8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν έχει διακοπή ρεύματος

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος. Μάθετε τα πάντα γι' αυτά και γιατί δεν πρέπει να τα κάνετε εδώ.
8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν έχει διακοπή ρεύματος
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η διακοπή ρεύματος είναι μια ξαφνική, προσωρινή διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ξέρετε πότε θα συμβεί. Στη συνέχεια, κάποια στιγμή, το ρεύμα επιστρέφει. Σε αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας, υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος, επειδή οι συνέπειες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το χάος.

Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει για να επανέλθει το ρεύμα, τα λεπτά φαίνονται ώρες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι, να βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας είναι καλά και να αποφύγετε να κάνετε τα εξής.

1. Μην περιμένετε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο ενέργειας

Μην υποθέτετε ποτέ ότι η διακοπή είναι γενική και ότι αφορά όλους και ότι η εταιρεία ενέργειας είναι ενήμερη. Μπορεί η διακοπή να έχει προγραμματιστεί για εργασίες συντήρησης, αλλά είναι επίσης πιθανό η εταιρεία να μην το γνωρίζει καν.

Ίσως, εν μέσω μιας σφοδρής καταιγίδας, να πέσουν δέντρα και να σπάσουν τα καλώδια ρεύματος και η εταιρεία να μην το γνωρίζει μέχρι να λάβει παράπονα.

Ακόμη και αν διαπιστώσετε ότι η διακοπή είναι γενική και επηρεάζει όλο το τετράγωνο, μην σταματήσετε να τηλεφωνείτε. Μην υποθέτετε ότι θα το κάνουν και άλλοι άνθρωποι γιατί μπορεί να σκέφτονται το ίδιο και με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν πάρει την απόφαση. Όσο περισσότερες κλήσεις δέχεται η εταιρεία, τόσο το καλύτερο.

2. Αποφύγετε το άναμμα κεριών

Το άναμμα ενός κεριού μέσα στο απόλυτο σκοτάδι δεν είναι καλή ιδέα για διάφορους λόγους:

Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα έναν φακό πρόχειρο και στο ίδιο μέρος, που θα προορίζεται μόνο για τις διακοπές ρεύματος. Τοποθετήστε δίπλα του μπαταρίες, για παν ενδεχόμενο.

Mujer enfadada enciende velas en un apagón.
Τα κεριά ενέχουν κάποιους κινδύνους, ειδικά όταν τα χειρίζεστε στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος.

3. Πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν έχετε διακοπή ρεύματος:

Να αδειάσετε τη μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου

Η μόνη διαθέσιμη οθόνη κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος είναι το κινητό σας τηλέφωνο και το πρώτο πράγμα που τείνουμε να κάνουμε για να σκοτώσουμε την πλήξη είναι να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας για ψυχαγωγία, να διαβάζουμε βιβλία ή να παρακολουθούμε ταινίες. Ωστόσο, η άσκοπη σπατάλη της μπαταρίας του κινητού σας τηλεφώνου είναι ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος.

Η συμβουλή μας είναι να διατηρήσετε τη φόρτιση ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όταν το χρειάζεστε – δηλαδή για να επικοινωνήσετε με κάποιον ή για έκτακτες ανάγκες.

Βελτιστοποιήστε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας αποσυνδέοντας το wifi, κλείνοντας αχρησιμοποίητες εφαρμογές και μειώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κρατάτε έναν φορητό φορτιστή πρόχειρο και πάντα φορτισμένο.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Οικολογικές μέθοδοι για τον καθαρισμό και την απολύμανση του ψυγείου

4. Μην κρατάτε τις ηλεκτρικές συσκευές συνδεδεμένες στην πρίζα

Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, οι ηλεκτρονικές σας συσκευές πρέπει να είναι αποσυνδεδεμένες από την πρίζα για να αποφύγετε ζημιές από κεραυνό. Αν και είναι αρκετά απίθανο να χτυπήσει κεραυνός ακριβώς εκεί που βρίσκεται ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, το φαινόμενο παράγει μια ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση σε εξωτερικά καλώδια και αγωγούς που θα μπορούσε να καταλήξει στις εγκαταστάσεις του σπιτιού σας.

