Πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας με 7 απλές ασκήσεις

15 Νοεμβρίου 2018
Ξέρετε τον τρόπο για να βελτιώσετε τη μνήμη σας; Είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε. Ανακαλύψτε 7 εξαιρετικές ασκήσεις σε αυτό το άρθρο!

Πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας; Η μνήμη είναι μια νοητική διεργασία που μας επιτρέπει να μαθαίνουμε, να συσχετίζουμε τα δεδομένα που λαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας, αλλά και να ολοκληρώνουμε τις καθημερινές δραστηριότητές μας. Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο εγκεφαλικό φαινόμενο που μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε και να θυμόμαστε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, σε ένα σχήμα με βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εμβέλεια. Είναι η ίδια η ικανότητα που μας δίνει τη δυνατότητα να εκτελούμε εκατοντάδες εργασίες.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι ικανότητες της μνήμης εξασθενούν και, λόγω των αλλαγών που διέρχεται ο εγκέφαλος, μπορούν να επιδεινωθούν σημαντικά.

Εξαιτίας αυτού, το άτομο αρχίζει να δυσκολεύεται να θυμηθεί και, με το χρόνο, μπορεί να ξεχάσει σημαντικές πληροφορίες και πτυχές της ζωής του.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί σταδιακά και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή ασθένεια όπως τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας, να διατηρείτε υγιεινές συνήθειες και να εκτελείτε ασκήσεις που θα ενισχύσουν την εγκεφαλική σας δραστηριότητα.

Ανακαλύψτε 7 απλές δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ακριβώς αυτό.

Τρόποι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

1. Μάθετε κάτι νέο για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας- διαβασμα
Η μάθηση είναι μια διαδικασία που μπορείτε να κάνετε σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής. Αν και αυτό το αγνοούμε, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εκπαιδεύσετε τη μνήμη σας και να την κρατήσετε ισχυρή.

Επιτρέπει στον εγκέφαλο να βγει έξω από αυτά που έχει συνηθίσει, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα πνευματικές λειτουργίες που συνήθως απενεργοποιούνται όταν δεν βρίσκουν τα κατάλληλα ερεθίσματα και τις σωστές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν.

Κατά συνέπεια, προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση αυτής της ικανότητας, προσπαθήστε να ασχοληθείτε με τα εξής:

 • να μάθετε μια νέα γλώσσα
 • να μελετήσετε διεξοδικά ένα νέο θέμα
 • να μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο
 • να ασχοληθείτε εκτενώς με γεγονότα που σας ενδιαφέρουν

2. Απομνημονεύστε απλές πληροφορίες

Δεν είναι απαραίτητο να μάθετε περίπλοκα πράγματα για να ενεργοποιήσετε το μυαλό σας.

Η άσκηση απομνημόνευσης απλών πραγμάτων είναι αρκετή για να ενισχύσει τον εγκέφαλό σας και την ικανότητά του να λαμβάνει και να αποθηκεύει πληροφορίες.

Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε κάτι νέο κάθε μέρα, όπως:

 • Έναν τηλεφωνικό αριθμό
 • Γενέθλια
 • Μια λίστα για ψώνια
 • Μια διεύθυνση

Επίσης, επιλέξτε μια από τις ημέρες της εβδομάδας και προσπαθήσετε να θυμηθείτε τι φάγατε ή πώς ήταν η μέρα σας στο γραφείο την προηγούμενη μέρα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την δίαιτα MIND κατά του Αλτσχάιμερ.

3. Δημιουργήστε χάρτες με το μυαλό σας για να να βελτιώσετε τη μνήμη σας

πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας- χαρτες
Το να φτιάχνει κάποιος έναν νοερό χάρτη στο μυαλό του είναι μια απλή δραστηριότητα που προκαλεί τον εγκέφαλο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ικανότητά σας να απομνημονεύσετε.

Επίσης, η πρακτική αυτή της άσκησης συνιστάται για την ανάπτυξη της χωρικής ευφυΐας.

