Εφτά φορές αν πέσεις, οχτώ να σηκωθείς

Μετά από μια οδυνηρή εμπειρία, θα πρέπει να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας για να θρηνήσει και θα πρέπει να κατανοήσετε ότι είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεστε καλά. Ωστόσο, θα πρέπει να σηκωθείτε και να προχωρήσετε μπροστά.
Εφτά φορές αν πέσεις, οχτώ να σηκωθείς
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν πέσεις, στάσου ξανά στα πόδια σου. Όλοι έχουμε ακούσει αυτή την έκφραση αλλά δύσκολα το θυμόμαστε όταν περνάμε μια πραγματικά οδυνηρή κατάσταση!

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής θα πέσετε αρκετές φορές αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να σηκωθείτε επειδή έχετε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά σας.

Άγχος, κατάθλιψη, απογοήτευση, στρες… Οι ζωές μας είναι γεμάτες από πράγματα που μας ρίχνουν από τα ψηλά στα χαμηλά. Τι κάνουμε; Πρέπει απλά να τα παρατήσουμε;

Αν και όλα μοιάζουν να έχουν χαθεί, πρέπει να συνεχίσετε να προχωράτε. Η ζωή θα συνεχιστεί με ή χωρίς εσάς.

Πάντα υπάρχει ελπίδα: αν πέσεις, να ξανασηκωθείς!

Μπορεί όλα να μοιάζουν απελπιστικά όταν περνάτε κάποια δύσκολη περίοδο αλλά τα πράγματα τελικά θα φτιάξουν.

Μόλις ξεπεράσετε αυτό το χτύπημα θα επανέλθετε σύντομα και αρκετά εύκολα. Είναι φυσιολογικό να μοιάζουν όλα μαύρα αυτή τη στιγμή. Δεν είστε στα καλύτερά σας.

αν πέσεις

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα σε τέτοιες στιγμές είναι η κατάθλιψη, μια ασθένεια που καταπνίγει τη ζωή μας και όσα μας περιβάλλουν και μας κάνει να νιώθουμε βαθιά θλίψη. Σε αντίθεση με την κλασική θλίψη, η κατάθλιψη μάς βασανίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ελπίδα γίνεται ανύπαρκτη.

Για να το καταπολεμήσουμε αυτό, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την εμποδίσουμε από το να διαλύσει τη ζωή μας. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας απώλειας, ενός σοβαρού προβλήματος, αλλαγής στην καριέρα.

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία διέξοδος αυτή τη στιγμή, πιστέψτε μας, υπάρχει. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν υπάρχει πλέον σωτηρία αλλά πρέπει να σηκωθείτε επειδή υπάρχει ελπίδα.

Μάθετε περισσότερα για την κατάθλιψη: 4 κοινά είδη κατάθλιψης

Δεν μπορείτε να δείτε την ελπίδα επειδή όλοι έχουμε την τάση να ενισχύουμε τα αρνητικά συναισθήματα που κρύβουμε μέσα μας. Αν αισθανόμαστε άσχημα, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιδεινώσουμε την κατάσταση. Ακόμη και εκείνοι που πέφτουν πολύ, μπορούν να σηκωθούν και να πετύχουν.

Δεν έχετε διάθεση να κάνετε τίποτα

Είναι φυσιολογικό να μην έχετε διάθεση για τίποτα όταν περνάτε μια δύσκολη περίοδο. Μερικές φορές μπορεί να φτάσετε σε σημείο να μην θέλετε να βγείτε έξω και να κλειδωθείτε μέσα στο σπίτι, να απορρίπτετε τους φίλους σας για να βυθιστείτε στη θλίψη σας.

αν πέσεις

Όταν ακούτε και μαθαίνετε από τον πόνο σας θα μπορέσετε να γνωρίσετε καλύτερα τον εσωτερικό σας εαυτό. Ο πόνος δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό.

Θα πρέπει να το ζήσουμε για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό που μας πληγώνει. Αν δεν πονέσουμε δεν θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε ποτέ.

Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να μένουμε κάτω όταν πέφτουμε. Ακόμη και αν δεν έχετε διάθεση να κάνετε τίποτα, είτε αυτό σημαίνει να ζείτε είτε να φροντίζετε τον εαυτό σας, είστε δυνατοί. Ναι, είστε δυνατοί και μέσα σας το ξέρετε ότι θα το ξεπεράσετε.

Ο πόνος θα περάσει. Ζήστε τον, νιώστε τον έτσι ώστε να μπορέσετε να αναγεννηθείτε μέσα από τις στάχτες σας όπως ο Φοίνικας. Μάθετε από τις πιο οδυνηρές στιγμές σας επειδή τότε θα μπορέσετε να μάθετε τα περισσότερα πράγματα για τον κόσμο και τον εαυτό σας.

Ήρθε η ώρα να σηκωθείτε

Τώρα ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τι θα κάνετε εφόσον ο πόνος έχει περάσει. Έχετε πέσει, είναι φυσιολογικό. Όλοι έχουμε σκοντάψει στη ζωή μας και μάλιστα αρκετές φορές επειδή ο κόσμος είναι γεμάτος από αυτές τις “τρικλοποδιές”.

αν πέσεις

Το ερώτημα είναι όταν πέσετε… θα σηκωθείτε; Ίσως να βρεθείτε σε δύσκολη θέση αλλά θα πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας να σηκωθεί. Να το θυμάστε αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια δύσκολη περίοδο.

Εφτά φορές αν πέσεις, οχτώ να σηκωθείς. Ανεξάρτητα από το πόσο έχεις πέσει, μπορείς να σηκωθείς αμέσως.

Οι πιο αρνητικές στιγμές στη ζωή μας, μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και μας μαθαίνουν ότι ανεξάρτητα από το πόσο πολύ μπορεί να πονάμε, πρέπει να σηκωθούμε.

Φυσικά, το να είμαστε μια μέρα λυπημένοι είναι διαφορετικό από την κατάθλιψη. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το ξεπερνάτε.

Ποτέ μην τα παρατάτε επειδή δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Ο πόνος και το στάδιο της πτώσης αποτελούν μέρος της ζωής αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίζετε να σηκώνεστε. Σας κάνουν πιο δυνατούς και σας δίνουν κουράγιο.

Εφτά φορές αν πέσεις, οχτώ να σηκωθείς.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.