Ένας οδηγός για μαγείρεμα χωρίς γλουτένη

Το μαγείρεμα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητο εάν έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Μάθετε πώς να μαγειρεύετε χωρίς γλουτένη εδώ!
Ένας οδηγός για μαγείρεμα χωρίς γλουτένη
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το μαγείρεμα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, όταν έχει διαγνωστεί ένα πρόβλημα όπως η κοιλιοκάκη, είναι η μόνη λύση. Διαφορετικά, θα εμφανιστούν γαστρεντερικά συμπτώματα, τα οποία θα γίνουν πιο περίπλοκα με το πέρασμα του χρόνου και μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρές αλλοιώσεις της υγείας. Ευτυχώς, είναι ευκολότερο απ’ ό,τι φαίνεται να εξαλείψετε αυτή την πρωτεΐνη από τη διατροφή, αν λάβετε υπόψη σας μια σειρά από βασικές συμβουλές.

Πριν ξεκινήσετε, πρέπει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, καλό είναι πρώτα να κάνετε μια επαγγελματική διάγνωση. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μόδα ο περιορισμός του θρεπτικού συστατικού χωρίς επιβεβαιωμένη παθολογία, κάτι που μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό για την υγεία μας.

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που υπάρχει σε ορισμένα λαχανικά και δεν είναι κακή για τον οργανισμό, αν δεν έχετε προβλήματα απορρόφησης.

Μαγείρεμα χωρίς γλουτένη: Αποθήκευση προϊόντων χωρίς γλουτένη

Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν ακραία ευαισθησία στη γλουτένη, οπότε ακόμη και η απλή επαφή των τροφίμων με την πρωτεΐνη μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα και δυσφορία. Για το λόγο αυτό, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη πρέπει να αποθηκεύονται σε ειδικό χώρο στο ντουλάπι. Θα πρέπει να βρίσκονται σε δικά τους δοχεία και να μην αναμειγνύονται με οτιδήποτε άλλο.

Τα δοχεία θα πρέπει πάντα να διατηρούνται ερμητικά κλειστά. Αυτό θα αποτρέψει τη μόλυνση.

Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα που παραμένουν στο ψυγείο. Καλό είναι να αναγνωρίζονται και να φέρουν ετικέτες και να διατηρούνται πάντα σε ράφι που προορίζεται ειδικά γι’ αυτά, ώστε να αποφεύγονται τα λάθη.

Θα μπορούσατε να επιλέξετε ακόμη και μεμονωμένες δόσεις. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται συχνά αύξηση της τιμής όταν ψωνίζετε.

Gluten-free cooking
Οι συσκευασίες των μεμονωμένων δόσεων κέρδισαν έδαφος μετά την πανδημία και αποτελούνται από τρόφιμα που οι μερίδες τους έχουν χωριστεί.

Μαγείρεμα χωρίς γλουτένη: Χειρισμός προϊόντων χωρίς γλουτένη

Να φροντίζετε πάντα για το καλό πλύσιμο των χεριών πριν χειριστείτε τρόφιμα χωρίς γλουτένη για να αποφύγετε επιμολύνσεις που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε άτομα με ευαισθησία στην πρωτεΐνη. Αρκεί η εφαρμογή σαπουνιού και νερού, αν και τα σκεύη που χρησιμοποιείτε κατά τη διαδικασία παρασκευής πρέπει επίσης να καθαρίζονται σχολαστικά.

Στην περίπτωση των υφασμάτων, είναι καλή ιδέα να τα αντικαταστήσετε με είδη μιας χρήσης. Τα πανιά αποτελούν συχνή πηγή μόλυνσης.

Κατά το μαγείρεμα των τροφίμων, τα παρασκευάσματα που προορίζονται για όσους έχουν κοιλιοκάκη πρέπει να προετοιμάζονται πρώτα, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα. Απαγορεύεται η κοινή χρήση σκευών όταν μαγειρεύονται ταυτόχρονα τρόφιμα χωρίς γλουτένη και τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Ομοίως, όλα τα συρτάρια τροφίμων πρέπει να κλείνουν καλά, ώστε να μην πέφτουν μέσα σε αυτά ψίχουλα και μολυσματικές ουσίες, όπως περισσευούμενο ψωμί.

