Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Φάρμακα και θεραπεία

Τα αντικαταθλιπτικά είναι η πιο κοινή επιλογή που επιλέγεται από επαγγελματίες υγείας για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε παράλληλα με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Φάρμακα και θεραπεία
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Δεκεμβρίου, 2022

Το OCD, ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, είναι μια κοινή και θεραπεύσιμη ιατρική κατάσταση. Σήμερα υπάρχει μια σειρά φαρμάκων, ειδικά αντικαταθλιπτικών, που είναι αποτελεσματικά για τη γενική θεραπεία αυτής της ψυχικής διαταραχής. Εάν δεν το αντιμετωπίσετε σωστά, το OCD μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να περιπλέξει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε για την αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας για αυτή τη διαταραχή. Είναι μια ασθένεια όπως κάθε άλλη, όπως το Πάρκινσον ή ο διαβήτης. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας σχετικά με αυτήν την κατάσταση, ώστε να μπορέσετε να την κατανοήσετε καλύτερα και να αφήσετε πίσω τις προκαταλήψεις σας.

Υπήρξαν πολλές μελέτες των οποίων τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θεραπεία γνωστή ως γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το OCD. Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε διάφορα φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία του OCD, καθώς και τι περιλαμβάνει η θεραπεία.

Γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία

Η πρώτη επιλογή θεραπείας για οποιοδήποτε είδος OCD είναι η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία. Στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος θεραπείας έχει προταθεί από μεγάλα ινστιτούτα, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της Ισπανίας και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ένας τύπος θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς που συχνά χρησιμοποιούν οι ειδικοί είναι η έκθεση με πρόληψη απόκρισης. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει σταδιακή έκθεση σε αντικείμενα που προκαλούν φόβο ή εμμονές, όπως η βρωμιά, και προσπαθεί να διδάξει στον ασθενή υγιείς τρόπους να αντιμετωπίσει το άγχος που μπορεί να προκαλέσουν.

Η έκθεση με πρόληψη απόκρισης απαιτεί προσπάθεια και πρακτική, αλλά δίνει σημαντικά αποτελέσματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σας, μόλις μάθετε να ελέγχετε τις εμμονές και τις υποχρεώσεις σας. Μπορείτε να κάνετε αυτόν τον τύπο θεραπείας τόσο σε μεμονωμένες συνεδρίες είτε σε οικογενειακές ή ομαδικές συνεδρίες.

γυναίκα σε ψυχολόγο
Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι έχει καλά αποτελέσματα για τη θεραπεία του OCD.

Ποιο φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Τα αντικαταθλιπτικά είναι η πιο κοινή επιλογή θεραπείας μεταξύ επαγγελματιών υγείας. Συγκεκριμένα, οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs). Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν το επίπεδο ταλαιπωρίας και να σας βοηθήσουν στη θεραπεία σας.

Τα αντικαταθλιπτικά πρέπει να συνταγογραφούνται από ψυχίατρο και συνήθως χρησιμοποιούνται προσωρινά, έως ότου μπορέσετε να διαχειριστείτε τη διαταραχή με τη θεραπεία που αναφέραμε. Ωστόσο, κάθε ασθενής ανταποκρίνεται διαφορετικά στη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία.

Μερικοί άνθρωποι βλέπουν καλά αποτελέσματα με την πρώτη τους επιλογή φαρμάκων, αλλά άλλοι πρέπει να δοκιμάσουν διαφορετικά φάρμακα για να μειώσουν τα συμπτώματά τους. Έτσι, μερικές φορές οι γιατροί συνδυάζουν αναστολείς επαναπρόσληψης με άλλα φάρμακα για να προσπαθήσουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του OCD είναι:

  • Κλομιπραμίνη – για άτομα ηλικίας 10 ετών και άνω
  • Φλουοξετίνη – για ασθενείς άνω των 7 ετών
  • Φλουβοξαμίνη – για άτομα άνω των 8 ετών
  • Παροξετίνη – χρησιμοποιείται μόνο για ενήλικες
  • Σερτραλίνη – για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα είδη αντικαταθλιπτικών αρχίζουν να λειτουργούν 10 εβδομάδες μετά την έναρξη της χρήσης τους. Επομένως, μερικές φορές είναι δύσκολο να πει κανείς εάν λειτουργούν ή όχι. Ωστόσο, ο γιατρός πρέπει πάντα να είναι αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις.

διάφορα χάπια
Τα αντικαταθλιπτικά είναι η πιο κοινή επιλογή για τη θεραπεία του OCD.

Συνδυασμένη θεραπεία για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Παρόλο που έχουμε πολλά φάρμακα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το OCD, μελέτες έχουν δείξει με συνέπεια ότι τα ποσοστά υποτροπής είναι χαμηλότερα με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία από ό, τι με τα φάρμακα. Δεν πρέπει να το θεωρείτε ως γενίκευση, καθώς κάθε άτομο είναι διαφορετικό.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τα συμπτώματά σας είναι να συνδυάσετε τη θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να αποτελεί συμπλήρωμα της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιείτε φάρμακα μόνο όταν συνταγογραφείται από κάποιον επαγγελματία υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García, Nathaly Berrío, and Daniel Luciano Restrepo. “Instrumentos de evaluación del trastorno obsesivo compulsivo: revisión.” Poiésis 1.32 (2017): 101-115.
  • Kodysz, S., & Esquirol, E. D. (2006). Trastorno Obsesivo-Compulsivo (T.O.C.). Breve Revisión Bibliográfica. Hojas Clinicas de Salud Mental.
  • Sanz Vellosillo, P., & Fernández-Cuevas Vicario, A. (2015). Trastorno obsesivo compulsivo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.07.010
  • Vallejo Pareja, M. A. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para el trastorno obsesivo compulsivo. Psicothema.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.