Οικιακές συσκευές που λειτουργούν με φυσικό αέριο

Οι φούρνοι, τα θερμαντικά σώματα και τα στεγνωτήρια είναι εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ανακαλύψτε τις οικιακές συσκευές που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Οικιακές συσκευές που λειτουργούν με φυσικό αέριο

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 18 Φεβρουαρίου, 2023

Το φυσικό αέριο είναι μία από τις πιο διαδεδομένες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μιλάμε για θερμάστρες και παραγωγή ζεστού νερού. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αρκετές συσκευές που προσφέρουν αυτή την πηγή ως εναλλακτική λύση στην ηλεκτρική ενέργεια και έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τις οικιακές συσκευές που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Συσκευές όπως πλυντήρια πιάτων, ψυγεία και στεγνωτήρια συνήθως συνδέονται μόνο με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως το φυσικό αέριο μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος παροχής ενέργειας.

Τι είναι το φυσικό αέριο και πώς παράγεται;

Το φυσικό αέριο είναι ένα μείγμα ελαφρών υδρογονανθράκων που αποτελείται, κυρίως, από μεθάνιο. Περιέχει επίσης και άλλα στοιχεία σε μικρότερες αναλογίες, όπως άζωτο, ήλιο και αλκανικές μεταβλητές. Ανήκει στην κατηγορία των ορυκτών καυσίμων, καθώς παράγεται από τα οργανικά υπολείμματα ζώων και φυτών που αποσυντίθενται εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί θάφτηκαν κάτω από την επιφάνεια της γης, εκτεθειμένοι σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου, το φυσικό αέριο λαμβάνεται με εξόρυξη, είτε σε μεμονωμένα κοιτάσματα αυτού του ορυκτού είτε σε άλλα που συνδέονται με το πετρέλαιο. Θεωρείται καθαρότερο από άλλα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξόρυξη, η διανομή και η χρήση του φυσικού αερίου παράγει αέρια του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, κυρίως μέσω της διαρροής διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου. Για το λόγο αυτό, οργανώσεις όπως η Greenpeace συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιείται το καύσιμο αυτό ως λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, είναι μια καθαρότερη πηγή ενέργειας από εκείνες που παράγονται από άλλα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Λίμα είναι το καύσιμο αυτής της κατηγορίας που ρυπαίνει λιγότερο το περιβάλλον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και δεν παράγει τέφρα ή στερεά σωματίδια κατά την καύση.

Οι επίσημες υπηρεσίες αναφέρουν ότι οι εκπομπές είναι κατά 40% έως 50% λιγότερες από εκείνες του άνθρακα και κατά 25% έως 30% λιγότερες από εκείνες του μαζούτ.

Οικιακές συσκευές που λειτουργούν με φυσικό αέριο

Πριν από την έλευση του ηλεκτρισμού σε εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο, το φυσικό αέριο χρησιμοποιούνταν για την τροφοδοσία των περισσότερων καθημερινών συσκευών. Με τη διάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο περιορίστηκε στη χρήση φούρνων, σόμπας και θέρμανσης νερού.

Πολλοί άνθρωποι όμως έχουν αρχίσει να εξετάζουν την εφαρμογή αυτής της πηγής για τη βελτίωση της απόδοσης των ακόλουθων συσκευών.

Κουζίνες και φυσικό αέριο

Μία από τις κύριες οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας είναι οι εστίες της κουζίνας. Αν και οι ηλεκτρικές εστίες χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια σπίτια, οι εστίες αερίου έχουν μεγαλύτερη ισχύ και ταχύτητα μαγειρέματος. Επιπλέον, η ρύθμιση είναι συνήθως ευκολότερη.

Gas-powered appliances.
Οι κουζίνες αερίου είναι πιο αποδοτικές από τις ηλεκτρικές και μειώνουν το χρόνο προετοιμασίας του φαγητού.

Υαλοκεραμικές επιφάνειες

Αυτό το σύστημα μαγειρέματος που χρησιμοποιεί υαλοκεραμικές επιφάνειες είναι πιο αποδοτικό και πιο γρήγορο όταν χρησιμοποιείτε αέριο. Επιπλέον, μειώνει το κόστος σε σύγκριση με το ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή δεν είναι απαραίτητο να αυξηθεί τόσο πολύ η ισχύς της συσκευής.

Στεγνωτήρια

Στον τομέα του καθαρισμού, είναι δυνατόν να προμηθευτείτε στεγνωτήρια που λειτουργούν με φυσικό αέριο και έχουν αρκετά πλεονεκτήματα στην απόδοσή τους. Είναι πιο αποδοτικά από τα συμβατικά ηλεκτρικά, παράγουν λιγότερες οσμές και τα ρούχα καταλήγουν λιγότερο τσαλακωμένα.

Το στέγνωμα γίνεται ταχύτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παράγουν.

