Η Μέγκαν Φοξ πάσχει από σωματική δυσμορφική διαταραχή

Η Μέγκαν Φοξ αψηφά τα πρότυπα ομορφιάς, αποκαλύπτοντας τη μάχη της με τη δυσμορφική διαταραχή του σώματος. Μάθετε τα πάντα για την κατάσταση αυτή.
Η Μέγκαν Φοξ πάσχει από σωματική δυσμορφική διαταραχή
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 05 Ιουνίου, 2023

Η Μέγκαν Φοξ είναι μια πραγματικά όμορφη γυναίκα και μια από τις πιο εντυπωσιακές γυναίκες στον πλανήτη. Ωστόσο, μάχεται ενάντια σε μια δύσκολη διαταραχή. Κατά τη διάρκεια μιας αποκαλυπτικής συνέντευξης, η Αμερικανίδα ηθοποιός εξομολογήθηκε ότι πάσχει από δυσμορφική διαταραχή του σώματος.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς ένα τέτοιο σύμβολο του σεξ μπορεί να βιώνει αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, η αποκάλυψή της μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και αυτοί που φαίνεται να τα έχουν όλα, μπορεί να αγωνίζονται μέσα τους.

“Ποτέ σε όλη μου τη ζωή δεν αγάπησα το σώμα μου, ποτέ.”

~ Μέγκαν Φοξ ~

Τι είναι η δυσμορφική διαταραχή του σώματος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, η δυσμορφική διαταραχή του σώματος είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από συνεχή εμμονή με ένα ή περισσότερα αντιληπτά ελαττώματα στην εμφάνιση ενός ατόμου. Οι πάσχοντες μπορεί να περνούν πολλές ώρες μπροστά στον καθρέφτη σε αναζήτηση “ψυχικής ηρεμίας”.

Ασχολούνται με πτυχές της σωματικής τους διάπλασης που θεωρούν ότι είναι τα μεγαλύτερα ελαττώματά τους, ακόμη και αν οι άλλοι δεν τα παρατηρούν. Αυτή η διαστρεβλωμένη αντίληψη της εικόνας του σώματος μπορεί να τους κάνει να θεωρούν τον εαυτό τους πιο παχύ από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν σε αισθητικές επεμβάσεις προκειμένου να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους και να νιώσουν ικανοποιημένοι με την εμφάνισή τους. Ωστόσο, το αντίθετο συμβαίνει στο τέλος της διαδικασίας. Επιπλέον, η δυσμορφική διαταραχή του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων, λόγω της αμηχανίας και του άγχους που προκαλεί.

Στην περίπτωση της Φοξ, η εμμονή με την εικόνα της ξεκίνησε από την παιδική ηλικία. Παρόλο που μεγάλωσε σε ένα θρησκευτικό περιβάλλον όπου τα σχόλια για την εμφάνιση των άλλων δεν ήταν αποδεκτά, κατέληξε να είναι ο χειρότερος κριτής του εαυτού της, ασκώντας αυστηρή κριτική και συγκρίνοντας συνεχώς τον εαυτό της με τους άλλους.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Η ρουτίνα EMOM στο Crossfit: Τι είναι και πώς μπορείτε να την κάνετε;

Έχω δυσμορφία του σώματος: Ποτέ δεν βλέπω τον εαυτό μου όπως με βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποτέ δεν υπήρξε ένα σημείο στη ζωή μου όπου αγάπησα το σώμα μου, ποτέ, μα ποτέ. Όταν ήμουν μικρή, αυτό ήταν μια εμμονή που είχα. Και γιατί είχα συνείδηση του σώματος τόσο μικρή, δεν είμαι σίγουρη, και σίγουρα δεν οφειλόταν στο περιβάλλον μου, γιατί μεγάλωσα σε ένα πολύ θρησκευτικό καθεστώς.

~ Μέγκαν Φοξ ~

Συμπτώματα της δυσμορφικής διαταραχής του σώματος

Μια δημοσίευση των Phillips και Stein αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση συνήθως ξεκινά κατά την εφηβεία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά ή απότομα. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων είναι τα ακόλουθα:

  • Βάζουν μακιγιάζ ή χρησιμοποιούν υπερβολικές καλλυντικές θεραπείες για να προσπαθήσουν να κρύψουν τα αντιληπτά ελαττώματα.
  • Η πεποίθηση ότι οι άλλοι δίνουν ιδιαίτερη αρνητική προσοχή στην εμφάνιση του ατόμου.
  • Το άτομο σταθερά πεπεισμένο ότι διαθέτει ένα ελάττωμα που δημιουργεί ασχήμια.
  • Το να κοιτάζει κανείς επανειλημμένα στον καθρέφτη, να περιποιείται ή να ξύνει το δέρμα του.
  • Να συγκρίνει συνεχώς την εμφάνισή του με εκείνη των άλλων.
  • Υπερβολική περιποίηση.

Ένα άτομο με δυσμορφική διαταραχή του σώματος μπορεί να εστιάζει υπερβολικά σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματός του, όπως το πρόσωπο (σχήμα μύτης, χροιά, ρυτίδες, ακμή), τα μαλλιά, το μέγεθος του στήθους ή το μέγεθος των μυών.

Θεραπεία

Αν και τα ακριβή αίτια της δυσμορφικής διαταραχής του σώματος είναι άγνωστα, παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό, οι αρνητικές εμπειρίες και τα διαστρεβλωμένα πρότυπα σκέψης μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξή της. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να προσεγγίζεται με μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη θεραπεία.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν αναπτύξει θεραπευτικές προσεγγίσεις για να βοηθήσουν τα άτομα με τη διαταραχή να ξεπεράσουν τις υπερβολικές ανησυχίες και να αναπτύξουν μια πιο υγιή σχέση με την εμφάνισή τους:

  • Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας προσφέρει μια οδό στους ανθρώπους για να αναγνωρίσουν τις περιοριστικές πεποιθήσεις τους ή να τις αμφισβητήσουν εάν δημιουργούν δυσφορία. Επιπλέον, μαθαίνουν ότι είναι δυνατόν να αλλάξουν την οπτική τους για το σώμα τους.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Τα φάρμακα που είναι γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) χρησιμοποιούνται ως θεραπεία (SSRIs) για τη δυσμορφία του σώματος. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να μειώσει τη δυσφορία.

Αυτό που θέλω περισσότερο να γνωρίζουν οι άνθρωποι είναι ότι είμαι μια γνήσια ψυχή που ελπίζει να ανήκει πραγματικά σε κάτι και να μην χρειάζεται να ζει πάντα ως παρεξηγημένη.

~ Μέγκαν Φοξ ~

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη δυσμορφική διαταραχή

Η Μέγκαν Φοξ αψήφησε τα στερεότυπα αποκαλύπτοντας τον αγώνα της με τη σωματική δυσμορφική διαταραχή. Η ιστορία της μας υπενθυμίζει ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν εγγυάται μια θετική αυτοεικόνα.

Ωστόσο, η προσοχή που δίνεται ήδη από την εφηβεία μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε περίπτωση που η πάθηση αυτή εντοπιστεί και η έγκαιρη θεραπεία βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Με τη μαρτυρία της, η ηθοποιός παρακινεί τους ανθρώπους που πάσχουν από δυσμορφία του σώματος να αναζητήσουν την αποδοχή και την αυτοαγάπη. Είναι ένα κάλεσμα να αμφισβητηθούν τα τρέχοντα αποδεκτά πρότυπα ομορφιάς.

Κεντρική εικόνα από το REUTERS/Mario Anzuoni.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.