Ζωμός για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος

Με τις κατάλληλες τροφές μπορούμε ν' αποτρέψουμε τις φλεγμονές και τον καρκίνο.
Ζωμός για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος

Τελευταία ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου, 2019

Κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να αναζητήσουμε φάρμακα ή φυσικές θεραπείες για προβλήματα όπως η φλεγμονή και ο καρκίνος. Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε ότι υπάρχουν επίσης τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό και τις οποίες μπορούμε εύκολα να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή διατροφή μας για να παραμείνουμε υγιείς με φυσικό τρόπο.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε τη συνταγή και τις σχετικές ωφέλειες ενός γευστικού και θεραπευτικού ζωμού που μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα για να καταπολεμήσετε τόσο τη φλεγμονή (για παράδειγμα, τους ρευματισμούς, την ποδάγρα, τη βρογχίτιδα και το άσθμα) όσο και τον καρκίνο.

Μπρόκολο για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος

Γενικά, όλα τα σταυρανθή όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και το κέιλ έχουν ωφέλειες για την υγεία, συνεισφέροντας στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, όπως έχουν δείξει πολυάριθμες μελέτες. Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα ουσιών οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση όγκων. Αναφέρουμε, όμως, συγκεκριμένα το μπρόκολο επειδή περιέχει επίσης βιταμίνες C και Ε καθώς και μέταλλα όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Το μπρόκολο βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Για το συγκεκριμένο ζωμό, συνιστούμε να βράσετε στον ατμό πρώτα τα άνθη του μπρόκολου και μπορείτε επίσης να προσθέσετε φύτρα μπρόκολου.

Ζωμός για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος - Μπρόκολο σε πιάτο

Σκόρδο για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος

Το σκόρδο αποτελεί μια ισχυρή φυσική αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη ουσία που επίσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων -συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του στήθους.

Ζωμός για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος - Σκόρδο

Κρεμμύδι για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος

Μαζί με το σκόρδο, τα κρεμμύδια είναι μία από τις ισχυρότερες φαρμακευτικές τροφές που υπάρχουν και είναι ευρέως γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους καθώς και για το υψηλό περιεχόμενό τους σε θείο, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Τα κρεμμύδια επίσης συνιστώνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα νεφρά και της κατακράτησης υγρών, με τη βοήθεια ενός ζωμού που παρασκευάζεται από αυτά και που είναι παρόμοιος με το ζωμό που παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο.

Σέλινο για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεταβολικές ακετυλενικές ενώσεις που περιέχονται στο σέλινο μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων και της μετάστασης των καρκινικών κυττάρων. Εκτός αυτού, το υψηλό περιεχόμενο του σέλινου σε πολυακετυλένιο επίσης συνεισφέρει στην καταπράυνση της φλεγμονής.

Κουρκουμάς για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος

Η ρίζα του φυτού αυτού περιέχει κουρκουμίνη, μια ιδιαίτερα ισχυρή αντιφλεγμονώδη ουσία.  Συνιστάται για ανθρώπους που υποφέρουν από πόνο λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ινομυαλγίας ή χρόνιας κόπωσης. Ο κουρκουμάς περιέχει επίσης στοιχεία που μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο αναχαιτίζοντας την ανάπτυξη όγκων και είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις παρενέργειες μερικών θεραπειών κατά του καρκίνου.

Για να εξασφαλίσετε αυτές τις ωφέλειες πρέπει να καταναλώνετε κουρκουμά κάθε μέρα. Το μπαχαρικό αυτό μπορεί εύκολα να προστεθεί σε κάθε είδους σούπες, σάλτσες, ακόμα και σε επιδόρπια όπως smoothies, πουτίγκες και κέικ. Η παρουσία του στην παρακάτω συνταγή είναι απαραίτητη.

Ζωμός για να προληφθεί η φλεγμονή και ο καρκίνος - Κουρκουμάς σε σκόνη

Πώς φτιάχνουμε αυτό το ζωμό;

Πρώτα μαγειρεύουμε τα λαχανικά με τρόπο που αναδεικνύει τις θρεπτικές τους ουσίες, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα νερού και τριμμένου κουρκουμά. Σιγοβράστε τα για περίπου σαράντα λεπτά ή λιγότερο αν χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητος. Στραγγίζουμε το ζωμό και κρατάμε τα κομμάτια των λαχανικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα με άλλους τρόπους, όπως:

 • Πάνω σε τορτίγιες ή τάκος
 • Σε αλμυρές κρέπες ή πίτες
 • Για να φτιάξετε σος λαχανικών ή κάρυ
 • Ως συνοδευτικό
 • Για να φτιάξετε σάλτσα
 • Σε μια ομελέτα

Μπορείτε επίσης απλώς να τα φάτε όπως είναι, καρυκεύοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο ή με σπιτική σος κρέμας.

Μπορείτε να φτιάξετε αρκετό από αυτό το ζωμό ώστε να διαρκέσει το πολύ δύο ή τρεις ημέρες, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τον μαγειρεύετε κάθε μέρα. Μπορείτε επίσης να τον καταψύξετε, αν και θα χάσει κάποια από τη θρεπτική αξία του με αυτό τον τρόπο.

Πώς πρέπει να τον καταναλώνουμε;

Για να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις ωφέλειές του για την υγεία σας, μπορείτε να πίνετε μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα ή αμέσως πριν από αυτά. Ο ζωμός μπορεί επίσης να καταναλώνεται εποχικά, ειδικά όταν κάνει περισσότερο κρύο ή όταν παρατηρείτε ότι οι άμυνές σας μοιάζουν πιο αδύναμες από ότι συνήθως.

Ο ζωμός αυτός είναι απαραίτητος για τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις και τους πόνους που τις συνοδεύουν, όπως ινομυαλγία ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και για τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι στον καρκίνο -τόσο εκείνους με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου όσο και εκείνους που είχαν καρκίνο ή πάσχουν επί του παρόντος από αυτή τη νόσο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
 • Corzo-Martínez, M., Corzo, N., & Villamiel, M. (2007). Biological properties of onions and garlic. Trends in Food Science and Technology18(12), 609–625. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2007.07.011
 • Sowbhagya, H. B. (2014). Chemistry, Technology, and Nutraceutical Functions of Celery (Apium graveolens L.): An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition54(3), 389–398. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.586740
 • PRIYA, S. D. (2010). Tumeric : A Herbal and Traditional Medicine. Pharmacia2(2), 208–220. Retrieved from http://scholarsresearchlibrary.com/ABR-vol1-iss2/ABR-2010-1-2-87-90.pdf
 • Galland L. Diet and inflammation. Nutrition in Clinical Practice. 2010.
 • Hwang JH, Lim S Bin. Antioxidant and anti-inflammatory activities of Broccoli florets in LPS-stimulated RAW 264.7 Cells. Prev Nutr Food Sci. 2014;
 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J phytomedicine. 2014;
 • Suleria HAR, Butt MS, Anjum FM, Saeed F, Khalid N. Onion: Nature Protection Against Physiological Threats. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;
 • Sukketsiri W, Chonpathompikunlert P, Tanasawet S, Choosri N, Wongtawatchai T. Effects of Apium graveolens extract on the oxidative stress in the liver of adjuvant-induced arthritic rats. Prev Nutr Food Sci. 2016;
 • Rahmani A, Alsahli M, Aly S, Khan M, Aldebasi Y. Role of Curcumin in Disease Prevention and Treatment. Adv Biomed Res. 2018;

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.