Πώς να επιλέξετε μια σόμπα για το σπίτι σας

Μην αφήσετε τον χειμώνα να σας πιάσει απροετοίμαστους! Η αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία αποτελεί μεγάλη ταλαιπωρία.
Πώς να επιλέξετε μια σόμπα για το σπίτι σας

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 01 Φεβρουαρίου, 2023

Μην αφήσετε τον χειμώνα να σας πιάσει απροετοίμαστους! Η αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία αποτελεί μεγάλη ταλαιπωρία. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε πώς να επιλέξετε μια σόμπα.

Δεδομένου ότι οι σόμπες είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρήσετε το σπίτι ζεστό, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τύπους, τα χαρακτηριστικά τους και θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη για εσάς.

Σόμπα: Μια γρήγορη λύση για να θερμάνετε το σπίτι σας

Τα συστήματα θέρμανσης, όπως οι λέβητες, είναι ακριβά και μερικές φορές δεν θερμαίνουν όλους τους χώρους του σπιτιού, με αποτέλεσμα ορισμένες οικογένειες να σταματούν να τα χρησιμοποιούν. Αντ’ αυτού, αγοράζουν μια πρακτική σόμπα, η οποία συχνά αποδεικνύεται φθηνή και πολύ εύκολη στο χειρισμό της.

Έτσι, αν δεν υπάρχουν πολλές πηγές θέρμανσης στο νοικοκυριό, το ιδανικό είναι να επιλέξετε μια σόμπα. Με μια σόμπα μπορείτε να θερμάνετε το υπνοδωμάτιο, το σαλόνι ή οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο.

Η εύκολη μεταφορά της καθιστά δυνατή τη μετακίνησή της και δεν απαιτεί πολύπλοκες εγκαταστάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να την συνδέσετε στην πρίζα ή να γνωρίζετε μερικές συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ανάλογα με το μοντέλο.

Πώς να επιλέξετε σόμπα: 8 τύποι σόμπας που πρέπει να γνωρίζετε

Οι σόμπες σας επιτρέπουν να ελέγχετε καλύτερα τα έξοδα και, σε αντίθεση με τους λέβητες, δεν χρειάζεται να προσλάβετε διάφορους επαγγελματίες για να τις εγκαταστήσετε και να τις θέσετε σε λειτουργία. Μάθετε περισσότερα για αυτή την ενδιαφέρουσα επιλογή θέρμανσης.

1. Ηλεκτρικές σόμπες

Οι ηλεκτρικές σόμπες είναι συνήθως ο πιο περιζήτητος τύπος στην Ευρώπη. Ωστόσο, τελευταία παρουσιάζουν μείωση των πωλήσεών τους. Αυτό οφείλεται στην άφιξη άλλων πιο σύγχρονων και αποδοτικών μοντέλων. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι ηλεκτρικές σόμπες καταναλώνουν πολλή ενέργεια.

Ωστόσο, ένα σημείο υπέρ τους είναι ότι λειτουργούν με συναγωγή. Δηλαδή, μετατρέπουν τα ηλεκτρόνια σε θερμότητα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν εκπέμπουν επιβλαβείς για την υγεία αναθυμιάσεις ή ρύπους. Συνήθως συνιστώνται για τη θέρμανση μικρών χώρων.

how to choose a stove
Οι ηλεκτρικές σόμπες έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας, η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο στα μηνιαία έξοδά σας.

2. Σόμπες αλογόνου

Οι σόμπες αλογόνου παρέχουν θερμότητα από ακτινοβολία, έχουν καλή θερμαντική ισχύ και μπορούν να θερμάνουν μεσαίου μεγέθους χώρους. Το δωμάτιο δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα.

Για να λειτουργήσουν, απαιτούν μεγαλύτερη παροχή ρεύματος, καθώς διαθέτουν διάφορα επίπεδα ισχύος. Υπό αυτή την έννοια, πριν αποκτήσετε μία, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το μέγεθος του χώρου όπου θέλετε να την τοποθετήσετε.

3. Σόμπες αερίου βουτανίου

Οι σόμπες αερίου βουτανίου είναι πολύ φθηνές όταν πρόκειται για μακροχρόνια χρήση. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο, και επειδή θερμαίνουν τόσο γρήγορα, να παραμένουν μια από τις προτιμώμενες επιλογές. Για τη λειτουργία μιας σόμπας αερίου βουτανίου, είναι απαραίτητο να την εξοπλίσετε με μια δεξαμενή αερίου.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τα εξής: οι σόμπες βουτανίου οδηγούν σε σημαντικό αριθμό ατυχημάτων στο σπίτι. Από την άλλη πλευρά, απαιτείται η αλλαγή της δεξαμενής αερίου μόλις καταναλωθεί.

4. Σόμπες κηροζίνης

Οι σόμπες παραφίνης είναι μια επιλογή που πρέπει να εξετάσετε εάν το δωμάτιο δεν υπερβαίνει τα 40 τετραγωνικά μέτρα. Μάλιστα, υπήρξε μια εποχή που είχαν μεγάλη ζήτηση.

Υπάρχουν δύο μοντέλα. Οι σόμπες κηροζίνης που λειτουργούν με φιτίλι και οι ηλεκτρικές που λειτουργούν με φιτίλι. Σε γενικές γραμμές, εκπέμπουν μια ενοχλητική οσμή για τους περισσότερους ανθρώπους.