Μόλις αρχίσει η διακοπή ρεύματος, αν δεν έχετε κεντρικό διακόπτη, θυμηθείτε να αποσυνδέσετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

5. Μην ανοίγετε το ψυγείο όλη την ώρα

Η πλήξη μπορεί να μας ξεγελάσει. Αν δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, συχνά πηγαίνουμε στο ψυγείο από συνήθεια για να δούμε τι μπορούμε να φάμε. Με αυτόν τον τρόπο, πέφτουμε στο εύκολο λάθος να ανοίγουμε την πόρτα συνέχεια.

Με αυτόν τον τρόπο, το κρύο χάνεται κάθε φορά που το ανοίγουμε και το φαγητό δεν θα διαρκέσει πολύ. Έχετε υπόψη σας ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τη συσκευή κρύα για περίπου 4 ώρες, αρκεί οι πόρτες να παραμένουν κλειστές.

6. Μην ενεργοποιείτε τη γεννήτρια σε κλειστό χώρο

Μια γεννήτρια λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα. Όταν καίγεται, εκπέμπει τοξικά αέρια, όπως μονοξείδιο του άνθρακα, γι’ αυτό πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το σημείο, γιατί το αέριο αυτό είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Δεν έχει οσμή και δεν θα καταλάβετε ότι πάσχετε από δηλητηρίαση που μπορεί να αποβεί μοιραία.

7. Πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος: Δεν έχετε προμήθειες

Αν και οι διακοπές ρεύματος είναι μια έκπληξη, δεν βλάπτει ποτέ να αποθηκεύετε νερό και μη ευπαθή τρόφιμα για να έχετε ως εφεδρεία. Υπό αυτή την έννοια, το μέγεθος της διακοπής ρεύματος είναι άγνωστο και θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τις προμήθειες νερού και φυσικού αερίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η πρόχειρη εκτίμηση είναι 4 λίτρα νερού ανά άτομο την ημέρα, συν νερό για τα κατοικίδια ζώα του σπιτιού.

8. Μην ξεχνάτε τις αυτόματες πόρτες στη διακοπή ρεύματος

Ορισμένες πολυκατοικίες χρησιμοποιούν αυτόματες πόρτες που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Παρόλο που μπορούν να ανοίξουν χειροκίνητα, πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό και δεν μπορούμε να μπούμε ή να βγούμε μέχρι να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον γείτονα.

Γι’ αυτό σας συνιστούμε, αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, να μάθετε πώς να κάνετε τον χειροκίνητο ελιγμό για να ανοίξετε ή να κλείσετε αυτές τις πόρτες. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε απρόβλεπτα γεγονότα.

Things you shouldn't do during a power outage
Αν η πύλη του σπιτιού σας είναι ηλεκτρική, διαβάστε το εγχειρίδιο για να μάθετε πώς να την ανοίγετε χειροκίνητα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν έχετε διακοπή ρεύματος

Η πρόβλεψη των αναγκών που μπορεί να έχουμε κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να περάσουμε αυτή την περίοδο χωρίς σοβαρές ταλαιπωρίες. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα που πρέπει να διατηρούνται κρύα και προσπαθήστε να φροντίσετε για το ζεστό νερό που είναι διαθέσιμο, αν αυτό θερμαίνεται με ηλεκτρική ενέργεια.

Αναφέραμε μόνο μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας σε αυτό το άρθρο. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα περισσότερα ζητήματα που θα εξαρτώνται από την κάθε οικογένεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gómez, J., & Valcarce, F. (2003). Tóxicos detectados en muertes relacionadas con fuegos e intoxicaciones por monóxido de carbono. Revista de Toxicología20(1), 38-42.
  • GIRALDO, J. M. M. (2003). Apagones: ingeniería y economía desacopladas. DYNA78(9), 63-70.
  • Montealegre, J. F. R., & ELECTRICA, E. D. T. (2014). Análisis de colapsos en sistemas eléctricos de potencia(Doctoral dissertation, Universidad Tecnológica de Pereira. Facultad de Tecnologías. Tecnología Eléctrica).
  • Wiesner Morales, L. R., & Wills Herrera, E. (1996). El apagón del sector eléctrico. El sistema frente a las regiones. Ediciones Universidad de los Andes.
  • CALDERA M, E (1999). El gran apagón de un sector de la ciudad de Buenos Aires: Cronología y reseña de un gran tango del mercado eléctrico en Argentina. Problemas del Desarrollo30(117), 193-199.
  • Díaz, E. (2019). Una mirada a los generadores eléctricos y al consumo eléctrico. Hojitas de Conocimiento. Energía; n° 40.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.