Όλα για τα ούλα: Τι κάνουν και πώς να τα φροντίζετε

Η προστασία των δοντιών είναι η πιο γνωστή λειτουργία των ούλων. Παίζουν επίσης ρόλο στη στήριξή τους, στην εμφάνιση του χαμόγελου και στη γενική υγεία.
Όλα για τα ούλα: Τι κάνουν και πώς να τα φροντίζετε
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Τα ούλα έχουν μια πολύ σημαντική προστατευτική λειτουργία στο στόμα. Καλύπτουν τα δόντια μας, προστατεύοντάς τα από εξωτερικές βλάβες. Επίσης, επηρεάζουν την εμφάνιση του χαμόγελου και τη στοματική υγεία γενικότερα. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το τμήμα του στόματός μας και να τα φροντίζουμε.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα ούλα αποτελούνται από διάφορα μέρη και το καθένα από αυτά έχει διαφορετική λειτουργία. Παρακάτω, θα περιγράψουμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και θα μοιραστούμε 7 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε αυτόν τον ιστό υγιή.

Τι είναι τα ούλα;

Τα ούλα είναι οι βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος που περιβάλλουν τα δόντια. Αποτελούνται από συνδετικό ιστό που καλύπτεται από επιθήλιο. Είναι επίσης γνωστά ως “ιστός των ούλων”. Αποτελούν μέρος του περιοδοντίου, ενός συνόλου δομών που είναι υπεύθυνα για τη στήριξη και τη στερέωση των δοντιών μέσα στην οστέινη κυψελίδα τους.

Συγκεκριμένα, ο ιστός αυτός συγκρατεί κάθε δόντι σε αυτό που ονομάζεται αλενοδοντική γραμμή, η οποία είναι ουσιαστικά το περίγραμμα των ούλων. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουν την οδοντική ρίζα, το οστό και τις άλλες δομές στήριξης. Για το λόγο αυτό, η φροντίδα και η συντήρησή τους είναι υψίστης σημασίας.

Εάν τα ούλα νοσήσουν, δεν προκαλούν μόνο δυσφορία στον ασθενή. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών και σε παθήσεις που φτάνουν μέχρι τα οστά.

Τα ούλα αποτελούνται από πυκνό συνδετικό ιστό που περιέχει ίνες και κύτταρα. Εξωτερικά, επενδύεται από ένα κερατινοποιημένο πλακώδες επιθήλιο το οποίο, αν και συνεχές, έχει διαφορετικά ονόματα ανάλογα με τη θέση του:

 • Επιθήλιο των ούλων στο εξωτερικό ορατό τμήμα.
 • Θηλώδες επιθήλιο στο εσωτερικό τμήμα, το οποίο σχηματίζει την ελεύθερη ουλική αύλακα.
 • Εισαγωγικό ή συνδετικό, η εσωτερική περιοχή της αύλακας, όπου ενώνεται με την αδαμαντίνη της οδοντικής στεφάνης.

Η φυσιολογική εμφάνιση ενός υγιούς ούλου είναι ανοιχτό ροζ και με διάστικτη υφή, που μοιάζει κάπως με το δέρμα ενός πορτοκαλιού.

Όταν το ούλο αλλάζει χρώμα, χάνει τη διάστικτη εμφάνισή του, πρήζεται, ενοχλεί ή αιμορραγεί, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι τα ούλα ερεθίζονται από την παρουσία βακτηριακής πλάκας ή άλλων παραγόντων.

A woman at the dentist.
Τα ούλα περιβάλλουν τα δόντια και παίζουν προστατευτικό ρόλο.

Τύποι ούλων

Αν και ο ιστός των ούλων είναι ένας ενιαίος βλεννογόνος που είναι υπεύθυνος για την προστασία των δοντιών, μπορεί να χωριστεί σε διαφορετικούς τύπους ανάλογα με τη θέση τους. Κάθε ένα από αυτά τα μέρη έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα σας μιλήσουμε γι’ αυτά παρακάτω.

Προσκολλημένα ούλα

Τα προσκολλημένα ούλα είναι η περιοχή του ιστού των ούλων που καλύπτει το τμήμα της ρίζας των δοντιών. Βρίσκεται στο περιόστεο του κυψελιδικού οστού που περιέχει τις ρίζες των δοντιών. Εκτείνεται από τα οριακά ούλα προς τα πάνω. Φτάνει μέχρι τη βλεννογλωσσική συμβολή, όπου ενώνεται με τον κυψελιδικό βλεννογόνο.

