Μην αφήνετε τους ανθρώπους να σας παρασύρουν στις φουρτούνες τους

Καταρχάς θα πρέπει να διαχωριστούν τα δικά σας προβλήματα από εκείνα των άλλων ανθρώπων. Πρέπει επίσης να μάθετε να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σκέψεις και να βρίσκετε λύσεις που σας ικανοποιούν και σας φέρνουν γαλήνη.
Μην αφήνετε τους ανθρώπους να σας παρασύρουν στις φουρτούνες τους
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Μερικοί άνθρωποι δημιουργούν οι ίδιοι τις φουρτούνες τους και μετά κλαίνε όταν βρέχει. Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε κάποιον με αυτή την προσωπικότητα. Μην επιτρέψετε τους επιτρέπετε να σας παρασύρουν.

Δημιουργούν οι ίδιοι τα προβλήματά τους και αργότερα θρηνούν επειδή έχουν χαθεί μέσα στο λαβύρινθο που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Το πιο επικίνδυνο πράγμα σε αυτές τις καταστάσεις είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρασύρουν άλλους ανθρώπους στις δικές τους εμμονές και στα ηθικά ή προσωπικά τους διλήμματα. Σας κάνουν να αισθάνεστε υπεύθυνοι, γεγονός που σας κάνει να επιβαρύνεστε με προβλήματα που δεν είναι δικά σας. Μην αφήνετε τους ανθρώπους να το κάνουν αυτό σε σας.

Πρόκειται για κάτι αρκετά συνηθισμένο, ειδικά σε ανώριμους και εξαρτημένους ανθρώπους. Οι φουρτούνες που προκαλούνται σε εποχές γαλήνης, ωστόσο, είναι κάτι που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, λόγω περιόδων ανασφάλειας.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε αυτό το θέμα.

 

 

Όταν δημιουργείτε φουρτούνες κατά τη διάρκεια μιας ήρεμης μέρας

Μερικές μέρες είναι εύκολο να παθαίνουμε εμμονή με πράγματα χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά γιατί. “Μα αν αυτό δεν πάει καλά… τι θα πρέπει να κάνω; Δεν έχω άλλη διέξοδο!” ή “Προφανώς είμαι καταδικασμένος να είμαι δυστυχισμένος, τίποτα δεν μου πάει καλά”.

Αυτά τα μικρά παραδείγματα είναι καταστάσεις, σκέψεις και ιδέες στις οποίες μπορεί εύκολα να παγιδευτείτε σε συγκεκριμένες στιγμές στη ζωή σας. Μη θεωρείτε ότι πρόκειται για κάτι τραυματικό ή επικίνδυνο.

Οι υπαρξιακές κρίσεις αποτελούν στιγμές ζωτικής σημασίας που σας αναγκάζουν να λάβετε πολύ σημαντικές αποφάσεις.

 • Όλοι είναι ικανοί να δημιουργήσουν φουρτούνες στον εαυτό τους οποιαδήποτε στιγμή, όμως θα πρέπει να πρόκειται για μονάχα σύντομες περιόδους αδυναμίας. Η αυτοεκτίμησή σας θα πρέπει να σας βοηθάει να στέκεστε ξανά στα πόδια σας και να κάνετε νέα σχέδια.
 • Μη μετανιώνετε και μην υποτιμάτε αυτές τις σκέψεις. Γνήσιο θάρρος είναι να ξέρετε να παραδέχεστε ότι δεν βρίσκεστε σε καλή θέση και ότι στη φουρτούνα σας έχετε ανάγκη από ειρήνη και φως. Αναδιοργανώστε τις σκέψεις σας.
 • Πρέπει να βάλετε τα συναισθήματά σας στην άκρη για να θυμηθείτε τι πραγματικά σας αξίζει. Σε κανέναν δεν αξίζει να ζει με τη σκέψη ότι ο κόσμος είναι εναντίον του και ότι η μοίρα έχει κλείσει για πάντα όλες τις πόρτες.
Μην αφήνετε τους ανθρώπους να σας παρασύρουν στις φουρτούνες τους

Γνωστική αναδόμηση

Η γνωστική αναδόμηση είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη ψυχολογική στρατηγική για να εξαφανίσετε τις “διανοητικές φουρτούνες”, από τις οποίες όλοι έχουμε υποφέρει ή μπορεί να υποφέρουμε κάποια στιγμή.

