5 σκέψεις για τις γυναίκες που κάνουν τα πάντα για τους άλλους

Υπάρχουν πολλές γυναίκες και άνδρες που θέλουν να κάνουν τα πάντα και να έχουν τα πάντα κάτω από τον έλεγχό τους. Ως αποτέλεσμα, δεν φροντίζουν τον εαυτό τους σε σημείο που αισθάνονται καταβεβλημένοι.
5 σκέψεις για τις γυναίκες που κάνουν τα πάντα για τους άλλους

Τελευταία ενημέρωση: 01 Φεβρουαρίου, 2019

Υπάρχουν γυναίκες που αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους στο να κάνουν τα πάντα για τους άλλους: στα παιδιά που μεγαλώνουν, στους συγγενείς που εξαρτώνται από αυτές, στη σχέση τους και, μερικές φορές, σε υπερβολικά πολλές ασχολίες.

Όλοι γνωρίζουμε μια τέτοια γυναίκα. Υπάρχουν επίσης και άνδρες που εκδηλώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά της ανιδιοτέλειας και της αφοσίωσης σε κάθε μέλος του κοινωνικού κύκλου τους.

Ωστόσο, όπως γνωρίζετε ήδη, αυτό το είδος προσωπικότητας είναι πιο συνηθισμένο στις γυναίκες.

Υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που κάνουν τα πάντα για τους άλλους και δίνουν πολλά ενώ παίρνουν λίγα. Οι γυναίκες αυτές δίνουν τα πάντα και δεν φροντίζουν τον εαυτό τους.

Όμως, πολλές δεν συνειδητοποιούν πώς αυτό μπορεί να τις επηρεάσει μακροπρόθεσμα.

Όλα έχουν τα όριά τους. Αργά ή γρήγορα, η επένδυση αυτή γίνεται ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό βάρος. Αν και ο νους σας λέει “πάμε”, το σώμα σας φτάνει στα όριά του και αρρωσταίνει. Το σώμα σας υποφέρει.

Αν είστε μία από αυτές τις γυναίκες, αν τελικά θα βρεθείτε καταβεβλημένη και με συνεχείς μεταπτώσεις διάθεσης, αναγκάστε τον εαυτό σας να ξεκουραστεί.

Επιβραδύνετε τον ρυθμό της ζωής σας και σκεφτείτε πάνω στα παρακάτω πέντε ερωτήματα. Θα σας βοηθήσουν πολύ.

1. Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που απολαύσατε γαλήνη και ησυχία;

Τα πάντα για τους άλλους

Η σιωπή είναι υγιεινή για τον εγκέφαλό σας. Φέρνει επίσης γαλήνη στις σκέψεις σας.

Κάνετε ένα καθημερινό “λουτρό” σιωπής και μοναξιάς. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Επιπλέον είναι κάτι που σας βοηθάει να συνδεθείτε με τον εαυτό σας.

Μερικές γυναίκες συνηθίζουν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους φροντίζοντας τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι φροντίζουν συγγενείς που εξαρτώνται από αυτές, τα παιδιά, τους γονείς τους κ.λπ.. Γενικά, οι γυναίκες αυτές δεν απολαμβάνουν ιδιωτικές, γαλήνιες και ήρεμες στιγμές με τον εαυτό τους, τις οποίες όλοι χρειαζόμαστε όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι συνηθισμένοι σε υψηλά επίπεδα δραστηριότητας και επαγγελματικής πίεσης. Βλέπουν τη σιωπή και τη μοναξιά ως κάτι παράξενο και περιττό.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σχεδόν απαραίτητο να βρείτε για τον εαυτό σας μία ώρα σιωπής. Οι ωφέλειες είναι άμεσες.

2. Κάνετε συζητήσεις με νόημα; Μήπως κάνετε τα πάντα για τους άλλους;

Οι συζητήσεις με νόημα είναι εκείνες που κάνουμε με ανθρώπους που μπορούν να μας ακούσουν και να μας καταλάβουν. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι φίλοι και συγγενείς με τους οποίους έχουμε συναισθηματική και διανοητική σύνδεση.

