Τι να κάνετε όταν το πλυντήριο ρούχων δεν στύβει

Ξεβουλώστε την αποχέτευση, κάντε συντήρηση ή καλέστε έναν ειδικό. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε όταν το πλυντήριο ρούχων δεν στύβει και βρείτε τη λύση.
Τι να κάνετε όταν το πλυντήριο ρούχων δεν στύβει

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 16 Μαρτίου, 2023

Στις μέρες, δεν υπάρχει σπίτι χωρίς πλυντήριο ρούχων. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται πολύ συχνά και αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν το πλυντήριο ρούχων δεν στύβει.

Η διαδικασία του στυψίματος, μέσω της οποίας το πλυντήριο ρούχων μειώνει την υγρασία των ρούχων, είναι από τις πρώτες που επηρεάζονται για διάφορους λόγους. Είτε πρόκειται για ελαττωματική σύνδεση, είτε για απόφραξη στους σωλήνες είτε για βλάβη του μοτέρ, ο κύκλος στυψίματος συχνά αποτυγχάνει. Μάθετε πώς μπορείτε να εντοπίσετε και να διορθώσετε το πρόβλημα πριν καλέσετε έναν ειδικό.

Τι είναι ο κύκλος στυψίματος;

Το πλυντήριο ρούχων είναι μία από τις πιο χρήσιμες συσκευές στο σπίτι. Ολόκληρες οικογένειες ή άτομα που ζουν μόνα τους συχνά διαθέτουν μία από αυτές τις συσκευές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Το πλύσιμο με το χέρι συνεπάγεται μια εργασία που το αυτόματο πλυντήριο εξαλείφει εντελώς.

Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι συνήθως το χρησιμοποιούν σε εβδομαδιαία και μερικές φορές σε καθημερινή βάση. Μια τέτοια απαίτηση συνεπάγεται συνεχή συντήρηση για την παράταση της διάρκειας ζωής της συσκευής. Επιπλέον, τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια διαθέτουν μια λειτουργία που μειώνει την υγρασία των ρούχων μετά την απολύμανση.

Πρόκειται για τη φυγοκέντρηση, μια διαδικασία κατά την οποία το τύμπανο περιστρέφεται με δύναμη για να απομακρύνει την περίσσεια νερού και να διευκολύνει το μετέπειτα στέγνωμα. Η δύναμη αυτή μετράται σε στροφές ανά λεπτό και η έντασή της εξαρτάται από κάθε πλυντήριο ρούχων και την καθορισμένη λειτουργία.

Πέρα από τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους, τα πλυντήρια ρούχων είναι κάπως εύθραυστες συσκευές, οι οποίες μπορεί να υποστούν βλάβες σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Μία από τις πρώτες όπου εκδηλώνεται είναι στον κύκλο στυψίματος. Για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε όταν το πλυντήριο ρούχων δεν στύβει, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τους λόγους της βλάβης.

Ropa para lavar en la lavadora que no centrifuga.
Υπάρχουν οικογένειες που κάνουν καθημερινή χρήση του πλυντηρίου ρούχων, λόγω του όγκου των ρούχων που λερώνονται.

Γιατί το πλυντήριο ρούχων δεν στύβει;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να παρεμποδίσουν αυτή τη λειτουργία της συσκευής. Ορισμένοι από αυτούς παρουσιάζουν πολυπλοκότητα η οποία πρέπει να επιλυθεί από ειδικό. Ωστόσο, άλλοι λόγοι μπορεί να είναι κάποια εμπόδια ή έλλειψη συντήρησης που μπορεί να έχουν μια απλή λύση.

Μια συνηθισμένη βλάβη είναι αυτή που επηρεάζει τα ηλεκτρικά καλώδια. Πάντα με τις προφυλάξεις που απαιτεί η αναθεώρηση του κυκλώματος, πρέπει να ελέγχουμε αν τα καλώδια είναι καλά συνδεδεμένα και αν δεν υπάρχουν σπασίματα στη μέση. Αποσυνδέστε το γενικό του ρεύματος του σπιτιού, εάν είναι απαραίτητο.

Όσον αφορά τα εξαρτήματα της συσκευής, ο πυκνωτής είναι αυτός που χαλάει συχνά. Είναι η συσκευή που επιτρέπει την αύξηση των στροφών του τυμπάνου για να ξεκινήσει η διαδικασία περιστροφής.

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα πλυντηρίου ρούχων χωρίς ρούχα για να ελέγξετε αν είναι ελαττωματικός ο πυκνωτής. Εάν οι λειτουργίες λειτουργούν κανονικά, αλλά δεν στύβει, είναι πολύ πιθανό να είναι αυτή η βλάβη.

Ένα άλλο συνηθισμένο και εύκολο στην επίλυση σφάλμα είναι η απόφραξη των σωλήνων αποστράγγισης. Εκεί το πλυντήριο αποβάλλει το νερό που βγαίνει από τα ρούχα. Εάν το κύκλωμα είναι φραγμένο ή μπλοκαρισμένο σε οποιοδήποτε σημείο του σωλήνα, το νερό δεν ρέει και η διαδικασία διακόπτεται.

Η αντλία νερού, ένα από τα κύρια εξαρτήματα της συσκευής, μπορεί επίσης να σπάσει. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει άλλη λύση από την αντικατάστασή της από ειδικό.