Είναι το πιο ορατό τμήμα των ούλων, καθώς είναι αυτό που παρατηρούμε όταν μιλάμε και χαμογελάμε. Χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι είναι ελαστικό, αλλά σταθερό. Έχει τον απαλό ροζ χρωματισμό που έχουμε ήδη αναφέρει. Το πλάτος του εξαρτάται από την περιοχή του στόματος όπου βρίσκεται. Είναι φαρδύτερο στην περιοχή των κοπτήρων και στενότερο στο ύψος των γομφίων.

Μάθετε περισσότερα σχετικά το πώς να αντιμετωπίσετε την τερηδόνα

Ελεύθερο ουλικό περιθώριο

Το ελεύθερο ουλικό περιθώριο είναι το τμήμα του ιστού που περιβάλλει τον αυχένα του δοντιού. Η περιοχή αυτή συναντά το στοιχείο του δοντιού και σχηματίζει την ουλοδοντική αύλακα. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 0,5 έως 2 mm σε πλάτος. Εκτείνεται από το ελεύθερο ουλικό χείλος έως τα προσκολλημένα ούλα.

Καθώς είναι το τμήμα του ιστού που βρίσκεται πλησιέστερα και σε επαφή με την οδοντική στεφάνη, εκεί συσσωρεύεται η βακτηριακή πλάκα. Ως εκ τούτου, η υγιεινή και η φροντίδα του είναι απαραίτητη για την αποφυγή ασθενειών. Αυτή είναι η περιοχή στην οποία συνήθως πραγματοποιούνται θεραπείες αναδόμησης των ούλων και μοσχεύματα.

Μεσοδόντια θηλή

Αυτό το τμήμα των ούλων βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια. Βρίσκεται κάτω από το σημείο όπου τα δόντια έρχονται σε επαφή, σε αυτό που ονομάζουμε “μεσοδόντια περιοχή”.

Έχει πυραμιδοειδές σχήμα στο πίσω μέρος του στόματος, αλλά μεταξύ των γομφίων υπάρχουν δύο πιο πεπλατυσμένες θηλές – μία εσωτερική και μία εξωτερική – οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μια μικρή εσοχή. Το πλάτος και το βάθος τους εξαρτώνται από το πόση επιφάνεια των δοντιών έρχεται σε επαφή μαζί του.

Επιπλέον, το τμήμα αυτό χαρακτηρίζεται από μη κερατινοποιημένο επιθήλιο. Καλύπτοντας τον κενό χώρο μεταξύ των δοντιών, εκπληρώνει μια αισθητική λειτουργία. Επίσης, αποτρέπει την κατακράτηση υπολειμμάτων τροφής στην περιοχή αυτή.

Κυψελιδικός βλεννογόνος

Πρόκειται για τον ιστό με τον οποίο το προσκολλημένο ούλο ενώνεται με τον βλεννογόνο των χειλιών και των παρειών. Είναι μια σκούρα κόκκινη περιοχή πολύ πιο χαλαρή, ελαστική και κινητή.

Δεν είναι ορατός όταν το στόμα είναι κλειστό και μπορεί να γίνει αντιληπτός μόνο αν απομακρύνουμε τα χείλη μας. Είναι πολύ πιο ευαίσθητη περιοχή στη ζέστη και στο κρύο. Συχνά εδώ εμφανίζονται πληγές, καρκίνοι και αποστήματα.

Ποιος είναι ο ρόλος των ούλων στο στόμα;

Σας έχουμε ήδη πει ότι ο κύριος ρόλος των ούλων είναι να καλύπτουν και να προστατεύουν τα δόντια και τις γνάθους. Παρακάτω, θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα στους άλλους ρόλους τους:

 • Προστατεύουν τα δόντια από τη δράση των μικροβίων. Τα ούλα λειτουργούν ως φραγμός που εμποδίζει το οστό και τη ρίζα των δοντιών να έρθουν σε επαφή με το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, εμποδίζει τη διέλευση ξένων ουσιών, βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών στις βαθύτερες περιοχές του περιοδοντίου.
 • Συμμετέχουν στη στερέωση των δοντιών στις γνάθους. Αποτελούν μέρος των ιστών που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Αυτό εμποδίζει την κίνηση και τη μετατόπιση των δοντιών, κάτι που είναι απαραίτητο για να εκπληρώνουν σωστά τις λειτουργίες τους.
 • Απορροφούν την πίεση που δημιουργείται κατά τη μάσηση. Οι μασητικές κινήσεις προκαλούν δυνάμεις που αμβλύνονται από τα ούλα. Διαφορετικά, η πίεση αυτή θα έπεφτε απευθείας στα οστά, προκαλώντας μακροχρόνιες βλάβες.
 • Βελτιώνουν την αισθητική και την εμφάνιση του χαμόγελου μας. Τα υγιή ούλα διαμορφώνουν διακριτικά το περίγραμμα της στεφάνης κάθε δοντιού, προσδίδοντας μια αρμονική εμφάνιση στην οδοντοστοιχία.
 • Προάγουν τη στοματική και τη γενική υγεία. Τα υγιή ούλα αποτρέπουν την εμφάνιση επιπλοκών και παθολογιών στο στόμα. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο να υποστούν ή να επιδεινωθούν ορισμένες συστηματικές παθήσεις που σχετίζονται με την επιδείνωσή τους.

