Τα οφέλη του Kelp: Είναι ένα Superfood;

Οι φυτικές ίνες στο φύκια είναι πολύ χρήσιμες σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, καθώς σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι, ώστε να τρώτε λιγότερο. Μάθετε όλα τα οφέλη του φύλλου kelp σε αυτό το άρθρο.
Τα οφέλη του Kelp: Είναι ένα Superfood;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη του kelp.

Το Kelp είναι ένα φύκι που αναπτύσσεται σε θαλάσσιες επιφάνειες και έχει πολλά μακροθρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε ιώδιο και βιταμίνες της ομάδας Β. Επιπλέον, έχει πολλά αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιείτε. Δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικά στοιχεία για τις ιδιότητές του και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Τα οφέλη από το kelp, ένα φύκι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες

Μιλάμε για ένα φύκι που περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Αυτή η ουσία είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της εντερικής διέλευσης και της γενικής υγείας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να το συμπεριλάβετε σε μια δίαιτα αδυνατίσματος. Η πρόσληψη φυτικών ινών συνδέεται άμεσα με την αύξηση της αίσθησης πλήρωσης, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition.

Με αυτόν τον τρόπο, η συχνή κατανάλωση φύκια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών μεταξύ των γευμάτων. Επίσης, η κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με μείωση των δεικτών που σχετίζονται με μεταβολικούς κινδύνους, όπως τα ακόλουθα:

Ένας σωρός φύκια.

Ρίξτε μια ματιά και σ’ αυτό το άρθρο: Πώς και πότε πρέπει να καταναλώνετε σπιρουλίνα

Τα αντιοξειδωτικά στο kelp βοηθούν στη βελτίωση της υγείας

Ένα άλλο από τα οφέλη για την υγεία του φύλλου είναι η αντιοξειδωτική του ικανότητα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine διασφαλίζει ότι αυτό το φύκι έχει νευροπροστατευτική δύναμη που προέρχεται από τα αντιοξειδωτικά του.

Η κατανάλωσή του συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά άρθρα που να διερευνούν αυτήν την ικανότητα, επομένως δεν υπάρχουν στέρεες αποδείξεις αυτή τη στιγμή. Αν είναι αλήθεια ότι τα φυτικά τρόφιμα από τη θάλασσα είναι συνήθως πλούσια σε χρωστικές και άλλες ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Επιπρόσθετα, δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση της ικανότητας του φύλλου να καταπολεμά τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Επίσης, τα αποτελέσματά του δεν έχουν συγκριθεί με άλλα τρόφιμα.

Μια σαλάτα με φύκια.

Ίσως σας ενδιαφέρει και αυτό το άρθρο: Οι απίστευτες ωφέλειες της σπιρουλίνας για την υγεία

Πιθανές αντενδείξεις

Αν και πολλοί άνθρωποι μπορούν να συστήσουν αυτό το φυτό, είναι σημαντικό να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις. Ως θαλάσσιο προϊόν, είναι ευαίσθητο στη συσσώρευση βαρέων μετάλλων. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να το τρώτε σε μεγάλες δόσεις.

Η κατάποση υψηλών δόσεων βαρέων μετάλλων θα μπορούσε να έχει ορισμένες αρνητικές συνέπειες σε νευρολογικό επίπεδο, πάντα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, είναι πολύ σπάνιο να εμφανιστεί οξεία δηλητηρίαση με αυτούς τους τύπους ουσιών.

Μεγάλες δόσεις και η τακτική κατανάλωσή του θα απαιτούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα για να αρρωστήσετε από αυτό. Στη συνέχεια, τα μέταλλα θα συσσωρευτούν στον λιπώδη ιστό σας. Αργότερα, όταν βίωσαν ξαφνική απώλεια βάρους, θα μπορούσαν ξαφνικά να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί όταν σκέφτεστε να καταναλώσετε φύκια. Μπορεί να είναι θετικό στις σωστές δόσεις. Ωστόσο, το να συμπεριλάβετε πάρα πολύ στη διατροφή σας μπορεί να μην είναι καλό για την υγεία σας, ειδικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Kelp, ένα ασυνήθιστο φαγητό με πολλά οφέλη

Το Kelp είναι ένα φαγητό που είναι πολύ σπάνιο σε πολλές κουζίνες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει μελετηθεί σε βάθος. Αν και υπάρχουν υποψίες για τις αντιοξειδωτικές του ικανότητες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα, καθώς και συγκριτικές δοκιμές με άλλα τρόφιμα.

Παρ ‘όλα αυτά, αυτό είναι ένα θαλάσσιο προϊόν πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες, ειδικά στην ομάδα Β. Μπορείτε να το προσθέσετε στο φαγητό σας, αν και δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε κατάχρηση, αφού θα μπορούσε να περιέχει βαρέα μέταλλα.

Η καλύτερη σύσταση για αυτό το φαγητό είναι η προσοχή. Υπόσχεται προστατευτικές ιδιότητες έναντι της ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει έρευνα που να το δείχνει ξεκάθαρα.

Επομένως, είναι πιθανό να συμβεί κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη με τη σπιρουλίνα πριν από χρόνια. Στην αρχή, οι ειδικοί πίστευαν ότι τα φύκια θα είχαν πολλές θεραπευτικές χρήσεις και ότι ήταν πολύ ευεργετικά για την υγεία. Με την πάροδο του χρόνου, έγινε σαφές ότι ήταν ένα ακόμη τρόφιμο για να προσθέσετε στη διατροφή σας, αλλά ότι δεν είχε θαυματουργές επιδράσεις.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Reid SNS., Ryu JK., Kim Y., Hwan Jeon B., The effects of fermented Laminaria japonica on short term working memory and physical fitness in the elderly. Evid Based Complement Alternat Med, 2018.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.