Τρόποι για να μη γλιστρούν τα εφαρμοστά σεντόνια

Όλοι θα θέλαμε να γνωρίζουμε πώς να διατηρούμε σφιχτά τα σεντόνια του κρεβατιού. Όχι μόνο επειδή το κρεβάτι θα δείχνει ακατάστατο, αλλά επειδή τα σεντόνια που ξεστρώνονται εκθέτουν το στρώμα σε λεκέδες και βρομιά. Εδώ θα σας δείξουμε πώς ν' αποχαιρετήσετε το πρόβλημα!
Τρόποι για να μη γλιστρούν τα εφαρμοστά σεντόνια

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας περιγράψουμε πώς να κάνετε τα εφαρμοστά σεντόνια να μη γλιστρούν. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα βοηθήσει τον ύπνο σας!

Δεν είναι υπερβολή, κάθε φορά που χαλαρώνει μία από τις γωνίες του σεντονιού ανοίγει τουλάχιστον το ένα σας βλέφαρο. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους: δεν επιλέξατε το σωστό μέγεθος ή ίσως να μην είχε εμπειρία ο κατασκευαστής.

Το “ντύσιμο” του κρεβατιού είναι μια παλιά πρακτική. Για την ακρίβεια, ορισμένες μελέτες υπογραμμίζουν διάφορους τρόπους για να το κάνετε σύμφωνα με την εποχή και την κάθε κουλτούρα. Έτσι, το να έχετε ένα τέλεια στρωμένο κρεβάτι δεν είναι κάτι νέο.

Το να ξυπνάτε και να βλέπετε ένα γυμνό στρώμα σάς προκαλεί νεύρα. Πάνω που τρέχετε να ετοιμαστείτε επειδή το ξυπνητήρι χτύπησε πιο αργά, θα πρέπει να προσαρμόσετε και κάθε γωνία του σεντονιού και αυτό σας προκαλεί άγχος.

Να επιλέξετε τα σωστά εφαρμοστά σεντόνια για το κρεβάτι σας

Πριν δούμε πώς να διατηρείτε στρωμένα τα σεντόνια, θα πρέπει να μάθετε πώς να επιλέγετε τα σωστά για το κρεβάτι σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα μεγάλο μέρος της λύσης βρίσκεται εκεί.

Υλικό

Αυτό είναι και το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να έχετε κατά νου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία, αλλά αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα:

  • Τα λινά είναι ιδανικά για ζεστά μέρη καθώς είναι φρέσκα και αναπνέουν. Το κακό είναι ότι ζαρώνουν πολύ.
  • Το βαμβάκι πιμά είναι απαλό, γυαλιστερό, και προσιτό, συγκριτικά με το Αιγυπτιακό βαμβάκι. Μελέτες έχουν δείξει ότι το βαμβάκι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής σε οποιαδήποτε μορφή του.
  • Το Αιγυπτιακό βαμβάκι είναι υψηλής ποιότητας και έτσι είναι ακριβό. Ωστόσο, τα σεντόνια θα μείνουν για πολύ καιρό.
  • Το μετάξι είναι απαλό, λαμπερό, και ιδιαίτερα ανθεκτικό, παρότι ζαρώνει εύκολα αν δε το τοποθετήσετε σωστά.
  • Οι συνθετικές ίνες είναι μια καλή επιλογή αρκεί να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεπερνούν το 50% της συνολικής σύνθεσης. Είναι οικονομικό υλικό που διαρκεί, αλλά δεν είναι πολύ απαλό.
Μη τακτοποιημένο κρεβάτι
Τα ακατάστατα σεντόνια προκαλούν νεύρα και δυσκολεύουν την καλή ξεκούραση.

Ύφασμα

Το ύφασμα δείχνει πώς έχουν πλεχτεί οι ίνες. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι η περκάλη της οποίας οι κλωστές πλέκονται εναλλάξ κατά μήκος και κατά πλάτος. Επίσης, υπάρχει το σατέν, το οποίο έχει πλεχτεί σφικτά και είναι απαλό στο άγγιγμα με τέσσερα νήματα συνυφασμένα κατά πλάτος και ένα κατά μήκος. Τέλος, υπάρχει το τύπου φανέλα και η υφή του είναι σαν κερήθρα.

