Κακές συνήθειες που σκοτώνουν τη σχέση σας

Μια υγιής σχέση βασίζεται στην αφοσίωση, τον σεβασμό, και την επικοινωνία. Ομοίως, η σχέση απειλείται από τη ρουτίνα και την έλλειψη ειλικρίνειας, πράγματα που θα σκοτώσουν την αγάπη και τη σχέση σας.
Κακές συνήθειες που σκοτώνουν τη σχέση σας
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αγάπη μπορεί να πεθάνει όσο γρήγορα ξεκίνησε, και πολλοί από εμάς δε συνειδητοποιούν ότι ορισμένες συμπεριφορές σκοτώνουν τη σχέση. Αυτό το αίσθημα που ονομάζουμε “αγάπη” είναι σαν ένας σπόρος που βλασταίνει, χρειάζεται πότισμα και θρεπτικές ουσίες για να αναπτυχθεί. Θα πρέπει να τον φροντίζετε, να αφιερώνετε χρόνο και προσπάθεια ώστε να μεγαλώσει υγιεινά.

Έτσι, αν είστε ερωτευμένοι/ες, ίσως θα θέλατε να μάθετε τους τρόπους που σκοτώνουν γρήγορα τη σχέση προκειμένου να τους αποφύγετε. Είστε έτοιμοι/ες να κρατήσετε σημειώσεις;

Πέντε συνήθειες που σκοτώνουν τη σχέση σας

Μια σχέση ανάμεσα σε δύο άτομα απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση και από τους δύο για να επιβιώσει. Για τα άτομα που θέλουν να ζήσουν μαζί θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Χρειάζεται όντως προσπάθεια καθώς θα πρέπει να αφήσετε στην άκρη τον εγωισμό, την περηφάνια και τις προκαταλήψεις.

Η σχέση είναι ομάδα δύο ατόμων. Για να παίξετε το παιχνίδι θα πρέπει να είστε και οι δύο ενεργοί και να κάνετε παραχωρήσεις. Επίσης, θα πρέπει να θέσετε όρια τα οποία θα σέβεστε και οι δύο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να έχετε μια ισορροπημένη σχέση που θα κρατήσει.

Ποια είναι όμως τα πέντε πράγματα που επηρεάζουν τη σχέση σε τέτοιο σημείο ώστε να θέλετε να την τελειώσετε;

1. Ζήλια

Άνδρας κοιτά το κινητό του και μία γυναίκα τον παρακολουθεί
Η ζήλια περιορίζει την ελευθερία του ατόμου και η έλλειψη εμπιστοσύνης με την απόγνωση κάνουν τοξική τη σχέση.

Είναι φυσιολογικό να ζηλεύετε. Είναι λογικό να φοβάστε να χάσετε κάποιον/α που σημαίνει τόσα πολλά για εσάς. Ωστόσο, όταν γίνεται ακραίο και παράλογο αυτό το αίσθημα, φέρνει μονάχα αρνητικές συνέπειες σε όσους εμπλέκονται. Δεν είναι γελοίο ότι τα περισσότερα εγκλήματα πάθους έχουν να κάνουν με την ανάγκη ενός ατόμου να κατέχει κάποιο άλλο άτομο;

Η ζήλια δεν είναι κολακευτική και αλλάζει το αντικείμενο του πόθου μας σε αυτό ακριβώς, μια “ιδιοκτησία” την οποία νιώθουμε ότι πρέπει να φυλάμε. Επίσης, δείχνει ξεκάθαρα έλλειψη εμπιστοσύνης στο άλλο άτομο και ελάχιστη αυτοπεποίθηση σε αυτό που εμείς αξίζουμε. Έτσι, επηρεάζει δύο από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της σχέσης, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η ζήλια οδηγεί το ένα από τα δύο άτομα της σχέσης να μειώσει ή τουλάχιστον να προσπαθεί να μειώσει την ελευθερία του/ης συντρόφου. Αν συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο θα βάλετε γρήγορα τέλος σε μια σχέση που θα μπορούσε να είναι αρμονική και ισορροπημένη.

2. Η ρουτίνα είναι μία από τις συνήθειες που σκοτώνουν τη σχέση

Η ρουτίνα είναι ο χειρότερος εχθρός μιας σχέσης, ανεξάρτητα με το πόσο διαρκεί αυτή. Μπορεί να προκαλέσει βαρεμάρα και άλλα ενοχλητικά αισθήματα όπως απόγνωση. Ομοίως, είναι πιθανό να βλάψει την επικοινωνία.

Αν δε λάβετε τα μέτρα σας ενάντια στη ρουτίνα, ίσως νιώσετε απέχθεια και απομόνωση από τον/η σύντροφό σας ακόμη και αν κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να νιώθετε μόνοι/ες επειδή σας αγνοεί το άτομο που αγαπάτε. Πρόκειται για ξεκάθαρο σημάδι ότι η σχέση σας κινδυνεύει να πεθάνει.

Έτσι, αν νοιάζεστε ακόμη γι’ αυτή, θα πρέπει να φροντίσετε το δένδρο της αγάπης. Θα πρέπει να βρείτε και να κάνετε κοινές δραστηριότητες.

