Πίνετε μηλόξυδο και μέλι κάθε πρωί για καλύτερη υγεία

Όταν πίνετε αυτό το μείγμα νωρίς το πρωί και με άδειο στομάχι, βοηθάει στην ισορροπία του pH του σώματος και παράλληλα βελτιώνει τις φυσικές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πίνετε μηλόξυδο και μέλι κάθε πρωί για καλύτερη υγεία

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Το μηλόξυδο και μέλι είναι δυο φυσικά προϊόντα πολύ δημοφιλή σε όλο τον κόσμο, κυρίως χάρη στις επιδράσεις τους στο ανθρώπινο σώμα.

Όταν χρησιμοποιούνται στην ακατέργαστη μορφή τους, π.χ. βιολογική, η υγεία επωφελείται ποικιλοτρόπως και τα δυο αυτά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες θεραπείες και στην καταπολέμηση μιας πληθώρας παθήσεων.

Έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι αυτά τα δυο προϊόντα στηρίζουν τη γενική υγεία του σώματος επειδή ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα  και καταπολεμούν δεκάδες ασθένειες  που προκαλούνται από εισβάλλοντες μικροοργανισμούς.

Όμως, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι  αυτά τα δυο μπορούν να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχυθούν οι επιδράσεις τους και να οδηγήσουν στη θεραπεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που λαμβάνετε όταν συνδυάζετε μηλόξυδο και μέλι;

Το φυσικό μέλι και το βιολογικό μηλόξυδο είναι πολύ γνωστά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν και να θεραπεύουν μολύνσεις και προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας.

Συνδυάζοντάς τα, δημιουργείτε μια ισχυρή θεραπεία για τη φλεγμονή, ένα δυνατό αντιβιοτικό, ένα υγιεινό αντιοξειδωτικό κι όλες αυτές οι ιδιότητες θα αντιμετωπίσουν μια πληθώρα κοινών ή χρόνιων ασθενειών.

Ανάμεσα στα κύρια οφέλη αυτής της θεραπείας είναι και τα εξής:

 • Καταπολεμά τον πόνο στις αρθρώσεις, που είναι ο λόγος που συνιστάται σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα.
 • Αποτελεί ένα τονωτικό για το στομάχι μειώνοντας τον πόνο και την καούρα.
 • Βελτιώνει την πέψη, ευνοεί τη λειτουργία του εντέρου και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. 
 • Βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερίνης καθώς εμποδίζει ή βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.
 • Αποτελεί ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής για αδυνάτισμα.
 • Είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για τον πονόλαιμο και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα σχετίζεται με το αναπνευστικό σύστημα.
 • Παρέχει πρόσθετη ενέργεια.
 • Βελτιώνει την υγεία του δέρματος χάρη στην ικανότητά της να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
 • Μειώνει την κακή αναπνοή.
 • Μειώνει τη φλεγμονή.

Γιατί πίνουμε μηλόξυδο και μέλι το πρωί;

μηλόξυδο και μέλι

Ο σημερινός μοντέρνος τρόπος ζωής εκθέτει το σώμα σε ένα συνεχές επίπεδο άγχους, καθώς επίσης και σε υψηλή οξύτητα λόγω των τροφών που είναι υψηλές σε λιπαρά και σάκχαρα.

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία του pH, προκαλώντας καούρα αρχικά κι έπειτα αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλές άλλες διαταραχές, μολύνσεις και προβλήματα που θα επιδράσουν αρνητικά στην ποιότητα της ζωής σας.

Θα πρέπει να πίνετε αυτήν τη θεραπεία το πρωί πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη σωματική δραστηριότητα ή πάρετε πρωινό, γιατί  εκτός από το ότι δίνει περισσότερη ενέργεια, προωθεί και την ισορροπία του pH σας μετά την πέψη.

Χάρη σε αυτήν τη λειτουργία κλειδί, το μείγμα από μηλόξυδο και μέλι γίνεται μια από τις καλύτερες εναλλακτικές ιατρικές θεραπείες για να βελτιώσετε την ικανότητα του σώματός σας να προστατεύεται μόνο του από την ασθένεια.

Πώς μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη θεραπευτική συνταγή;

μηλόξυδο και μέλι

Πριν σας δώσουμε την ακριβή συνταγή που πρέπει να ακολουθήσετε, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε 100% βιολογικά κι ακατέργαστα υλικά, επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα διαθέσιμα σήμερα που έχουν μεταλλαχθεί ή περιέχουν πρόσθετα τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φυσική τους δράση.

Η χρήση μη βιολογικού ή επεξεργασμένου μελιού και μηλόξυδου θα μειώσει την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας επειδή τα συστατικά υστερούν σε θρεπτική αξία, την οποία θα μπορούσαν να έχουν στην πιο αγνή τους μορφή.

 Υλικά

 • 1 κουταλιά της σούπας ακατέργαστο μέλι (7.5 g)
 • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο (5 ml)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Εκτέλεση

Αναμειγνύετε το μέλι και το μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό, ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθούν.

Ποια είναι η δοσολογία;

Ο καλύτερος τρόπος για να επιμηκύνετε αυτά τα αποτελέσματα είναι να πίνετε αυτό το μείγμα με άδειο στομάχι, τουλάχιστον 20 λεπτά πριν πάρετε πρωινό.

Επίσης, μπορείτε να καταναλώσετε αυτό το ρόφημα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, μην καταναλώσετε περισσότερες από τρεις δόσεις την ημέρα καθώς αυτό μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία σας.

Μια προειδοποίηση!

Αν πρόκειται να λαμβάνετε αυτήν τη θεραπεία κάθε μέρα, μην ξεχνάτε ότι οι μεγάλες δόσεις μηλόξυδου μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα καλίου κι απώλεια οστικής πυκνότητας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έχουμε δώσει παραπάνω και να σταματήσετε να το παίρνετε αμέσως αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε παρενέργεια.

Το μηλόξυδο μπορεί να επηρεάσει τη δράση των διουρητικών και καθαρτικών φαρμάκων, των φαρμάκων για το διαβήτη και για τις καρδιακές ασθένειες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το καλύτερο είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε τη συγκεκριμένη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Budak, N. H., Kumbul Doguc, D., Savas, C. M., Seydim, A. C., Kok Tas, T., Ciris, M. I., & Guzel-Seydim, Z. B. (2011). Effects of apple cider vinegars produced with different techniques on blood lipids in high-cholesterol-fed rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf104912h
 • Joshi, V. K., & Sharma, S. (2009). Cider vinegar: Microbiology, technology and quality. In Vinegars of the World. https://doi.org/10.1007/978-88-470-0866-3_12
 • Kumar, K. S., & Bhowmik, D. (2010). Medicinal uses and health benefits of Honey: An overview. J Chem Pharm Res.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.