Τι συμβαίνει όταν τα ούλα δεν εκπληρώνουν τη λειτουργία τους;

Όταν τα ούλα διογκώνονται, αιμορραγούν ή νοσούν, δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις λειτουργίες που αναφέραμε. Η ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος είναι οι πιο συχνές διαταραχές που επηρεάζουν αυτόν τον ιστό.

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, τα οποία γίνονται κόκκινα, πρησμένα και αιμορραγούν εύκολα. Σε γενικές γραμμές, προκαλείται από την ανεπαρκή στοματική υγιεινή, η οποία οδηγεί στη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας και πέτρας. Συνδέεται επίσης με τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Ηλικία
 • Ορμόνες
 • Στρες
 • Γενετική
 • Κάπνισμα
 • Φάρμακα
 • Ανεπαρκής διατροφή

Εάν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, εξελίσσεται σε αυτό που γνωρίζουμε ως “πυόρροια” ή “περιοδοντική νόσο”. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή, καθώς η φλεγμονή και η μόλυνση εμφανίζονται στις βαθιές περιοχές του περιοδοντίου.

Το φατνιακό οστό και οι υποστηρικτικοί ιστοί καταστρέφονται και τα δόντια χάνουν την πρόσφυσή τους. Είναι σύνηθες τα δόντια να μετακινούνται και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, να μετατοπίζονται. Επιπλέον, η διαταραχή αυτή συνδέεται με άλλες παθήσεις του οργανισμού.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση ή να επιδεινώσει συστηματικές παθολογίες, όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές ή νευρολογικές παθολογίες, μεταξύ άλλων. Στην περίπτωση των εγκύων γυναικών, συνδέεται με επιπλοκές όπως πρόωροι τοκετοί, μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης ή προεκλαμψία.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών των ούλων θα αποτρέψει τις επιπλοκές και θα επιτρέψει στον ιστό να συνεχίσει να εκπληρώνει τη λειτουργία του. Όπως θα σας δείξουμε, η οδοντική υγιεινή στο σπίτι και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε αυτόν τον ιστό.

Σημάδια που πρέπει να προσέχετε

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια στο στόμα σας που πρέπει να προσέχετε, καθώς μπορεί να σας υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα ούλα σας. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις των προβλημάτων των ούλων:

 • Κόκκινα, πρησμένα, φλεγμονώδη και ευαίσθητα ούλα
 • Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή το φαγητό
 • Υποχώρηση των ούλων και εκτεθειμένες ρίζες των δοντιών
 • Πύον και κακή γεύση στο στόμα
 • Μετακίνηση ή διαχωρισμός των δοντιών
 • Κακή αναπνοή

7 συμβουλές για να φροντίσετε τα ούλα σας και να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους

Η φροντίδα των ούλων σας επιτρέπει στον ιστό αυτό να συνεχίσει να εκτελεί όλες τις λειτουργίες που αναφέραμε. Θα δείτε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο. Εάν εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές στην πράξη, μπορείτε να διατηρήσετε τον ιστό των ούλων σας υγιή και χωρίς προβλήματα.

1. Βουρτσίστε τα δόντια και τα ούλα σας

Το βούρτσισμα των δοντιών σας είναι ένας από τους πιο εύκολους – και πιο σημαντικούς – τρόπους για να φροντίσετε τον ιστό των ούλων σας. Σας επιτρέπει να απομακρύνετε τα μικρόβια και τα υπολείμματα τροφών που σχηματίζουν την πλάκα και την πέτρα.

Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 ή 3 φορές την ημέρα και να διαρκεί περίπου 2 λεπτά. Ο καθαρισμός δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τα δόντια- οι τρίχες της βούρτσας πρέπει να φτάνουν και στην ελεύθερη οριακή περιοχή των ούλων.