Όσον αφορά την παρουσίαση, είναι πάντα καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε τραπεζομάντιλα που καθαρίζονται εύκολα. Εάν είναι κατασκευασμένα από ύφασμα, θα πρέπει να κρατούνται μακριά από τα υπόλοιπα τραπεζομάντιλα που μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης.

Κατά το σερβίρισμα, το άτομο με κοιλιοκάκη πρέπει να έχει προτεραιότητα. Ομοίως, τα πιάτα που περιέχουν τρόφιμα με γλουτένη δεν πρέπει να αναμειγνύονται με εκείνα που δεν περιέχουν γλουτένη.

Τι συμβαίνει αν ένα άτομο με κοιλιοκάκη καταναλώσει γλουτένη;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition , η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια νόσος. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία και το μόνο που μπορεί κανείς να επιδιώξει είναι η διαχείρισή της μέσω διατροφικών τροποποιήσεων.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ που είναι απόλυτα προσαρμοσμένα για τα άτομα που πρέπει να περιορίσουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους.

Σε περίπτωση που κάποιος που έχει αναπτύξει την πάθηση καταναλώσει την πρωτεΐνη ή ίχνη της, τα συμπτώματα δεν θα εμφανιστούν μόνο σε επίπεδο πεπτικού συστήματος. Σύντομα θα αναπτυχθεί μια φλεγμονώδης αλυσίδα που θα προκαλέσει σημαντική βλάβη στο γαστρεντερικό σύστημα, ειδικά αν η έκθεση είναι επαναλαμβανόμενη. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Rambam Maimonides Medical Journal.

Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να συμπεριλάβουν την πρωτεΐνη στη διατροφή τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει και μη-κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ συχνή. Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις μια ορισμένη ποσότητα του στοιχείου μπορεί να γίνει ανεκτή.

Pan sin gluten.
Το μαγείρεμα χωρίς γλουτένη είναι εφικτό, αλλά πρέπει να ληφθούν πολλές προφυλάξεις.

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Διαβάστε: 6 καταπληκτικοί λόγοι για να τρώτε μπανάνες κάθε μέρα

Μάθετε πώς να μαγειρεύετε χωρίς γλουτένη

Το μαγείρεμα χωρίς γλουτένη δεν είναι δύσκολο. Απλώς πρέπει να θέσετε σε εφαρμογή μια σειρά από ρουτίνες υγιεινής για να προστατεύσετε την υγεία όσων έχουν αναπτύξει κοιλιοκάκη. Μόλις αποκτήσετε τη συνήθεια, θα είναι πολύ εύκολο να τηρείτε τις συστάσεις.

Είναι απλώς θέμα σωστής οργάνωσης για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να περιορίσετε τη γλουτένη, εκτός αν το έχει συστήσει ρητά κάποιος ειδικός. Εάν η κατανάλωση της θρεπτικής ουσίας αποφεύγεται χωρίς να υπάρχει κάποιο πεπτικό πρόβλημα, ο οργανισμός μπορεί να χάσει την ικανότητά του να τη μεταβολίζει με την πάροδο του χρόνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bascuñán KA, Vespa MC, Araya M. Celiac disease: understanding the gluten-free diet. Eur J Nutr. 2017 Mar;56(2):449-459. doi: 10.1007/s00394-016-1238-5. Epub 2016 Jun 22. PMID: 27334430.
  • Cohen IS, Day AS, Shaoul R. Gluten in Celiac Disease-More or Less? Rambam Maimonides Med J. 2019 Jan 28;10(1):e0007. doi: 10.5041/RMMJ.10360. PMID: 30720425; PMCID: PMC6363368.
  • Lebwohl B, Ludvigsson JF, Green PH. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. BMJ. 2015 Oct 5;351:h4347. doi: 10.1136/bmj.h4347. PMID: 26438584; PMCID: PMC4596973.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.