Οι αιτίες της αραίωσης των μαλλιών και πώς θα τις σταματήσετε

Μήπως έχετε εύθραυστα μαλλιά ή μαλλιά που έχουν αρχίσει να πέφτουν; Σε αυτό το άρθρο, μάθετε τους λόγους και τους τρόπους που μπορείτε να το αποτρέψετε με φυσικό τρόπο.
Οι αιτίες της αραίωσης των μαλλιών και πώς θα τις σταματήσετε
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα λεπτά και εύθραυστα μαλλιά σας; Έχετε παρατηρήσει πως συνεχώς πέφτουν, ενώ δεν μπορείτε να εντοπίσετε τις αιτίες της αραίωσης των μαλλιών σας;

Αν αναγνωρίζετε την περίπτωσή σας στα παραπάνω, πρέπει να μάθετε πως αυτά τα θέματα είναι πολύ συχνά και πως δεν είστε οι που τους απασχολεί.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μαλλιά

Τα ανθρώπινα μαλλιά αποτελούνται από μακριές τρίχες, που είναι το ορατό μέρος, από τη ρίζα, που βρίσκεται στο θύλακα, και τον θύλακα που είναι η απόληξη και το μέρος από το οποίο τα μαλλιά παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Παρόλο που τα μαλλιά δεν επιτελούν καμιά ζωτική λειτουργία, η παρουσία ή η απουσία τους μπορεί να επηρεάσει βαθιά  συναισθηματικά και ψυχολογικά ένα άτομο.

Ένα άτομο γεννιέται με όλα τα τριχοθυλάκια που θα έχει σε όλη του τη ζωή. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από περίπου 100.000 τρίχες.

Κατά μέσο όρο, τα μαλλιά μεγαλώνουν 1 εκατοστό το μήνα. Είναι, ωστόσο, φυσιολογικό στις γυναίκες τα μαλλιά να μεγαλώνουν γρηγορότερα από τους άνδρες. Επίσης, τα μαλλιά τείνουν να αναπτύσσονται γρηγορότερα το καλοκαίρι από ό, τι το χειμώνα.

Σε σχέση με το θέμα της υφής τους, τα είδη μαλλιών χωρίζονται σε λεπτά, κανονικά και πυκνά. Ωστόσο, ακόμη κι αν τα μαλλιά σας είναι πυκνά ή με κανονική πυκνότητα, μπορεί να γίνουν πιο λεπτά με την πάροδο του χρόνου ή εξαιτίας κάποιων συγκεκριμένων λόγων που αφορούν στην υγεία.

Οι αιτίες της αραίωσης των μαλλιών

Κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί να αντιμετωπίσετε επιπλοκές ή προβλήματα με τα μαλλιά σας, γεγονός που θα σας οδηγήσει να ζητήσετε απαραίτητα βοήθεια.

Το πιο συνηθισμένο παράπονο είναι ότι τα μαλλιά αρχίζουν να αραιώνουν μετά την ηλικία των 50 ετών.

Οι αιτίες της αραίωσης είναι:

Υψηλή χοληστερίνη

Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης και της αραίωσης. Εάν ο γιατρός σας έχει πει ότι τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι υψηλά, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε ένα πλάνο δράσης για να τα μειώσετε.

Υψηλή πίεση

Όσο υψηλότερη αρτηριακή πίεση έχετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες για να χάσετε τα μαλλιά σας.

Άγχος, μια από τις κυριότερες αιτίες της αραίωσης των μαλλιών

αιτίες της αραίωσης
Πρόκειται για κοινό παράγοντα στους περισσότερους ανθρώπους. Τα καλά νέα είναι πως η απώλεια μαλλιών σταματά μόλις τιθασεύσετε το άγχος σας.

Γήρανση

Η γήρανση συνήθως συνοδεύεται από απώλεια θρεπτικών συστατικών στα μαλλιά, γεγονός που επιφέρει τη σταδιακή αραίωση των μαλλιών.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε κάτι τέτοιο να συμβεί είναι να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή με όλα τα θρεπτικά συστατικά που συνδράμουν στην υγεία των μαλλιών σας.

 

Μολύνσεις και αιτίες της αραίωσης

Μπορεί να πρόκειται για μυκητιακές ή βακτηριακές λοιμώξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή πιτυρίδας και να συντελέσουν σε ένα ξηρό ή φολιδωτό κρανίο.

Αν και αυτές οι μολύνσεις δεν είναι σοβαρές, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια της πυκνότητας των μαλλιών σας.

