Ο νόμος της αποδέσμευσης: Πώς να τον εφαρμόσετε στη ζωή σας

Η εφαρμογή του νόμου της αποδέσμευσης θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο και θα σας επιτρέψει να ζήσετε ειρηνικά και να έχετε πιο υγιείς σχέσεις. Ανακαλύψτε σε τι συνίσταται και πώς να τον εφαρμόσετε στην πράξη.
Ο νόμος της αποδέσμευσης: Πώς να τον εφαρμόσετε στη ζωή σας
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου, 2022

Τι θα απαντούσατε αν σας ρωτούσαν ποιος/ποια είστε; Πιθανότατα θα αναφερόσασταν στο πού ζείτε, στην οικογενειακή σας κατάσταση, στη δουλειά που κάνετε ή στα υπάρχοντά σας. Ορίζοντας τον εαυτό μας, μπορούμε να δούμε σε ποιες πτυχές της πραγματικότητάς μας προσκολλούμαστε, καθώς τις έχουμε κάνει μέρος της ταυτότητάς μας. Ο νόμος της αποδέσμευσης μας καλεί να γίνουμε πιο ελεύθεροι, να ανοιχτούμε σε άπειρες δυνατότητες και να αφήσουμε τον έλεγχο του περιβάλλοντός μας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να φαίνεται σαν μια έννοια πολύ αφηρημένη και δύσκολα εφαρμόσιμη. Είναι αλήθεια: δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί.

Ωστόσο, είναι ο τρόπος για να έχουμε πιο υγιείς σχέσεις, να πετυχαίνουμε πιο εύκολα τους στόχους μας και, πάνω απ’ όλα, να ζούμε σε μια κατάσταση ηρεμίας και πληρότητας, μακριά από το φόβο.

Τι είναι ο νόμος της αποδέσμευσης;

Ο νόμος της αποδέσμευσης αποτελεί μέρος των 7 πνευματικών νόμων της επιτυχίας, που προωθεί ο ινδουιστής συγγραφέας Deepak Chopra. Το έργο του βασίζεται στους συμπαντικούς νόμους που διέπουν τη δημιουργία, σε επίπεδο μακρόκοσμου (Σύμπαν) και μικρόκοσμου (άνθρωπος).

Από αυτή τη βάση, προτείνει μια σειρά από κανόνες που, όταν εφαρμόζονται στην καθημερινή μας ζωή, μας επιτρέπουν να επιτύχουμε και να σταματήσουμε να υποφέρουμε.

Ο νόμος της αποδέσμευσης αναφέρεται στην ικανότητα να απαρνηθούμε την προσκόλληση σε υλικά και άυλα αγαθά και να ανοιχτούμε στην αβεβαιότητα και τις άπειρες δυνατότητές της. Με άλλα λόγια, συνίσταται στην αποδέσμευση από τα υπάρχοντα, τις ταυτότητες και τις προσωπικές σχέσεις, προκειμένου να αγκιστρωθούμε στην αδιαμφισβήτητη εμπιστοσύνη στον αληθινό μας εαυτό και στη ζωή.

Η αποδέσμευση δεν σημαίνει να πάψουμε να έχουμε στόχους, να πάψουμε να απολαμβάνουμε ή να είμαστε ψυχροί και απόμακροι. Μπορούμε ακόμα να έχουμε υλικά αγαθά, μελλοντικά σχέδια και να βαδίζουμε προς αυτά, δημιουργώντας βαθιές σχέσεις. Το κλειδί έγκειται στο να αφήσουμε τον έλεγχο, να τα απολαμβάνουμε, αλλά να μην τα χρειαζόμαστε, να μην αφήνουμε αυτές τις πτυχές να μας κυβερνούν.

Buddhism and the law of detachment
Ο Βουδισμός, για παράδειγμα, δίνει μεγάλη σημασία στην έννοια της αποδέσμευσης για να βαδίσουμε προς την πραγματική ελευθερία.

Οι τέσσερις νόμοι της αποδέσμευσης

Αυτή η γενική αρχή χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικούς νόμους, οι οποίοι εξηγούν με περισσότερες λεπτομέρειες πώς να υιοθετούμε την αποδέσμευση σε καθημερινή βάση. Ας δούμε τον καθένα από αυτούς λεπτομερώς.

1. Είστε υπεύθυνοι για τον εαυτό σας

Αυτός ο νόμος μας καλεί να εγκαταλείψουμε το ρόλο του θύματος και να αναλάβουμε την ευθύνη των περιστάσεων και της ευτυχίας μας. Η δική μας ευημερία δεν εξαρτάται από κανέναν άλλον εκτός από εμάς τους ίδιους. Έτσι, είναι καθήκον μας να παίρνουμε αποφάσεις, να είμαστε γενναίοι και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ό,τι μας συμβαίνει.

Πρέπει να σταματήσουμε να καθοδηγούμαστε από τις εντολές και τις προσδοκίες των άλλων. Δεν πρέπει να αναζητούμε την έγκριση και την εκτίμηση των άλλων. Αντίθετα, ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστούμε με αυτό που είμαστε, με τις αξίες και τις διαισθήσεις μας και να ενεργούμε ανάλογα και συμβατά.

2. Νόμος της αποδέσμευσης: Ζήστε στο παρόν, αποδεχτείτε και αναλάβετε την πραγματικότητά σας

Το να ζούμε στο παρόν είναι περίπλοκο για όλους, καθώς το μυαλό περιπλανιέται διαρκώς ανάμεσα στη θλίψη για το παρελθόν και την αγωνία για το μέλλον. Ωστόσο, για να φτάσουμε στην επιτυχία και την ολοκλήρωση είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στο εδώ και τώρα, αποδεχόμενοι την πραγματικότητα όπως είναι.

