Το μήνυμα του Stephen Hawking για την κατάθλιψη

Ο Hawking θεωρεί ότι η επιστήμη αποτελεί έναν εξαιρετικό τομέα για τους ανθρώπους με σωματικές αναπηρίες.
Το μήνυμα του Stephen Hawking για την κατάθλιψη

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Παρά τους σωματικούς περιορισμούς του, ο Stephen Hawking αποτελεί παράδειγμα δύναμης και αντιμετώπισης των δυσκολιών. Δεν έχει επιτρέψει στην κατάστασή του να τον καταβάλει ψυχολογικά.

Ο Stephen Hawking είναι ένας από τους πλέον αξιοθαύμαστους ανθρώπους της εποχής μας, όχι μόνο χάρη στο λαμπρό του μυαλό αλλά και επειδή αποτελεί παράδειγμα του θριάμβου της ζωής.

Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942 στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για τις μελέτες του πάνω στη θεωρητική φυσική.

Όταν ήταν παιδί, ένα από τα όνειρά του ήταν να σπουδάσει μαθηματικά, όμως για διάφορους λόγους που του έστειλε η ζωή, όταν έφτασε στο πανεπιστήμιο, αποφάσισε να σπουδάσει φυσικές επιστήμες.

Κατά την πρώτη του χρονιά στο Κέμπριτζ ο νεαρός Hawking, μόλις 21 ετών, άρχισε να αισθάνεται τα συμπτώματα μιας νόσου που ονομάζεται αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), που θα άλλαζε τη ζωή του για πάντα.

Την εποχή εκείνη οι γιατροί εκτίμησαν ότι το μέγιστο προσδόκιμο ζωής του ήταν δυόμισι χρόνια, όμως ο Hawking ξεπέρασε αυτές τις προσδοκίες και έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην επιστήμη σήμερα.

Παρά τη σωματική του κατάσταση ο Hawking έχει κάνει εκατοντάδες ομιλίες σε όλο τον κόσμο. Έχει μοιραστεί τη σοφία του σε χιλιάδες ντοκιμαντέρ και βιβλία, τα οποία έχουν γίνει έναυσμα αρκετών καινούργιων μελετών.

Πέρα όμως από το να γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του σύμπαντος, γνωρίζει επίσης τη ζωή και τα δύσκολα στάδια από τα οποία μπορεί να περάσουν οι άνθρωποι.

Στο τελευταίο συνέδριο στο οποίο παρευρέθηκε, μίλησε για την κατάθλιψη και κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα με σαφή παραδείγματα βασισμένα στη ζωή του.

Ο Stephen Hawking στέλνει ένα όμορφο μήνυμα στους ανθρώπους με κατάθλιψη

Το μήνυμα του Stephen Hawking για την κατάθλιψη

Σήμερα ο Stephen Hawking είναι 74 ετών, όμως αυτό δεν τον σταματάει. Συνεχίζει να διδάσκει, να διεξάγει έρευνες και να μοιράζεται όμορφα, στοχαστικά μηνύματα με όλο τον κόσμο.

Σε διάφορες περιστάσεις έχει εκφράσει ότι οι προσδοκίες του μηδενίστηκαν όταν διαγνώσθηκε με τη συγκεκριμένη νόσο. Όμως τώρα συνειδητοποιεί ότι από τότε κάθε πτυχή της ζωής του ήταν ένα πλεονέκτημα.

Αφιέρωσε ολόκληρη την ύπαρξή του στις επιστημονικές μελέτες και στην αναζήτηση απαντήσεων για το σύμπαν.

Δεν μπορεί να μιλήσει ούτε να κινηθεί και είναι περιορισμένος σε μια αναπηρική πολυθρόνα. Παρά ταύτα, βρήκε έναν τρόπο να επικοινωνεί και να εμπνέει όλο τον κόσμο.

Μαύρες τρύπες και κατάθλιψη

Σε μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από το Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου, ο Hawking σύγκρινε τις μαύρες τρύπες με την κατάθλιψη, καθιστώντας σαφές ότι είναι δυνατόν να ξεφύγουμε και από τις δύο.

