerosols and spatters from ultrasonic scalers. The Journal of the American Dental Association152(12), 981-990.
 • Pierre‐Bez, A. C., Agostini‐Walesch, G. M., Bradford Smith, P., Hong, Q., Hancock, D. S., Davis, M., … & Mitchell, J. C. (2021). Ultrasonic scaling in COVID‐era dentistry: A quantitative assessment of aerosol spread during simulated and clinical ultrasonic scaling procedures. International journal of dental hygiene19(4), 474-480.
 • Esmaeilnejadganji, N. S. (2020). Periodontal Tissue Response to Scaling and Root Planing with or without Ultrasonic Instrumentation in Periodontitis Patients (Doctoral dissertation, Tufts University School of Dental Medicine).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.