Ας σταματήσουμε να υποφέρουμε, να μετανιώνουμε ή να κατηγορούμε τον εαυτό μας για ό,τι συνέβη, ας σταματήσουμε να παλεύουμε ενάντια στο ρεύμα. Ήρθε η ώρα να αποσυνδεθούμε από το παρελθόν και να απελευθερώσουμε την απογοήτευση που προέρχεται από τα πράγματα που δεν είναι όπως θα θέλαμε να είναι. Η παραδοχή της πραγματικότητας με ηρεμία και χωρίς κριτική είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να κάνουμε μια αλλαγή.

3. Ενθαρρύνετε την ελευθερία και επιτρέψτε και στους άλλους να είναι ελεύθεροι

Η ελευθερία είναι η πληρέστερη, πιο ολοκληρωμένη και υγιής κατάσταση για να περνάτε τη ζωή σας. Επομένως, οι σχέσεις μας δεν πρέπει ποτέ να εξαρτώνται ή να βασίζονται στο φόβο και τον έλεγχο. Αντίθετα, πρέπει να βασίζονται σε μια καλή ικανότητα να είμαστε μόνοι μας, η οποία μας επιτρέπει να επιλέγουμε την παρέα κατά βούληση και για ευχαρίστηση.

Αποποιούμαστε την ελευθερία (τη δική μας και των άλλων) όταν προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε στη ζωή των άλλων και να λύνουμε τα προβλήματά τους, καθώς και όταν προσπαθούμε να τους ελέγχουμε, να τους χειραγωγούμε ή να τους ευχαριστούμε, ώστε να μην εγκαταλείπουν το πλευρό μας. Αυτές οι συμπεριφορές πηγάζουν από το φόβο και πρέπει να τις απαρνηθείτε.

4. Υποθέστε ότι η απώλεια θα συμβεί αργά ή γρήγορα

Αυτός ο τελευταίος νόμος της αποδέσμευσης μας καλεί να υποθέσουμε και να αγκαλιάσουμε την ιδέα της παροδικότητας: όλα περνούν, όλα ρέουν και η αλλαγή είναι συνεχής. Τίποτα δεν είναι αιώνιο, τίποτα δεν διαρκεί.

Τόσο τα υπάρχοντά μας όσο και οι σχέσεις μας θα χαθούν κάποια στιγμή. Η παραδοχή αυτής της πραγματικότητας θα μας επιτρέψει να ζήσουμε πιο ειρηνικά.

law of detachment
Η κατανόηση του γεγονότος ότι ο χρόνος περνάει με αλλαγές και ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο μας επιτρέπει να υποθέσουμε την ύπαρξη με άλλα μάτια και άλλη προοπτική.

Νόμος της αποδέσμευσης: Πώς να τον εφαρμόσετε

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ίσως έχετε ήδη συγκεντρώσει κάποιες ιδέες για το πώς να εφαρμόσετε το νόμο της αποδέσμευσης στη ζωή σας. Ωστόσο, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:

  • Μην προσπαθείτε να ελέγχετε τους άλλους ή να επιβάλλετε τις απόψεις σας. Αφήστε τον κάθε άνθρωπο όπως είναι.
  • Προσπαθήστε να μην πιέζετε τις καταστάσεις και να μην έχετε εμμονή με την αναζήτηση λύσεων. Επιστρέψτε στο κέντρο σας, βρείτε την ειρήνη, την εμπιστοσύνη και τη ροή των γεγονότων.
  • Αγκαλιάστε την αβεβαιότητα. Μην είστε προσκολλημένοι σε άκαμπτες επιθυμίες ή στόχους και παραμείνετε ανοιχτοί στην αλλαγή. Να θυμάστε ότι όταν τίποτα δεν είναι σίγουρο, όλα είναι πιθανά.
  • Σταματήστε να ορίζετε τον εαυτό σας με βάση αυτό που κατέχετε και επιτρέψτε στον εαυτό σας όλες τις δυνατότητες ύπαρξης. Ευθυγραμμιστείτε με τον αληθινό σας εαυτό και μην εξαρτάστε από την έγκριση των άλλων.
  • Να είστε υπεύθυνοι για τη ζωή σας και την ευτυχία σας. Μην αφήνετε τα συναισθήματά σας να εξαρτώνται από συνθήκες ή ανθρώπους έξω από εσάς. Εσείς είστε το κέντρο σας.
  • Βρείτε τον σπόρο της ευκαιρίας σε κάθε κρίση και το μάθημα σε κάθε απροσδόκητο γεγονός.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαμβάνει και να δένεται από επιλογή, όχι από ανάγκη.

Το να αρχίσετε να εφαρμόζετε το νόμο της αποστασιοποίησης μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή. Είμαστε πολύ κατασταλαγμένοι στο φόβο και στην ανάγκη για έλεγχο.

Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε μικρά καθημερινά βήματα αντιδρώντας με αυτοπεποίθηση και ανοιχτό μυαλό σε ό,τι μας συμβαίνει. Με την εξάσκηση, αυτές οι συμπεριφορές θα σας γίνουν πιο φυσικές και θα δείτε ότι η ζωή σας μεταμορφώνεται και η ειρήνη είναι ο σύντροφός σας στην πορεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.