7 πράγματα που η κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε

Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι το εδώ και το τώρα. Μη δένεστε στο παρελθόν και μην ανησυχείτε υπερβολικά για το μέλλον. Αφήστε τον ήλιο να σας ζεστάνει σήμερα.
7 πράγματα που η κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιουλίου, 2019

Πράγματα που η κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε! Η κατάθλιψη είναι η πιο συνηθισμένη ψυχολογική διαταραχή των ανθρώπων σήμερα καθώς και η πιο συνηθισμένη αιτία απουσίας από την εργασία.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι η κατηγορία των φαρμάκων με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως και, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το ποσοστό των ανθρώπων που τα λαμβάνουν ανέρχεται σε 10% με 15%.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως ο όλο και πιο πολύπλοκος τρόπος ζωής μάς κάνει πιο ευάλωτους; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το γιατί -όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και ότι οι περιπτώσεις της κατάθλιψης δεν είναι ίδιες.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί κάποιο σύνολο στρατηγικών που θα βοηθούν όλους όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, όμως υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που αξίζει να θυμάστε τις μέρες που αισθάνεστε πολύ πεσμένοι.

Τι είναι αυτό που κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε; Στο σημερινό άρθρο σας προσκαλούμε να μάθετε ποια είναι αυτά.

Πράγματα που η κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε:

1. Η αυτοεκτίμησή σας παίζει κρίσιμο ρόλο

κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε - αυτοπεποίθηση

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε και ερμηνεύετε τον κόσμο γύρω σας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αυτοεκτίμησή σας. Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, αποκτάτε εμμονή με τους πάντες γύρω σας, σαν να τους έχουν δοθεί εκείνα που θα έπρεπε να έχετε εσείς.

Ίσως αρχίσετε να θεωρείτε ότι δεν αξίζετε ορισμένα πράγματα ή, ακόμα χειρότερα, ότι δεν έχετε “αυτό που χρειάζεται” για να τα αποκτήσετε.

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης δημιουργεί εσωτερικές ανισορροπίες και συγκρούσεις που σιγά-σιγά θα έχουν επιπτώσεις στην πορεία της ζωής σας.

Συχνά λέγεται ότι η πιο επικίνδυνη μορφή κατάθλιψης έχει τις ρίζες της μέσα στο άτομο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ποτέ κάποια συγκεκριμένη αιτία που πυροδοτεί τη διαταραχή. Το πρόβλημα βρίσκεται μέσα σας και ίσως μεγάλωνε ήδη από την παιδική σας ηλικία.

Αν η οικογενειακή σας κατάσταση ήταν πάντα δύσκολη, αν η σχέση σας με τους γονείς σας δεν ήταν ποτέ θετική ή αν δεν ωριμάσατε ποτέ συναισθηματικά, η αυτοεκτίμησή σας πιθανώς θα είναι χαμηλή.

Κάθε μέρα συνεχίζετε να βιώνετε ανεξήγητη θλίψη, έλλειψη κινητοποίησης και αποθάρρυνση που οδηγούν στην κατάθλιψη.

Σιγουρευτείτε ότι δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην αυτοεκτίμησή σας! Βεβαιωθείτε ότι είστε οι πρωταγωνιστές στη ζωή σας και όχι κομπάρσοι!

2. Ο πόνος σας δεν θα διαρκέσει για πάντα, από τα πράγματα που η κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε

κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε - παιδι

Σας το υποσχόμαστε: η κατάθλιψη δεν διαρκεί για πάντα, ούτε και ο πόνος που αισθάνεστε και σας παραλύει.

Αν προσεγγίζετε κάθε μέρα με πιο λογικό τρόπο, αποκλείοντας τις αρνητικές σκέψεις σας και επιμένοντας στα όνειρά σας, η κατάθλιψη θα σας αφήσει, μέχρι που τελικά θα γίνει μια μακρινή σκιά που σβήνει και χάνεται.

3. Εστιάζετε στο παρόν

κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε - γυναικα σε παραλια

Το παρελθόν είναι πίσω σας, πέρασε, δεν είναι πια εδώ.