5. Σόμπες που καίνε ξύλα

Οι σόμπες που καίνε ξύλα είναι κλασικές, ιδίως σε εξοχικές κατοικίες. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά τους είναι ότι μπορούν να θερμάνουν μεγάλους χώρους, αρκεί να διαθέτουν κατάλληλο σύστημα εξαερισμού. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι μπορούν να λερώσουν τις κοντινές περιοχές.

Δεδομένου ότι λειτουργούν με καυσόξυλα, πρέπει να τα προμηθεύεστε. Να έχετε υπόψη σας ότι τόσο η συσκευή όσο και ο χώρος θα απαιτούν περιοδική συντήρηση. Διαφορετικά, θα απολαμβάνετε μια ζεστασιά παρόμοια με αυτή που εκπέμπει ένα τζάκι.

6. Σόμπες pellet

Αυτές οι σόμπες λειτουργούν με 100% φυτικά καύσιμα και είναι φιλικές προς τον πλανήτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν γίνει δημοφιλείς σήμερα, παρόλο που η αγορά τους είναι πιο ακριβή από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη σόμπα.

Τι σας προσφέρουν; Οι σόμπες pellet είναι πιο καθαρές, πιο εύκολες στη λειτουργία, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και, το καλύτερο από όλα, το καύσιμό τους είναι προσιτό.

7. Πώς να επιλέξετε μια σόμπα: Σόμπες πετρελαίου

Οι σόμπες πετρελαίου είναι λειτουργικές και φθηνές. Λειτουργούν με ένα ειδικό λάδι που δεν χρειάζεται ανανέωση, αφού δεν καίγεται. Είναι γνωστό ότι είναι πρακτικές και παρέχουν θέρμανση σε χώρους που δεν ξεπερνούν τα 40 τετραγωνικά μέτρα.

8. Σόμπες βιομάζας

Οι σόμπες βιομάζας πάνε χέρι-χέρι με τις σόμπες pellet. Αυτές λειτουργούν επίσης με φυτική ενέργεια, όπως π.χ. pellet ξύλου, κουκούτσια ελιάς, δασικά υπολείμματα και κελύφη ξηρών καρπών. Συχνά είναι ακριβές κατά την αγορά, αλλά μακροπρόθεσμα είναι οικονομικά αποδοτικές στη συντήρηση και επιτρέπουν τη θέρμανση μεγάλων σπιτιών.

how to choose a stove
Οι σόμπες pellet και βιομάζας είναι επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον.

5 σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε την επόμενη σόμπα για το σπίτι σας

Δεν πρέπει να παραβλέψετε τα παρακάτω στοιχεία για να επιλέξετε μια νέα σόμπα για το σπίτι. Με αυτά, θα είστε σε θέση να έχετε καλά αποτελέσματα:

  1. Μελετήστε τη θέση που θα έχει η σόμπα, τον διαθέσιμο χώρο, τα πιθανά ρεύματα αέρα και το υλικό κατασκευής. Όλα αυτά τα δεδομένα θα σας βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσετε τη θερμιδική ισχύ που απαιτεί ο χώρος για να διατηρηθεί.
  2. Ρωτήστε αν χρειάζεται ειδικό χώρο για να λειτουργήσει. Αυτό περιλαμβάνει τον εξαερισμό ή τα ηλεκτρικά συστήματα. Επίσης, επιθεωρήστε αν το σπίτι σας ή η περιοχή τα διαθέτει.
  3. Ελέγξτε και επισκευάστε τα παράθυρα και τη γενική μόνωση του σπιτιού σας. Αν είναι σε καλή κατάσταση, δεν θα χρειαστείτε σόμπα υψηλής θερμικής απόδοσης.
  4. Το βάρος και ο όγκος της σόμπας είναι άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε. Ορισμένα δάπεδα δεν μπορούν να υποστηρίξουν πολύ βαριές συσκευές, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να παραμορφώνονται.
  5. Ορισμένα μοντέλα σόμπας πρέπει να συμμορφώνονται με ειδικούς κανονισμούς, επιθεωρήσεις και περιοδική συντήρηση προκειμένου να λειτουργούν. Φροντίστε να κάνετε κάποια έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα.

Θα βρείτε στην αγορά διάφορα μοντέλα που ταιριάζουν σε πολλές διαφορετικές ανάγκες. Κατά την αγορά, λάβετε υπόψη σας αυτές τις πληροφορίες για να επιλέξετε μια σόμπα σύμφωνα με το σπίτι σας.

Αφήστε να σας συμβουλεύσει ένας επαγγελματίας για να κάνετε σωστή επιλογή.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 20 απαραίτητα έλαια που πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Σόμπες: Απαραίτητο εργαλείο το χειμώνα

Οι σόμπες είναι συχνά η προτιμώμενη συσκευή για να αντέξετε τις ημέρες με παγωνιά. Μεταξύ άλλων, αυτό συμβαίνει επειδή μπορείτε να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο του κόστους και της χρήσης ρεύματος.

Ωστόσο, αν το ζητούμενο είναι να επιβιώσετε το χειμώνα, υπάρχει και η επιλογή της εγκατάστασης ενός συστήματος θέρμανσης στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, να θυμάστε ότι θα χρειαστείτε αρκετούς επαγγελματίες για μια ασφαλή εγκατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gastiarena, M., Fazzini, A., & Prieto, R. (2017). Gas versus electricidad. Petrotecnia.
  • Jutglar, L., MIRANDA, A. L., & VILLARRUBIA, M. (2020). Manual de calefacción. Marcombo.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.