Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα με τα ακάρεα

Τα ακάρεα της σκόνης αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αλλεργιών, από τις οποίες πάσχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Ζουν σε υγρά περιβάλλοντα και είναι ιδιαίτερα εμφανή το φθινόπωρο.
Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα με τα ακάρεα
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Έχετε προβλήματα με τα ακάρεα; Τα ακάρεα της σκόνης αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες αλλεργιών, από τις οποίες πάσχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Ζουν σε υγρά περιβάλλοντα και είναι ιδιαίτερα εμφανή το φθινόπωρο.

Στο παρόν άρθρο, θα σας δώσουμε κάποιες απλές συμβουλές οι οποίες, αν ακολουθούνται τακτικά, θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα προβλήματα με τα ακάρεα. Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες στα ακάρεα γνωρίζουν ήδη αυτά τα μέτρα, τα οποία ίσως προκαλέσουν έκπληξη σε άλλους, ωστόσο συνεισφέρουν σε αισθητές βελτιώσεις.

Απομακρύνετε την υγρασία από το περιβάλλον

Όπως είπαμε ήδη, τα ακάρεα ζουν σε υγρά περιβάλλοντα, για το λόγο αυτό το πρώτο βήμα είναι να εκτιμήσετε αν το σπίτι σας έχει υπερβολική υγρασία (λόγω κλίματος, τοποθεσίας, κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες, είτε φυσικούς είτε ηλεκτρικούς, οι οποίοι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού.

Αερίζετε καθημερινά τα δωμάτιά σας

Τα ακάρεα αναπτύσσονται ευκολότερα σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα, όπως σεντόνια, παπλώματα, καναπέδες, κουρτίνες, πουπουλένια καλύμματα, στρώματα ή μαξιλάρια, χαλάκια, κ.λπ.. Είναι απολύτως απαραίτητο να αερίζετε μερικά υφάσματα, ενώ για άλλα, ίσως πρέπει να κρίνετε αν το χρειάζονται ή όχι.

Συνιστούμε λοιπόν να αερίζετε το υπνοδωμάτιό σας κάθε μέρα. Αν είναι δυνατόν, αφήστε τον ήλιο να μπαίνει απευθείας σε σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν ακάρεα.

Καθαρίστε με ξύδι με δεντρολίβανο για τα προβλήματα με τα ακάρεα

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα μείγμα από ξίδι και δεντρολίβανο. Μουλιάστε μερικά κλαράκια δεντρολίβανο μέσα σε ξίδι για μία εβδομάδα, και έπειτα χρησιμοποιείστε το σαν απολυμαντικό, πρόκειται για ένα φυσικό, σπιτικό καθαριστικό.

Για να καθαρίσετε, βρέξτε ένα πανί με αυτό το ξίδι και έπειτα χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε έπιπλα, καθώς και για να τρίψετε το πάτωμα.

Χρησιμοποιείτε διαχυτήρες αιθέριων ελαίων

Οι διαχυτήρες αρώματος δεν γεμίζουν μόνο τα δωμάτια με υπέροχες μυρωδιές, αλλά και καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τα ακάρεα. Προτείνουμε τα παρακάτω αρώματα:

 • Λεμόνι
 • Κανέλα
 • Λεμονόχορτο
 • Μέντα
 • Τεϊόδεντρο
 • Δεντρολίβανο
 • Λεβάντα

Αν δεν έχετε διαχυτήρα, απλώς προσθέστε μερικές σταγόνες σε ένα σπρέι με νερό και ψεκάζετε τα δωμάτιά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν αγοράζετε τα αιθέρια έλαιά σας, βεβαιωθείτε ότι είναι καλής ποιότητας, ότι προέρχονται από εκχυλίσματα φυτών, και δεν είναι τεχνητές αρωματικές ουσίες οι οποίες δεν διαθέτουν καμία ιδιότητα.

Καθαρίστε τον αέρα με φυτά για τα προβλήματα με τα ακάρεα

Μια οικονομική και φυσική λύση για τον καθαρισμό του αέρα στα δωμάτια είναι να τοποθετήσετε συγκεκριμένα φυτά σε αυτά. Δεν κάνουν όλα τα φυτά, επειδή μερικά κλέβουν οξυγόνο από το δωμάτιο. Αντί αυτού, βρείτε φυτά που ανανεώνουν τον αέρα, όπως τα εξής:

