Θεραπείες για την ονυχομυκητίαση στα χέρια και πόδια

25 Ιουλίου 2015
Σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση (Χεριών και ποδιών)

Θεραπείες για την ονυχομυκητίαση. Αυτή η λέξη μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργη, αλλά αναφέρεται σε μια μόλυνση από μύκητες στα χέρια και τα πόδια. Ο μύκητας παραπέμπει σε μικροοργανισμούς που, σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να επηρεάσουν κυρίως τα νύχια των ποδιών ή των χεριών σας. Ωστόσο, προσβάλει κυρίως τα νύχια των ποδιών σας καθώς η αναπαραγωγή του είναι πολύ πιο εύκολη στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τα πόδια είναι συνήθως καλυμμένα και είναι περισσότερο επιρρεπή στην αύξηση της θερμοκρασίας και υγρασίας, που αποτελούν ιδανικές συνθήκες για αυτούς τους εισβολείς. Αν επίσης υποφέρετε από υπερβολική εφίδρωση στα πόδια σας, τότε θα πρέπει να τα φροντίζετε ακόμη πιο επιμελώς.

Η μόλυνση από μύκητες δεν χαρακτηρίζεται ακριβώς από την πρόκληση πόνου, γεγονός που συνήθως οδηγεί τους ανθρώπους σε έναν γιατρό. Αυτή η μόλυνση προκαλεί κυρίως αίσθηση δυσφορίας, όπως φαγούρα, ερεθισμό, και ξεφλούδισμα του δέρματος σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.

Και όταν ειδικά αναφερόμαστε στα νύχια, η ένδειξη που υποδηλώνει ότι πρέπει να προσέξετε είναι συνήθως μια εμφανής αλλαγή στην εμφάνιση των νυχιών σας. Αποκτούν πιο σκούρο χρώμα, γίνονται σκληρότερα, αποκολλώνται από το δέρμα, είναι πιο εύθραυστα κι αναδύουν μια δυσάρεστη μυρωδιά.

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι για τους ανθρώπους που υποφέρουν από ασθένειες οι οποίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, μια μόλυνση από μύκητες μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αντιθέτως, αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ανθεκτικό το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο σοβαρό, αλλά σίγουρα θα σας κάνει να αισθάνεστε άβολα.

Σας προτείνουμε να θεραπεύετε κάθε ασθένεια πάντα κατά την αρχή της εμφάνισής της ακόμη και αν δεν δείχνει ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αν την αμελήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα θα γίνεται όλο και περισσότερο δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα. Επιπλέον, οι θεραπείες θα είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας και σίγουρα πιο ακριβές.

Θα σας προτείνουμε μερικές σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση που θα σας βοηθήσουν να την καταπολεμήσετε όταν αυτή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Αν η μόλυνση στα νύχια σας, στα πόδια ή στα χέρια, υφίσταται για αρκετό διάστημα και η ζημιά που έχει προκληθεί είναι ήδη μεγάλη, η καλύτερη επιλογή είναι να δείτε έναν ειδικό.

Πρόληψη και θεραπείες για την ονυχομυκητίαση

θεραπείες για την ονυχομυκητίασηΣε αυτή την περίπτωση, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την προσωπική σας υγιεινή. Να θυμάστε ότι τα πράγματα που λατρεύουν αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι το σκοτάδι, η θερμότητα και η υγρασία. Γι’ αυτό τον λόγο μην τους προσφέρετε ένα τέτοιο ευνοϊκό περιβάλλον για να εισβάλουν. Να διατηρείτε σωστή υγιεινή τόσο στα νύχια των χεριών όσον και των ποδιών σας.

Μάθετε ακόμα: 5 κόλπα για να εξουδετερώσετε τους μύκητες των νυχιών και να τα δυναμώσετε

Να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά και καθαρά. Αν θέλετε να έχετε μακριά νύχια, θα πρέπει να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί με την υγιεινή τους. Κατά διαστήματα να κάνετε καθαρισμούς, χωρίς όμως να ξεχνάτε να τα στεγνώνετε καλά. Για να το καταφέρετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ακόμη και πιστολάκι μαλλιών. Καθαρίστε το κάτω μέρος των νυχιών σας σωστά χωρίς όμως να προκαλέσετε τραυματισμούς. Αν προκληθεί τραυματισμός, οι μύκητες μπορούν κάλλιστα να επωφεληθούν από αυτό και να εισχωρήσουν μέσα από την πληγή. Μην μοιράζεστε με κανέναν τα εργαλεία υγιεινής, παπούτσια, κάλτσες, κτλ. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην έρευνα των Δρ. Singal et al. εδώ.

Οι ιατρικές θεραπείες για τους μύκητες των νυχιών ποικίλουν. Μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικές εφαρμογές, από στόματος αγωγή και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, την αφαίρεση του μολυσμένου νυχιού.

Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές σπιτικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τους μύκητες των νυχιών.

Ξύδι

θεραπείες για την ονυχομυκητίαση με ξυδιΒυθίστε τα πόδια σε ένα λίτρο ζεστό νερό με μια κούπα μηλόξυδο  για 20 λεπτά. Έπειτα βγάλτε τα πόδια σας από το νερό και στεγνώστε τα με ιδιαίτερη προσοχή.

Μαγειρική σόδα

Φτιάξτε μια κρέμα από μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Μπορείτε να την εφαρμόσετε στις περιοχές που έχουν μολυνθεί και αφήστε την να δράσει για μερικά λεπτά. Στην συνέχεια, ξεπλύνετε τα πόδια σας και στεγνώστε τα προσεκτικά. Σχετικά έχουν αναφερθεί και οι Δρ. Kashyap et. al. εδώ.

Κρεμμύδι. από τις καλύτερες θεραπείες για την ονυχομυκητίαση

θεραπείες για την ονυχομυκητίαση με κρεμμυδιΛιώστε ένα κρεμμύδι. Με την βοήθεια ενός βαμβακιού, τοποθετήστε τον χυμό του κρεμμυδιού στο νύχι που έχει μολυνθεί ή στα νύχια. Αφήστε το για μισή ώρα και στην συνέχεια ξεβγάλετε και στεγνώστε καλά τα πόδια σας.

Μάθετε περισσότερα: Απαλλαγείτε από τους κάλους στα πόδια με ένα φυσικό διάλυμα

Λάδι ρίγανης

Φτιάξτε ένα μείγμα με δυο σταγόνες λαδιού ρίγανης και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Εφαρμόστε το απευθείας στα νύχια που έχουν μολυνθεί.

Οι παραπάνω σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια με δυο εβδομάδες εφόσον όμως δεν προκαλέσουν άσχημες αντιδράσεις. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό.

Singal, A., & Khanna, D. (2011). Onychomycosis: Diagnosis and management. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.86475

Westerberg, D. P., & Voyack, M. J. (2013). Onychomycosis: Current trends in diagnosis and treatment. American Family Physician. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.105.584532

Kashyap, B., Bhalla, P., & Kaur, R. (2008). Onychomycosis – epidemiology, diagnosis and management. Indian Journal of Medical Microbiology. https://doi.org/10.4103/0255-0857.40522