Πόνος στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική

Ο πόνος στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική είναι συχνός και φυσιολογικός καθώς ο ιστός πρέπει να προσαρμοστεί εκ νέου, και να συνεχίσει τη διαδικασία επούλωσης. Τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτόν; Θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε στο άρθρο που ακολουθεί.
Πόνος στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο πόνος στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική είναι μια συχνή ανησυχία. Φυσικά, όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν κινδύνους, πλεονεκτήματα, και παρενέργειες. Αυτά τα χειρουργεία είναι επεμβατικές μέθοδοι οι οποίες προκαλούν συνήθως πόνο, το ίδιο ισχύει και για την πλαστική χειρουργική στο στήθος.

Τα τελευταία χρόνια, η πλαστική χειρουργική στο στήθος έχει γίνει μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις. Ωστόσο, δε μιλάμε μόνο για προσθετική στήθους, αλλά και για μείωση, επανόρθωση δυσμορφιών, ακόμη και βελτίωση του σχήματος της θηλής.

Περίπου 1 στις 400 γυναίκες έχει βάλει εμφυτεύματα στήθους. Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός που δείχνει ότι πολλές γυναίκες ίσως έχουν ερωτήσεις γι’ αυτόν τον τύπο επέμβασης. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τον πόνο στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική.

Γιατί βιώνετε πόνο στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική;

Γυναίκα εξετάζει το στήθος της
Η περιοχή του στήθους είναι γεμάτη νευρικές απολήξεις οι οποίες αυξάνουν την ευαισθησία. Έτσι, ο πόνος στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική είναι φυσιολογικός τις περισσότερες φορές.

Φυσικά, ο πόνος θα εξαρτηθεί από τη φύση της επέμβασης. Για να κατανοήσετε γιατί προκαλείται πόνος, θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της αυξητικής στήθους. Αυτή η πλαστική χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και συνήθως διαρκεί δύο ώρες.

Αυτή περιλαμβάνει δύο τομές κάτω από τα στήθη. Όμως, οι πρόσφατες τεχνικές επιτρέπουν στους χειρούργους να κόψουν περιμετρικά του περιγράμματος της θηλής ή κατά μήκος της μασχάλης. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι όλες αυτές οι περιοχές περιέχουν ευαίσθητα νεύρα.

Για να εισάγουν τα εμφυτεύματα στήθους, οι χειρούργοι θα πρέπει να κάνουν χώρο κάτω από τον μαστικό αδένα – σα να σχηματίζουν μια τσέπη. Αυτό γίνεται κόβοντας όλον τον προηγούμενο ιστό. Τα περισσότερα προσθετικά εμφυτεύονται κάτω από τον θωρακικό μυ. Παρότι είναι κάπως πιο επιθετική προσέγγιση, επιτρέπει στις γυναίκες να θηλάσουν αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέραμε παραπάνω, ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη νεύρα. Οι τομές μπορούν να αλλοιώσουν τις νευρικές απολήξεις οι οποίες μεταδίδουν την ευαισθησία. Γι’ αυτό, είναι φυσιολογικό ν’ αλλάζει η ευαισθησία του στήθους μετά την επέμβαση.

Πόνος στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική

Όπως προαναφέραμε, μετά την επέμβαση οι ασθενείς ίσως βιώσουν αλλαγές στην ευαισθησία του στήθους. Όμως, οι περισσότερες γυναίκες ανακτούν τη φυσιολογική ευαισθησία με τον καιρό καθώς τα νεύρα αναγεννιούνται εύκολα.

Πέραν αυτού, είναι σύνηθες για τις γυναίκες που υποφέρουν από πόνο στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική να έχουν κράμπες ή τσιμπήματα. Επιπλέον, θα πρέπει να θυμάστε ότι το δέρμα πρέπει να τεντωθεί ώστε να πάρει το σχήμα του εμφυτεύματος. Οι μύες και ο ιστός θα πρέπει να επουλωθούν, έτσι είναι φυσιολογικός ο πόνος.