Ο Stephen Hawking στέλνει ένα όμορφο μήνυμα στους ανθρώπους με κατάθλιψη

“Το μήνυμα αυτού του συνεδρίου είναι ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο φαίνονται. Δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που πιστεύαμε κάποτε ότι είναι.

Τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν από τις μαύρες τρύπες και πιθανώς να φτάσουν σε κάποιο άλλο σύμπαν. Αν λοιπόν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε μέσα σε μια μαύρη τρύπα, μην εγκαταλείπετε: μπορείτε να βγείτε από αυτή”. Περισσότερα για την νευροφυσιολογία της κατάθλιψης μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο της Palazidou, E.

Αναφορικά με τις δικές του αναπηρίες, πρόσθεσε:

“Το θύμα τους πάντα έχει το δικαίωμα να δώσει τέλος στη ζωή του, αν το θέλει. Όμως νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα σοβαρό λάθος. Όσο άσχημη κι αν μοιάζει η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορούμε να κάνουμε και να επιτύχουμε σε αυτό.

Αν υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα.

Αν είστε ανάπηροι, πιθανώς δεν είναι δικό σας σφάλμα. Όμως δεν είναι σωστό να κατηγορείτε τον κόσμο ή να περιμένετε ότι θα σας λυπηθούν.

Πρέπει να έχετε θετική στάση και να παίρνετε ό,τι περισσότερο μπορείτε από κάθε κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Αν έχετε κάποια σωματική αναπηρία, δεν μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να έχει και μια ψυχολογική αναπηρία”.

Ο Stephen Hawking πηγή έμπνευσης

Σήμερα ο Stephen Hawking συνεχίζει να εμπνέει τα επιστημονικά μυαλά. Όμως εμπνέει επίσης και τους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη ζωή τους.

Ο Hawking θεωρεί ότι η επιστήμη αποτελεί έναν εξαιρετικό τομέα για τους ανθρώπους με σωματικές αναπηρίες, καθώς αναπτύσσει κυρίως το νου. Επισημαίνει ότι μπορεί η σωματική εργασία να μην είναι εφικτή, όμως η θεωρητική εργασία είναι ιδανική.

Αναγνωρίζει επίσης ότι έχει πετύχει πολλά χάρη στη βοήθεια αγαπημένων προσώπων, συναδέλφων και φοιτητών που πάντοτε τον στήριζαν.

“Νομίζω ότι οι άνθρωποι γενικά θέλουν να βοηθήσουν, όμως πρέπει να τους κάνετε να αισθάνονται ότι οι προσπάθειές τους να σας βοηθήσουν αξίζουν τον κόπο”.

Η Lucy Hawking, η κόρη του Stephen, είπε τα παρακάτω λόγια για τον πατέρα της:

“Έχει μια αξιοζήλευτη επιθυμία να συνεχίσει να εξελίσσεται και την ικανότητα να εστιάζει όλη του τη δύναμη, όλη του την ενέργεια, όλη του τη διανοητική συγκέντρωση με στόχο να συνεχίζει να προχωράει.

Αλλά όχι μόνο να συνεχίζει να προχωράει αλλά και να υπερβαίνει. Παράγει εξαιρετικό έργο -γράφει βιβλία, οργανώνει συνέδρια και εμπνέει άλλους ανθρώπους με νευροεκφυλιστικές νόσους και άλλες αναπηρίες”.

Μαύρες τρύπες και κατάθλιψη

Τις τελευταίες εβδομάδες τα λόγια του Stephen Hawking έχουν μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο ως ένα μήνυμα για τους ανθρώπους που έχουν πέσει σε κατάθλιψη και αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς της.

Η εμπειρία της ζωής του και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται στον κόσμο αποτελούν σαφείς εκδηλώσεις της σοφίας και της ύπαρξής του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Larsen, K. (2005). Stephen Hawking: a biography. Greenwood Publishing Group.
  • Ferguson, K. (2011). Stephen Hawking: His life and work. Random House.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.