Η νόσος του Lyme και οι κίνδυνοί της για την υγεία

Ενώ τα πιο σοβαρά κρούσματα της νόσου του Lyme έχουν καταγραφεί στα βορειοανατολικά και κεντροδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, περιστατικά έχουν επίσης σημειωθεί και σε άλλες ηπείρους.
Η νόσος του Lyme και οι κίνδυνοί της για την υγεία

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η νόσος του Lyme και οι κίνδυνοί της. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται τον καλό καιρό για να απολαύσουν την ύπαιθρο, μια εκδρομή σε κάμπινγκ, την πεζοπορία ή το πικνίκ στο γρασίδι με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Ενώ πρόκειται για ευχάριστες δραστηριότητες για να μειώσετε το άγχος και να απολαύσετε λίγο χρόνο με τους αγαπημένους σας, συγχρόνως μπορεί να διατρέχετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από τη νόσο του Lyme, μια λοίμωξη η οποία μεταδίδεται από τα τσιμπήματα των τσιμπουριών.

Οι υπεύθυνοι της υγείας εδώ και χρόνια προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβουν τα τσιμπήματα από έντομα στην υγεία του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο του Lyme.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντικό να μάθετε γι αυτή την ασθένεια και να κάνετε οτιδήποτε είναι εφικτό για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο.

Τι είναι η νόσος του Lyme?

Η νόσος του Lyme είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ένα μικρόβιο γνωστό ως σπειροχαίτη, το οποίο βρίσκεται κυρίως στα ελαφοειδή ή μαύρα τσιμπούρια στις βορειοανατολικές και κεντροδυτικές πολιτείες της Βόρειας Αμερικής.

Λόγω του ότι είναι φορείς αυτού του βακτηρίου, τα τσιμπούρια μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου αλλά και των ζώων καθώς ένα μόνο τσίμπημα μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια και να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας.

Τα περισσότερα περιστατικά της νόσου του Lyme έχουν εμφανιστεί βορειοανατολικά και κεντροδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού οι περιοχές αυτές αποτελούν την πατρίδα των τσιμπουριών. Όμως αυτή η ασθένεια, παρουσιάζεται και σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αυστραλίας.

Δείτε επίσης: Πώς να απομακρύνετε τους ψύλλους και τα τσιμπούρια με φυσικό τρόπο

Συμπτώματα

νόσος του Lyme

Ένας από τους πρώτους δείκτες της νόσου του Lyme είναι το εξάνθημα στο δέρμα που συνήθως εμφανίζεται μέσα σε 3 με 30 μέρες από το αρχικό τσίμπημα του τσιμπουριού.

Συνήθως, το εξάνθημα θα ξεκινήσει στο σημείο του τσιμπήματος  και μια κόκκινη κηλίδα θα μεγαλώσει σταδιακά και θα απλωθεί στο δέρμα.

Άλλα συμπτώματα της νόσου του Lyme περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό
 • Ανακάτεμα ή ρίγη
 • Πονοκέφαλο
 • Κόπωση
 • Πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις

Αν και συμβαίνει σε λίγες περιπτώσεις, στα αρχικά της στάδια η νόσος του Lyme μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Σε αυτή την περίπτωση, ο πάσχων μπορεί επίσης να έχει συμπτώματα όπως αργό ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, παράλυση του Bell, μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια και πρήξιμο του υμένα που περιβάλλει τον εγκέφαλο.

Τι συμβαίνει όταν η ασθένεια του Lyme προχωράει;

Εάν αγνοήσετε τα αρχικά σημάδια της νόσου του Lyme και δεν ψάξετε για θεραπεία, το βακτήριο μπορεί να προχωρήσει στα άλλα μέρη του σώματός σας και με τον καιρό, τα συμπτώματα θα χειροτερεύσουν.

νόσος του Lyme

Στα τελευταία στάδια, ένα άτομο που πάσχει από τη νόσο του Lyme, μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει αρθρίτιδα (επώδυνη, πρησμένες αρθρώσεις) και προβλήματα με το κεντρικό νευρικό του σύστημα.  Η αρθρίτιδα συνήθως θα επηρεάσει τα γόνατα και σπάνια βλάπτει τις άλλες αρθρώσεις.

Είναι ασυνήθιστο για αυτήν την ασθένεια να προχωράει στα τελευταία στάδια, αλλά όταν προχωράει μπορεί να νιώσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Προβλήματα συγκέντρωσης
 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου
 • Απώλεια μνήμης
 • Μυϊκή αδυναμία

Ποιος διατρέχει τον κίνδυνο της νόσου του Lyme;

Οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο στην ύπαιθρο, ειδικά όπου υπάρχουν ζώα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν επειδή σε αυτές τις περιοχές συσσωρεύονται περισσότερα τσιμπούρια.

Τα τσιμπούρια προτιμούν να κατοικούν στις κορυφές του γρασιδιού και στους χαμηλούς θάμνους καθώς οι άνθρωποι ή τα ζώα συχνά περνούν από πάνω τους.

νόσος του Lyme

Συχνά,  ένα τσιμπούρι θα πάει κάτω από τα ρούχα σας πριν κολλήσει στο δέρμα. Επιπλέον, αν σας τσιμπήσει, είναι δύσκολο να το εντοπίσετε επειδή δεν προκαλεί καμία ενόχληση – γι αυτό ένα τσιμπούρι μπορεί να μην γίνει αντιληπτό αμέσως.

Δεν είναι όλα τα τσιμπούρια φορείς της νόσου του Lyme, αλλά το κάθε ένα από αυτά θα μπορούσε να προκαλέσει αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία. Αυτός είναι ο λόγος που είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείτε όσο μπορείτε να τα κρατάτε μακριά από το σπίτι και τον κήπο σας ή τους εξωτερικούς χώρους.

Ποια είναι η θεραπεία για τη νόσο του Lyme;

Αν έχετε διαγνωστεί με τη νόσο του Lyme, θα πρέπει να αρχίσετε μια θεραπεία με αντιβιοτικά που διαρκεί από δυο εβδομάδες έως περίπου ένα μήνα.

Αν δεν έχει προχωρήσει ακόμη στα τελευταία στάδια, τα αντιβιοτικά θα δράσουν γρήγορα για να μειώσουν τα συμπτώματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν η ασθένεια έχει προχωρήσει σημαντικά, πρέπει να συνεχίσετε τη θεραπεία σας και να πάρετε ενδοφλέβια αντιβιοτικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pérez Guirado, A., et al. “Enfermedad de Lyme: a propósito de dos casos.” Pediatría Atención Primaria 15.59 (2013): e105-e109.
 • Portillo, Aránzazu, Sonia Santibáñez, and José A. Oteo. “Enfermedad de Lyme.” Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica 32 (2014): 37-42.
 • Taylor, Cassandra M. Skinner, et al. “Enfermedad de Lyme.” Medicina universitaria 9.34 (2007): 24-32.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.