Ταυτόχρονα, αυτό το είδος συζητήσεων είναι εκείνο που σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από τις ανησυχίες σας. Οι συζητήσεις αυτές σας επιτρέπουν να εμβαθύνετε σε ορισμένες πτυχές της καθημερινότητάς σας, έτσι ώστε να αποκτήσετε μια καινούργια προοπτική.

Σε έναν κόσμο με γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς, οι συζητήσεις με νόημα χάνουν την αξία τους.

Φροντίστε τες. Ενθαρρύνετε τις συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο για να μιλήσετε για σοβαρά και για ανάλαφρα θέματα. Ενθαρρύνετε τις συναντήσεις στα πλαίσια των οποίων φροντίζετε τα συναισθήματά σας και συνδέεστε αληθινά με τους άλλους.

3. Αν και πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα, δεν μπορείτε. Έχετε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθείτε

Τα πάντα για τους άλλους

Όχι, η μέρα δεν έχει 30 ώρες και, όχι, δεν μπορείτε να δίνετε πάντα σε όλους το 90% του χρόνου σας. Το να λέτε “μπορώ να κάνω τα πάντα” και “πρέπει να κάνω όλα όσα αναμένουν από μένα” δεν θα σας οδηγήσει πουθενά, αργά ή γρήγορα.

Όμως, πιθανώς δεν ξέρετε πώς να λέτε “δεν μπορώ”. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο και υγιές να αρχίσετε να λέτε φωναχτά μία από τις παρακάτω φράσεις:

  • Είμαι πνιγμένη σήμερα. Δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
  • Όχι, δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να σε βοηθήσω μέσα στις επόμενες μέρες. Χρειάζομαι λίγο χρόνο για τον εαυτό μου.
  • Όχι, αποφάσισα ότι δεν μπορώ να κάνω όλα όσα μου ζητάς. Με καταβάλλουν.
  • Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φροντίσω περισσότερο τον εαυτό μου.

4. Να αισθάνεστε υπερήφανη για τον εαυτό σας και να τον εκτιμάτε κάθε μέρα

Οι γυναίκες που είναι συνηθισμένες να κάνουν τα πάντα για τους άλλους αισθάνονται ότι δεν αναγνωρίζονται.

Σιγά-σιγά, οι άνθρωποι γύρω από μια γυναίκα αυτού του είδους υποθέτουν ότι θα είναι πάντα εκεί για αυτούς. Θα είναι εκεί για να τους βοηθήσει, να τους στηρίξει, να τους δυναμώσει, να τους προσφέρει ένα χέρι βοήθειας και να φροντίσει για τα πάντα.

Ωστόσο, αν οι άλλοι δεν προσέχουν τα καλά πράγματα που κάνετε, θα πρέπει να αρχίσουν να τα κάνουν οι ίδιοι.

Δεν είναι κακό να εκτιμάτε ή να αγαπάτε τον εαυτό σας. Δεν είναι κακό να αισθάνεστε υπερήφανη για κάθε καλό πράγμα που κάνετε και να στηρίζετε καθημερινά τον εαυτό σας.

5. Μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας

Τα πάντα για τους άλλους

Αν υπάρχει κάτι που γνωρίζετε τέλεια, αυτό είναι να φροντίζετε τους άλλους. Ορίζουν τον χρόνο, τα συναισθήματα, τη φροντίδα, την προσοχή και την ενέργειά σας.

Τι θα λέγατε να αρχίσετε να φροντίζετε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας;

  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας.
  • Κάντε στον εαυτό σας ένα δώρο. Αγοράστε για τον εαυτό σας κάτι που σας αρέσει.
  • Κάντε κάθε μέρα κάτι που αγαπάτε.
  • Ταξιδέψτε.
  • Φροντίστε την εμφάνισή σας.
  • Αποκτήστε φίλους που σας κάνουν να γελάτε.

Μην περιμένετε για να θέσετε σε εφαρμογή τις παραπάνω ιδέες. Αλλάξτε τη ζωή σας, αν συνειδητοποιήσετε ότι το έχετε ανάγκη. Εσείς μήπως ανήκετε στις γυναίκες που κάνουν τα πάντα για τους άλλους;

Ευγενική παραχώρηση κύριας εικόνας: © wikiHow.com

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.