Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα με τα ακάρεα

28 Αυγούστου 2015
Τα ακάρεα της σκόνης αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αλλεργιών, από τις οποίες πάσχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Ζουν σε υγρά περιβάλλοντα και είναι ιδιαίτερα εμφανή το φθινόπωρο.

Έχετε προβλήματα με τα ακάρεα; Τα ακάρεα της σκόνης αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αλλεργιών, από τις οποίες πάσχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Ζουν σε υγρά περιβάλλοντα και είναι ιδιαίτερα εμφανή το φθινόπωρο.

Στο παρόν άρθρο, θα σας δώσουμε κάποιες απλές συμβουλές οι οποίες, αν ακολουθούνται τακτικά, θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα προβλήματα με τα ακάρεα. Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες στα ακάρεα γνωρίζουν ήδη αυτά τα μέτρα, τα οποία ίσως προκαλέσουν έκπληξη σε άλλους, ωστόσο συνεισφέρουν σε αισθητές βελτιώσεις.

Απομακρύνετε την υγρασία από το περιβάλλον

Όπως είπαμε ήδη, τα ακάρεα ζουν σε υγρά περιβάλλοντα, για το λόγο αυτό το πρώτο βήμα είναι να εκτιμήσετε αν το σπίτι σας έχει υπερβολική υγρασία (λόγω κλίματος, τοποθεσίας, κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες, είτε φυσικούς είτε ηλεκτρικούς, οι οποίοι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού.

Μάθετε ακόμα: Πώς να φτιάξετε σπρέι για τα ακάρεα!

Αερίζετε καθημερινά τα δωμάτιά σας

Τα ακάρεα αναπτύσσονται ευκολότερα σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα, όπως σεντόνια, παπλώματα, καναπέδες, κουρτίνες, πουπουλένια καλύμματα, στρώματα ή μαξιλάρια, χαλάκια, κ.λπ.. Είναι απολύτως απαραίτητο να αερίζετε μερικά υφάσματα, ενώ για άλλα, ίσως πρέπει να κρίνετε αν το χρειάζονται ή όχι.

Συνιστούμε λοιπόν να αερίζετε το υπνοδωμάτιό σας κάθε μέρα. Αν είναι δυνατόν, αφήστε τον ήλιο να μπαίνει απευθείας σε σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν ακάρεα.

προβλήματα με τα ακάρεα

Καθαρίστε με ξύδι με δεντρολίβανο για τα προβλήματα με τα ακάρεα

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα μείγμα από ξίδι και δεντρολίβανο. Μουλιάστε μερικά κλαράκια δεντρολίβανο μέσα σε ξίδι για μία εβδομάδα, και έπειτα χρησιμοποιείστε το σαν απολυμαντικό, πρόκειται για ένα φυσικό, σπιτικό καθαριστικό.

Για να καθαρίσετε, βρέξτε ένα πανί με αυτό το ξίδι και έπειτα χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε έπιπλα, καθώς και για να τρίψετε το πάτωμα.

Χρησιμοποιείτε διαχυτήρες αιθέριων ελαίων

Οι διαχυτήρες αρώματος δεν γεμίζουν μόνο τα δωμάτια με υπέροχες μυρωδιές, αλλά και καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τα ακάρεα. Προτείνουμε τα παρακάτω αρώματα:

 • Λεμόνι
 • Κανέλα
 • Λεμονόχορτο
 • Μέντα
 • Τεϊόδεντρο
 • Δεντρολίβανο
 • Λεβάντα

Αν δεν έχετε διαχυτήρα, απλώς προσθέστε μερικές σταγόνες σε ένα σπρέι με νερό και ψεκάζετε τα δωμάτιά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν αγοράζετε τα αιθέρια έλαιά σας, βεβαιωθείτε ότι είναι καλής ποιότητας, ότι προέρχονται από εκχυλίσματα φυτών, και δεν είναι τεχνητές αρωματικές ουσίες οι οποίες δεν διαθέτουν καμία ιδιότητα.

Μάθετε ακόμα: Καταπληκτικοί τρόποι για ν’ απολυμάνετε το υπνοδωμάτιό σας φυσικά

Καθαρίστε τον αέρα με φυτά για τα προβλήματα με τα ακάρεα

Μια οικονομική και φυσική λύση για τον καθαρισμό του αέρα στα δωμάτια είναι να τοποθετήσετε συγκεκριμένα φυτά σε αυτά. Δεν κάνουν όλα τα φυτά, επειδή μερικά κλέβουν οξυγόνο από το δωμάτιο. Αντί αυτού, βρείτε φυτά που ανανεώνουν τον αέρα, όπως τα εξής:

 • Chrysalidocarpus lutescens (αρέκα, μπαμπού εσωτερικού χώρου): το φυτό αυτό καθαρίζει τον αέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Το φυτό αυτό δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα καθώς προσαρμόζεται σε σημεία με λιγοστό φως και λιγοστή υγρασία.
 • Sanseviera trifasciata (φυτό του φιδιού, γλώσσα της πεθεράς, σπαθί του Αγίου Γεωργίου): το φυτό αυτό μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και για το λόγο αυτό είναι τέλειο για το υπνοδωμάτιο.
 • Epipremnum aureum (χρυσός επίπρεμνο): το επίπρεμνο είναι ένα συνηθισμένο φυτό εσωτερικού χώρου και πολύ ανθεκτικό. Μην το εκθέτετε απευθείας στο φως του ήλιου.
 • Άλλα φυτά που μπορείτε να επιλέξετε περιλαμβάνουν το χλωρόφυτο (αράχνη), τον κισσό, το φίκο ή τη ντιφενμπάχια.

προβλήματα με τα ακάρεα

Εβδομαδιαίο πλύσιμο για τα προβλήματα με τα ακάρεα

Προσπαθείτε να πλένετε τα υφάσματα που προαναφέρθηκαν κάθε εβδομάδα, εκεί όπου τα ακάρεα τείνουν να πολλαπλασιάζονται. Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, προσθέτοντας λίγο ξύδι με δεντρολίβανο στο μαλακτικό. Ιδανικά, στεγνώνετε τα ρούχα σας σε ένα στεγνωτήρα, ή ακόμα καλύτερα, απλώνετέ τα στον ήλιο.

Από την άλλη πλευρά, αν και δεν θα πρέπει αυτό να γίνεται κάθε εβδομάδα, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τακτικά τους καναπέδες, τις καρέκλες και τα χαλιά σας.

Προϊόντα για τα προβλήματα με τα ακάρεα

Υπάρχουν εντομοκτόνα προϊόντα διαθέσιμα στην αγορά σήμερα κάτι που σημαίνει ότι είναι ειδικά φτιαγμένα με υλικά που αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων. Είναι ακριβότερα, όμως αν είστε πολύ αλλεργικοί στα ακάρεα είναι καλή ιδέα να εξασφαλίσετε τουλάχιστον τα πιο απαραίτητα από αυτά. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να βάλετε μαξιλαροθήκες κατά των ακάρεων στα μαξιλάρια και αντιαλλεργικά καλύμματα στα στρώματά σας.

Θα πρέπει να έχετε επίσης υπόψη ότι σήμερα υπάρχουν πολλά προϊόντα για ακάρεα στην αγορά, αν και μερικά από αυτά δεν είναι όσο αποτελεσματικά δηλώνουν. Μπορείτε να κρίνετε αν είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε ή όχι μερικά από αυτά, όπως για παράδειγμα την αντιμουχλική μπογιά, τα ηλεκτροστατικά φίλτρα, κ.λπ..