Πολλές γυναίκες εξηγούν ότι, μετά την προσθετική στήθους, δυσκολευόντουσαν να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να πονέσετε ενώ ντύνεστε ή χτενίζεστε, ειδικά αν το εμφύτευμα είναι κάτω από τον μυ. Παρόλα αυτά, άλλες γυναίκες αναφέρουν ότι ο πόνος είναι υποφερτός.

Τι να κάνετε για τον πόνο

Γυναίκα κρατά χάπια και διαβάζει οδηγίες
Κάποιες φορές, ο χειρούργος ίσως προτείνει τη χρήση παυσίπονων για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο πόνος στο στήθος μετά από πλαστική χειρουργική είναι κάτι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της αναπροσαρμογής του ιστού. Επιπλέον, οι τομές και τα ράμματα θα πρέπει να επουλωθούν σωστά. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο.

Αν ο πόνος στο στήθος διαρκεί για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας. Ίσως υπήρξαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Όπως και να ‘χει, οι πλαστικοί χειρουργοί συνιστούν συνήθως περιοδικούς ελέγχους μετά τις επεμβάσεις.

Για να βελτιώσετε τη διαδικασία ανάρρωσης, υπάρχουν ορισμένα απλά μέτρα τα οποία μπορείτε να υιοθετήσετε. Το πρώτο είναι να ξεκουράζεστε όσο διάστημα προτείνει ο γιατρός σας. Γενικά, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε την κούραση και τα έντονα αθλήματα. Για την ακρίβεια, οι γιατροί συμβουλεύουν να μην κάνετε γυμναστική για το άνω μέρος του σώματος για τουλάχιστον ένα μήνα μετά το χειρουργείο.

Επιπλέον, είναι καλύτερο να κοιμάστε ανάσκελα και ν’ αποφύγετε την πίεση στην περιοχή. Δε θα πρέπει να κάνετε μασάζ στο στήθος σας, ούτε να το πιέζετε. Θα πρέπει επίσης να φοράτε ειδικό στηθόδεσμο ώστε να υποστηρίζετε σωστά το στήθος σας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά μετά τις επεμβάσεις, μια καλή ιδέα είναι τα παυσίπονα για τον πόνο στο στήθος. Θα πρέπει όμως να συζητάτε πάντα οποιαδήποτε απορία με τον χειρούργο γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Calderón, J. M., & Carriquiry, C. (2016). Actualidad en mamoplastía de aumento. Horizonte Médico (Lima), 16(2), 54–62. https://doi.org/10.24265/horizmed.2016.v16n2.10
  • Problemas a largo plazo tras una cirugía de aumento de pecho | AECEP. (n.d.). Retrieved May 20, 2020, from https://aecep.es/2016/11/16/problemas-a-corto-plazo-tras-una-intervencion-de-aumento-de-pecho-ii/
  • Ramachandran K. Breast augmentation. Indian J Plast Surg. 2008;41(Suppl):S41-S47.
  • Takayanagi S. Augmentation mammaplasty using implants: a review. Arch Plast Surg. 2012;39(5):448-451. doi:10.5999/aps.2012.39.5.448
  • Broyles JM, Tuffaha SH, Williams EH, Glickman L, George TA, Lee Dellon A. Pain after breast surgery: Etiology, diagnosis, and definitive management. Microsurgery. 2016;36(7):535-538. doi:10.1002/micr.30055
  • Spivey TL, Gutowski ED, Zinboonyahgoon N, et al. Chronic Pain After Breast Surgery: A Prospective, Observational Study. Ann Surg Oncol. 2018;25(10):2917-2924. doi:10.1245/s10434-018-6644-x
  • Vadivelu N, Schreck M, Lopez J, Kodumudi G, Narayan D. Pain after mastectomy and breast reconstruction. Am Surg. 2008;74(4):285-296.
  • Urits I, Lavin C, Patel M, et al. Chronic Pain Following Cosmetic Breast Surgery: A Comprehensive Review. Pain Ther. 2020;9(1):71-82. doi:10.1007/s40122-020-00150-y
  • Ducic, I., Zakaria, H. M., Felder, J. M., & Fantus, S. (2014). Nerve Injuries in Aesthetic Breast Surgery: Systematic Review and Treatment Options. Aesthetic Surgery Journal, 34(6), 841–856. https://doi.org/10.1177/1090820×14536726

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.