Οσφρητικές ψευδαισθήσεις: Τι είναι και ποιες είναι οι αιτίες;

Μυρίζεις συχνά κάψιμο ή σκουπίδια; Υπάρχουν οι οσφρητικές παραισθήσεις που μας κάνουν να βιώνουμε μυρωδιές που δεν υπάρχουν πραγματικά. Θα δούμε τι προκαλεί αυτές τις οσφρητικές ψευδαισθήσεις, τις οποίες φαίνεται να βιώνουν κυρίως γυναίκες.
Οσφρητικές ψευδαισθήσεις: Τι είναι και ποιες είναι οι αιτίες;

Τελευταία ενημέρωση: 21 Μαΐου, 2021

Σάπιο φαγητό ή μυρωδιά καμένου ψωμιού. Μια μυρωδιά χημικών ουσιών ή καπνού. Οι οσφρητικές παραισθήσεις είναι μια αλλοίωση της μυρωδιάς που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε μυρωδιές που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, οσφρητικά ερεθίσματα που δεν υπάρχουν. Είναι ο εγκέφαλος που μας κάνει να βιώνουμε τις οσφρητικές ψευδαισθήσεις.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή δεν χάνουν το μυαλό τους ούτε ζουν με ψυχιατρική πάθηση. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό που νιώθουν δεν είναι πραγματικό και γι ‘αυτό είναι τόσο μπερδεμένοι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο ασυνήθιστο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί που, όταν φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία, αρχίζουν να αναφέρουν αυτήν την περίεργη αλλαγή.

Αυτές οι οσφρητικές ψευδαισθήσεις εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 40 και γίνονται πιο έντονες καθώς γερνάμε. Ομοίως, τα δημογραφικά στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση μας λένε ότι είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες. Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά παρακάτω.

Αιτίες για τις οσφρητικές ψευδαισθήσεις

Η αντίληψη των οσμών που δεν υπάρχουν μπορεί να γίνει περιοριστική, καθώς είναι μια δυσάρεστη εμπειρία. Το άτομο αισθάνεται ξαφνικά μυρωδιές και ενοχλητικές οσμές που εισβάλλουν στην καθημερινή τους ζωή. Και, όσο εκπληκτικό φαίνεται, 1 στα 15 άτομα άνω των 40 ετών πάσχει από αυτό το φαινόμενο.

Μελέτες, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στο Μέριλαντ, αποκαλύπτουν ότι είναι πιο διαδεδομένη πάθηση στις γυναίκες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ανήκουν σε πιο μειονεκτικά περιβάλλοντα. Ομοίως, φαίνεται επίσης να συσχετίζεται με άλλες πραγματικότητες που θα αναλύσουμε παρακάτω.

άσχημη μυρωδιά
Οι οσφρητικές παραισθήσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα που ζουν σε περιβάλλοντα με μεγαλύτερη ρύπανση.

Περιφερικές και κεντρικές οσφρητικές ψευδαισθήσεις

Μπορούμε να διακρίνουμε δύο τύπους από τις οσφρητικές ψευδαισθήσεις: Περιφερικές και κεντρικές. Η πρώτη εμφανίζεται όταν η προέλευση της αλλοίωσης είναι στις ρινικές κοιλότητες. Από την άλλη πλευρά, η κεντρική είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς οφείλεται στον εγκέφαλο. Στην τελευταία περίπτωση, υπάρχει μεγαλύτερη επιμονή και, επομένως, μπορεί να είναι εξαιρετικά προβληματικό.

Ξηροστομία ή στεγνό στόμα

Το σύνδρομο ξηροστομίας εμφανίζεται συχνά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη σάλιου λόγω αλλοίωσης των σιελογόνων αδένων.

Η συνέπεια αυτής της δυσλειτουργίας είναι σοβαρή επειδή κάτι τέτοιο περιλαμβάνει τον ερεθισμό των σκληρών και μαλακών ιστών του στόματος. Επομένως, αυξάνει την παρουσία βακτηρίων και τον κίνδυνο στοματικών και οδοντικών ασθενειών. Ομοίως, ένα άλλο πιθανό σχετικό αποτέλεσμα είναι οι οσφρητικές ψευδαισθήσεις.

Κάπνισμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο εθισμός στον καπνό είναι επιβλαβής. Ωστόσο, μερικές φορές παραμελούμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η εξάρτηση από τα τσιγάρα στις αισθήσεις μας. Για παράδειγμα, το έντονο κάπνισμα επηρεάζει τις αισθήσεις της γεύσης και της μυρωδιάς.

Οι χρόνιοι καπνιστές χάνουν την ικανότητα να διακρίνουν τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Επιπλέον, αυτές οι μυρωδιές και οι γεύσεις αλλάζουν επίσης. Με άλλα λόγια, αυτό που τρώμε δεν έχει την ίδια γεύση και μερικές φορές βιώνουμε κακές μυρωδιές χωρίς ιδιαίτερο ερέθισμα. Τα καλά νέα είναι ότι, εάν σταματήσουμε το κάπνισμα, αυτά τα αποτελέσματα εξαφανίζονται.

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες έχουν μια ιδιαιτερότητα στο ότι ξεκινούν με μια σειρά συμπτωμάτων που προβλέπουν την εμφάνιση του πονοκέφαλου. Επομένως, μεταξύ αυτών των σημείων υπάρχουν οπτικές ψευδαισθήσεις, όπως η εμφάνιση φωτεινών φώτων και η εμφάνιση οσμών που δεν υπάρχουν.

Ρινίτιδα και ιγμορίτιδα

Η ρινίτιδα, τόσο αλλεργική όσο και μη αλλεργική, σχετίζεται επίσης με αυτό το πρόβλημα. Έτσι, η φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης που προκαλεί φτέρνισμα, ρινική καταρροή, ρινική φαγούρα και συμφόρηση, οδηγεί, σε πολλές περιπτώσεις, στην αλλοίωση των οσμών.

Μόλυνση του περιβάλλοντος

Μια σχέση που έχουν δημιουργήσει οι ειδικοί είναι η σχέση μεταξύ των οσφρητικών παραισθήσεων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Αυτοί οι άνθρωποι (ειδικά οι γυναίκες) που ζουν σε περιβάλλον με υψηλότερο επίπεδο ρύπανσης αναπτύσσουν σταδιακά αυτήν την οσφρητική διαταραχή. Οι ακριβείς μηχανισμοί που ενορχηστρώνουν την κατάσταση δεν είναι ακόμη γνωστοί, αλλά είναι γεγονός που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Νευρολογικές διαταραχές και οσφρητικές ψευδαισθήσεις

Μεταξύ των νευρολογικών διαταραχών, η αλλοίωση της οσμής είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται σε πολλές ασθένειες. Ως εκ τούτου, είναι πάντα σημαντικό να έχετε μια κατάλληλη διάγνωση:

  • Μπορεί να προκύψει από τραύμα στο κεφάλι. Μερικοί άνθρωποι, μετά από μια απλή πτώση και ένα χτύπημα στο κεφάλι, βιώνουν οσφρητικές παραισθήσεις.
  • Τα προβλήματα με τη μυρωδιά είναι ένα άλλο σύμπτωμα που σχετίζεται με το Πάρκινσον.
  • Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια.
γυναικεία μύτη
Η διακρανιακή διέγερση είναι μία από τις θεραπείες που είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση των οσφρητικών ψευδαισθήσεων

Πώς να αντιμετωπίσετε τις οσφρητικές ψευδαισθήσεις

Οι ασθενείς με οσφρητικες παραισθήσεις υποφέρουν από πολυάριθμα προβλήματα βραχυπρόθεσμα, όπως μεταβολές στην όρεξή τους. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ δείχνει ότι δεν έχουμε ακόμη μια έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία για την παροχή μιας λύσης.

Επομένως, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το γιατρό το συντομότερο δυνατό για να μάθετε τι τις προκαλεί. Μπορεί να είναι ημικρανίες, αλλεργίες ή νόσος του Πάρκινσον. Είναι συνηθισμένο η προσέγγιση να είναι διεπιστημονική και να συνδυάζεται με την προσοχή ενός νευρολόγου και ενός ωτορινολαρυγγολόγου.

Μεταξύ της θεραπείας που μπορεί να συνταγογραφηθεί για οσφρητικές ψευδαισθήσεις είναι τα αντιεπιληπτικά, αντιμικρανία και αντισπασμωδικά φάρμακα, καθώς και η διακρανιακή διέγερση. Το πιο σημαντικό είναι να εξατομικεύσετε τη φροντίδα κάθε ασθενούς και να βελτιώσετε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την ποιότητα ζωής τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.