Μάθετε αν ένα αβγό είναι φρέσκο σε 3 δευτερόλεπτα

Αν και δεν πειράζει να τρώτε αβγά που δεν είναι τόσο φρέσκα, ωστόσο δεν διατηρούν τη νόστιμη γεύση των φρέσκων αβγών και, όταν τα μαγειρεύετε, δεν είναι τόσο τέλεια όσο ελπίζατε.
Μάθετε αν ένα αβγό είναι φρέσκο σε 3 δευτερόλεπτα
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μάθετε αν ένα αβγό είναι φρέσκο σε 3 δευτερόλεπτα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να απολαμβάνετε φρέσκα αβγά στο πρωινό ή στο βραδινό σας γεύμα. Τα αβγά είναι μια πολύ υγιεινή τροφή που θα πρέπει να περιλαμβάνεται συχνά στη διατροφή σας χάρη στις πολλές της ωφέλειες.

Αν και τα αβγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για πολύ καιρό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τα αγοράζετε φρέσκα και να τα τρώτε άμεσα προκειμένου να ωφεληθείτε στο μέγιστο από αυτά.

Τα πιο φρέσκα αβγά της υψηλότερης ποιότητας που μπορείτε να αγοράσετε είναι αναμφίβολα αυτά που μπορείτε να βρείτε σε κάποιο αγρόκτημα. Αν και είναι απίστευτα απλό να βρείτε αβγά σε οποιοδήποτε παντοπωλείο, συνήθως αυτά δεν είναι όσο φρέσκα μπορεί να φαίνονται, επειδή η βιομηχανία αβγοπαραγωγής τα υποβάλλει σε ιδιαίτερες διαδικασίες που είναι σχεδιασμένες να παρατείνουν τη φρεσκάδα τους έτσι ώστε να διατηρούνται για περισσότερο καιρό στα ράφια.

Μερικά αβγά, για παράδειγμα, υποβάλλονται σε μερική ψύξη και αποθηκεύονται σε κρύες θερμοκρασίες για εβδομάδες πριν διατεθούν σε καταστήματα και σε σούπερ μάρ κετ.

 

Αν και δεν πειράζει να τρώτε αβγά που δεν είναι τόσο φρέσκα, ωστόσο δεν διατηρούν τη νόστιμη γεύση των φρέσκων αβγών και, όταν τα μαγειρεύετε, δεν είναι τόσο τέλεια όσο ελπίζατε. Πώς όμως ξέρετε αν είναι φρέσκα ή όχι;

Η ιουλιανή ημερομηνία

αν ένα αβγό είναι φρέσκο σε 3 δευτερόλεπτα.

Η βιομηχανία αβγοπαραγωγής στις Η.Π.Α. και σε άλλα κράτη απαιτεί οι συσκευασίες των αβγών να περιλαμβάνουν μια σειρά από αριθμούς από το 000 μέχρι το 365. Ο αριθμός αυτός είναι γνωστός ως ιουλιανή ημερομηνία και δείχνει πότε τα αβγά καθαρίστηκαν και συσκευάστηκαν. Αν η συσκευασία έχει τη σφραγίδα 000, για παράδειγμα, σημαίνει ότι τα αβγά συσκευάστηκαν την 1η Ιανουαρίου. Αν έχει τον αριθμό 213, σημαίνει ότι συσκευάστηκαν στις 2 Αυγούστου.

Η ημερομηνία αυτή συνοδεύεται από μια άλλη που μας λέει το χρονικό όριο λήξης για την πώληση της συγκεκριμένης συσκευασίας στους καταναλωτές. Μια συσκευασία αβγών σφραγισμένη με τον αριθμό 015 και την ημερομηνία 28/2 σημαίνει ότι τα αβγά συσκευάστηκαν στις 15 Ιανουαρίου και μπορούν να πουληθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ή ενάμιση μήνα μετά.

Ποιος θα ήθελε να αγοράσει αβγά πάνω από έξι εβδομάδων όταν μπορεί να βρει φρέσκα; Σίγουρα κανένας.

Το τεστ της επίπλευσης για να ελέγξετε αν ένα αβγό είναι φρέσκο

Επειδή μπορεί να μην έχετε πάντα πρόσβαση στη συσκευασία των αβγών για να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους, υπάρχει μια εναλλακτική μέθοδος που θα σας δείξει πόσο φρέσκο είναι το αβγό που πρόκειται να φάτε.

Το τεστ απλώς περιλαμβάνει την προσεκτική τοποθέτηση του αβγού σε ένα φλιτζάνι νερό. Αν είναι φρέσκο, θα βυθιστεί και θα παραμείνει στον πάτο του φλιτζανιού.

Καθώς τα αβγά παλιώνουν, τείνουν να επιπλέουν στο νερό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, με τον καιρό, το αβγό χάνει υγρά από τους πόρους στο κέλυφος, κάτι που προκαλεί μείωση του βάρους του και τελικά αύξηση του αέρα μέσα στο αβγό.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να τρώμε φρέσκα αβγά;

αν ένα αβγό είναι φρέσκο σε 3 δευτερόλεπτα.- πρωινο

Όπως ακριβώς κάθε άλλη τροφή, όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο καλύτερη είναι η γεύση και τόσο μεγαλύτερη η θρεπτική αξία τους. Όμως πολλοί άνθρωποι όταν αγοράζουν αβγά δεν ξέρουν πόσο φρέσκα μπορεί να είναι, επειδή με μια πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζουν πολύ φρέσκα χάρη στη διαδικασία συντήρησης στην οποία έχουν υποβληθεί, όπως η διατήρηση σε κρύες θερμοκρασίες.

Αυτό γίνεται φανερό όταν μαγειρεύετε λιγότερο φρέσκα αβγά στο σπίτι και συνειδητοποιείτε ότι δεν έχουν το ίδιο χρώμα και την ίδια γεύση με ένα φρέσκο αβγό. Τα φρέσκα αβγά έχουν πάντα πιο ευχάριστη γεύση, πιο σκουρόχρωμο κρόκο και το ασπράδι χωρίζεται εύκολα από τον κρόκο αντί να κολλάει.

Μάθετε περισσότερα: Μάσκες από αβγά για τα μαλλιά σας

Τα αβγά περιέχουν διαλυμένο καρβονικό οξύ και στο ασπράδι και στον κρόκο. Με τον καιρό, το οξύ απελευθερώνεται από τους πόρους στο κέλυφος, κάτι που κάνει το pH να αυξηθεί ενώ επίσης εμφανίζονται ορισμένες συνέπειες όπως:

  • Μείωση υφής.
  • Ο κρόκος δεν είναι πλέον στο κέντρο.
  • Το ασπράδι γίνεται λιγότερο φωτεινό και αποχρωματίζεται με τον καιρό.

Πρέπει να πλένετε τα αβγά;

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να πλένετε τα αβγά, επειδή αυτό μπορεί να λεπτύνει ή να βλάψει το κέλυφος, το προστατευτικό τους φράγμα κατά των μικροοργανισμών. Όταν πλένετε τα αβγά, κάνετε πιο αδύναμη τη μεμβράνη, το μέρος που εφάπτεται στο κέλυφος και εμποδίζει τα βακτήρια να μπουν μέσα στο αβγό. Αν πλένετε τα αβγά σας, αυξάνετε τις πιθανότητες μολύνσεων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.