Πυκνότητα

Αυτή είναι πολύ σημαντική όταν θέλετε να συγκρίνετε την απαλότητα. Πρόκειται για τον αριθμό των κλωστών σε κάθε τετραγωνική ίντσα του σεντονιού. Όσο περισσότερα νήματα, τόσο πιο απαλό το σεντόνι.

Εφαρμοστά σεντόνια – Μέγεθος

Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί το πώς ταιριάζει στο κρεβάτι σας. Έτσι, θα πρέπει να προσδιορίσετε το σωστό μέγεθος.

Να θυμάστε ότι τα εφαρμοστά σεντόνια θα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος με το στρώμα, ενώ τα πανωσέντονα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα.

Εδώ είναι ένα απλός οδηγός για τις διαστάσεις των πανωσέντονων:

  • 90 με 110 εκατοστά: 160 εκατοστά πλάτος
  • 150 με 160 εκατοστά: 244 εκατοστά πλάτος
  • 200 εκατοστά: 300 εκατοστά πλάτος

Τρόποι για να κρατήσετε τα εφαρμοστά σεντόνια στο κρεβάτι

Τώρα, θα σας πούμε τους διαφορετικούς τρόπους για να μη γλιστρούν τα εφαρμοστά σεντόνια.

Λάστιχα

Ευτυχώς, η αγορά μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, και έτσι τα λάστιχα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική.

Τοποθετήστε τα απλώς πάνω και κάτω από το στρώμα και έπειτα εφαρμόστε τα σεντόνια όπως κάνετε πάντα. Αυτά τα λάστιχα έρχονται με κουμπιά τα οποία θα πρέπει να κουμπώσετε μετά την τοποθέτησή τους, εξασφαλίζοντας έτσι το κράτημα. Είναι πολύ εύκολα στη χρήση.

Τα λουριά για τις γωνίες είναι καταπληκτικά για τα εφαρμοστά σεντόνια

Αυτά είναι μια φανταστική επιλογή και κάποια έχουν άγκιστρα για να συγκρατούν τις γωνίες των κρεβατιών. Μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κομμάτι πλαστικό και καρφίτσες ασφαλείας για να “δέσετε” τα κομμάτια.

Αντιολισθητικά μαξιλαράκια

Υπάρχουν και αντιολισθητικά μαξιλαράκια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάθε γωνία του στρώματος, κάτω από τα σεντόνια. Αυτά κολλούν κατά κάποιον τρόπο στο ύφασμα και συγκρατούν τα σεντόνια. Και τα αφρώδη λάστιχα λειτουργούν.

Ακατάστατο κρεβάτι με πολλά συρτάρια
Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνετε το κρεβάτι σας είναι καθοριστικός παράγοντας για να μη γλιστρούν τα σεντόνια.

Καρφίτσες ή άγκιστρα

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν δεν έχετε παιδιά τριγύρω. Θα πρέπει να συγκρατήσετε τα σεντόνια στις γωνίες με καρφίτσες (τα παιδιά ίσως προσπαθήσουν να τις αφαιρέσουν και να τρυπηθούν με αυτές). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο με κάποια άλλη ώστε να συγκρατήσετε τα σεντόνια.

Σεντόνια με φερμουάρ

Αυτή η μέθοδος είναι η πιο εύκολη και ιδανική αν έχετε παιδιά. Για την ακρίβεια, αν δε δούλεψε καμία από τις παραπάνω μεθόδους τότε αγοράστε σεντόνια με φερμουάρ ή κορδόνια.

Μπορείτε να κρατήσετε εύκολα τα εφαρμοστά σεντόνια στο κρεβάτι!

Όπως ίσως παρατηρήσατε, το να μη γλιστρούν τα σεντόνια είναι εύκολο και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε. Όλα εξαρτώνται από τα χρήματα που διαθέτετε ή τον χρόνο για ν’ αγοράσετε αυτό που χρειάζεστε.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ό,τι έχετε στο σπίτι με βάση αυτές τις ιδέες. Η φαντασία σας είναι ο καλύτερος σύμμαχος όταν έχετε να κάνετε με την άνεσή σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.