Συμβουλές για ένα αειφόρο και οικολογικό σπίτι

Όμως υπάρχουν και μικρές, προσωπικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε. Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περισσότερο αειφόρο σπίτι και να βοηθήσετε στη φροντίδα ολόκληρου του πλανήτη.
Συμβουλές για ένα αειφόρο και οικολογικό σπίτι
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Συμβουλές για ένα αειφόρο και οικολογικό σπίτι. Όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας έναν όμορφο πλανήτη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, έναν κόσμο γεμάτο ποικιλία του οποίου η κληρονομιά διατηρείται για το μέλλον τους.

Ένα μέρος χωρίς μόλυνση όπου η συνέχιση της ύπαρξης και της αρμονίας των πράσινων πνευμόνων της γης θα είναι εγγυημένη.

Γνωρίζουμε ότι, για να επιτύχουμε αυτό το στόχο και να αποφύγουμε μια επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή, οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν έτσι ώστε οι δυνάμεις του κόσμου να ρυθμίζουν και να λογοδοτούν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και για τα χημικά απόβλητα, για παράδειγμα.

Όμως υπάρχουν και μικρές, προσωπικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε. Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περισσότερο αειφόρο σπίτι και να βοηθήσετε στη φροντίδα ολόκληρου του πλανήτη.

Γιατί δεν αρχίζετε να εφαρμόζετε αυτές τις απλές συμβουλές από σήμερα;

1. Η χρήση κλιματιστικών και θερμαντικών συσκευών για ένα οικολογικό σπίτι

Αν έχετε κεντρική θέρμανση ή κλιματιστικό στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να θυμάστε να κάνετε συνετή χρήση τους. Με αυτόν τον τρόπο δεν φροντίζετε μόνο για την υγεία του πλανήτη -θα δείτε ότι θα κάνετε πραγματική οικονομία στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος:

  • Το χειμώνα, μπορείτε να ρυθμίζετε τη θέρμανσή σας γύρω στους 21°C.
  • Το καλοκαίρι, ρυθμίζετε το κλιματιστικό σας στους 24°C.
  • Και σε ποια θερμοκρασία θα πρέπει να ρυθμίσετε το θερμοσίφωνά σας; Στους 38°C περίπου είναι καλά.
  • Αν κυμαίνεστε σε αυτές τις θερμοκρασίες ή σε 1-2 βαθμούς παραπάνω ή παρακάτω, σας υποσχόμαστε ότι θα δείτε διαφορά στους λογαριασμούς ρεύματος και  θα συνεισφέρετε στην προστασία του περιβάλλοντος.

2. Τι λέτε για λίγο φυσικό αεράκι και φως;

οικολογικό σπίτι

Δεν είναι εφικτό για κάθε οικογένεια να επενδύσει πολλά χρήματα για να προσαρμόσει το σπίτι της στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε αλλαγές στα παράθυρα και στις βεράντες μας ή να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά συστήματα.

Είναι αλήθεια ότι αυτό μακροπρόθεσμα εξοικονομεί πολλά χρήματα από λογαριασμούς, όμως το άμεσο κόστος είναι πολύ υψηλό. Αν δεν μπορείτε να κάνετε μια επένδυση αυτού του είδους, ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές:

  • Αξιοποιήστε το φυσικό ηλιακό φως.
  • Βάψτε τους τοίχους σας με χρώμα που αντικατοπτρίζει το φως.
  • Χαρείτε το φυσικό αεράκι ανοίγοντας τα παράθυρα του σπιτιού σας. Είναι επίσης καλύτερο για την υγεία σας!

