Ποια η χρήση των σπόρων κεχριού στην απώλεια βάρους;

Οι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ενσωμάτωση σπόρων κεχριού στην διατροφή τους για να χάσουν βάρος. Σας φαίνεται ενδιαφέρον;
Ποια η χρήση των σπόρων κεχριού στην απώλεια βάρους;
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Εδώ και αρκετό καιρό, γίνεται χρήση των σπόρων κεχριού ως συμπλήρωμα διατροφής στην απώλεια βάρους, επειδή αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι περιέχουν εκπληκτικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών και βοηθούν στη διάσπαση του λίπους.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν σπόρους κεχριού για να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος. Αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούταν ως απλός σπόρος για τα πτηνά, είναι πλέον δημοφιλής και για την ανθρώπινη κατανάλωση.

Αυτοί οι μικροί σπόροι, οι οποίοι προέρχονται από το φυτό Phalaris canariensis, περιέχουν αξιοσημείωτες ποσότητες ενζύμων και αμινοξέων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν τα ζωτικά συστήματα του σώματός σας να λειτουργούν σωστά.

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ καλοί για την απομάκρυνση λίπους, τη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση του μεταβολισμού σας, αποτρέποντας έτσι τις μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης.

Οι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο συνειδητοποιώντας, πλέον, ότι οι σπόροι κεχριού μπορούν να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν το σώμα τους. Ενδιαφέρεστε; Παρακάτω θα βρείτε πώς μπορείτε να τους προετοιμάσετε για να τους ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Τα οφέλη των σπόρων κεχριού στην απώλεια βάρους

Ποια η χρήση των σπόρων κεχρί στην απώλεια βάρους;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνετε σπόρους κεχριού όταν θέλετε να χάσετε βάρος. Συνήθως τους υποτιμάμε, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία πολύ σημαντική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως για παράδειγμα:

 • Λιπάση και άλλα πεπτικά ένζυμα. Οι σπόροι κεχριού βοηθούν στην διάσπαση των λιπωδών κυττάρων στο αίμα, προκειμένου το σώμα έπειτα να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως ενέργεια.
 • Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης: Συνιστάται ιδιαίτερα για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας.
 • Διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Οι σπόροι κεχριού βοηθούν τον οργανισμό σας στην αφαίρεση τοξινών και υπερβολικών υγρών από το σώμα σας.
 • Αντιοξειδωτικά. Οι σπόροι επιταχύνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό σας και δημιουργούν ένα φραγμό για την προστασία των ιστών από τις ελεύθερες ρίζες. 
 • Διαιτητικές ίνες. Εκτός από την βελτίωση του πεπτικού συστήματος, σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Επίσης, βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης.

Οι σπόροι κεχριού μπορούν ακόμη να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας και κιρσών.

Το διατροφικό προφίλ των σπόρων κεχριού

Τα θρεπτικά συστατικά των σπόρων κεχριού τους καθιστούν ως ένα τέλειο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.  Έχουν χαμηλές θερμίδες και παρέχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.

Μισό φλιτζάνι σπόρων κεχριού περιέχει:

 •  831 mg καλίου
 • 236 mg ασβεστίου
 • 431 mg μαγνησίου
 • 112 mg φολικού οξέος

Ακόμα, 100 γραμμάριο σπόρων κεχριού δίνουν στον οργανισμό:

 • 8 γρ. υδατανθράκων
 • 13 γρ. πρωτεΐνης
 • 2 γρ. λίπους

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τους σπόρους κεχριού για να χάσω κιλά;

Ποια η χρήση των σπόρων κεχρί στην απώλεια βάρους;

Οι σπόροι κεχριού είναι πολύ θρεπτικοί όταν είναι στεγνοί. Όταν όμως βραχούν προκαλούνται ορισμένες χημικές διεργασίες που αυξάνουν τις ίνες τους, την κυτταρίνη και την εύκολα απορροφήσιμη πρωτεΐνη. Έτσι, αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, το γάλα με σπόρους κεχριού είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και εύκολο να προστεθεί στη διατροφή σας επειδή η γεύση του είναι ήπια και ευχάριστη.

Συστατικά

 • 6 κουταλιές σπόρων κεχριού (90 γραμμάρια)
 • 4 φλιτζάνια νερό (1 λίτρο)

Οδηγίες

 • Προσθέστε τους σπόρους σε ένα δοχείο με νερό και αφήστε το για ένα ολόκληρο βράδυ.
 • Την επόμενη μέρα, σουρώστε και στη συνέχεια βάλτε τους εμποτισμένους σπόρους στο μπλέντερ με τα 4 φλιτζάνια νερό.
 • Χτυπήστε το μείγμα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει απαλό.
 • Περάστε το μείγμα από ένα καλό σουρωτήρι.
 • Καταναλώστε ένα φλιτζάνι γάλα σπόρων κεχριού το πρωί, με άδειο στομάχι.
 • Χωρίστε το υπόλοιπο γάλα σε 2 ή 3 μερίδες και καταναλώστε το καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τι είδους σπόρων κεχριού πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Ποια η χρήση των σπόρων κεχρί στην απώλεια βάρους;

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους σπόρους κεχριού που είναι για ανθρώπινη κατανάλωση από εκείνους που προορίζονται για τα πτηνά. Ενώ οι διατροφικές τους ιδιότητες είναι σχεδόν εξίσου ίδιες, οι σπόροι που προορίζονται για τα πτηνά περιέχουν μία ουσία που ονομάζεται πυρίτιο, η οποία είναι βλαβερή για τον άνθρωπο.

Ψάξτε για τους σπόρους κεχριού που προορίζονται για την κατανάλωση του ανθρώπου και όχι των πτηνών. Μπορείτε να τους βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα ή στο διαδίκτυο σε σχετικά καλές τιμές. Οι σπόροι κεχριού, επίσης, δεν περιέχουν γλουτένη για όσους ακολουθούν διατροφή ελεύθερη γλουτένης.

Είστε έτοιμοι να φτιάξετε το γάλα σπόρων κεχριού και να αδυνατίσετε; Αν δεν τους έχετε συμπεριλάβει ακόμα στην διατροφή σας, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και δείτε και μόνοι σας πόσο υγιεινοί είναι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mason E, L’Hocine L, et al. Hairless Canaryseed: a novel cereal with health promoting potential. Nutrients. Septiembre 2018. 10 (9): 1327.
 • Perez Gutierrez, R. M., Madrigales Ahuatzi, D., Horcacitas, M., Garcia Baez, E., Cruz Victoria, T., & Mota-Flores, J. M. (2014). Ameliorative Effect of Hexane Extract of Phalaris canariensis on High Fat Diet-Induced Obese and Streptozotocin-Induced Diabetic Mice. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 145901.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3912641/
 • Revista de Investigaciones Agropecuarias.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.