Πύρεθρο: Οφέλη και αντενδείξεις

Στη φυσική ιατρική, το βότανο πύρεθρο χρησιμοποιείται για τη μείωση του πυρετού και διαφόρων παθήσεων. Θα σας πούμε τι λέει η επιστήμη για τις φαρμακευτικές του εφαρμογές.
Πύρεθρο: Οφέλη και αντενδείξεις
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Το πύρεθρο, με την επιστημονική ονομασία Tanacetum parthenium, είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα χρυσάνθεμα και τις μαργαρίτες. Μάλιστα, ορισμένοι το αποκαλούν “μεγάλη μαργαρίτα”, λόγω των εντυπωσιακών κίτρινων λουλουδιών του με λευκό χρώμα.

Είναι ενδημικό στη βαλκανική χερσόνησο, αλλά εξαπλώθηκε σε μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, έχει εισαχθεί σε τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα είναι γνωστό τόσο για τις διακοσμητικές του χρήσεις όσο και για τις φαρμακευτικές του εφαρμογές.

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε μια ανασκόπηση στο Pharmacognosy Reviews, του αποδίδονται αντιφλεγμονώδεις, καρδιοτονωτικές, αντισπασμωδικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητά του σε φυτοσυστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των σεσκιτερπενικών λακτονών. Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Κύρια οφέλη από το πύρεθρο

Το πύρεθρο συχνά συγχέεται με το χαμομήλι (Matricaria chamomilla), λόγω της ομοιότητάς τους. Ωστόσο, τα άνθη του είναι ελαφρώς μεγαλύτερα και συνήθως αναδίδουν μια έντονη, πικρή οσμή. Επιπλέον, η σύνθεση και οι φαρμακευτικές του χρήσεις ποικίλλουν επίσης. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Πύρεθρο: Οφέλη και αντενδείξεις

Το πύρεθρο καταπραΰνει την ημικρανία

Μία από τις κύριες χρήσεις του βοτάνου  έχει να κάνει με την ανακούφιση από τις ημικρανίες. Τόσο το έγχυμα όσο και άλλα συμπληρώματα που προέρχονται από αυτό χρησιμοποιούνται συχνά για την καταπράυνση αυτής της πάθησης. Από την άποψη αυτή, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα στο περιοδικό Pain είχε ενδιαφέροντα ευρήματα.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρθενολίδη – μία από τις δραστικές ενώσεις του φυτού – συμβάλλει στην αναστολή των υποδοχέων σεροτονίνης, ενώ παράλληλα μειώνει την αγγειοδιαστολή, τη φλεγμονή και τους σπασμούς των λείων μυών. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων ημικρανίας.

Αναλγητική δράση

Η ημικρανία δεν είναι ο μόνος πόνος που μπορεί να ανακουφιστεί με το πύρεθρο. Στο περιοδικό Phytomedicine παρουσιάστηκε μια μελέτη σε ζώα που υποδηλώνει αναλγητική δράση σε άλλους τύπους πόνου. Για την ακρίβεια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον οξύ πόνο, τον νευροπαθητικό πόνο και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθούν αυτές οι ιδιότητες στον άνθρωπο.

Αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

Στη λαϊκή ιατρική, το φυτό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμμαχος για τη βελτίωση της διάθεσης σε περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν τέτοια αποτελέσματα.

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μια μελέτη σε ποντίκια στο Journal of Ethnopharmacology δείχνει ότι το φυτό έχει θεραπευτικές δυνατότητες. Αναφέρει ότι το πύρεθρο έχει μηχανισμό δράσης παρόμοιο με τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά, δρώντας στο σύστημα GABAergic

Ασφάλεια και πιθανές παρενέργειες από πύρεθρο

Η από του στόματος κατανάλωση του πύρεθρου θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Συμπληρώματα και έγχυση προτείνονται συνήθως για διάστημα έως και 4 μηνών.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως οι ακόλουθες:

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι καλύτερο να διακόψετε τη χρήση και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της έλλειψης μελετών σχετικά με την ασφάλειά του, η κατανάλωσή του δεν συνιστάται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Ούτε σε ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας στο βότανο.