Για αποτελεσματικό καθαρισμό, η βούρτσα πρέπει να τοποθετείται σε γωνία 45 μοιρών στην ένωση των ούλων με τα δόντια. Θα πρέπει να συνδυάζονται κινήσεις προς τα πίσω και προς τα εμπρός, καθώς και κυκλικές και σαρωτικές κινήσεις από τον ιστό των ούλων προς τα δόντια.

Προσέξτε να μην υπερβάλλετε στην πίεση κατά το βούρτσισμα, καθώς οι πολύ απότομες ή έντονες κινήσεις μπορεί να τραυματίσουν τα ούλα. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι φτάνετε σε όλες τις πλευρές κάθε δοντιού στο στόμα σας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να καθαρίζετε τις εξωτερικές επιφάνειες, τις εσωτερικές επιφάνειες και τις μασητικές επιφάνειες.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλέπετε και τη γλώσσα, καθώς τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών συσσωρεύονται και εκεί. Επιπλέον, ο καθαρισμός της σας επιτρέπει να απολαμβάνετε φρέσκια αναπνοή. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει μαλακές τρίχες και να είναι σε καλή κατάσταση. Καλό είναι να την αλλάζετε κάθε 3 μήνες ή όταν παρατηρείτε ότι τα νήματα είναι φθαρμένα ή ανοιχτά.

2. Καθαρίστε την περιοχή ανάμεσα στα δόντια

Το να φροντίζετε να καθαρίζεται η περιοχή ανάμεσα στα δόντια είναι ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε υγιή ούλα. Το σημείο όπου τα δόντια έρχονται σε επαφή μεταξύ τους είναι συχνά το σημείο όπου συσσωρεύεται η πλάκα. Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτή την περιοχή.

Για τον καθαρισμό του μεσοδόντιου χώρου, πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά οδοντικό νήμα. Το οδοντικό νήμα θα πρέπει να περνάει ανάμεσα από τα δόντια, φτάνοντας κάτω από τη γραμμή των ούλων, καθαρίζοντας κάθε ένα από τα εγγύς τοιχώματα κάθε δοντιού.

Επιπλέον, για την καλύτερη απολύμανση αυτής της δυσπρόσιτης περιοχής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα συμπληρωματικά μέσα, όπως τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

3. Χρησιμοποιήστε τη σωστή οδοντόκρεμα

Η επιλογή της σωστής οδοντόκρεμας είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές στόμα και θα πρέπει να αναζητήσετε ένα προϊόν που περιέχει φθόριο. Αν όμως δεν είστε σίγουροι για το ποια οδοντόκρεμα είναι η καλύτερη, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο της εμπιστοσύνης σας.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο σχηματισμό πέτρας και έχουν πιο ευαίσθητα ούλα. Ο οδοντίατρός σας θα σας συμβουλεύσει για την πιο κατάλληλη οδοντόκρεμα για τις δικές σας ειδικές ανάγκες.

4. Συμπληρώστε την υγιεινή σας με στοματικά διαλύματα

Η χρήση στοματικών διαλυμάτων για τη συμπλήρωση της στοματικής υγιεινής είναι πολύ ευεργετική. Τα στοματικά διαλύματα έχουν πρόσβαση σε όλες τις περιοχές του στόματος, ακόμη και σε εκείνες όπου το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα δεν μπορούν να φτάσουν. Διευκολύνουν επίσης τον καθαρισμό των προσκολλημένων ούλων και του κυψελιδικού βλεννογόνου.

Οι περιοχές αυτές – οι οποίες καλύπτονται από τα χείλη ή τα μάγουλα – είναι δύσκολο να καθαριστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ο οδοντίατρος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το καταλληλότερο προϊόν, καθώς υπάρχουν διάφορες φόρμουλες στην αγορά.

5. Προσέξτε τη διατροφή σας

Η σωστή διατροφή ενισχύει την υγεία ολόκληρου του σώματός μας και βοηθά τα ούλα να εκπληρώσουν τη λειτουργία τους. Επομένως, καλό είναι να δίνετε προτεραιότητα σε τροφές φυσικής προέλευσης, πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα.

Οι βιταμίνες C, B και K ενισχύουν τα ούλα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μπρόκολο, εσπεριδοειδή και ακτινίδια. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να μειώσετε την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων και προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, τα οποία ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα και δώστε προτεραιότητα στην πρόσληψη φρέσκων προϊόντων.

6. Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρο

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες βοηθάει να διατηρήσετε τα ούλα σας και το υπόλοιπο στόμα σας σε βέλτιστη κατάσταση. Ο επαγγελματίας θα σας συμβουλεύσει για τους καλύτερους τρόπους να φροντίζετε τα δόντια και το στόμα σας.

Επιπλέον, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να το λύσει άμεσα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε την ταλαιπωρία, τις επιπλοκές και την ανάγκη για πιο σύνθετη θεραπεία στο μέλλον.

Η προληπτική φροντίδα υγείας (προφύλαξη) κάθε έξι μήνες ή μία φορά το χρόνο είναι μια παρέμβαση με σημαντικά οφέλη για την υγεία του ιστού των ούλων. Αυτός ο επαγγελματικός καθαρισμός θα εξαλείψει την πέτρα, τη βακτηριακή πλάκα και τους λεκέδες που το οικιακό βούρτσισμα αδυνατεί να αφαιρέσει.

A man at the dentist.
Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ανιχνεύονται έγκαιρα ανωμαλίες ή ασθένειες. Έτσι αποφεύγονται οι επιπλοκές στα ούλα και τα δόντια.

7. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν φοράτε οδοντοστοιχίες ή σιδεράκια

Η ύπαρξη οδοντοστοιχιών, εμφυτευμάτων ή τα σιδεράκια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου των ούλων. Είναι απαραίτητο να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα του ιστού των ούλων σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το βούρτσισμα της πρόθεσης, της περιοχής μεταξύ των εμφυτευμάτων και η απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας που συσσωρεύεται στα σιδεράκια (ιδίως στα σύρματα) θα αποτρέψει τη βλάβη αυτού του ιστού. Συνιστάται ο καθαρισμός μετά από κάθε γεύμα, καθώς οι συσκευές αυτές συγκρατούν υπολείμματα που μπορεί να ερεθίσουν τον ιστό των ούλων.

Τα υγιή ούλα θα κάνουν καλά τη δουλειά τους!

Τα ούλα μας έχουν τη σημαντική αποστολή να διατηρούν τα δόντια μας σταθερά και προστατευμένα. Αλλά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο χαμόγελό μας.

Με τις σημερινές συμβουλές, θα είστε σε θέση να διατηρήσετε κάθε μέρος των ούλων σας υγιές ώστε να λειτουργεί καλά. Επιπλέον, θα προλάβετε σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, οι οποίες μπορεί να σημαίνουν ότι θα χάσετε κάποια δόντια και μπορεί επίσης να έχουν συνέπειες για τη συνολική σας υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • ELIZABETH, H. R. P. DEFINICION DE ANATOMIA DENTAL Y LAS ESTRUCTURAS ADYACENTES INTIMAMENTE RELACIONADAS CON LOS DIENTES.
 • Obando Sánchez, L. A. (2019). Anatomía del periodonto macroanatomia y microanatomia del periodonto.
 • Kumar, S. (2019). Evidence-based update on diagnosis and management of gingivitis and periodontitis. Dental Clinics63(1), 69-81.
 • Karaben, V. E., Lotero, J. C., & Morales, S. C. (2021). Utilización de Clorhexidina en la prevención de enfermedad gingival de pacientes embarazadas. Revista de la Facultad de Odontología1(4), 28-33.
 • Vereau, N. C., & Palacios, M. A. (2012). Enfermedad gingival en adolescentes: Diagnóstico y tratamiento. Revista Estomatológica Herediana22(3), 167-170.
 • Cordero, M. J. A., Rivero-Blanco, T., Leon-Rios, X., Rodriguez-Blanque, R., & Gil-Montoya, J. A. (2018). La Enfermedad Periodontal como factor de riesgo de complicaciones durante el embarazo y parto. Journal of Negative and No Positive Results3(11), 906-922.
 • Cacciola, D., & Gómez, G. M. (2018). Relación entre periodoncia y ortodoncia: complicaciones gingivales y efectos del tratamiento ortodóncico en el periodonto. Biociencias13(2).
 • Dávila Pinguil, L. A. (2019). Prevalencia de gingivitis en pacientes con prótesis parcial removible y pacientes con tratamiento ortodóntico (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Asquino, N., & Villarnobo, F. (2019). Cepillos interdentales, de la teoría a la práctica. Revisión de literatura e indicaciones clínicas. Odontoestomatología21(33), 46-53.
 • Fonseca, M. D. L. A. L., Vargas, D. B., & Rodríguez, M. Á. L. (2022). Gingivitis crónica: asociación con sexo, higiene bucal y depresión. Revista científica estudiantil 2 de Diciembre5(2), 313.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.