Τι να κάνετε όταν το πλυντήριο ρούχων δεν στύβει;

Όποιο και αν είναι το πρόβλημα της συσκευής, μπορεί να βρεθεί λύση. Στην περίπτωση απλών βλαβών ή βλαβών που σχετίζονται με τη συντήρηση και τον καθαρισμό, είναι δυνατόν να επιλύσετε το πρόβλημα μόνοι σας. Διαφορετικά, καλέστε έναν τεχνικό.

1. Σφάλμα στην καλωδίωση

Μπορείτε να λύσετε το ηλεκτρικό πρόβλημα ελέγχοντας την καλωδίωση και την πηγή σύνδεσης. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να αποσυνδέσετε τη γενική ηλεκτρική τροφοδοσία και να λάβετε τις σχετικές προφυλάξεις. Είναι πιθανό το πλυντήριο ρούχων να μην είναι καλά συνδεδεμένο ή να έχουν σπάσει τα καλώδια, οπότε αρκεί να τα αντικαταστήσετε.

2. Πυκνωτής

Οι βλάβες στον πυκνωτή εκκίνησης πρέπει να επισκευάζονται από εξειδικευμένο τεχνικό. Αυτός θα αντικαταστήσει πιθανότατα το εξάρτημα. Ωστόσο, υπάρχουν νεότερα μοντέλα στα οποία ο πυκνωτής είναι ενσωματωμένος στον κινητήρα.

3. Αποστράγγιση

Στην περίπτωση αυτή, είναι δυνατόν να βρείτε τη λύση μόνοι σας. Αρκεί να ελέγξετε ολόκληρο το μήκος του σωλήνα αποστράγγισης. Ξεκινά από τη συσκευή και καταλήγει σε έναν σωλήνα, ο οποίος βρίσκεται στην κατασκευή του σπιτιού. Επιπλέον, μπορεί να έχει κολλήσει κάπου και γι’ αυτό το λόγο να μην ρέει το νερό.

4.Τι πρέπει να κάνετε όταν το πλυντήριο ρούχων δεν στύβει λόγω της αντλίας νερού ή του μοτέρ

Μπορείτε να επιδιορθώσετε σημαντικά εσωτερικά εξαρτήματα, όπως η αντλία νερού και το μοτέρ, μόνο με τις κατάλληλες γνώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να ανοίξετε τη συσκευή και να την ελέγξετε για ελαττωματικά εξαρτήματα. Μόνο ένας τεχνικός μπορεί να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει αυτά τα εξαρτήματα.

Καλύτερα να απευθυνθείτε σε ειδικό.
Técnico para arreglar lavadora que no centrifuga.
Ένας τεχνικός πρέπει να αντικαταστήσει το μοτέρ ή την αντλία.

Συμβουλές για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του πλυντηρίου σας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε προβλήματα με το πλυντήριο ρούχων σας, αλλά και με πολλές άλλες οικιακές συσκευές, είναι να το φροντίζετε και να το συντηρείτε σωστά. Καμία συσκευή δεν διαρκεί για πάντα, αλλά με τις παρακάτω ενέργειες είναι δυνατόν να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της:

  • Να είστε προσεκτικοί με το μέγεθος. Δεν είναι κάθε ύφασμα κατάλληλο για κάθε πλυντήριο ρούχων. Τα μεγάλα, χοντρά σεντόνια και τα παπλώματα μπορεί να δυσκολεύουν τη λειτουργία του τυμπάνου.
  • Καθαρισμός. Υπάρχουν διάφορα σημεία της συσκευής, όπως τα φίλτρα ή οι δεξαμενές σαπουνιού, όπου τείνουν να συσσωρεύονται ρύποι. Η εκτέλεση ενός μηνιαίου ή εβδομαδιαίου καθαρισμού αυτών των τμημάτων συμβάλλει.
  • Κατανομή του φορτίου. Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για τη φροντίδα του πλυντηρίου ρούχων είναι να μην το υπερφορτώνετε. Κατανέμετε τα ρούχα ανάλογα με το χρώμα τους, τον τύπο του υφάσματος και αφήνετε πάντα ελεύθερο χώρο στο τύμπανο.
  • Τσέπες. Ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν κέρματα, κοσμήματα, σκουπίδια ή αντικείμενα στις τσέπες των ρούχων πριν από το πλύσιμο. Οποιοδήποτε από από αυτά μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο πλυντήριο.
  • Σωστά προγράμματα. Η γνώση των προγραμμάτων πλύσης και όλων των λειτουργιών της συσκευής σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το καθένα από αυτά τη σωστή στιγμή. Λάβετε επίσης υπόψη σας τις στροφές ανά λεπτό του κύκλου στυψίματος.

Τι να κάνετε όταν το πλυντήριο μένει στη μέση;

Υπάρχουν περιπτώσεις που το πλυντήριο γυρίζει και στη συνέχεια δεν το κάνει στην επόμενη πλύση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Για παράδειγμα, η ποσότητα των ρούχων που έχουν πλυθεί. Αν υπερφορτώσετε τη συσκευή, το στύψιμο μπορεί να μην ξεκινήσει ή να επιβραδυνθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ελαττωματικό. Έτσι, μειώστε το φορτίο και ελέγξτε τη λειτουργία.

Τέλος, μπορεί να συμβεί και η αντίστροφη περίπτωση, κατά την οποία προγραμματίστηκε ισχυρό στύψιμο με πολύ μικρό φορτίο. Η λύση είναι απλή, με την τροποποίηση του προγράμματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.