Τι να κάνετε όταν αισθανθείτε πόνο στο στήθος

22 Αυγούστου 2015
Μάθετε παρακάτω περισσότερα για το πώς να αντιμετωπίζετε όταν αισθανθείτε πόνο στο στήθος.

Είναι πολύ πιθανό να έχετε βιώσει στιγμές με ξαφνικό πόνο στο στήθος. Ακόμα κι αν αυτό γενικά συνδέεται με αναπνευστικά προβλήματα, τις περισσότερες φορές με τη δύσπνοια, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό, όταν μάλιστα αυτού του είδους  οι πόνοι επαναλαμβάνονται σχετικά συχνά, καθώς μπορεί να σηματοδοτούν ένα  πιο σύνθετο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Μάθετε παρακάτω περισσότερα για το πώς να αντιμετωπίζετε όταν αισθανθείτε πόνο στο στήθος.

Αναγνωρίστε τον πόνο όταν αισθανθείτε πόνο στο στήθος.

Αν αισθάνεστε πόνο στο στήθος που αντανακλά και στην πλάτη, είναι κακό σημάδι.  Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα τοιχώματα από τις αορτές σας έχουν υποστεί ρήξη και μπορεί να χρειαστείτε άμεσα χειρουργική επέμβαση. Τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά, επειδή βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από τέτοιου είδους επιπλοκές.

Μάθετε ακόμα: Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία της καρδιάς

Εάν όμως, από την άλλη πλευρά, αισθάνεστε μερικούς πόνους σαν μαχαιρώματα στο στήθος, πιθανότατα πρόκειται για μυϊκούς πόνους. Αν ο πόνος εντείνεται όταν παίρνετε βαθιές ανάσες ή αλλάζετε θέση, τότε είναι βέβαιο ότι πρόκειται για αυτό. Για να λυθεί αυτή η ταλαιπωρία πρέπει να πάρετε αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά, τα οποία θα κάνουν γρήγορα τον πόνο να εξαφανιστεί.

Αν ο πόνος είναι γενικευμένος και αισθάνεσθε κάπως καλύτερα όταν είσαστε όρθιοι, αυτό σημαίνει ότι ο ιστός που περιβάλλει την καρδιά σας ίσως έχει κάποια φλεγμονή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται περικαρδίτιδα και προκαλείται από πυρετό, ρινική συμφόρηση ή πόνο σε όλο το σώμα. Είναι σημαντικό να δείτε ένα γιατρό άμεσα.

Πώς μπορώ να διακρίνω τους διαφορετικούς τύπους πόνου ; 

όταν αισθανθείτε πόνο στο στήθος

Ο διαπεραστικός πόνος

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ο πόνος αυτός προκαλείται από απότομη κίνηση του σώματος ή από έντονη σωματική άσκηση, κάτι που οδηγεί σε φλεγμονή σε έναν ή περισσότερους μύες. Όταν συμβαίνει αυτό αισθάνεσθε έναν έντονο πόνο που δυναμώνει όταν αλλάζετε θέση ή παίρνετε βαθιά αναπνοή. Αυτός ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη κάποιου μυοχαλαρωτικού ή αντιφλεγμονώδους , όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Διαβάστε ακόμα: Τα χάδια είναι τροφή για την καρδιά

Κάψιμο στο στήθος

Αυτός ο πόνος είναι ο πιο συνηθισμένος και είναι εκείνος που οδηγεί τους περισσότερους στον γιατρό. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένας πόνος πολύ δυνατός και σχετίζεται με γαστρικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν αίσθημα καύσου και παλινδρόμησης . Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου μισή ώρα αφότου καταναλώσετε συγκεκριμένες τροφές, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα, οι πολύ όξινοι χυμοί, τα φαγητά με πολλά καρυκεύματα ή με πολύ λίπος.

Θυμηθείτε…

Ανεξάρτητα από την αιτία που προκαλεί πόνους στο στήθος, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε προσοχή αμέσως. Δεν πρέπει να περιμένετε να ενταθεί ο πόνος ή να συμβεί κάτι χειρότερο για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.  Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι τα καλύτερα εργαλεία για μια υγιή ζωή. Τώρα ξέρετε τι να κάνετε όταν αισθανθείτε πόνο στο στήθος!