Κάντε πράγματα που δείχνουν ότι νοιάζεστε και αγαπάτε ακόμη τον/η σύντροφό σας. Παραδείγματος χάρη μπορείτε να κάνετε μαζί μαθήματα γιόγκα, pilates, ή χορού. Ακόμη, θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο και στον εαυτό σας. Έτσι θα λείψετε ο ένας στον άλλο και θα αναζητήσετε τη συντροφιά του άλλου σας μισού. Μπορείτε ακόμη να οργανώσετε ταξίδια και να κάνετε έκπληξη ο ένας στον άλλο. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία και τις επιθυμίες σας για ν’ ανάψετε και πάλι τη φλόγα του έρωτα.

3. Ανεντιμότητα

Κακές συνήθειες που σκοτώνουν τη σχέση σας
Ένα ψέμα μονάχα αρκεί για να επισκιάσει πολλές αλήθειες.

Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα θεμέλια κάθε υγιούς σχέσης και η ανεντιμότητα είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της.

Φυσικά, είναι πολύ καλύτερο να λέτε πάντα την αλήθεια ακόμη και αν οδηγήσει σε τσακωμούς. Είναι προτιμότερο να είστε ειλικρινείς, χωρίς να φοβάστε και να υποθέτετε ποιες θα είναι οι συνέπειες. Το ψέμα μπορεί να διαλύσει την εμπιστοσύνη που σας δείχνει ο/η σύντροφός σας.

Η ανεντιμότητα μπορεί να καταστρέψει την αγάπη καθώς πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες βάσεις της σχέσης. Αν αποκαλυφθεί ότι λέτε ψέματα, το άλλο άτομο θα αμφιβάλλει για την αξιοπιστία σας σε όλα τα θέματα.

4. Κριτική και παράπονα σκοτώνουν τη σχέση σας

Τα δύο άτομα σε μια σχέση δεν είναι ίδια. Έτσι, δε μπορείτε και δε θα πρέπει να περιμένετε από τους άλλους να εξελιχθούν όπως εσείς. Πρόκειται για ένα διαφορετικό άτομο, με διαφορετικές εμπειρίες, με τρόπο σκέψης, αλλά και δράσεις που διαφέρουν από τις δικές σας, άσχετα από το πόσα πράγματα έχετε κοινά.

Έτσι, το να περιμένετε από το άλλο σας μισό να δρα ή να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θα περιμένατε είναι λάθος, παράλογο, και κάποιες φορές ακόμη και τοξικόΑν ταυτόχρονα παραπονιέστε συνέχεια και κριτικάρετε τον/η σύντροφό σας θα βλάψετε και θα δηλητηριάσετε τη σχέση σας.

Είναι πολύ καλύτερο να μιλάτε, να έχετε μια εποικοδομητική συζήτηση για να φτάσετε σε μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί και τους δύο.

5. Απιστία

Ζευγάρι αγκαλιάζεται και μια γυναίκα κοιτά με φθόνο
Η απιστία ζημιώνει τα πιο σημαντικά κομμάτια της σχέσης, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος περιγραφής, η απιστία είναι μια μορφή προδοσίας. Αν είστε άτομο που δε μπορεί ή δε θέλει να είναι μονογαμικό, τότε θα πρέπει να το πείτε από την πρώτη στιγμή που ξεκινάτε να βγαίνετε ραντεβού. Αν ο/η σύντροφός σας πιστεύει ότι έχετε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, θα πάρει την απιστία ως ένα χτύπημα ενάντια στα θεμέλια της σχέσης, στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, και την αγάπη.

Η απιστία απαιτεί ψέματα και έλλειψη επικοινωνίας. Ωστόσο, ο/η σύντροφός σας ίσως νιώθει και μια έλλειψη εντιμότητας, και ειλικρίνειας. Έτσι, όσο και να θέλει να σας συγχωρέσει και να προχωρήσει, το γεγονός είναι ότι κάτι έχει σπάσει μέσα του/ης.

Αν θέλετε να διατηρήσετε την αγάπη και να έχετε μια αρμονική σχέση που θα διαρκέσει, θα πρέπει να γνωρίζετε τι θα σας κοστίσει μια στιγμιαία απόλαυση.

Αξίζει να ρισκάρετε την οικογένειά σας;

Να θυμάστε ότι για ορισμένα μονογαμικά άτομα αυτό είναι ένα σοβαρό χτύπημα και ο χωρισμός είναι υπερβολικά πιθανός.

Μη σκοτώνετε τη σχέση σας

Σημειώστε επίσης ότι όταν αγαπάτε πραγματικά κάποιον/α και θέλετε να είστε μαζί, θα πρέπει να τον/η σέβεστε ως ένα ξεχωριστό άτομο που σας εμπιστεύεται. Να θυμάστε ότι ο/η σύντροφός σας δεν είναι υποχρεωμένος/η να συγχωρέσει την προδοσία. Επίσης, ακόμη και αν θέλει ίσως να μη μπορεί.

Εν κατακλείδι, να έχετε πάντα στο νου σας ότι οι σχέσεις είναι όπως ένας ζωντανός οργανισμός και θα πρέπει να προστατεύετε την υγεία τους. Θα πρέπει να θρέφετε τη σχέση με αγάπη, εμπιστοσύνη, σεβασμό, και περιπέτεια. Κρατήστε ζωντανή την αγάπη που σας έκανε να είστε μαζί με τον/η σύντροφό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.