3. Κάντε μερικές βασικές αλλαγές στην κουζίνα για ένα οικολογικό σπίτι

οικολογικό σπίτι

Μερικά από τα πιο εύκολα κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να εξοικονομήσετε χρήματα και για να έχετε ένα πιο πράσινο σπίτι αφορούν στην κουζίνα.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Χρησιμοποιείτε όποτε είναι δυνατόν χύτρα ταχύτητας, που σας γλιτώνει χρόνο, ενέργεια και χρήματα που κερδήθηκαν με κόπο.
  • Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το φούρνο σας, προσπαθείτε να μην ανοίγετε πολύ συχνά την πόρτα. Κάθε φορά που την ανοίγετε, η θερμοκρασία μειώνεται κατά 10°C περίπου.
  • Αν πρέπει να αποψύξετε κάτι, προσπαθήστε να μειώσετε τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων ή, αν πρόκειται για ψάρι, μπορείτε απλά να το τοποθετήσετε σε ένα μπολ με νερό. Απλώς βγάλτε από την κατάψυξη ό,τι πρέπει να αποψύξετε μερικές ώρες πριν το μαγείρεμα. Το κλειδί είναι ο σχεδιασμός! Αξίζει τον κόπο.

4. Μην αφήνετε τις συσκευές σας σε κατάσταση αναμονής

Πόσες φορές κάνετε αυτό το λάθος; Αφήνετε την τηλεόραση σε αναμονή με το κόκκινο λαμπάκι αναμμένο ή τον υπολογιστή σας ή το στερεοφωνικό σας… Και οι νύχτες που αφήνετε το κινητό σας να φορτίζει ή το wi-fi αναμμένο ενώ δεν είστε στο σπίτι;

Αναμφίβολα έχετε κάνει τα παραπάνω χιλιάδες φορές και αυτές οι μικρές δαπάνες αθροίζονται στο λογαριασμό σας. Ο πλανήτης επίσης βλάπτεται όταν εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν τα ίδια λάθη.

Και κάτι τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: μην ξεχνάτε ότι αυτό μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής των συσκευών σας.

5. Πείτε “ναι” στους λαμπτήρες οικονομίας για ένα οικολογικό σπίτι

Αυτοί και οι λαμπτήρες φθορισμού LED είναι ακριβοί, το ξέρουμε, όμως διαρκούν μέχρι και οχτώ φορές περισσότερο και χρησιμοποιούν 80% λιγότερη ενέργεια από ό,τι οι παραδοσιακοί λαμπτήρες. Γιατί λοιπόν να μην τους αντικαταστήσετε;

6. Επιλέγετε συσκευές χαμηλής κατανάλωσης

φούρνος

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε στην αγορά καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές που ανήκουν στις ενεργειακές κατηγορίες Α++ και Α+++. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι καταναλώνουν μέχρι και 70% λιγότερη ενέργεια από ό,τι οι συσκευές στην κατηγορία Α.

Είναι καλή ιδέα να αντικαταστήσετε τις συσκευές σας με συσκευές χαμηλότερης κατανάλωσης, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Πρόκειται για μια μικρή αλλαγή η οποία, αν γινόταν από όλους, θα έκανε τεράστιο καλό στον πλανήτη και, φυσικά, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα πιο πράσινο σπίτι.

7. Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν έχουν γεμίσει

Μερικοί άνθρωποι βάζουν πλυντήριο μονάχα για μια πετσέτα και ένα ζευγάρι πιτζάμες. Ίσως βάζετε πλυντήριο τρεις φορές την ημέρα ενώ είναι μετά βίας γεμάτο, όταν στην πραγματικότητα θα μπορούσατε απλώς να συγκεντρώσετε όλα τα ρούχα μαζί και να κάνετε μία πλύση.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε την πρόπλυση και επιλέγετε πάντα κρύο νερό, όποτε μπορείτε. Θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα από το λογαριασμό ρεύματος!

Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για το πλυντήριο πιάτων. Αξίζει να περιμένετε μέχρι αυτή η δαπανηρή συσκευή να έχει γεμίσει πιάτα και ποτήρια πριν τη βάλετε μπρος .

8. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας έχει καλή μόνωση

Σφραγίστε τα παράθυρά σας και κρατήστε έξω το κρύο χρησιμοποιώντας θερμομονωτικές ταινίες και σφραγιστικό υλικό. Αν εγκαταστήσετε παράθυρα με διπλά τζάμια, θυμηθείτε επίσης να κάνετε καλή χρήση των τεντών, των παντζουριών ή άλλου εξοπλισμού που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη χρήση της θέρμανσης ή του κλιματιστικού.

Μερικές φορές κάνοντας αυτές τις απλές αλλαγές στο σπίτι σας μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα από τους λογαριασμούς σας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.