Τι νόημα έχει να εστιάζετε την προσοχή σας σε εκείνες τις μέρες ένα μήνα ή ένα χρόνο πριν, όταν το μόνο που πετυχαίνετε είναι να προκαλείτε πόνο στον εαυτό σας; Δεν αξίζει, αλλά ούτε και να αρχίσετε να σκέφτεστε το μέλλον με μοιρολατρικό τρόπο. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κάποια κρυστάλλινη σφαίρα -δεν μπορείτε να ξέρετε τι θα συμβεί.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ζει το εδώ και το τώρα με τη μέγιστη ένταση και ευτυχία που αξίζετε. Αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο αξίζει να προσπαθήσετε.

4. Ζητάτε πάντα βοήθεια, όμως βεβαιωθείτε ότι τη ζητάτε από τους κατάλληλους ανθρώπους

 φιλοι

Ίσως έχετε ακούσει τους ανθρώπους να λένε “πρώτα θα πρέπει να στραφείς στην οικογένειά σου, δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ”. Ελπίζουμε αυτό να ισχύει, όμως έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι, αν διαγνωσθείτε με καταθλιπτική διαταραχή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είστε ένα αδύναμο άτομο “που είναι πάντα λυπημένο”.

Προσοχή. Αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία και έπειτα στηριχτείτε σε συγγενείς και φίλους που ξέρουν πραγματικά να σας ακούνε, να σας παρηγορούν και να λένε τα κατάλληλα λόγια την κατάλληλη στιγμή.

5. Πράγματα που η κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε. Η κατάθλιψή σας δεν θέλει να βγει από το σπίτι

κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε - περπατημα στο δάσος

Είναι αλήθεια. Η κατάθλιψή σας αγαπάει το σκοτάδι και τα κλειστά παντζούρια. Λατρεύει τη σιωπή, το να σας κλειδώνει στον εαυτό σας με αρνητικές ή μοιρολατρικές σκέψεις.

Μην την αφήνετε να σας ξεγελάει -βγαίνετε έξω και περπατάτε για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Αναπνεύστε το φρέσκο αέρα, αφήστε τον ήλιο να σας χαϊδέψει με τη ζεστασιά του και μιλήστε με τους ανθρώπους που συναντάτε. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ζωή, κίνηση, φως και χαρά -κάθε μέρα.

6. Η κατάθλιψη αγαπάει το πρόχειρο φαγητό

επιδορπια

Γλυκίσματα, σνακ, κατεψυγμένα γεύματα, φαστ φουντ… όλες αυτές οι τροφές καταπραΰνουν την ανησυχία σας και σας προσφέρουν μια προσωρινή απόλαυση, όμως στην πραγματικότητα ενισχύουν τη χημική ανισορροπία της κατάθλιψης, τροφοδοτώντας τους αρνητικούς νευροδιαβιβαστές.

Αρχίστε να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πίνετε νερό και τσάι. Μια υγιεινή διατροφή σάς βοηθάει να αισθάνεστε καλύτερα και το σώμα σας θα αρχίσει να αποβάλλει τις τοξίνες.

7. Αποφασίστε να πείτε “όχι” στην κατάθλιψη

κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε - ευτυχια

Αυτό δεν είναι εύκολο. Το να πείτε “όχι” στην κατάθλιψη απαιτεί πολλή δύναμη και μεγάλο θάρρος, όμως ένα είναι σίγουρο: δεν είστε η κατάθλιψή σας.

Είστε ένα ανθρώπινο πλάσμα που αξίζει να βρει ξανά την ευτυχία, που θα πρέπει να βλέπει τη ζωή με ενθουσιασμό και ελπίδα. Λοιπόν… γιατί δεν βγαίνετε έξω από τη σκιά που προσπαθεί τόσο να σας κάνει να υποφέρετε;

Αυτά είναι τα πράγματα που η κατάθλιψη δεν θέλει να γνωρίζετε! Καταπολεμήστε τα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F., & Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
  • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
  • Pérez Álvarez, M., & García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.