Ορμονικές μεταβολές και αιτίες της αραίωσης

 • Είναι συνήθως οι κύριες αιτίες της αραίωσης των μαλλιών στις γυναίκες.
 • Αυτές οι αλλαγές τείνουν να συμβαίνουν σε συγκεκριμένες περιόδους όπως στην εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση, κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου ή αν κάποιος πάσχει από προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα.
 • Είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο ή τον ενδοκρινολόγο σας για να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας.

Συγκεκριμένα φάρμακα και αιτίες της αραίωσης

αιτίες της αραίωσης - χαπια
Είναι γνωστό ότι τα φάρμακα κατά του καρκίνου μπορούν να προκαλέσουν αραίωση στα μαλλιά, αλλά δεν είναι τα μόνα που το κάνουν αυτό.

Ορισμένα φάρμακα κατά της αρθρίτιδας, κάποια αντισυλληπτικά χάπια ή μερικά φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης και της ουρικής αρθρίτιδας έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Κακή διατροφή, ακόμα μια από τις αιτίες της αραίωσης των μαλλιών

Η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι το αποτέλεσμα έλλειψης μεταλλικών στοιχείων, όπως σιδήρου και βιταμινών.

Θεραπείες για να αποτρέψετε την απώλεια των αραιωμένων μαλλιών

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν σημαντικά ιατρικά προβλήματα.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν τροφές και φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την αναχαίτιση της απώλειας των αραιωμένων μαλλιών.

Μασάζ με ελαιόλαδο ή δεντρολίβανο

αιτίες της αραίωσης - λεβαντα
Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε από αυτά τα έλαια για να κάνετε μασάζ στο κεφάλι σας. Έτσι μπορείτε να ενισχύσετε τη ροή αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Χρησιμοποιήστε ένα ουδέτερο και φυσικό σαμπουάν

Αυτό θα αποτρέψει τις χημικές ουσίες να συσσωρευτούν στις ρίζες των μαλλιών.

Αποφύγετε την καθημερινή χρήση ισιωτικών και σεσουάρ

 • Η υπερβολική θερμότητα από αυτά τα εργαλεία επηρεάζει αρνητικά τα μαλλιά.
 • Αν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε συχνά, εφαρμόστε ένα προστατευτικό θερμότητας πριν στεγνώσετε τα μαλλιά σας ή πριν τα ισιώσετε με σίδερο.

Μούρα, φράουλες, βατόμουρα και ρόδια

 • Τα βατόμουρα περιέχουν ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες C, A, B, E και K.
 • Είναι επίσης πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία (χαλκός, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, φολικό οξύ και ελλαγικό οξύ).
 • Έτσι, έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν το ένζυμο που προκαλεί αδρανοποίηση στον θύλακα της τρίχας. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται ενεργό και αναπτύσσεται.
 • Το μούρα βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης, του καρκίνου και των νευρολογικών παθήσεων που προκαλούν αραίωση στα μαλλιά.
 • Οι φράουλες έχουν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C, φολικού οξέος, μαγγανίου και καλίου.
 • Τα βατόμουρα έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, φολικού οξέος, μαγγανίου αλλά και ελλαγικό οξύ, που προάγει την ανάπτυξη των τριχών.
 • Τα ρόδια θεωρούνται το καλύτερο αντιοξειδωτικό που μας δίνει η φύση και βοηθούν στην αποκατάσταση της υγείας των μαλλιών.

Αγριοτριανταφυλλιά

Πρόκειται για άγριο θάμνος που βγάζει λουλούδια και φρούτα. Το λάδι των σπόρων του χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων.

Για την τριχόπτωση ή την αραίωση, μπορείτε να τον προσθέσετε στη διατροφή σας και να κάνετε μασάζ στο κεφάλι σας με το έλαιό του.

Τροφές πλούσιες σε θείο

Αυξάνοντας την κατανάλωση τροφών όπως είναι τα αβγά, τα καρύδια, οι σπόροι και η σόγια, βοηθάτε τα μαλλιά σας να αναπτύξουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η καταπολέμηση της αραίωσης των μαλλιών δεν είναι ακατόρθωτη. Εάν βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και τις μεθόδους ομορφιάς που ακολουθείτε, σε περίπου έξι μήνες θα αρχίσετε να βλέπετε τα μαλλιά σας να μεγαλώνουν πιο υγιή και πιο δυνατά.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.