Φούρνοι

Ένα άλλο εξάρτημα που μπορεί να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως κύρια πηγή είναι ο φούρνος. Σε γενικές γραμμές, είναι πιο ισχυροί και το φαγητό συχνά έχει καλύτερη γεύση, λόγω της περιεκτικότητας σε υδρατμούς. Το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πολλοί χρήστες επιλέγουν φούρνους αερίου.

Πλυντήρια

Παρόμοια με τα στεγνωτήρια, το πλύσιμο των ρούχων μπορεί να είναι ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό εάν το ζεστό νερό λαμβάνεται από φυσικό αέριο. Με αυτόν τον τρόπο, το υγρό θερμαίνεται ταχύτερα απ’ ό,τι με ηλεκτρικό κινητήρα. Επιπλέον, τα ρούχα μπορούν να πλυθούν χωρίς να στερηθεί το ζεστό νερό από το υπόλοιπο νοικοκυριό (αν έχετε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα).

Πλυντήρια πιάτων, μια άλλη από τις οικιακές συσκευές που λειτουργούν με φυσικό αέριο

Τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα μπορούν επίσης να πλυθούν με συσκευές φυσικού αερίου. Γενικά, τα πλυντήρια πιάτων αυτού του τύπου έχουν μικρότερους κύκλους πλύσης και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά πλυντήρια πιάτων.

Ψησταριές με φυσικό αέριο

Το μαγείρεμα σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης πιο αποδοτικό με τις ψησταριές φυσικού αερίου. Τα τρόφιμα μολύνονται λιγότερο, καθώς δεν παράγεται στάχτη ή καπνός. Επιπλέον, το μαγείρεμα ρυθμίζεται ευκολότερα μέσω των ρυθμίσεων θερμοκρασίας.

Τζάκια

Η διατήρηση της θέρμανσης του σπιτιού μέσω τζακιών αερίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα κατά τους κρύους μήνες. Τα αντικείμενα αυτά δεν παράγουν οσμές ή καπνό, είναι αποδοτικά, ασφαλή και μπορούν να ρυθμιστούν, κάτι που αντανακλάται στη μηνιαία ενεργειακή δαπάνη. Φυσικά, μπορούν να συνδυαστούν με άλλα διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού, καθώς είναι πολύ όμορφα.

Θερμαντικά σώματα με φυσικό αέριο

Άλλες συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με φυσικό αέριο είναι τα θερμαντικά σώματα. Παρέχουν καλύτερη και μεγαλύτερη απόδοση θερμότητας και λιγότερη ηχορύπανση.

Natural gas radiators.
Τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας είναι πιο ισχυρά στην παροχή θερμότητας.

Πλεονεκτήματα των συσκευών αερίου

Η χρήση συσκευών αερίου έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ορισμένα είναι ειδικά για κάθε συσκευή, αλλά μπορούν να καθοριστούν ορισμένες γενικές τάσεις που ευνοούν τη χρήση φυσικού αερίου έναντι της ηλεκτρικής ενέργειας:

  • Ευκολία: Οι περισσότερες οικιακές συσκευές που λειτουργούν με φυσικό αέριο είναι πολύ απλές στην εγκατάσταση, βολικές στη συντήρηση και προσιτές στη χρήση.
  • Αποδοτικότητα: Όπως περιγράφηκε στην προηγούμενη ενότητα, πολλές συσκευές λειτουργούν πιο αποδοτικά με φυσικό αέριο.
  • Άνεση: Όσον αφορά τη θέρμανση και τη χρήση ζεστού νερού, οι συσκευές αερίου είναι πολύ αποτελεσματικές και παράγουν ζεστό περιβάλλον σε όλο το χώρο.
  • Εξοικονόμηση: Σε γενικές γραμμές, το φυσικό αέριο ως οικιακή πηγή ενέργειας κοστίζει λιγότερο από την ηλεκτρική ενέργεια.

Άλλο ένα σπουδαίο άρθρο για την εξοικονόμηση χρημάτων για εσάς: Ανακαλύψτε την ιαπωνική μέθοδο για εξοικονόμηση χρημάτων

Οικιακές συσκευές με φυσικό αέριο και ενεργειακή ασφάλεια

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξετε συσκευές αερίου σε αντίθεση με τις ηλεκτρικές τους εκδοχές. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ζητήματα ασφαλείας όσον αφορά την εγκατάστασή τους. Ενώ πρόκειται για μια ασφαλή και ρυθμιζόμενη πηγή ενέργειας, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από την ακατάλληλη εγκατάσταση των συσκευών.

Η απελευθέρωση ενός τοξικού αερίου, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να καταστεί πιθανή αν οι συσκευές εγκατασταθούν λανθασμένα. Ως εκ τούτου, οι αγωγοί και οι εγκαταστάσεις θα πρέπει πάντα να ελέγχονται από ειδικούς για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.