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε παρθενολίδη, δεν συνιστάται η μάσηση των φρέσκων φύλλων του φυτού. Η ουσία αυτή είναι ερεθιστική και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως πληγές στο στόμα, πρήξιμο ή απώλεια της γεύσης. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.

Πύρεθρο: Οφέλη και αντενδείξεις
Οι πληγές στο στόμα είναι μια συνηθισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια του βοτάνου, όταν τα φρέσκα φύλλα του καταναλώνονται απευθείας.

Δοσολογία και συστάσεις

Τα συμπληρώματα από πύρεθρο μπορούν να αγοραστούν σε μορφή δισκίων, σκόνης ή αποξηραμένων φύλλων. Το έγχυμα είναι συνήθως η παραδοσιακή μορφή κατανάλωσης.

Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί ακριβής δοσολογία. Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις συστάσεις του κατασκευαστή.

Το περιοδικό Drugs αναφέρει λεπτομερώς ότι, στην περίπτωση των ημικρανιών, η δοσολογία μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 150 mg την ημέρα. Η θεραπεία διαρκεί το πολύ 4 μήνες. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Τόσο στην ημικρανία όσο και σε άλλες παθήσεις, το βότανο είναι μόνο ένα συμπλήρωμα. Έτσι, δεν θα πρέπει να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής και θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλα μέτρα φροντίδας ή θεραπείας που προτείνει ο γιατρός.

Ορισμένες πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων είναι οι ακόλουθες:

  • Αντιπηκτικά φάρμακα ή συμπληρώματα
  • Μη στεροειδείς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες
  • Προθρομβωτικά φάρμακα
  • Σαλικυλικά

Τι να θυμάστε για το πύρεθρο;

Το πύρεθρο έγινε δημοφιλές ως βοηθητικό για τη μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας και των υποτροπών τους. Επιστημονικές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη. Ωστόσο, χρειάζονται πιο πειστικές έρευνες σε ανθρώπους για να τις επιβεβαιώσουν.

Μπορεί να βοηθάει και σε άλλες παθήσεις, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι γενικά ένα καλό φυτικό συμπλήρωμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Συνιστάται προσεκτική κατανάλωση, κατά προτίμηση υπό ιατρική παρακολούθηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pareek A, Suthar M, Rathore GS, Bansal V. Feverfew (Tanacetum parthenium L.): A systematic review. Pharmacogn Rev. 2011 Jan;5(9):103-10. doi: 10.4103/0973-7847.79105. PMID: 22096324; PMCID: PMC3210009.
  • Materazzi S, Benemei S, Fusi C, Gualdani R, De Siena G, Vastani N, Andersson DA, Trevisan G, Moncelli MR, Wei X, Dussor G, Pollastro F, Patacchini R, Appendino G, Geppetti P, Nassini R. Parthenolide inhibits nociception and neurogenic vasodilatation in the trigeminovascular system by targeting the TRPA1 channel. Pain. 2013 Dec;154(12):2750-2758. doi: 10.1016/j.pain.2013.08.002. Epub 2013 Aug 8. PMID: 23933184; PMCID: PMC3843982.
  • Di Cesare Mannelli L, Tenci B, Zanardelli M, Maidecchi A, Lugli A, Mattoli L, Ghelardini C. Widespread pain reliever profile of a flower extract of Tanacetum parthenium. Phytomedicine. 2015 Jul 15;22(7-8):752-8. doi: 10.1016/j.phymed.2015.05.006. Epub 2015 May 27. PMID: 26141762.
  • Ernst E, Pittler MH. The efficacy and safety of feverfew (Tanacetum parthenium L.): an update of a systematic review. 2000. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK68266/
  • Killoran CE, Crawford GH, Pedvis-Leftick A. Two cases of compositae dermatitis exacerbated by moisturizer containing feverfew. Dermatitis. 2007 Dec;18(4):225-9. doi: 10.2310/6620.2007.06063. PMID: 18021604.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.