Μερικές φορές ο νους συνδυάζει τη συναισθηματική δυσφορία με αυτόματες σκέψεις χωρίς να το συνειδητοποιείτε, σκέψεις που επιδεινώνουν την κατάσταση που βιώνετε. Γι’αυτό είναι σημαντικό να έχετε υπόψη τις παρακάτω στρατηγικές.

 • Κάθε συναίσθημα και αυτόματη σκέψη έχει μια θέση στον εγκέφαλο. Όταν λοιπόν παρατηρείτε ότι δεν βρίσκεστε σε καλή θέση, πάρτε ένα τετράδιο και περιγράψτε τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό σας.
 • Χρησιμοποιήστε λέξεις ή σύντομες φράσεις. Περιγράψτε πώς αισθάνεστε, τι βλέπετε, τι παρατηρείτε.
 • Αυτό θα σας φέρει σε κάποια στιγμή που θα μπορείτε να “πολεμήσετε” και να αντιμετωπίσετε αυτές τις ιδέες.

“Αισθάνομαι θυμό”. “Οι άνθρωποι είναι κακοί”. “Γιατί αισθάνομαι θυμό; Γιατί πιστεύω ότι όλοι είναι κακοί;”. “Επειδή κάποιος με απογοήτευσε;”. “Τι μπορώ να κάνω για να αισθανθώ καλύτερα;”. “Να μιλήσω στο συγκεκριμένο άτομο για το πώς νιώθω, να αντιμετωπίσω το πρόβλημα και να απελευθερώσω την οργή που αισθάνομαι”.

 • Μόλις έχετε προσδιορίσει το συναίσθημα και την αρνητική σκέψη, πρέπει να βάλετε σε προτεραιότητα τη λύση. Πρέπει να εμπνεύσετε μια θετική κατάσταση ελευθερίας στο νου σας για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Μην αφήνετε τις κακές σκέψεις να σας παρασύρουν.

Προστατευτείτε από τις φουρτούνες που δεν είναι δικές σας

Μόλις δεχτήκαμε ότι και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να δημιουργούμε τις φουρτούνες μας. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια εσωτερική και προσωπική διαδικασία και ότι μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ένα πολύ συνηθισμένο ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να σας παρασύρουν στα δικά τους προβλήματα, στις δικές τους φουρτούνες. Μην επιτρέπετε στους ανθρώπους να το κάνουν αυτό.

 • Ενώ μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπίζετε στιγμές κρίσης, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που μοιάζουν να ζουν σε μια κατάσταση μόνιμης κρίσης.
 • Οι προσωπικότητες αυτές είναι πολύ ανασφαλείς και έχουν ανάγκη για εκτίμηση, επιβεβαίωση και φροντίδα, επειδή θεωρούν τον εαυτό τους ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.
 • Μπορεί να έχετε φίλους, συγγενείς, ακόμα και ένα/μια σύντροφο με αυτό το είδος προσωπικότητας.
 • Στις περιπτώσεις αυτές, περιβάλλεστε από μια ατμόσφαιρα γεμάτη αρνητικά συναισθήματα τα οποία είστε “υποχρεωμένοι” να ακούτε, αλλά και πρέπει να λύνετε προβλήματα που δεν είναι δικά σας. Είναι εύκολο να σας παρασύρουν οι αρνητικές σκέψεις αυτών των ανθρώπων.
Μην αφήνετε τους ανθρώπους να σας παρασύρουν στις φουρτούνες τους

Ο καλύτερος τρόπος δράσης σε περιπτώσεις όπως αυτές είναι να διατηρείτε τις ισορροπίες και να θέτετε τα όριά σας. Μπορείτε να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους με κάθε δυνατό τρόπο, όμως πρέπει να καταστήσετε σαφές ότι οι φουρτούνες που δημιουργούν πρέπει να αντιμετωπιστούν από το νου που τις δημιούργησε.

Στηρίξτε τους, ενθαρρύνετέ τους, όμως προσπαθήστε να τους κάνετε να συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι πρέπει να βρουν τις λύσεις τους. Αν τους βοηθήσετε εσείς, ίσως να μη μείνουν ικανοποιημένοι.

 

 

Μην αφήνετε τους θυελλώδεις ανθρώπους να σας παρασύρουν στην κακοκαιρία τους

Κρατήστε τη σωστή συναισθηματική απόσταση. Έχετε ήδη τα δικά σας προβλήματα και τις δικές σας ευθύνες. Μη φέρετε τα βάρη άλλων ανθρώπων στη δική σας πλάτη, καθώς αυτό θα περιορίσει την προσωπική σας ανάπτυξη.

Προχωρήστε με προσοχή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.