 • Chrysalidocarpus lutescens (αρέκα, μπαμπού εσωτερικού χώρου): το φυτό αυτό καθαρίζει τον αέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Το φυτό αυτό δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα καθώς προσαρμόζεται σε σημεία με λιγοστό φως και λιγοστή υγρασία.
 • Sanseviera trifasciata (φυτό του φιδιού, γλώσσα της πεθεράς, σπαθί του Αγίου Γεωργίου): το φυτό αυτό μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και για το λόγο αυτό είναι τέλειο για το υπνοδωμάτιο.
 • Epipremnum aureum (χρυσός επίπρεμνο): το επίπρεμνο είναι ένα συνηθισμένο φυτό εσωτερικού χώρου και πολύ ανθεκτικό. Μην το εκθέτετε απευθείας στο φως του ήλιου.
 • Άλλα φυτά που μπορείτε να επιλέξετε περιλαμβάνουν το χλωρόφυτο (αράχνη), τον κισσό, το φίκο ή τη ντιφενμπάχια.
προβλήματα με τα ακάρεα

Εβδομαδιαίο πλύσιμο για τα προβλήματα με τα ακάρεα

Προσπαθείτε να πλένετε τα υφάσματα που προαναφέρθηκαν κάθε εβδομάδα, εκεί όπου τα ακάρεα τείνουν να πολλαπλασιάζονται. Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, προσθέτοντας λίγο ξύδι με δεντρολίβανο στο μαλακτικό. Ιδανικά, στεγνώνετε τα ρούχα σας σε ένα στεγνωτήρα, ή ακόμα καλύτερα, απλώνετέ τα στον ήλιο.

Από την άλλη πλευρά, αν και δεν θα πρέπει αυτό να γίνεται κάθε εβδομάδα, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τακτικά τους καναπέδες, τις καρέκλες και τα χαλιά σας.

Προϊόντα για τα προβλήματα με τα ακάρεα

Υπάρχουν εντομοκτόνα προϊόντα διαθέσιμα στην αγορά σήμερα κάτι που σημαίνει ότι είναι ειδικά φτιαγμένα με υλικά που αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων. Είναι ακριβότερα, όμως αν είστε πολύ αλλεργικοί στα ακάρεα είναι καλή ιδέα να εξασφαλίσετε τουλάχιστον τα πιο απαραίτητα από αυτά. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να βάλετε μαξιλαροθήκες κατά των ακάρεων στα μαξιλάρια και αντιαλλεργικά καλύμματα στα στρώματά σας.

Θα πρέπει να έχετε επίσης υπόψη ότι σήμερα υπάρχουν πολλά προϊόντα για ακάρεα στην αγορά, αν και μερικά από αυτά δεν είναι όσο αποτελεσματικά δηλώνουν. Μπορείτε να κρίνετε αν είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε ή όχι μερικά από αυτά, όπως για παράδειγμα την αντιμουχλική μπογιά, τα ηλεκτροστατικά φίλτρα, κ.λπ..


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cui Y. When mites attack: domestic mites are not just allergens. Parasit Vectors. 2014 Aug 29;7:411. doi: 10.1186/1756-3305-7-411. PMID: 25175486; PMCID: PMC4158066.
 • Fernández-Duro B, Álvarez-Castelló M, Mateo-Morejón M, et al. Ácaros del polvo como alergenos ocupacionales en dos panaderías de La Habana, Cuba. Revista Alergia México. 2014; 61(4): 281-287.
 • Li L, Qian J, Zhou Y, Cui Y. Domestic mite-induced allergy: Causes, diagnosis, and future prospects. Int J Immunopathol Pharmacol. 2018;32:2058738418804095. doi:10.1177/2058738418804095
 • Miller, J. D. (2019, December 1). The Role of Dust Mites in Allergy. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. Humana Press Inc. https://doi.org/10.1007/s12016-018-8693-0
 • Mayo Clinic. (2019). Dust mite allergy, Patient Care & Health Information. Accessed April 4, 2020 from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/symptoms-causes/syc-20352173
 • National Asthma Education and Prevention Program Expert Panel Report 3: Guidelines for the Diagnosis and Management of Asthma. Rockville, MD. National Heart, Lung, and Blood Institute, US Dept of Health and Human Services; 2007. NIH publications 08-4051
 • Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center. (n.d.). How to control dust mites. Accessed April 4, 2020 from http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=28&pid=28&gid=000111
 • Saad el-Z, Hussien R, Saher F, Ahmed Z. Acaricidal activities of some essential oils and their monoterpenoidal constituents against house dust mite, Dermatophagoides pteronyssinus (Acari: Pyroglyphidae). J Zhejiang Univ Sci B. 2006;7(12):957–962. doi:10.1631/jzus.2006.B0957
 • Wilson JM, Platts-Mills TAE. Home Environmental Interventions for House Dust Mite. J Allergy Clin Immunol Pract. 2018 Jan-Feb;6(1):1-7. doi: 10.1016/j.jaip.2017.10.003. PMID: 29310755; PMCID: PMC6474366.
 • Yu SJ, Liao EC, Tsai JJ. House dust mite allergy: environment evaluation and disease prevention. Asia Pac Allergy. 2014 Oct;4(4):241-52. doi: 10.5415/apallergy.2014.4.4.241. Epub 2014 Oct 29. PMID: 25379484; PMCID: PMC4215436.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.