Αλμοτριπτάνη: Ένα φάρμακο για τις ημικρανίες

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι μια κοινή κατάσταση, ειδικά στις γυναίκες. Η αλμοτριπτάνη είναι ένα φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κρίσεων ημικρανίας, με το πλεονέκτημα ότι έχει λίγες αρνητικές επιπτώσεις.
Αλμοτριπτάνη: Ένα φάρμακο για τις ημικρανίες
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αλμοτριπτάνη είναι ένα φάρμακο για τις ημικρανίες που ανήκει στην οικογένεια της τριπτάνης. Μειώνει τον πόνο στον πονοκέφαλο που εμφανίζεται στις ημικρανίες. Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται καθώς έχει την ικανότητα να συστέλλει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία.

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι ένας συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου. Σε πολλές περιπτώσεις, η ημικρανία εκδηλώνεται με άλλα συμπτώματα εκτός από πονοκέφαλο. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο ή υπερευαισθησία στο φως και τον ήχο. Επί του παρόντος, περισσότερο από το 12% του πληθυσμού επηρεάζεται από ημικρανίες.

Τύποι ημικρανίας και αλμοτριπτάνη

Βασικά, οι ημικρανίες μπορεί να είναι δύο τύπων: με αύρα και χωρίς αύρα.

Ημικρανία με αύρα

Η αύρα είναι το σύνολο των συμπτωμάτων που προέρχονται από τον εγκέφαλο και εμφανίζονται με την εμφάνιση ημικρανιών. Μπορούμε να πούμε ότι τα συμπτώματα της αύρας είναι η προειδοποίηση για την εμφάνιση του πονοκεφάλου.

Γενικά, η αύρα εμφανίζεται συνήθως 10 έως 15 λεπτά πριν από την εμφάνιση του πονοκεφάλου. Η αύρα διαρκεί περίπου μία ώρα. Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών συμπτωμάτων ημικρανίας με αύρα είναι τα ακόλουθα:

  • Διαταραχές της όρασης
  • Προσωρινή τύφλωση
  • Η εμφάνιση αστεριών, τα οποία μπορεί να είναι έγχρωμα
  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο στόμα ή στα άκρα
Μια γυναίκα με πονοκέφαλο
Οι οπτικές διαταραχές είναι συχνές σε ημικρανίες με αύρα.

Ημικρανία χωρίς αύρα

Σε αυτή την περίπτωση, ο πονοκέφαλος εμφανίζεται προοδευτικά, ξεκινά με έναν πόνο που εξελίσσεται σε ένταση όσο περνάει ο καιρός, που διαρκεί από λεπτά έως ώρες.

Κανονικά, ο πόνος βιώνεται πιο έντονα στη μία πλευρά του κεφαλιού. Τα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτόν τον τύπο ημικρανίας είναι κόπωση, ρίγη, εφίδρωση και ευαισθησία στο φως ή τον θόρυβο. Μετά από επεισόδιο ημικρανίας, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσετε πόνο στον αυχένα και υπνηλία.

Πώς λειτουργεί η αλμοτριπτάνη και πόσο πρέπει να πάρω;

Το φάρμακο Almotriptan δρα μειώνοντας τη φλεγμονή που συνοδεύει την ημικρανία. Ασκεί την επίδρασή του συνδέοντας τους υποδοχείς σεροτονίνης που υπάρχουν στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Ως συνέπεια της δράσης του, λαμβάνει χώρα αγγειοσυστολή αυτών των αγγείων και η διαστολή που προκαλεί πόνο μειώνεται ή εξαφανίζεται.

Αυτό το φάρμακο ενδείκνυται για τη θεραπεία οξέων ημικρανιών με ή χωρίς αύρα. Η αλμοτριπτάνη ανακουφίζει από τον πόνο στον πονοκέφαλο και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με ημικρανίες, όπως ναυτία, έμετο, ευαισθησία στο φως και θόρυβο.

Η συνήθης δόση που συνταγογραφείται από τους γιατρούς είναι ένα δισκίο 12,5 χιλιοστόγραμμα. Θα πρέπει να το πάρετε μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον πονοκέφαλο. Μπορείτε να πάρετε την αλμοτριπτάνη με τροφή, καθώς η επίδρασή της δεν αλλάζει από αυτό.

Η επίδρασή του εμφανίζεται μέσα σε μισή ώρα από τη λήψη του, αλλά εάν, μετά την πρώτη δόση, ο πονοκέφαλος δεν εξαφανιστεί ή εμφανιστεί ξανά, μπορείτε να πάρετε μια άλλη δόση. Ωστόσο, πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά την πρώτη δόση για να πάρετε άλλη δόση και να μην υπερβαίνετε τα δύο δισκία.

Γενικά, αν και η αλμοτριπτάνη είναι σχετικά ελαφρύ φάρμακο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου επηρεάζουν το στομάχι με τη μορφή ναυτίας και εμέτου. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να εμφανίσετε υπνηλία ή κόπωση.

Η αλμοτριπτάνη έχει λίγες αλληλεπιδράσεις, ωστόσο, οι γιατροί δεν συμβουλεύουν τη λήψη μαζί με άλλα φάρμακα κατά της ημικρανίας, καθώς μπορεί να εμφανιστεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Μια γυναίκα που παίρνει μια δόση αντιμικραϊκού φαρμάκου
Η μέγιστη δόση αλμοτριπτάνης σε μία ημέρα είναι 25 χιλιοστόγραμμα.

Παρενέργειες από την αλμοτριπτάνη

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, οι πιο συχνές είναι οι ακόλουθες:

  • Ζάλη
  • Υπνηλία
  • Ναυτία και έμετος
  • Κούραση

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν πρόκειται να οδηγήσετε ή εάν πρέπει να εκτελέσετε εργασίες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Δώστε τέλος στις ημικρανίες με ροζ αλάτι Ιμαλαΐων.

Κάθε ημικρανία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες

Όποιος πάσχει από ημικρανία έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Το Almotriptan είναι ένα φάρμακο που είναι αποτελεσματικό για μερικούς, αλλά μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για άλλους. Το πλεονέκτημα που προσφέρει είναι η χαμηλότερη συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών σε σχέση με άλλα φάρμακα κατά των ημικρανιών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.