 • Αποτελείται από τη δημιουργία ενός χάρτη στο μυαλό σας, για παράδειγμα, μέσω της επίσκεψής σας σε ένα νέο μέρος.
 • Παρακολουθήστε ολόκληρη τη διαδρομή και προσπαθήστε να προσθέσετε όλες τις λεπτομέρειες που προστίθενται κατά τη διάρκειά της.

4. Απομνημονεύστε ακρωνύμια ή ακροστοιχίδες

Τόσο απλά χόμπι και συνήθειες όσο η απομνημόνευση ενός ακρωνυμίου ή μιας ακροστιχίδας μπορούν να ενεργοποιήσουν τις λειτουργίες διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της μνήμης.

 • Προσπαθήστε να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας σχεδιάζοντας μια ακροστιχίδα που αντιστοιχεί σε μια λέξη-κλειδί που πρέπει να θυμάστε

5. Χρησιμοποιήστε την αφή

πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας
Οι οπτικές πληροφορίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του εγκεφάλου να ξεχωρίζει το ένα αντικείμενο από το άλλο.

Η χρήση της αφής σάς επιτρέπει να εντοπίσετε τις λεπτές διαφορές μεταξύ των στοιχείων. Αυτό ενεργοποιεί και ενισχύει τις εγκεφαλικές περιοχές που επεξεργάζονται σημαντικές πληροφορίες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ενήλικες που χάνουν την όρασή τους μπορούν να διακρίνουν τα γράμματα στο σύστημα Μπράιγ. Ο εγκέφαλός τους αναπτύσσει περισσότερους τρόπους επεξεργασίας όσων αγγίζουν.

 • Μια γρήγορη άσκηση είναι να τοποθετήσετε ένα νόμισμα σε ένα μπολ ή σε ένα πορτοφόλι και χρησιμοποιήσετε μόνο την αίσθηση της αφής για να καθορίσετε ποιο νόμισμα είναι.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια του Αλτσχάιμερ.

6. Εξασκήστε το μη κυρίαρχο χέρι σας για να να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να εκτελέσετε μια από τις καθημερινές σας εργασίες με το μη κυρίαρχο χέρι σας; Ήταν δύσκολο;

Παρόλο που δεν είναι τόσο εύκολο όσο να εκτελούσατε την ίδια ακριβώς δραστηριότητα με το κυρίαρχο χέρι σας, είναι μια πολύ καλή άσκηση για τη διατήρηση μιας ισχυρής και ενεργής μνήμης.

Χρησιμοποιώντας την αντίθετη πλευρά του εγκεφάλου σας, όπως κάνετε σε αυτή τη δραστηριότητα, βοηθάτε να επεκτείνετε τα μέρη του εγκεφαλικού φλοιού που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία πληροφοριών από την αφή του χεριού σας.

Προσπαθήστε να εκτελέσετε δραστηριότητες, όπως τις παρακάτω, με το αντίθετο χέρι σας:

 • Γραφή
 • Βούρτσισμα δοντιών
 • Να μιλήσετε στο τηλέφωνο
 • Να χρησιμοποιήσετε το κουτάλι

7. Ακούστε μουσική

πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας με μουσικη
Κάτι τόσο απλό και ευχάριστο όσο το να ακούτε μουσική μπορεί να χρησιμεύσει ως άσκηση για τη μνήμη σας και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καλή ψυχική υγεία σας.

Αυτή η δραστηριότητα, ειδικά όταν περιλαμβάνει κλασική μουσική, βελτιώνει τις εγκεφαλικές σας ικανότητες, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Η μουσική διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα και σας βοηθά να διατηρείτε τη βέλτιστη νοητική συγκέντρωση, τη μνήμη και την ακουστική ανάπτυξη.

Ανησυχείτε για τη μνήμη σας; Αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε να θυμηθείτε τα πράγματα; Εφαρμόστε τις παραπάνω ασκήσεις και θα απολαμβάνετε συνεχώς τα οφέλη τους.