Ανακαλύψτε την Ιαπωνική μέθοδο για την αποταμίευση χρημάτων

Έχετε ακούσει ποτέ για την Ιαπωνική μέθοδο για την αποταμίευση χρημάτων; Διαβάστε αυτό το άρθρο για να την ανακαλύψετε!
Ανακαλύψτε την Ιαπωνική μέθοδο για την αποταμίευση χρημάτων

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το να σημειώνετε τις δαπάνες σας θα σας βοηθήσει να δείτε πού ξοδεύετε τα χρήματά σας, όπως επίσης και στην αποταμίευση χρημάτων καθώς θα σταματήσετε να ξοδεύετε άσκοπα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η αποταμίευση χρημάτων στο τέλος του μήνα είναι σχεδόν αδύνατη.

Μαζεύονται τα έξοδα του σπιτιού. Έπειτα έρχονται τα προσωπικά είδη και τ’ αναπάντεχα προϊόντα και υπηρεσίες. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το υπερβολικό και ανεξέλεγκτο ξόδεμα χρημάτων, μόλις λίγες μέρες αφότου τα έχουμε λάβει.

Στην Ιαπωνία, στην πιο τεχνολογικά προηγμένη χώρα του πλανήτη, πολλοί συνεχίζουν μια παράδοση η οποία ξεκίνησε το 1904. Ακόμη και σήμερα, παραμένει η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την αποταμίευση χρημάτων, ειδικά για τα έξοδα του σπιτιού.

Είναι γνωστή ως kakebo. Χρησιμοποιείται ως σύστημα καταγραφής εσόδων και εξόδων με σκοπό την άψογη διαχείριση των χρημάτων.

Το kakebo είναι κάτι παραπάνω από ένα σύστημα διαχείρισης χρημάτων. Βοηθάει τους ανθρώπους να κατανοήσουν το τι είναι πραγματικά σημαντικό ν’ αγοράσουν

Πώς λειτουργεί το kakebo για την αποταμίευση χρημάτων

Ανακαλύψτε την Ιαπωνική μέθοδο για την αποταμίευση χρημάτων, κουμπαράς

Η μέθοδος αυτή ξεκινά στην αρχή του μήνα, σημειώνοντας τα πάγια έξοδα και τα συνολικά έσοδα.

Έπειτα, μπορείτε να παράγετε ένα υπόλοιπο από αυτά τα δεδομένα. Αυτό γίνεται αφαιρώντας τα συνολικά έξοδα τα οποία είναι κυρίως βασικές υπηρεσίες και φαγητό, από τα έσοδα.

Αν θέλετε να αποταμιεύσετε για κάτι που έχετε προγραμματίσει, θα πρέπει να το καταγράψετε σ’ αυτό το στάδιο.

Εφόσον έχετε καθορίσει το σύνολο των χρημάτων που απομένει μετά την αφαίρεση των πάγιων εξόδων, μπορείτε να σημειώσετε πόσα χρήματα έχουν μείνει για αποταμίευση. Καθορίστε τον τρόπο με τον οποίο θα τα ξοδέψετε ώστε να είστε εντάξει με τους στόχους που έχετε θέσει.

Κατά τη διάρκεια του μήνα (κατά προτίμηση καθημερινά, όπως καθορίζει το kakebo), όλα τα έξοδα της ημέρας ή της εβδομάδας θα πρέπει να καταγράφονται.

Το καλύτερο είναι να κρατάτε τις αποδείξεις από τις αγορές σας. Έτσι, μπορείτε να σημειώσετε αργότερα το βράδυ πώς ξοδέψατε τα χρήματά σας.

Η οργάνωση του kakebo

Ανακαλύψτε την Ιαπωνική μέθοδο για την αποταμίευση χρημάτων, οργάνωση

Αυτή η “ατζέντα” χωρίζεται σε πολλές κατηγορίες στις οποίες ξοδεύουμε συνήθως χρήματα:

Σε κάθε κατηγορία, καταγράφονται τα καθημερινά έξοδα. Ο σκοπός είναι να προστίθενται τα έξοδα από κάθε κατηγορία και να έχετε ένα γενικό υπόλοιπο στο τέλος της εβδομάδας.

Το υπόλοιπο αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγχετε το πόσα χρήματα έχετε ξοδέψει και πόσα σας έχουν απομείνει.

Με αυτά τα αποτελέσματα, μπορείτε ν’ αναλύσετε τα έξοδά σας και να δείτε σε ποιες κατηγορίες θα πρέπει να βάλετε όρια στον εαυτό σας.

Θα σας βοηθήσει επίσης να γνωρίσετε ποιος είναι ο κατάλληλος στόχος για αποταμίευση χρημάτων και να βάλετε έναν αποτελεσματικότερο στόχο για τον επόμενο μήνα.

Αποτελεσματικότητα

Ανακαλύψτε την Ιαπωνική μέθοδο για την αποταμίευση χρημάτων, αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα του kakebo βασίζεται μονάχα στο πόσο οργανωμένοι είστε και στη θέληση που έχετε.

Αν βάλετε ως στόχο “να μην αγοράσετε άλλα ρούχα”, ακολουθήστε τον. Να είστε συνεπείς και αποφασιστικοί.

Είναι αλήθεια ότι βοηθάει να έχετε ένα γράφημα ή ένα υπολογιστικό φύλλο για την οργάνωση του kakebo. Ωστόσο, είναι απλώς μια ατζέντα την οποία μπορείτε να την αντικαταστήσετε με οτιδήποτε επιθυμείτε.

Μπορείτε απλώς να γράψετε τα έξοδα και τα έσοδά σας κάπου, και να κάνετε τους υπολογισμούς στο τέλος του μήνα.

Το να έχετε ελεγχόμενα έξοδα είναι πολύ σημαντικό ώστε ν’ αποφύγετε δύσκολες στιγμές για κάτι έκτακτο. Επίσης, σας βοηθάει στην αποταμίευση χρημάτων για τους στόχους που έχετε βάλει.

Οτιδήποτε χρησιμοποιείτε για το kakebo, είτε είναι ατζέντα είτε είναι χαρτοπετσέτα, είναι ξεκάθαρο ότι είναι απαραίτητο να κρατάτε μια τάξη για τους λογαριασμούς σας.

Αν επιλέξετε ν’ αγοράσετε έναν οργανωτή kakebo (ή kakeibo, όπως λέγεται αλλιώς), να θυμάστε να είστε συνεπείς και αποφασισμένοι.

Καταφέρατε ν’ αποταμιεύσετε όσα χρήματα είχατε θέσει ως στόχο; Τέλεια! Υπερβήκατε τον προϋπολογισμό σας; Τον επόμενο μήνα θα πρέπει να είστε περισσότερο πειθαρχημένοι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • López, C. (2014). Kakebo, el método japonés para que ahorres de una vez. Eldiario.Es.
  • Macías, S. (2017). Pequeño cerdo capitalista. Espapdf.
  • República, S. C. del B. de la. (2015). El ahorro.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.